Danusiu bardzo dziękuję za tak szybka reakcję. Jeżeli chodzi o drzewa kolumnowe to bardzo podoba mi się fagus rohanii. Będzie pasował? Dodam tylko że na str. https://www.ogrodowisko.pl/watek/6711-gliniasto-skarpiasto-i-wietrznie?page=12 umieściłam wcześniej projekt całego ogrodu który małymi kroczkami realizuje.
Danusiu ja tak chłonęłam wszystkie 'obrazy'. Żałuję, ze nie kupiłam więcej roślin. Dopiero po przyjeżdzie do domu doznałam olśnienia co i gzdie bym posadziła. Kupiłam trzy trawy Variegata i jedną gross fontane. Podobały mi się te drobne astry. mogłam je wziąć. Głównie nastawiłam się na jeżówki, te które były to mam, więc nie kupiłam.
Posadzone trawy Variegata. To miejsce w trakcie przebudowy jest. Wiosną jeżówki przesadzę bardziej do przodu. Warzywnik też zostanie lekko cofnięty.
Wreszcie zauważyłam, że muszę poprawić tytuł. Przepraszam, ale nieczęsto zaglądam do powitań. Niemniej jednak, nie poddałaś się
Teraz na pewno będzie więcej odwiedzin
Agatko, to jest tak nieczytelne, że nie mam tyle czasu na rozszyfrowanie
Zrób rzut z góry, rośliny w formie kółek. Pomaluj na kolory, wtedy ja nie będę musiała tego robić. A tak, no nie mam tyle czasu niestety
Od tego, co posadzisz z przodu zywopłotu/przesłony zależy co zastosować na żywopłot i w jakim celu. Tutaj nie da się doradzić, bo to wymaga głębszej analizy, co może być za płotem, i co i jak będziesz robić z rabatami.
Loteria, co by było gdyby/... ja nie umiem doradzić w tej sytuacji
Ja w ogóle nie robię dla klientów drzew na przemian, nie lubię takiej kompozycji w dodatku na jednej wysokości, a to dlatego, że na pstrokatym tle nie da się zaplanować ładnej kompozycji piętra średniego i niskiego.
I czy będą w rzędzie, czy na przemian - dla mnie nie ma to znaczenia bo tak mi się nie podoba. Chyba że czerwone będą niskie, wtedy to już inaczej będzie wyglądało, piętro średnie będzie czerwone a wysokie - zielone ot dlaczego chcę na różnej wysokości
Moim zdaniem nie stworzyłeś dla cisów optymalnego środowiska. Kamień kiepsko Lepsza byłaby ściółka, a jesli jeszcze pod kamieniem jest szmata, no to masz już przyczynę zamierania. Jeśli szmata jest - usuwaj ją koniecznie.
Czy za blisko czy za rzadko posadzone: kwestia czasu. Gęściej posadzone szybciej wypełnią luki i powstanie zielony ekran, rzadko posadzone- poczekasz z 10 lat
Drzewko polecam śliwę wiśniową 'Nigra' na wysokim pniu, powyżej płotu, czyli 200-250 cm. Pieniek oczywiście, a korona nad płotem. Wtedy docelowa wysokość cisa - to wysokość płotu.
Wszystkie perukowce, jakie miałam w życiu swoim, w każdym ogrodzie, także w Mojej Anglii - zrobiły kaput. W ten gatunek wprost wpisana jest choroba grzybowa o nazwie Verticillium - czyli werticilloza, zamierają całe pędy. pomimo przycinania i tak po jakimś czasie roślina zamiera. I nie zależy to od warunków ani pielęgnacji, ja wszystko zapewniłam. Tego się nie da zwalczyć ani zapobiec. Roślina odbija ale to i tak nic nie pomoże.
i są to porady jednoznaczne. Ważne jest - nie kładź żadnej szmaty pod korę.
Ale najważniejsza zasada jest taka: W ogrodzie rabaty powinny być tak obsadzone aby każdą wolną przestrzeń wypełniały rośliny, wtedy żadne ściółkowanie nie będzie potrzebne (rośliny wyższego piętra, średniego i niskiego, a po ziemi - rośliny okrywowe). Wtedy jest taka konkurencja dla chwastów, że nie mają one w ogóle racji bytu z powodu zacienienia i braku składników pokarmowych do wzrostu.
Basiu - np. magiczna siła do powojników, ostatni dzwonek. Bo pędy mogą nie zdrewnieć przed zimą. W zasadzie nie ma to takiego znaczenia, bo te powojniki tnie się wiosną nisko nad ziemią (40 cm)
Ja nie Kondzio, ale radzę: Posadź na trawniku jako soliter. To zbyt pstrokate drzewo aby je jeszcze sadzić na rabatach, chyba że byłyby bardzo monotematyczne i jednorodnie zielone lub białe lub lekko różowe.
Sprawdź czy tuje nie są zbyt głęboko posadzone, bo pień może gnić właśnie z tego powodu, a nie z powodu kory. Moim zdaniem to nie kora jest przyczyną, a gliniasta gleba i zastoiny wody w obrębie nasady pnia.
Jeszcze odpowiedz na pytanie, czy pod korą jest mata szkółkarska, jeśli jest, to natychmiast ją zdejmuj.