Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:11, 10 lut 2015

Do góry
Podglądam i bardzo .zdecydowanie wchodziłabym w wiśnie , jeśli brzozy to widziałabym trzy takie same czyli doorenbosy. Wychodziłabym z klonów i dębu. Świerki w miarę ażurowo. Sosny - sama nie wiem.
Kibicuję planom
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:31, 10 lut 2015

Do góry
A ja mam jeszcze pytanie... od czego Was te brzozy niby osłaniają???
Bo ja na zdjęciach nie widzę nic czego nie zasłoniłyby Serby.
Brzoza - Betula 12:08, 10 lut 2015

Do góry
Witajcie. Chciałbym obciąć dolne gałęzie brzozy. Wiem, że powinno się ciąć dopiero z końcem czerwca, ale chciałbym aby powstała tam rabata, poza tym wtedy gałęzie będą jeszcze grubsze. I moje pytanie, kiedy można by ewentualnie ciąć aby nie wyciekły soki? Teraz? Nic się nie stanie?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:58, 10 lut 2015

Do góry
Dziewczyny jestem.Tj.wyspal mi sie komputer i mam problem.
Wzielam syna tablet, ale nie lubie na nim cokolwiek robic.

Przepraszam za to.bede probowala cos zdzialac.jak sie nie uda to bede strasznie ograniczona.
Toszka dzieki, podpatruje Dominiki ogrod.

WIETRZYKU myslalam od rana o Tobie.
Podoba mi sie ten Alana ogrod.
sProbuje zrobic obrysy z drzewami jak zrobie kompa
dziekuje.

AGCIU ladnie rozplanowalas.Widzisz jak ja pisze, szalu dostane.I jak ja teraz wytrzymam bez Ogrodowiska
a Doorebnos to 6m w koronie mam liczyc tak?A te normalne to ile?

Polu, Agcia ma racje zanim brzozy wyrosna, to i dzieci podrosna.A cien zbawienny tam.

kochane odziekuje WAM.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:04, 10 lut 2015

Do góry
Pola napisał(a)
Gosiu, czy nie będzie wam przeszkadzał przy basenie cień z brzóz no i liście spadające do wody, pamiętam, że gdy u mnie był basen to mój eM który zajmował się czyszczeniem miał wielki problem, ale niestety drzewa były u sąsiadów i niec na to nie mogliśmy poradzić....

zanim te brzozy urosną to pewnie basenu już nie będzie..ale słuszna uwaga. Z tego co Gosia pisała to lekki cień przy basenie wskazany. Dobrze, że to jej brzozy to wywali jak będzie źle.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:45, 10 lut 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Może spróbuj tak narysować, rzutem z góry i zachowując skalę wielkości.

Te pozostałe dwie brzozy to są chyba z tego co pamietam pożyteczne(ale dalej nie wiem) i jedna pożyteczna Doorenbos. Nie wiem czy Gosia wie że Doorenbos to brzoza pożyteczna właśnie.

Dobrze, że tak to rozrysowałaś, można sobie wyobrazić
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:34, 10 lut 2015

Do góry
Gosiu gdzieś jest ??

więc tak. Co do drzew to mają rację osoby co tu wcześniej o nich pisały. Choć ja też myślę, że Gosia o tym wie i świadomie chce zaryzykować i tak zrobić- ewentualnie czas skoryguje. Serby można ciąć, a efekt będzie szybko. Ewentualnie można zredukować ich ilość żeby bardziej ażurowo wyglądały a nie taka zbita ściana. Brzozy dają świetlisty ładny cień, pożyteczne rosnę trochę inaczej niż brodawkowata. Z czasem może je Gosia wytnie i zostawi tylko Doorenbos.
Druga sprawa to to, że drzewa wzdłuż linii bocznych ogrodu jeszcze bardziej go wydłużają.. i tylko te cisy w podziale pokoi go ciut skracają, poszerzają i blokują patrzenie na dal.. i oby z nimi się nic nie zmieniło

Tu wrzucam plan jak ja to widzę tak na pierwszą myśl, to co mi się nasunęło.

1. to jak wiadomo wrzosowisko, brzozy, trawy, krokusy, berberysy, itp.
2. dąb kolumnowy, pod nim mogą być hosty
3. to te sosny piramidalne (choć też dla nich przyszłości na wiele lat w tym ogrodzie nie widzę) pod nimi red baron.
4. wiśnie, które chciałaś(3 to chyba za dużo, dwie wystarczą-korony szybko urosną) hortensje pod nimi.
5. tuje i pod nimi róże dwie odmiany rabatowe-jasny i ciemny róż albo róż i biel, pod nimi w końcu LAWENDA i koniecznie obwódka z bukszpanu. Gdzie nie gdzie może z róż wystawać czosnek lub jakieś ażurowe lekkie byliny w zbliżonych barwach.
6. sebry. ewentualnie mniejsza ilość, żeby efekt nie był za ciężki, gęsty. Tylko taka ażurowa ściana. (gdyby miało ich nie być to ewentualnie mogłyby być jakieś świerki, ale koniecznie z szeroką podstawą- to też trochę poszerzy ogród. A im wyżej tym węziej. Tylko, że ich już nie utniesz a serby można). Więc ja i tak stawiam na serby.

Musisz zdecydować co z klonami- bo albo one albo te wiśnie.
To taka moja pierwsza myśl. Tylko ta część przy basenie i na przeciw niego będzie trochę nudna ale basen musi być więc narazie trzeba się z tym pogodzić, że nie będzie tam nie wiadomo czego..

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:02, 10 lut 2015

Do góry
Pączki raz na rok dobre, ale ten tłuszcz mocno ogrzany nie bardzo.
Wolę pączki brzozy i lipy pgryzać.

Miłego dnia wszystkim odwiedzającym.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:09, 10 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Może nazwiemy to wersją nr 2 .będzie łątwiej rozpoznawać.

Ładne linie, niebanalny układ Fajnie Ci to wyszło
Zgadzam się z Toszką co do drzew. Lepiej zaplanować odmiany w docelowych rozmiarach. Gosia piszesz, że brzozy to 1 Doorenbos, a pozostałe dwie? Betula Pendula? To ogromne drzewiska będą, nie dasz rady ich formowac.

http://www.szkolkikornickie.pl/go.live.php/PL-H3/katalog/SNzM%3D/brzoza-brodawkowata.html?title=Brzoza%20brodawkowata

Chyba, że inne?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:12, 09 lut 2015

Do góry
Toszko wiem , że masz rację. Nie wiem gdzie mogłabym przesunąć brzozy.
One w tym miejscu się sprawdzają, jeśli chodzi o osłonę od sąsiada.
Dzieci często leżakują pod nimi i je uspokajają szelestem

Pozostaje cięcie, jak chcemy robić.
A myślisz, że zamiast serbów na końcu mogłabym posadzić inne rośliny.?
One będą kiedyś duże na 20 m jak nie wyżej. Zastanawiałam się czy nie posadzić ich tylko na części , ale nie chcę robić jeszcze większego bałaganu.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:03, 09 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Rozmieściłam inaczej drzewa.
Może lepiej,hm.
Tylko lawenda miłaby po zmianie mniej słońca, ale tam i tak słońce jest ciągle.
Co myślicie?

Może nazwiemy to wersją nr 2 .będzie łątwiej rozpoznawać.

Gosiu, nie krytykuję planów odnosnie drzew. Zwracam ci tylko uwagę, że największe nasłonecznienie mamy od południa i zachodu, Działka ma 12m szerokosci. Poczytaj jaką wysokość po 10 latach osiągną twoje drzewa i zaznacz sobie na planie zasięg cienia... Jakie to brzozy?
Zaplanuj z rozmysłem, bo inaczej zbraknie słonecznego miejsca na róże, lawendę, zioła etc.
Patrząc na plan to usadowienie drzew po prawej/zachodniej stronie zacieniuje lewą/wschodnią strone.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:33, 09 lut 2015

Do góry
My bardzo lubimy brzozy .Najchętniej jeszcze bym choć jedną wsadziła
Wiem mam mało miejsca.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:27, 09 lut 2015

Do góry
Zgadzam się, zagajnik brzozowy rzecz wspaniała!
I brzozy są o tyle fajne, że nie dają głębokiego cienia, tylko przyjemny półcień
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:50, 09 lut 2015

Do góry
To wstawiłam drzewa tak orientacyjnie. Nie ma tam jarzębinek.

Idąc od prawej strony tarasu.
Za kosodrzewiną mógłby być miskant(Biały kolor, który powtarza się przy basenie i sosnach piram).
Żółte 2 klony szczepione, które będą formowane.
Za basenem są 3 brzozy, w tym jedna doorenbos.
Na końcu myślałam o posadzeniu świerków serbskich.

Dalej lewa strona od końca.
Na razie tam wstawiłam dęba kolumnowego, jeśli nie będzie przy drewutni.
Na przeciwko basenu 3 sosny piramidalne, te przesadzane z boku domu. Póżniej 7 tujek już rosnących.

Myślałam dać pod brzozami hosty, albo wrzosy, konwalie.
Chciałabym też w ogrodzie lawendę.

I problem,, który pojawił się przy rysowaniu tego szkicu.
Zawsze chciałam 3 wiśnie umbrella, białe hortensje i coś zimozielonego lub obwódkę z buksz.w miejscu gdzie wstawiłam te 2 żółte klony.
Wiśnie byłyby kolejnymi drzewami.Tylko czy żółte klony i białe hortensje pasują do siebie.Jakoś nie bardzo to widzę.

I co myślicie?

Ogród Sylwii od początku cz.II 19:42, 09 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Witaj Sylwiu.
Wszystko jest u Ciebie perfekcyjnie zrobione.
Piękny ogród A te brzozy, ach..
Pozdrawiam.

Myszko .... dziękuję
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:33, 09 lut 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Witaj Sylwio.
Nie będę oryginalna pisząc, że masz cudowny ogród Ale porównując wątki z początku tej drogi, aż chce się pracować. Ogromne zmiany.

Sylwio czy mogłabys mi podpowiedziec jak posadzić brzzoy pozyteczne, aby utwozyc taki mini zagajnik brzozowy, jaki masz u siebie? Najlepiej, jak by to był jakis rzut z góry. Jakie dałas tam trawy? Ja mam w planach posadzic 6 brzózek,ale moja łezka rabatowa będzie mniejsza, niz Twoja.
Za wszelką podpowiedż dziekuje.

Pozdrawiam i życze miłego dnia

Dzięki
Nie mam rzutu na ten zagajnik brzozowy ... mogę jedynie powiedzieć mniej więcej co i jak pisząc .... Brzozy sadziłam co 150-170cm. Jest ich tam 9szt. Rozmieszczone są po delikatnym łuku , nie w linii prostej ....
Na tej rabacie są również kulki bukszpanowe porozrzucane , poupychałam jeżówki , hosty, wrzośce .... Z traw , sterczą tam miskanty variegatusy oraz morning light ... Przed hortensjami są posadzone żurawki oraz carex prairie fire.. Przy lustrze po obu stronach , stożki bukszpanowe , na środku lustra kula cisowa na przy ścianie z lustrem po jednej stronie posadziłam bluszcz ... Rozmiarów tej rabaty nie znam bo nie mierzyłam ...
Wilcza Góra 10:39, 09 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

C U D O W N E
Pozdrawiam!!

dziękuję ... na tym zdjęciu też widać, jaką masę sosen samosiejek mamy pośród brzóz
uszczykuję im pędy wiosną, żeby je maksymalnie zagęszczać...jak brzozy z wiekiem pójdą mocno w górę, to może sosenki zrobią trochę "tłoku" na dole
Wilcza Góra 08:38, 09 lut 2015

Do góry
Ewik napisał(a)
Hortensjowo - różane fotki cudne . jeszcze w nawiązaniu do pytania o hortki pod brzozami czy ogólnie o inne rosliny w ich sąsiedztwie - czy stosujesz tam jakies dodatkowe ilosci wody , czy jakies inne wspomagacze ? i jaką masz odległosc od brzoz?

2 duże, długie rabaty mam pod samymi brzozami
rosną na nich głównie hortensje, ale też i inne byliny,
z kwitnących w innych miesiącach: zawilce wiosenne, prymule, ciemierniki, bergenie, mam też tam wsadzone spore grupy białych lilii, żeby rozświetlały te miejsca jeszcze przed hortensjami
później, razem z hortkami kwitną jeszcze białe świecznice
obwódki na tych rabatach zrobiłam z przeróżnych host
pomysł był taki, żeby były to głównie białe kwiaty i biało- zielone liście, które będą się ładnie komponowały z bielą brzóz

nie traktuję tych rabat jakoś specjalnie
jeśli jest susza, to podlewam je tak, jak inne rabaty w ogrodzie
nie mam też w ogrodzie automatycznego podlewania
brzozy robią lekki półcień i ziemia tam nie wysycha nazbyt szybko
moja ziemia to glina więc i to może być sposób na dłuższe utrzymanie wilgotności - użyźniam ją próchnicą, wymieszaną z przekompostowanym obornikiem
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:22, 08 lut 2015

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Wpadam z rewizytą. Dużo się u ciebie w wątku dzieje- pędzisz po prostu.
Też chciałabym wprowadzić więcej hortensji do ogrodu. Brzozy i świerki - jestem jak najbardziej za

Agnieszko witam i zapraszam przy czasie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:33, 08 lut 2015

Do góry
Witam serdecznie widzę, że u Ciepie też w planach brzozy i hortensje. Tak koniecznie białe, pozdrawiam cieplutko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies