Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:00, 22 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z ręką na sercu muszę się przyznać, że w realu łąka jest o wiele piękniejsza bo się rusza i faluje i kolory się przenikają. Widać różne wysokości kwiatów i ta delikatność porusza bardzo. Zdjęcie to tylko płaska fotografia.

Pani Daniusiu, jestem pod wielkim wrażeniem!
Łąka zapiera dech w piersiach!

Aż nie mogę się doczekać, jak będzie ewoluować co roku.

Miłego dnia!
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:21, 22 sie 2018

Do góry
Tam gdzie siatka zrób wertykulację ręcznie plastikowymi grabkami lub wertykulator na najwyższy możliwe ustawienie, ale sprawdź najpierw jak głęboko sięga w grunt. Jeśli głębiej niż siatka, nie rób mechanicznie, a ręcznie grabiami.
Zgniły trawnik 07:13, 22 sie 2018

Do góry
Za duża dawka nasion moim zdaniem (siewki nie mają miejsca aby się rozwijać) i szereg innych błędów (być może za mokro, podlewanie wieczorem, a nie rano), które będą się ciągnęły cały czas aż wygnije to co ma wygnić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:01, 21 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Buk o złocistych liściach lub miłorząb, który przebarwia się na żółto.

Dekuji
Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 23:42, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostatnio robiliśmy pielęgnację tego ogrodu (czyszczenie RH, cięcie kantów) i ogólnie porządki.
Dodaję kilka aktualnych fotek z tego przedogródka - ogród nowoczesny (front stylizowany na japoński, ale w nowoczesnym wydaniu)..

Witam, czy mogę dowiedzieć się co rośnie przed rododendronami? czy to bukszpan?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:40, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agatko, to jest tak nieczytelne, że nie mam tyle czasu na rozszyfrowanie
Zrób rzut z góry, rośliny w formie kółek. Pomaluj na kolory, wtedy ja nie będę musiała tego robić. A tak, no nie mam tyle czasu niestety

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź.
W załączeniu zdjęcie rabaty i dwóch przymiarek do jej zagospodarowania. Jak pisałam na str. 818 to rabata słoneczna. Obecnie rosną na niej trzy hortensje Polar Bear a między nimi płożący jałowiec, który zakrywa wieko studzienki odprowadzającej deszczówkę.
Proszę o wszelkie sugestie i ukierunkowanie do działania.
Pozdrawiam Agata

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:46, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja w ogóle nie robię dla klientów drzew na przemian, nie lubię takiej kompozycji w dodatku na jednej wysokości, a to dlatego, że na pstrokatym tle nie da się zaplanować ładnej kompozycji piętra średniego i niskiego.

I czy będą w rzędzie, czy na przemian - dla mnie nie ma to znaczenia bo tak mi się nie podoba. Chyba że czerwone będą niskie, wtedy to już inaczej będzie wyglądało, piętro średnie będzie czerwone a wysokie - zielone ot dlaczego chcę na różnej wysokości

Dziekuje Ci bardzo Danusiu, za ta szczera odpowiedz.

Bylam pewna, ze nie bedzie to pstrokato wygladalo, gdy w dolnym pietrze posadzilabym, cos w kolorach sliwy i laurowisni :-/

Ale wiem, ze ty masz dobry gust, i ze nie bez powodu mi od tej kompozycji odradzasz

Laurowisnie juz kupilam, wiec zastanowie sie, co by tam innego jeszcze posadzic i zrobie nowy plan

Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:05, 20 sie 2018

Do góry
Odnośnie hortensji, to nie jest dobra pora na przesadzanie, są upały. Przesadź pod koniec września.
Jardin des Lianes 19:55, 20 sie 2018

Do góry
No i pięknie jest
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:01, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jedynie kolumnowe, bo tak duże drzewo jak tulipanoweic, z czasem będzie wielką konkurencją dla kolejnego planowanego drzewa

Danusiu bardzo dziękuję za tak szybka reakcję. Jeżeli chodzi o drzewa kolumnowe to bardzo podoba mi się fagus rohanii. Będzie pasował? Dodam tylko że na str. https://www.ogrodowisko.pl/watek/6711-gliniasto-skarpiasto-i-wietrznie?page=12 umieściłam wcześniej projekt całego ogrodu który małymi kroczkami realizuje.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:15, 20 sie 2018

Do góry
Ale ty uparta jesteś, całe ogrodowisko musi napisać żebyś mi uwierzyła A wiesz, że mam oko, i jak napiszę że nie, to nie
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 10:06, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Śliczna ta ważka niebieska, no patrz, że jej w ogóle nie zauważyłam

Danusiu ja tak chłonęłam wszystkie 'obrazy'. Żałuję, ze nie kupiłam więcej roślin. Dopiero po przyjeżdzie do domu doznałam olśnienia co i gzdie bym posadziła. Kupiłam trzy trawy Variegata i jedną gross fontane. Podobały mi się te drobne astry. mogłam je wziąć. Głównie nastawiłam się na jeżówki, te które były to mam, więc nie kupiłam.

Posadzone trawy Variegata. To miejsce w trakcie przebudowy jest. Wiosną jeżówki przesadzę bardziej do przodu. Warzywnik też zostanie lekko cofnięty.
Mokradło... i mój ogród 09:57, 20 sie 2018

Do góry
Dodam jeszcze, że ładnie ukształtowany trawnik w okolicy domku
Fajne pagórki.
Mokradło... i mój ogród 09:56, 20 sie 2018

Do góry
Wreszcie zauważyłam, że muszę poprawić tytuł. Przepraszam, ale nieczęsto zaglądam do powitań. Niemniej jednak, nie poddałaś się
Teraz na pewno będzie więcej odwiedzin
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:50, 20 sie 2018

Do góry
Agatko, to jest tak nieczytelne, że nie mam tyle czasu na rozszyfrowanie
Zrób rzut z góry, rośliny w formie kółek. Pomaluj na kolory, wtedy ja nie będę musiała tego robić. A tak, no nie mam tyle czasu niestety
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:48, 20 sie 2018

Do góry
Wiaan napisał(a)
Danusiu chciałam posadzić przy ogrodzeniu z tyłu domu na długości 30m świerk serbski lub choinę kanadyjską, boję się jednak aby nie wyszło tak monumentalnie, czym można przełamać te iglaki. Nie chcę ciasno ich sadzić, może po między nimi co jakiś czas coś podsadzić. Na tą chwilę nie potrzebuję całkiem się odgradzać ale wiadomo kto zamieszka jako sąsiadjeszcze do tego mam tam orzecha 2, 5m od ogrodzenia. Cały czas jest tam słońce, a że to północna strona iglki nie będą dawały cienia na działce, mają być zasłoną. Prostopadły płot sąsiadów obsadzę tujami bo zależy mi na szybkim wzroście i formowaniu w przyszłości.

Od tego, co posadzisz z przodu zywopłotu/przesłony zależy co zastosować na żywopłot i w jakim celu. Tutaj nie da się doradzić, bo to wymaga głębszej analizy, co może być za płotem, i co i jak będziesz robić z rabatami.

Loteria, co by było gdyby/... ja nie umiem doradzić w tej sytuacji
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:46, 20 sie 2018

Do góry
Walde napisał(a)

Dzień Dobry. Proszę jakie drzewo posadzic w tym miejscu? Słońce świeci tam do 16 godziny. W pobliżu rośnie sliwa nigra. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Przepraszam za to tłumaczenie. Jestem z Czech.

Buk o złocistych liściach lub miłorząb, który przebarwia się na żółto.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:44, 20 sie 2018

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Danusiu reasumując chciałam mieć jedną piękną rabatę i tyle niewiadomych w głowie.
Zrobiłam zdjęcie szerszych kadr, może się przydadzą...

Kamień w żadnym razie biały nawet do akwarium nie pasuje, a co dopiero na rabatę. Kamień szary lub czarny.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:40, 20 sie 2018

Do góry
Balea napisał(a)

Zrobilam taki rysunek z tego kata. (narazie jest tam tylko ten ekran z tuji brabant)

Co ty na to? Posadzila bys takie cos u twoich klientow? )
Jesli tak, to jak bys mr radzila je posadzic? Jak na przykladzie A czy na B?

Ja w ogóle nie robię dla klientów drzew na przemian, nie lubię takiej kompozycji w dodatku na jednej wysokości, a to dlatego, że na pstrokatym tle nie da się zaplanować ładnej kompozycji piętra średniego i niskiego.

I czy będą w rzędzie, czy na przemian - dla mnie nie ma to znaczenia bo tak mi się nie podoba. Chyba że czerwone będą niskie, wtedy to już inaczej będzie wyglądało, piętro średnie będzie czerwone a wysokie - zielone ot dlaczego chcę na różnej wysokości
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies