Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomóżcie wyczarować mi ogród

Pomóżcie wyczarować mi ogród

Viola 14:38, 19 lut 2015

Też myślałam o ambrowcu bo on chyba większy urośnie, a mi tutaj nic nie zacienia więc duże drzewo może być. Miskanta po prawej od pęcherznic ??? No to fajny pomysł. A limki na razie tak na rysunku, mogę dać więcej w lewo. Rabaty brzozowej jeszcze nie będę robiła w tym roku, no chyba, że pod koniec lata bo tyle mam planów.... Między brzozy dam berberysy niższe trawy i chyba derenie bo mam trzy na zbyciu. Limek nie będę podciągać do przodu, zostaną w tle (tak na dzisiaj myślę, ale nie wiem)
Zielona 14:39, 19 lut 2015

W narożnik ambrowiec. Pęcherznice będą cięte? Jeśli nie, to na pewno będą miały 2,5m wysokości i tyle samo na szerokość. Jeśli cięte, to nie będą miały kwiatów i same w sobie nie będą atrakcyjne... wtedy musiały by być ekranem dla czegoś niższego... bordowego?
Czy borówki będą tam miały słońce?
Ola ma rację. Horti pociągnij jeszcze dalej.
Zielona 14:43, 19 lut 2015

Dereń przed limkami? Nie. Nie będziesz widziała kwiatów. Derenie możesz posadzić obok pęcherznic po prawej, bo mają ten sam pokrój. Pomiędzy brzozami zrób wtedy niskie nasadzenia, by było widać hortensje.

Borówki... pamiętaj, że muszą mieć dużo słońca i kwaśne podłoże. Lepiej planować je gdzieś w okolicy rododendronów, wrzosów i innych kwasolubów.
Viola 14:43, 19 lut 2015

Tego ambrowca bym tu dała ewentualnie zamiast jarząba.
Zielona 14:45, 19 lut 2015

I on tam pięknie będzie wyglądał.
Zielona 14:45, 19 lut 2015

Violka, a bardzo się upierasz przy pęcherznicach w tym miejscu? Ja bym pod ambrowca dała same miskanty z jeżówkami, a jesienią zawilcami...
Viola 14:48, 19 lut 2015

Zielona napisał(a)
W narożnik ambrowiec. Pęcherznice będą cięte? Jeśli nie, to na pewno będą miały 2,5m wysokości i tyle samo na szerokość. Jeśli cięte, to nie będą miały kwiatów i same w sobie nie będą atrakcyjne... wtedy musiały by być ekranem dla czegoś niższego... bordowego?
Czy borówki będą tam miały słońce?
Ola ma rację. Horti pociągnij jeszcze dalej.

Pęcherznice planuję ciąć co roku na wiosnę, nie wyobrażam sobie beż cięcia, bo będą gigantyczne, kwiatki niezbyt chyba piękne mają. Może jakieś bordowe żurawki, albo małe berberyski (Admiration???)przed pęcherznice. Co do dereni, to masz rację, będą za duże między brzozy. Tutaj lepsze będą niskie nasadzenia.
Viola 14:51, 19 lut 2015

Zielona napisał(a)
Violka, a bardzo się upierasz przy pęcherznicach w tym miejscu? Ja bym pod ambrowca dała same miskanty z jeżówkami, a jesienią zawilcami...

To jest bardzo ponury kąt , z tym ciemnym płotem i cieniem przez większość dnia. Te pęcherznice świetnie tu sobie radziły i naprawdę wyglądały jak żarówy, rozświetlając to miejsce . Chciałabym je tu zostawić.
Viola 14:54, 19 lut 2015

Zielona napisał(a)
Dereń przed limkami? Nie. Nie będziesz widziała kwiatów. Derenie możesz posadzić obok pęcherznic po prawej, bo mają ten sam pokrój. Pomiędzy brzozami zrób wtedy niskie nasadzenia, by było widać hortensje.

Borówki... pamiętaj, że muszą mieć dużo słońca i kwaśne podłoże. Lepiej planować je gdzieś w okolicy rododendronów, wrzosów i innych kwasolubów.

Derenie mogę dać po prawej jako przedłużenie pęcherznic i wtedy borówki by się też przesunęły, miałyby słońce przez cały dzień; pod borówki żurawina

Ale te pęcherznice z tyłu drzewa czy z przodu, może z tyłu upchnąć, to drzewo bym wyeksponowała i mogła trawy dodać?
kosolka 14:59, 19 lut 2015

Derenie między brzozy? Jakie?