Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:37, 20 sie 2018

Do góry
Katarzyna13 napisał(a)

Jedynie kolumnowe, bo tak duże drzewo jak tulipanoweic, z czasem będzie wielką konkurencją dla kolejnego planowanego drzewa
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:36, 20 sie 2018

Do góry
marcin_adamczyk napisał(a)
Dobry wieczór wszystkim,

Mam takie pytanie do Was.
Posadziłem żywopłot z Cisa Hicksii i nie wszystkie się przyjęły.

Pierwszym planem było uzupełnić na jesień ale teraz zastanawiam się, czy nie warto byłoby wykorzystać powstałą lukę, przesunąć jeden z krzaczków i w miejsce po tym narożnym posadzić drzewko, które rzuci cień od strony południowo-wschodniej.

Czy Waszym zdaniem to dobry pomysł aby przedzielać w ten sposób szpaler żywopłotu? A jeżeli tak, to jakie drzewko tam posadzić? Nie może być zbyt duże, bo to narożnik, w którym docelowo stanie pergola/altana.

Ostatnia kwestia, to czy cisy nie będą zbyt blisko, bo około 70cm, a z drugiej strony czy wystarczająco blisko, aby docelowo stworzyć w miarę zwarty i zamknięty narożnik?

Moim zdaniem nie stworzyłeś dla cisów optymalnego środowiska. Kamień kiepsko Lepsza byłaby ściółka, a jesli jeszcze pod kamieniem jest szmata, no to masz już przyczynę zamierania. Jeśli szmata jest - usuwaj ją koniecznie.

Czy za blisko czy za rzadko posadzone: kwestia czasu. Gęściej posadzone szybciej wypełnią luki i powstanie zielony ekran, rzadko posadzone- poczekasz z 10 lat
Drzewko polecam śliwę wiśniową 'Nigra' na wysokim pniu, powyżej płotu, czyli 200-250 cm. Pieniek oczywiście, a korona nad płotem. Wtedy docelowa wysokość cisa - to wysokość płotu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:29, 20 sie 2018

Do góry
kasia86 napisał(a)
Dzień Dobry,

W związku z tym, że po zimie stanę przed wyzwaniem zakładania ogrodu, a niestety jestem laikiem w kwestiach uprawy jakichkolwiek roślin, już teraz szukam informacji w internecie i staram się zaprojektować mój ogród, wyszukując głównie rośliny mało wymagające.
Bardzo spodobał mi się perukowiec - myślałam, że idealnie wpasuję go w moją piaszczystą glebę i będzie sobie rósł bezproblemowo, a tu Pani Danuta pisze, że perukowiec często zamiera. Może Pani napisać jakie są przyczyny zamierania perukowca? Chodzi mi o to, czy jako osoba początkująca powinnam dać sobie z nim spokój, czy mam szansę stworzyć mu jednak dobre warunki, żeby rósł zdrowo?

Jeszcze jedno pytanie, na które jeszcze nigdzie nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi. Chodzi mi o ściółkowanie rabaty. Bardzo podoba mi się kora sosnowa, bo wygląda naturalnie i wolałabym nie sypać żadnych żwirków, ale w związku z tym, że ma właściwości zakwaszające, nie jestem pewna czy będzie się nadawała na rabatę złożoną z roślin lubiących gleby o odczynie obojętnym do lekko zasadowego?

Z góry dziękuję za wszelkie porady
Pozdrawiam
Kasia

Wszystkie perukowce, jakie miałam w życiu swoim, w każdym ogrodzie, także w Mojej Anglii - zrobiły kaput. W ten gatunek wprost wpisana jest choroba grzybowa o nazwie Verticillium - czyli werticilloza, zamierają całe pędy. pomimo przycinania i tak po jakimś czasie roślina zamiera. I nie zależy to od warunków ani pielęgnacji, ja wszystko zapewniłam. Tego się nie da zwalczyć ani zapobiec. Roślina odbija ale to i tak nic nie pomoże.

O ściółkowaniu poczytaj tutaj https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

i są to porady jednoznaczne. Ważne jest - nie kładź żadnej szmaty pod korę.

Ale najważniejsza zasada jest taka: W ogrodzie rabaty powinny być tak obsadzone aby każdą wolną przestrzeń wypełniały rośliny, wtedy żadne ściółkowanie nie będzie potrzebne (rośliny wyższego piętra, średniego i niskiego, a po ziemi - rośliny okrywowe). Wtedy jest taka konkurencja dla chwastów, że nie mają one w ogóle racji bytu z powodu zacienienia i braku składników pokarmowych do wzrostu.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:08, 20 sie 2018

Do góry
Śliczna ta ważka niebieska, no patrz, że jej w ogóle nie zauważyłam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:01, 20 sie 2018

Do góry
Basiu - np. magiczna siła do powojników, ostatni dzwonek. Bo pędy mogą nie zdrewnieć przed zimą. W zasadzie nie ma to takiego znaczenia, bo te powojniki tnie się wiosną nisko nad ziemią (40 cm)
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:55, 20 sie 2018

Do góry
Ja nie Kondzio, ale radzę: Posadź na trawniku jako soliter. To zbyt pstrokate drzewo aby je jeszcze sadzić na rabatach, chyba że byłyby bardzo monotematyczne i jednorodnie zielone lub białe lub lekko różowe.
Problemy z tujami 20:43, 19 sie 2018

Do góry
Sprawdź czy tuje nie są zbyt głęboko posadzone, bo pień może gnić właśnie z tego powodu, a nie z powodu kory. Moim zdaniem to nie kora jest przyczyną, a gliniasta gleba i zastoiny wody w obrębie nasady pnia.

Jeszcze odpowiedz na pytanie, czy pod korą jest mata szkółkarska, jeśli jest, to natychmiast ją zdejmuj.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:18, 19 sie 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

A jakie tu trawy oprócz stipy j rozplenicy ?

Proponuję śmiałek i miskanty oraz proso.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:17, 19 sie 2018

Do góry
Cynie, dalie przede wszystkim.
Ogród pod akacjami 18:34, 19 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo malownicze zdjęcie, jak z obrazka w gazecie ogrodniczej, nadmieniam - dobrej gazecie Ślicznie i klimatycznie

Dziękuję za miłe słowo
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:27, 19 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla Kasi, więcej słońca

A jakie tu trawy oprócz stipy j rozplenicy ?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:24, 19 sie 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:09, 19 sie 2018

Do góry
Dla Kasi, więcej słońca

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:50, 19 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Teraz to ujęcie moje ulubione
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:47, 19 sie 2018

Do góry
Wycinam to, co brzydko wygląda, a więc niektóre floksy, orliki, przywrotniki, jarzmianki, ostróżki od razu jak przekwitają, bo mają za chwilę drugie kwiaty. Monardy tylko niektóre powycinałam, bo reszta ładnie wygląda.

Co jakiś czas patrzę nieco dokładniej, co się dzieje i co wycinać. Ostatnio powycinałam niskie przetaczniki i dzwonki. Już wypuszczają nowe kępy liści a nawet kwiatów (dzwonki).
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:22, 19 sie 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:21, 19 sie 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:21, 19 sie 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:20, 19 sie 2018

Do góry
Ostatnie zdjęcia przed zachodem słońca

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:44, 19 sie 2018

Do góry
Gala Rasen Kiepenkerl.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies