Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Przyjazny ogród 08:00, 22 sty 2015

Do góry
Ania, Takie są fajne
Lotosy w oczku uprawia się dopiero od kilku lat, zawsze trzymano je w cieplarniach, uczymy się na błędach, a już teraz wiadomo, że pojemniki nie muszą być aż tak potężne, nie większe niż 50 l , ważne nawożenie.

Piotrek, u mnie z siewu, ale mam chrapkę na szczepione, wstaw foty jak masz, chętnie podpatrzę.

Oczyściłem brzozy z chaszczów. Na skraju tego lasku chcę posadzić kilka drzew i krzewy - jodły, żywotnikowce, cisy, hortensje (odmiany ?), derenie białe. Czy dobrze typuję, proszę o jakieś sugestie? Gdzieś był podobny ogród, z podobnym pięknie obsadzonym miejscem, niestety znaleźć nie mogę.
Jest to wystawa wschodnia, słoneczko z rana, do południa chowa się za drzewami, miejsce suche, ale można nawadniać.

Ogród u stóp klasztoru 20:25, 21 sty 2015

Do góry
Brzozy i dereń mniam ,mniam pozdrawiam
Ogród u stóp klasztoru 14:58, 21 sty 2015

Do góry
alinak napisał(a)

Pięknie widać brzozy w rozstawie i pięknie prezentują się żółte thuje zwarte. Taki porządny konkret. A w środku zwiewnie i lekko ale też już bardzo dojrzale.
Ogród na Wierzbie 13:01, 21 sty 2015

Do góry
Teraz zostało mi tylko sadzić nowe piękne drzewka. W planach mam:
jarzębiny - szt. 2
brzozy - szt. ....................
lipy - szt. 2
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 12:36, 21 sty 2015

Do góry
Gosiu, nikt nie da Ci gwarancji na przesadzane brzozy, niestety nie wiem, jak by się zachowały i czy by się przyjęły. To tylko takie zupełnie luźne pomysły, musisz sama zastanowić się, czego byś chciała i jak ma wyglądać Twój ogród. Klon oczywiście zostaje na "wyspie". Basen można dać w inne miejsce, ja tylko zasugerowałam okrągly placyk pod basen, bo bardziej pasuje do falistych linii. Może jeszcze ktoś doradzi?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:53, 21 sty 2015

Do góry
Agnieszko W w geometryczne tak od przodu tarasu to myślałam po sugestiach dziewczyn, że nie bardzo. Z boku są te łuki i niejako trochę wymuszają.
Klon w obwódce super, jeśli bez przesunięcia.
A myślisz, że te prawie 5 letnie brzozy przesadzać? ? Boję się przesadzać takie drzewa jak widziałam walczącego klona latem.
Mąż raczej jest negatywnie nastawiony aby dawać basen na koniec.

Z lewej strony przy tarasie są kamyczki.
Ten ostatni pomysł fajny. Oj myślę, myślę
Dziękuję.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:59, 21 sty 2015

Do góry
Jeszcze takie coś:

Klon globosum na wyspie, "B" to 2 brzozy. Tu też chyba trzeba wyprofilować lepiej kostke brukową po lewej przy tarasie. Po prawej stronie ogrodu wiedzie ścieżka do basenu, która jest zarazem ogranicznikiem dla trawy przy rabacie
Ogród na górce w zakolu wiślanym 10:01, 21 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Witaj Alu Forumowa sasiadko! Widzę u Ciebie to co lubię- róże, szalwie, piękne brzozy, slicznego psiaka.. Zaznaczam i będę zaglądać! Pozdrawiam!

Zapraszam, zapraszam i dziękuję za odwiedziny.
Ogród w budowie - nieustającej 19:54, 20 sty 2015

Do góry
Nie Kasiu, nie będzie dobrze. Brzozy zwieszają gałęzie i są szerokie i bardzo wysokie, więc miedzy nimi na pewno nie, bo urok oczara się zatraci. Poza tym oczar nie będzie chciał rosnąć w suchej ziemi, a brzozy wypijają całą wilgoć z okolicy.
Poszukaj mu otwartej przestrzeni, albo tła w postaci zielonego żywopłotu. U mnie tłem jest brązowe, drewniane ogrodzenie.
Ja posadziłam je w towarzystwie żółtych azalii pontyjskich i azalii pomarańczowej, rosną przed nimi. A trzeci jest na żółtej rabacie, podsadzony ciemiernikami i narcyzami.
Pokażę nasz ogród 17:43, 20 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Asia, choinka z brzozy rewelacyjna!
I stroik też.
Widzę, że rewolucja już rozpoczęta
Na razie w głowie się coś tworzy, zobaczymy jak wyjdzie .
Choinka udała się, stoi dalej, szkoda mi ją schować
Pod Laskiem 14:39, 20 sty 2015

Do góry
monia napisał(a)
tak będzie tak jak idą brzozy na samym końcu w trójkąt

Monia, nie wiem, co rozumiesz przez trójkąt.
Ja proponuje, żeby to łukiem sżło (ręka mi się trzęsła).

A co jest tam dalej, bo na planie jest tam czarna krecha (a za nią część 6)
Pod Laskiem 14:28, 20 sty 2015

Do góry
tak będzie tak jak idą brzozy na samym końcu w trójkąt
Pod Laskiem 13:07, 20 sty 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Te brzozy są bardzo klimatyczne, i powinno być ich więcej w Twoim ogrodzie, ale do tego za chwilę wrócę.
Masz bardzo dużą powierzchnię i wydaje mi się, że brzozy na całej długości to byłoby za dużo jednak. Ale pociągnąć te brzozy trochę dalej jak nabardziej można. I zrobić przy nich takie rabaty jak w ogrodzie z lustrem.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=200

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=52#post_8

Albo u Kondzia, ale teraz ni mogę znaleźć.

Ja Twój ogród widzę w stylu, jaki ma Viva. Pooglądaj.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=312

Pasowałby do agroturystyki.

Skarpą/górką się nie przejmuj, można zrobić z niej walor. Pamiętasz zdjecie z Jurajskiego, to z rózami i lawendami no i schodkami? Takie schodki można zrobić.
Albo zamaskować tę górkę nasadzeniami schodzącymi, jak w ogrodach angielskich robią.

A z bukszpanów i trzmieliny (ładny kolor masz) można zrobić obwódki na rabatach (oczywiście, nie na brzoozwej), będzie pięknie.

Przy końcu rabaty jest trójkąt z brzóz. Posadzę turzycę pomiędzy będzie chyba ok
Pod Laskiem 12:52, 20 sty 2015

Do góry
Te brzozy są bardzo klimatyczne, i powinno być ich więcej w Twoim ogrodzie, ale do tego za chwilę wrócę.
Masz bardzo dużą powierzchnię i wydaje mi się, że brzozy na całej długości to byłoby za dużo jednak. Ale pociągnąć te brzozy trochę dalej jak nabardziej można. I zrobić przy nich takie rabaty jak w ogrodzie z lustrem.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=200

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=52#post_8

Albo u Kondzia, ale teraz ni mogę znaleźć.

Ja Twój ogród widzę w stylu, jaki ma Viva. Pooglądaj.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1525-kolorowy-ogrod-na-piasku?page=312

Pasowałby do agroturystyki.

Skarpą/górką się nie przejmuj, można zrobić z niej walor. Pamiętasz zdjecie z Jurajskiego, to z rózami i lawendami no i schodkami? Takie schodki można zrobić.
Albo zamaskować tę górkę nasadzeniami schodzącymi, jak w ogrodach angielskich robią.

A z bukszpanów i trzmieliny (ładny kolor masz) można zrobić obwódki na rabatach (oczywiście, nie na brzoozwej), będzie pięknie.
Pod Laskiem 12:22, 20 sty 2015

Do góry
lubie brzozy i mam niedaleko młody lasek gdzie mogę podebrać kilka sadzonek mam też bardzo dużo bukszpanu. Na skarpie sucho jak pieprz strona południowa działka cała też południowy - wschód super nasłonecznienie
Pod Laskiem 12:01, 20 sty 2015

Do góry
1. - czy tu właśnie będzie zasadnicza - wypoczynkowa - część ogrodu?

2. - z czego oraz w jakim stanie jest ten żywopłot?

3. jakie nasłonecznienie jest na skarpie?

4. czy lubisz brzozy?

Ogród na górce w zakolu wiślanym 10:11, 20 sty 2015

Do góry
Witaj Alu Forumowa sasiadko! Widzę u Ciebie to co lubię- róże, szalwie, piękne brzozy, slicznego psiaka.. Zaznaczam i będę zaglądać! Pozdrawiam!
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 00:51, 20 sty 2015

Do góry
I na koniec zdjęcie mojego małego pomocnika w ogrodzie

Sadziliśmy pierwsze brzozy

Kawał dobrej roboty wykonali z babcią.Nie wszystkie przetrwały do dzisiaj.

Zmykam spać. Jutro się zamelduję
Ogród z tatarakiem w tle 23:15, 19 sty 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Wiesz Asiu, ja tez patrze cały czas na te rabate od Zety i zaczynam ja widziec u siebie
Czy pasowałay by tam jeszcze te rozchodniki, które mam u siebie?
Jakie trawki ma Zeta na swojej rabacie?

Rozchodniki nie bardzo, ale pasują pod brzozy z rozplenicą.
U Zety chyba też jest turzyca FC.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 21:41, 19 sty 2015

Do góry
Wersja 1. Z basenem na tyłach.
Och zapomniałam obrócić. Pprzepraszam.
Widok oczywiście z tarasu )
Tylko tutaj serby się nie zmieszczą.

I wersja 2.

Chodzi mi o kształt trawnika.Czy jest ok??

No i basen bliżej domu chyba bardziej mi się podoba ze względu na możliwość obserwacji wyczynów dzieci

Co do roślin, to nie wiem gdzie ja mam je poprzesadzać.Szczególnie te 2 klony acer princeton (powiedzieli mi przy kupnie, że będą małe bo są szczepione.Jak niedawno poczytałam o nich to to są niby duże drzewa. Albo będę je formowała, albo może posadzić gdzieś z lewej strony tam gdzie planuję nowe brzozy? )
Jola ma rację, że na piękne efekty potrzeba czas. A ja to w gorącej wodzie jestem kąpana i potem tak to wychodzi jak teraz(
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies