Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:01, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jedynie kolumnowe, bo tak duże drzewo jak tulipanoweic, z czasem będzie wielką konkurencją dla kolejnego planowanego drzewa

Danusiu bardzo dziękuję za tak szybka reakcję. Jeżeli chodzi o drzewa kolumnowe to bardzo podoba mi się fagus rohanii. Będzie pasował? Dodam tylko że na str. https://www.ogrodowisko.pl/watek/6711-gliniasto-skarpiasto-i-wietrznie?page=12 umieściłam wcześniej projekt całego ogrodu który małymi kroczkami realizuje.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:15, 20 sie 2018

Do góry
Ale ty uparta jesteś, całe ogrodowisko musi napisać żebyś mi uwierzyła A wiesz, że mam oko, i jak napiszę że nie, to nie
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 10:06, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Śliczna ta ważka niebieska, no patrz, że jej w ogóle nie zauważyłam

Danusiu ja tak chłonęłam wszystkie 'obrazy'. Żałuję, ze nie kupiłam więcej roślin. Dopiero po przyjeżdzie do domu doznałam olśnienia co i gzdie bym posadziła. Kupiłam trzy trawy Variegata i jedną gross fontane. Podobały mi się te drobne astry. mogłam je wziąć. Głównie nastawiłam się na jeżówki, te które były to mam, więc nie kupiłam.

Posadzone trawy Variegata. To miejsce w trakcie przebudowy jest. Wiosną jeżówki przesadzę bardziej do przodu. Warzywnik też zostanie lekko cofnięty.
Mokradło... i mój ogród 09:57, 20 sie 2018

Do góry
Dodam jeszcze, że ładnie ukształtowany trawnik w okolicy domku
Fajne pagórki.
Mokradło... i mój ogród 09:56, 20 sie 2018

Do góry
Wreszcie zauważyłam, że muszę poprawić tytuł. Przepraszam, ale nieczęsto zaglądam do powitań. Niemniej jednak, nie poddałaś się
Teraz na pewno będzie więcej odwiedzin
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:50, 20 sie 2018

Do góry
Agatko, to jest tak nieczytelne, że nie mam tyle czasu na rozszyfrowanie
Zrób rzut z góry, rośliny w formie kółek. Pomaluj na kolory, wtedy ja nie będę musiała tego robić. A tak, no nie mam tyle czasu niestety
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:48, 20 sie 2018

Do góry
Wiaan napisał(a)
Danusiu chciałam posadzić przy ogrodzeniu z tyłu domu na długości 30m świerk serbski lub choinę kanadyjską, boję się jednak aby nie wyszło tak monumentalnie, czym można przełamać te iglaki. Nie chcę ciasno ich sadzić, może po między nimi co jakiś czas coś podsadzić. Na tą chwilę nie potrzebuję całkiem się odgradzać ale wiadomo kto zamieszka jako sąsiadjeszcze do tego mam tam orzecha 2, 5m od ogrodzenia. Cały czas jest tam słońce, a że to północna strona iglki nie będą dawały cienia na działce, mają być zasłoną. Prostopadły płot sąsiadów obsadzę tujami bo zależy mi na szybkim wzroście i formowaniu w przyszłości.

Od tego, co posadzisz z przodu zywopłotu/przesłony zależy co zastosować na żywopłot i w jakim celu. Tutaj nie da się doradzić, bo to wymaga głębszej analizy, co może być za płotem, i co i jak będziesz robić z rabatami.

Loteria, co by było gdyby/... ja nie umiem doradzić w tej sytuacji
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:46, 20 sie 2018

Do góry
Walde napisał(a)

Dzień Dobry. Proszę jakie drzewo posadzic w tym miejscu? Słońce świeci tam do 16 godziny. W pobliżu rośnie sliwa nigra. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Przepraszam za to tłumaczenie. Jestem z Czech.

Buk o złocistych liściach lub miłorząb, który przebarwia się na żółto.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:44, 20 sie 2018

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Danusiu reasumując chciałam mieć jedną piękną rabatę i tyle niewiadomych w głowie.
Zrobiłam zdjęcie szerszych kadr, może się przydadzą...

Kamień w żadnym razie biały nawet do akwarium nie pasuje, a co dopiero na rabatę. Kamień szary lub czarny.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:40, 20 sie 2018

Do góry
Balea napisał(a)

Zrobilam taki rysunek z tego kata. (narazie jest tam tylko ten ekran z tuji brabant)

Co ty na to? Posadzila bys takie cos u twoich klientow? )
Jesli tak, to jak bys mr radzila je posadzic? Jak na przykladzie A czy na B?

Ja w ogóle nie robię dla klientów drzew na przemian, nie lubię takiej kompozycji w dodatku na jednej wysokości, a to dlatego, że na pstrokatym tle nie da się zaplanować ładnej kompozycji piętra średniego i niskiego.

I czy będą w rzędzie, czy na przemian - dla mnie nie ma to znaczenia bo tak mi się nie podoba. Chyba że czerwone będą niskie, wtedy to już inaczej będzie wyglądało, piętro średnie będzie czerwone a wysokie - zielone ot dlaczego chcę na różnej wysokości
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:37, 20 sie 2018

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)

Jedynie kolumnowe, bo tak duże drzewo jak tulipanoweic, z czasem będzie wielką konkurencją dla kolejnego planowanego drzewa
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:36, 20 sie 2018

Do góry
marcin_adamczyk napisał(a)
Dobry wieczór wszystkim,

Mam takie pytanie do Was.
Posadziłem żywopłot z Cisa Hicksii i nie wszystkie się przyjęły.

Pierwszym planem było uzupełnić na jesień ale teraz zastanawiam się, czy nie warto byłoby wykorzystać powstałą lukę, przesunąć jeden z krzaczków i w miejsce po tym narożnym posadzić drzewko, które rzuci cień od strony południowo-wschodniej.

Czy Waszym zdaniem to dobry pomysł aby przedzielać w ten sposób szpaler żywopłotu? A jeżeli tak, to jakie drzewko tam posadzić? Nie może być zbyt duże, bo to narożnik, w którym docelowo stanie pergola/altana.

Ostatnia kwestia, to czy cisy nie będą zbyt blisko, bo około 70cm, a z drugiej strony czy wystarczająco blisko, aby docelowo stworzyć w miarę zwarty i zamknięty narożnik?

Moim zdaniem nie stworzyłeś dla cisów optymalnego środowiska. Kamień kiepsko Lepsza byłaby ściółka, a jesli jeszcze pod kamieniem jest szmata, no to masz już przyczynę zamierania. Jeśli szmata jest - usuwaj ją koniecznie.

Czy za blisko czy za rzadko posadzone: kwestia czasu. Gęściej posadzone szybciej wypełnią luki i powstanie zielony ekran, rzadko posadzone- poczekasz z 10 lat
Drzewko polecam śliwę wiśniową 'Nigra' na wysokim pniu, powyżej płotu, czyli 200-250 cm. Pieniek oczywiście, a korona nad płotem. Wtedy docelowa wysokość cisa - to wysokość płotu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 20 sie 2018

Do góry
kasia86 napisał(a)
Dzień Dobry,

W związku z tym, że po zimie stanę przed wyzwaniem zakładania ogrodu, a niestety jestem laikiem w kwestiach uprawy jakichkolwiek roślin, już teraz szukam informacji w internecie i staram się zaprojektować mój ogród, wyszukując głównie rośliny mało wymagające.
Bardzo spodobał mi się perukowiec - myślałam, że idealnie wpasuję go w moją piaszczystą glebę i będzie sobie rósł bezproblemowo, a tu Pani Danuta pisze, że perukowiec często zamiera. Może Pani napisać jakie są przyczyny zamierania perukowca? Chodzi mi o to, czy jako osoba początkująca powinnam dać sobie z nim spokój, czy mam szansę stworzyć mu jednak dobre warunki, żeby rósł zdrowo?

Jeszcze jedno pytanie, na które jeszcze nigdzie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi. Chodzi mi o ściółkowanie rabaty. Bardzo podoba mi się kora sosnowa, bo wygląda naturalnie i wolałabym nie sypać żadnych żwirków, ale w związku z tym, że ma właściwości zakwaszające, nie jestem pewna czy będzie się nadawała na rabatę złożoną z roślin lubiących gleby o odczynie obojętnym do lekko zasadowego?

Z góry dziękuję za wszelkie porady
Pozdrawiam
Kasia

Wszystkie perukowce, jakie miałam w życiu swoim, w każdym ogrodzie, także w Mojej Anglii - zrobiły kaput. W ten gatunek wprost wpisana jest choroba grzybowa o nazwie Verticillium - czyli werticilloza, zamierają całe pędy. pomimo przycinania i tak po jakimś czasie roślina zamiera. I nie zależy to od warunków ani pielęgnacji, ja wszystko zapewniłam. Tego się nie da zwalczyć ani zapobiec. Roślina odbija ale to i tak nic nie pomoże.

O ściółkowaniu poczytaj tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

i są to porady jednoznaczne. Ważne jest - nie kładź żadnej szmaty pod korę.

Ale najważniejsza zasada jest taka: W ogrodzie rabaty powinny być tak obsadzone aby każdą wolną przestrzeń wypełniały rośliny, wtedy żadne ściółkowanie nie będzie potrzebne (rośliny wyższego piętra, średniego i niskiego, a po ziemi - rośliny okrywowe). Wtedy jest taka konkurencja dla chwastów, że nie mają one w ogóle racji bytu z powodu zacienienia i braku składników pokarmowych do wzrostu.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:08, 20 sie 2018

Do góry
Śliczna ta ważka niebieska, no patrz, że jej w ogóle nie zauważyłam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:01, 20 sie 2018

Do góry
Basiu - np. magiczna siła do powojników, ostatni dzwonek. Bo pędy mogą nie zdrewnieć przed zimą. W zasadzie nie ma to takiego znaczenia, bo te powojniki tnie się wiosną nisko nad ziemią (40 cm)
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:55, 20 sie 2018

Do góry
Ja nie Kondzio, ale radzę: Posadź na trawniku jako soliter. To zbyt pstrokate drzewo aby je jeszcze sadzić na rabatach, chyba że byłyby bardzo monotematyczne i jednorodnie zielone lub białe lub lekko różowe.
Problemy z tujami 20:43, 19 sie 2018

Do góry
Sprawdź czy tuje nie są zbyt głęboko posadzone, bo pień może gnić właśnie z tego powodu, a nie z powodu kory. Moim zdaniem to nie kora jest przyczyną, a gliniasta gleba i zastoiny wody w obrębie nasady pnia.

Jeszcze odpowiedz na pytanie, czy pod korą jest mata szkółkarska, jeśli jest, to natychmiast ją zdejmuj.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:18, 19 sie 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

A jakie tu trawy oprócz stipy j rozplenicy ?

Proponuję śmiałek i miskanty oraz proso.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:17, 19 sie 2018

Do góry
Cynie, dalie przede wszystkim.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies