Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 14:41, 07 sty 2015

Do góry
Jagoda kiedyś już o tym pisałyśmy ale jak możesz przypomnij dlaczego nie wybrałaś wielopniowej brzozy czy nie brałaś jej pod uwagę? U mnie pierwszy zakup wiosenny to brzozy i boję się, że mam za mało miejsca na dwie, trzy.

W jakiej odległości od siebie posadziłaś swoje?

Kiedyś będzie tu ogród 11:32, 07 sty 2015

Do góry
Rozumiem dokładnie Twoje niepokoje nad tym nieszczęsnym kawałkiem tej rabaty, u mnie nie widać żywopłotu, a jest, tworzą go właśnie szczelne i gęste, nasadzenia, bo inaczej nie potrafię sadzić

Rosną thuje szmaragd, aurescens, sosny bośniackie i libmy kolumnowe, sosna pospolita Watererii, sosna himalajska, cyprysik nutkański świerk serbski pendula, jodła kaukaska, świerk kaukaski aurea, iglaki to tylko formy szczepione, bo rosną powoli, możesz wybierać nany lub glauci.

Z liściastych brzozy pożyteczne Doorenbos(wolniej rosną), magnolie, klony jesionolistne i pospolite, polecam Crimsona Sentry, śliwo-wiśnie ozdobne Pissardii,Nigra, wiśnie ozdobne Amanogawa, ambrowce kolumnowe, buki Rohani, Tricolor, Dawick gold/radzi sobie na mokrym/ i graby, oczary, lilaki, krzewuszki, czarne bzy, tawuły, wierzba hakuro..., pęcherznice, oczywiście derenie jadalne.

Nad oczkiem pasują klony japońskie, magnolia, może świerk np. taki Inwersa, albo taki ten mój smutniak Bochemica, albo serbski Bruns, pięknie wyglądają zwisłe formy szczepione na paliku z liściastych karagana syberyjska, lub jałowce horyzontalne i rozesłane.

Jest jeszcze jeden rodzaj wierzby takiej nawodnej, rośnie jak krzew, na popielato, ale nazwy nie pamiętam, Mariusz będzie wiedział i Gunnera wygląda cudownie, ale to inna bajka, wymaga solidnej osłony na zimę, u mnie przemarzła po zimie w 2011r.

Tylko ten teren podmokły u Ciebie, ja nadsypywałam ziemię?
Rób więcej zdjęć

Pozdro
Ogrodowe love story 10:12, 07 sty 2015

Do góry
Dzięki za odwiedziny
Wzięłam się za mój wątek po cichu licząc na pomoc w zagospodarowaniu kilku części ogrodu
Mam zrobiony taras - pokażę zdjęcia
Ale nie wiem jak obsadzić roślinami
Wycięłam brzozy - przekopana gleba czeka na rośliny...

Rudy kotek - zwany przez mojego małego sąsiada pomarańczowym kotkiem - to stara, 10 letnia kotka Mecia
Mam marzenie 21:45, 06 sty 2015

Do góry
Cień rzucany przez brzozy. Raczej sucho, szczególnie przy brzozach, ale ponieważ posadziłam żywopłot z choiny planuję nawodnienie.
Plan nasadzeń przed żywopłotem kolejno hortensja limelight, trzmielina emerald n'gold, żurawki z nutą wrzosu, fioletu i jako wypełnienie ułudka.
Gdzieś po lewej stronie (więcej słońca) planuję dosadzić miskanta Variegatus na wysokości hortensji.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:00, 06 sty 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
W piękne zimowe szaty ubrał się twój ogród. Dereń aż daje po oczach.
Agatko co to za brzózka?

Aniu, ta brzózka, to brzoza pożyteczna Doorenbos...białopniowa.....to szlachetniejsza odmiana brzozy.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 17:02, 03 sty 2015

Do góry
Teren nad stawem przygotowany do siania trawy:

Posadzone hortensje Limelight przy altanie i brzozy Fascination:

Rhododendrony i azalie

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:03, 31 gru 2014

Do góry
Hi hi rytualne palenie łopat Dobre Łukasz

Aguś od kilku miesięcy patrze na te brzozy, żal mi ich, postaram sie je odpowiednio wykopać, chetni na nie już są, może przeżyją i będą cieszyć kogoś innego w ogrodzie

Polinka nartki dopiero jutro jak dam radę wstać po Sylwestrze....

A u nas nadar cukier puder, na dodatek zbrylony, szaro -buro.... Od jutra odwilz. A nich sobie leży snieg w gorac, po co mi w ogrodzie, skoro u nas caly czas nie ma mrozow? Zapowiadają odwilż i deszcz... Chyba ta wiosna na 2.02 realna....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:01, 30 gru 2014

Do góry
O Lobuzy'. Chwila nieuwagi i już prawie do rękoczynów doszlo To ja już wolę topienie Madżenny

Wieszcze, źe krokusy bedą 2 lutego, skoro anno domini 2014 były 8 lutego u Gabisi w ogrodzie! W tym roku jest cieplej i nawet przymrozek w nocy -8 mnie nie zwiedzie

Czy platany bedą? Oj będa, to juz postanowione, przemyslane. Do platanów jeszcze będą dziewcyzny wzdychać, a chlopaki będą pisać "a nie mowiłem"? W moim ogrodzie do poczochranych traw, roż i kwiatow geometryczne korony drzew będa bardziej pasowaly

Ale jakiś mega rewolucji to ja już nie planuję, tylkod robne zmiany, wyjątek stanowią brzozy... Gdybym miała taki ogrod jak Danusia tylko bym leżała na leżaczku

Rozumiem Kondzia, nic na sile w ogrodzie, nie kosztem dobrego samopoczucia albo wypoczynku. Dlatego u mnie powstaje pergola juz trzeci rok z rzędu i za kazdym razem wybieram wypoczynek zamiast inwestowania w ogrod.
Co ma być to bedzie Planow mam duzo ale z niczym mi sie nie spieszy, pospiech i ciągle planowanie, intensywne myslenie mam na co dzien w pracy...Dom i ogrod to moj azyl i wytchnienie

I melduje, ze sniegu u nas nie ma , bo nie nazwe sniegiem 0,5 cm warstwę cukru pudru, ktora mnie dzisiejeszym rankiem powitala przed wyjazdem do pracy. Ale mam nadzieje, ze Nowy Rok powitam w śniegu na nartach
Macham do wszystkich odwiedzajacych i biegne do Was w odwiedziny.

Jutro jakies fotki BENDOM
Brzoza - Betula 16:31, 30 gru 2014

Do góry
Mam pytanko odnośnie cięcia brzozy, gdyż w internecie znalazłam kilka sprzecznych opinii i już sama nie wiem, co robić. Mam w ogrodzie duże 20 letnie brzozy, których gałęzie, zresztą potężne, wchodzą już nam prawie w okna. W związku z tym chcemy koniecznie je przyciąć, ale niestety nie wiem kiedy jest najlepszy termin dla brzozy. Myślałam, że na wiosnę zanim puści soki, ale czytałam znów że wtedy będzie bardzo płakać. Te rany po gałęziach będą spore. W innym źródle znów wyczytałam, że koniec lata jest dobrym terminem. Czy ktoś mógłby mi pomóc w tym zakresie? Nie chciałabym im zaszkodzić, zwłaszcza że i tak nie lubią cięcia...
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:29, 30 gru 2014

Do góry
Z tymi wilkami to ciekawe, bo i ja kiedyś widziałam w G. Stołowych i leśniczemu mówiłam, że miałam zwidy, bo widziałam (nie poszłam dalej,bo się bardzo przestraszyłam; wilka z daleka można łatwo rozpoznać, ma wysokie nogi i charakterystycznie poruszający się tył taki przygięty do ziemi) a on jakby "lekko" potwierdził.
Tak, to prawda. Nie grozi. Ale lekka obawa jest.

Brzozy pięknie pokazane i te dwa iglaste pupile na H.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 13:50, 30 gru 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
A ja będę bronić albo przynajmniej przed karaniem całą Madżen w poduszki owinę Dziewczyny - mogę się założyć, że będziecie wzdychać do nowych drzew Po za tym wisząc na płocie przez brzozy juz nic nie było widać

to fakt nic nie bylo widaczreszta bez zmian to taka nudaaaaaa
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:28, 30 gru 2014

Do góry
A ja będę bronić albo przynajmniej przed karaniem całą Madżen w poduszki owinę Dziewczyny - mogę się założyć, że będziecie wzdychać do nowych drzew Po za tym wisząc na płocie przez brzozy juz nic nie było widać
Minimalizm z odrobiną romantyczności 09:59, 30 gru 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)

A Ty co michę jarzysz???

cieszę choć wirtualnie, bo realnie ledwo żyje

Też mnie to czeka, bo chcę tak umbry i brzozy podświetlić, ale to już pM będzie musiał się wykazać. Na szczęcie radzi sobie z kablami, więc mam nadzieję, że nie będę musiała się zapoznawać bliżej ze schematami. Daj mi namiar na te lampki, masz te co malkul? .
Kasi ogród mały z pierzastymi pupilami 23:04, 29 gru 2014

Do góry
Witam klony czerwone coś u mnie nie chcą rosnąć a brzozy szczepione bardzo mi się podobają Dzieci i zwierzęta to fajny obrazek
Mój kawałek planety 11:02, 22 gru 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Cześć Kasiek Ładny, elegancki mech. Mogę podrzucić piny z inspirkami mchowymi

Ja u siebie zrobiłam kule mchowe z galązkami brzozy.

Mech możesz dać do tych czarnych latarenek i do tego białe świece.

Hej Poli (moja córka ma tak na imię : )

no widzisz ja jesteś cudowna, dziękuję, pomysł z latarenkami super, jeśli masz jakieś mechowe piny - podrzuć proszę

ten mój mech to jakiś wyrośnięty - maz5-7 cm, mam nadzieje ze to nic co jest pod ochroną ...
Moja codzienność - ogród Oli 10:50, 22 gru 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Masz gdzieś foty tej brzozy? Bo sobie nie przypominam

nie mam wlasnie choc podejsc było kilka,,bardzo niefotogeniczny badyl bym rzekla, biala brzoza na bialej scianie i w niewielkim pomieszczeniu ze nijak sie odsunac zeby cała objąc w kadr...jak w swietle lampy to brzydko a jak zapalisz na niej swiatełka i zgasisz gorne to na aparacie tylko swiatełka widac...ech...dobrze ze w rzeczywistosci jakos wygląda
Mój kawałek planety 10:49, 22 gru 2014

Do góry
Cześć Kasiek Ładny, elegancki mech. Mogę podrzucić piny z inspirkami mchowymi

Ja u siebie zrobiłam kule mchowe z galązkami brzozy.

Mech możesz dać do tych czarnych latarenek i do tego białe świece.
Moja codzienność - ogród Oli 10:47, 22 gru 2014

Do góry
Masz gdzieś foty tej brzozy? Bo sobie nie przypominam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:25, 21 gru 2014

Do góry
siakowa napisał(a)

Wielomiejskie wiezowce :toz to dziura gdzie psy.....no ale swieta ida nie bede dokanczac
Tak w brzozie wyciete na swieczki...ale brzozy tak puszzaja soki ze musze je na podstawkach ustawic bo ciagle pod nimi woda stoi a poz tym eM nie pozwala zapalic bo sie pozaru boi

a czym wycięłaś ?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:31, 21 gru 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Kasia, cudnie nie wiem dlaczego ale to zdjęcie z choinką i światełka odbijające się w oknie od razu pomyślałam o nowym jorku w pierwszej chwili wugląda jak wielkomiejskei wieżowce

pięknie , w tej brzozie masz wycięte kółka na świeczki ?

Wielomiejskie wiezowce :toz to dziura gdzie psy.....no ale swieta ida nie bede dokanczac
Tak w brzozie wyciete na swieczki...ale brzozy tak puszzaja soki ze musze je na podstawkach ustawic bo ciagle pod nimi woda stoi a poz tym eM nie pozwala zapalic bo sie pozaru boi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies