Witaj. Przejrzałem cały wątek. Zachwyciła mnie łąka. Cudwna jest. Fajnie, że posadziłaś drzewka owocowe. W tej łące przepięknie wyglądałyby brzozy, ale chyba już nie masz takiej możliwości?
A ja myślałam, że wrzosy osobna rabata i wrzośce osobna rabata.
Nie sądziłam, że to można połączyć skoro komponują się z zupełnie innymi roślinami.
Czyli jak to jest - można posadzić na jednej rabacie?
Myslałam że jednak żeby było symetrycznie nie będzie brzozy z jalowcem i rozchodnikiem a róże też okrywowe fairy dance z swany, biała z czerwoną. Po drugiej stronie bez białego koła bo będzie problem jak mi nasypie liści na ten piasek tak samo symetrycznie z różami. Pod winogronem hosty. Tesiu zanim wszystko podrośnie to 3 lata minie. Widziałam połączenie okrywowych z kulkami bukszpanowymi trawami, i hortensjami pinky winky, i cisami w parku miejskim bardzo ładnie to wyglądało i wszystko na włókninie rosło z podsypanymi kamykami.
o jak ładnie. Podoba mi się ta rabata, ale co zrobisz jak świerki będą już spore? Wytniesz brzozy? A w jakiej odległości od ogrodzenia masz posadzone świerki?
Bardzo chcę tam mieć szałwię. Chciałam ją połączyć z dereniem, bo podoba mi się fiolet z bielą listków, ale chyba jednak tam jest dla niej za ciasno. Coś wymyślę.
Wrzosy i wrzośce sadzi się razem. Kolorami, takimi plamami. Pamiętaj, że musisz kupić kwaśny torf. Z każdego koloru musisz sobie kupić 5-15 roślinek. Zależy, ile chcesz posadzić, na jakiej powierzchni.
Zobacz:
To jest realizacja Danusi. Kilka wrzosów tego samego koloru posadzona obok siebie. To jest jesień. Widać też zielone - to są wrzośćce, które będą kwitły wiosną.
Z tyłu widać trawy: rozplenice. i jeszcze dalej brzozy, które mają w nogach berberysy.
Tak własnie myślałam nad tą rabatą i póki co moje świerki są malutkie i nim urosną troszkę minie więc wykombinowałam, żeby za nimi wsadzić brzozy one szybciej rosną. Miało by to ręce i nogi?
jałowiec wiltoni i pomiędzy brzozy rządek i rozchodnik pomiędzy 1m ścieżka grys w tle sosny i hosty. Sosny będę od dołu przycinać aby było widać hosty taki mały lasek z sosen.