Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:34, 22 lis 2014

Do góry
Agato w przyszłym tygodniu będę się brał za malowanie i muszę się też skoczyć po jakieś dodatkowe ozdoby... muszę pomyśleć co jeszcze dać na choinkę

Soniu ja to nie pamiętam kiedy byłem za coś pochwalony, co chwile tylko słyszę pretensje, ale co zrobić.
Cieszę się, że lubisz odwiedzać wątek

Ewo w tej gęściejszej przeszkadza mi tylko jej nierówność, ale o poprawie i będzie dobrze

Marzenko to ładnie się cenią
Co do zrobienia choinki na trejażu to kiedyś miałem coś podobnego zrobione, ale troszke niechlujnie. Gałązki wierzby przy takiej wielkości powinny być o wiele lepsze niż brzozy bo są bardziej sztywne, ale wystarczająco elastyczne.
Zatem czekam na efekt... gdybym miał inny dom też bym sobie taką zrobił

Ewo(777) to ładnie się cenią. Zrobienie takiego wianka to w sumie ok 15 minut. Ja podobne choinki do mojej przyozdobione widziałem gdzieś za 250

Marto dla mnie listopad i luty to martwe miesiące... takie bezpłciowe żadna dekoracja nie poprawi mi humoru w te szarugi, dlatego szybciej zacząłem przygotowania przedświąteczne no i nie tylko z tego powodu
Takiego dużego wianka jeszcze nie robiłem, ale z chęcią zrobiłbym sobie taki do pokoju na moje 'betony, ale wtedy co bym zrobił z bombkami na ścianie... mam nad czym myśleć

Tak się zastanawiam czy pokazywać kolejne wianki bo mam kolejne 4... czy poczekać przynajmniej do przyszłego weekendu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:12, 22 lis 2014

Do góry
Byłam dziś w ogrodniczym. Taki wianek z brzozy o średnicy około 35 cm kosztuje 20zł, choinka z gałązek wierzbowych wysokości około 50 cm - 45 zł. Ceny bez ozdób.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:54, 21 lis 2014

Do góry
Związujemy gałązki na samej górze drucikiem bardzo ciasno (w późniejszym etapie nadmiar drucika można zdjąć i zostawić jedną pętelkę najlepiej przysłoniętą cienką witką brzozy)

Gotowy stelaż zapewne wyjdzie troszkę pijany tzn. krzywy
Ważne aby kontrolować czy szczyt choinki jest idealnie po środku okręgu patrząc od góry ni i czy nie jest krzywa

Zaczynamy obwiązywanie stelaża gałązkami brzozy przywiązując je trwale drucikiem (zapewnia to stabilność i sztywność całości)

Całość obwiązujemy na zewnątrz, ale początek każdej gałązki dobrze jest wsunąć do wewnątrz, aby później nie wystawał.

Przywiązujemy jedną gałązkę w kilku miejscach

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:45, 21 lis 2014

Do góry
Choinka z gałązek brzozy

Do zrobienia choinki potrzebne są nam oczywiście gałązki brzozy o zwisłych pędach (w dośc dużej ilości oczywiście wszystko zależy jak duża ma być choinka).
Potrzebne będą proste gałązki/ patyki na stelaż np. z leszczyny. Ważne aby było dość proste i nie za cienkie.
Do tego drucik florystyczny lub inny cienki jak najmniej widoczny na tle gałązek.
Oczywiście sekator, nożyczki i oczywiście mnóstwo cierpliwości

Proste gałązki leszczyny u mnie ok 85-90cm

Zaplatamy z jednej gałązki coś co ma przypominać okrąg, będzie podstawą do której przytwierdzimy pionowe gałązki.

Przywiązujemy drucikiem gałązki do okrągłej podstawy (u mnie średnica 26-27cm)

Detal (połaczenie będzie i tak niewidoczne)

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:22, 21 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Obaiwam się, że mi się oberwie Brzozy zagrożone SOM
Ja jeszcze liczę na tojeść...

Czyli coś wymyśliłaś?
Może w pierwszym sezonie ona taka, bo pamiętam jej tryumf tu na forum
te zawilce mnie męczą, juz bym leciała po nie
Kolorowy ogród na piasku 09:48, 21 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)

Tak to berberys Atropurpurea.
Inne odsłony, wiosna i w lecie

Pięknie u Ciebie przystrzyżony Ja mam trzy krzaczki, ale takie rozczochrane - średnio mi się podobają, wiosną podsadzę nimi brzozy; ale zdecydowanie ten berberys lepiej wygląda trzymany w dyscyplinie A to żółte drzewko to może wiąz? I jeszcze róże, proszę napisz jaka to odmiana - C-U-D-N-E
O....! 09:35, 21 lis 2014

Do góry
Widoki piękne. Bergenie trawy brzozy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:15, 20 lis 2014

Do góry
Marto gdzieś trzeba się wyciszyć i uspokoić po kolorowych doznaniach ja uwielbiam minimalizm, ale uwielbienie do kwiatów w ogrodzie wygrywa. Mój własny ogród będzie jednak całkiem inny i gdzieś już tam w głowie jego wizja jest

Agnieszko bardzo mi miło

Olu mam nadzieję, że się jutro wyrobie, ale słowo się rzekło i muszę Gałązki bym z chęcią ogromną przyjął. Co chwile jak jadę gdzieś daleko widzę zwisające brzozy, ale zazwyczaj w zbyt wyeksponowanych miejscach
Winobluszczu w łapkach nie miałem to nie wiem czy wianek da się upleść, ale mnie się wydaje, że tak, ale ja mam na niego inny plan tylko nie mam jak pokazać bo nie mam winobluszczu

Violu biel jest genialna ... a jak fajnie się brudzi

Kasiu prawie jak w reklamie dziękuje.

Karolino, Iwono miło mi

Przepraszam, że nie zrobiłem tego co obiecałem kilku osobom, poprawie się jutro.
Siedzę nadal w bałaganie i wiankuje. Jeszcze jeden i zmykam spać
O....! 22:38, 20 lis 2014

Do góry
Irenko, mnie też padł jeden dereń, zostały mi jeszcze trzy...
Bogusiu, ale teraz to chyba te widoki dość szare i trochę monotonne,więc raczej nie pokazuję...
tu moje drzewa, brzozy trochę rozjaśniają widok

i jeszcze widok na taras z młodą trawką i pozbawioną już ulistnienia metasekwoję na tle 'lasu' iglastego...

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:38, 20 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wszytko doczytałam.. z brzozami nawet nie myśl o wymianie prawych..

I odetchnęłam z ulga, ze nie tylko u mnie tojeść bordowa była do niczego, a nawet uczyniłam jak Danusia... czegoś się pomalutku uczę na forum I tak to jest zachwycać się jakimś zdjęciem czy układem roślin z wystawy.

Obaiwam się, że mi się oberwie Brzozy zagrożone SOM
Ja jeszcze liczę na tojeść...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:17, 20 lis 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

z gazonami namotałam się strasznie bo one okropne i miałam wiele pomysłów, myślę że stworzą ładną ścianę
Pod domem mam Gracilimus (te wyższe) i Variegatus (te niższe przy hortkach) W brzozach są Morning light.

dzięki za info-podobają mi się "morningi" i chciałam je posadzić u siebie pod brzozami. Ale te Gracimilis też są śliczne, nie wiem które lepiej zniosą półcień a u mnie brzozy sporawe

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:51, 20 lis 2014

Do góry
Ela,Ja jak sie zakochalam w doorenbosach to moja mega alergia na pylek brzozy mi nawet nie przeszkadza mam wokol tyle brzoz ze 3 wiecej mi nie zaszkodza a pieknie bedzie maj jakos przetrwam
Dasz rade meza urabiaj przeciez inne drzewa tez gubia liscie..
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:05, 20 lis 2014

Do góry
Musiałam troche nadrobic. Dzieje sis dzieje a to juz po sezonie Co to bedzie wiosna Brzozy w bukszpanach, stipach czy paprociach cudne!!!!! Tez bym chciala ale M sie uparl ze za bardzo brudza Chlip clip. Bede nad nim zima pracowac Pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:03, 20 lis 2014

Do góry
Jestem pod wrażeniem twoich umiejętności!!!

Czekam z niecierpliwością na instruktarz wykonania choinki, mam wszystko co potrzeba ... gałązki brzozy są, chęci są
A co z tym winobluszczem ? bo u mnie go pod dostatkiem i przymierzam się do wycięcia na wiosnę...czyżby wianki z niego dało się pleść?

Jak byś mieszkał bliżej to bym poratowała gałązkami bo mam 3 duże brzozy
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:24, 19 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
A nie podejrzewasz, że Marzence ktoś wrzuca w pracy jakieś tabsy do kawki? Może testują coś na Niej, hmm?

Kurcze, ja też takie tabsy chcę

Do wystaw podchodzę ostrożnie, często są zestawione rośliny które w naturze nie będą razem kwitły..... trzeba brać pod uwagę nasz klimat i warunki w ogrodzie. I ile czasu możemy czesać każdą bylinę...

Agnieszko ja Cię nie znam.. ja czytam co cie denerwuje i oglądam co lubisz.... obserwuję jak swoje roślinki ...

Swoją drogą też mnie dużo wkurza, bo chciałabym ideał...tylko ja się pogodziłam, że go nie ma..

Liście kamasji razem z liśćmi czosnku schowają się za bukszpanem... a potem srrrru i pierdziu...

gdzie kupić nie powiem.. pierwszy raz mnie Benex wkurzył.. zamiast 100 Tarda przysłali 10.. reklamacja uwzględniona, tylko już Tarda nie ma na stanie

Podesłany link do niskich kamasji.... dostałam nawet na wyprzedaży rok temu wypasione cebule.. w B .. były malutkie

Sprzedawca często podaje wysokości nieprawdziwe.. na naszej glinie wszytko jest wyższe..

Poszłam poszperać za moimi kamasjami.. znalazłam, ale nie do wyciągnięcia.. korzenie brzozy, derenia je oplotły w szponach na amen.... za kilka złotych nie będę się grzebać w korzonkach.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:27, 19 lis 2014

Do góry
Łukasz no nie wiem nic o tym nie słyszałem

Danusiu dziękuje, chyba nie ma osób, które nie lubią pochwał

Mileno sypią się jak szalone, cały w brokacie jestem. Zakupy były zbiorowe i jeszcze troszkę resztek z zeszłego roku zostało.
Jeżeli chodzi Ci o ten szaro biały wianek na krześle to dokładnie jest z korzeni zrobiony, ale nie podjąłbym się zrobienia takiego czegoś samodzielnie. W kwiaciarni u mnie chcą za taki podkład majątek, ale na giełdzie jak zobaczyłem za mniej niż polowe beż żadnego planu zabrałem...czeka na pomysł, będzie u mnie na stole.
Biało-srebrno-czerwone to moje ulubione i najchętniej tylko takie bym robił. Na pewno jutro taki będę robił.

Kasiu bardzo mi miło, wianek na razie ma 3 właścicieli... trwa wojna o niego Lubię taką kolorystykę, jest taka... tradycyjna i najbardziej kojarzy mi się z magią świąt

Gosiuchyba jednak nie

Alka mam sporo do zrobienia, w grudniu 3 uroczystości rodzinne, na święta zjeżdża się cała rodzina... jednym słowem młyn okropny. To też wcześnie zaczynam

Marto dziękuje Pokój bardzo pasuje do moich kokoszkowych upodobań ogrodowych co nie

Iwonko wszystko przyklejam klejem na ciepło z pistoletu... w sumie to nie wiem jak się to fachowo nazywa

Violu kto by mnie chciał
Ozdób jest sporo, ale na szczęście odkryłem giełdę... jak sobie pomyśle jak przepłacałem w kwiaciarniach.

Olu dziękuje ale zrobiłem jeszcze jeden i ten akurat wyszedł brzydki

Ewo dziękuje. Wianki dla siebie, do domu, dla siostry i rodziny, każdy ma jakieś zachcianki. Na choinkę najbardziej się rzucili, ale niestety nie mogę już nigdzie gałązek brzozy znaleźć.
Ogród Beaty 18:06, 19 lis 2014

Do góry
Brzozy faktycznie niezłe wrażenie robiły przyłączam się do achów bo zasłużyły
Na bombkowy pokaz przyszłam i się nie zawiodłam, ach jak ja lubię te tasiemeczki, produkcja widzę u Ciebie też idzie, musisz być cierpliwym człowiekiem hehehe
Wiesz, że ja hiacynty dzisiaj wykopałam i zabrałam w donicy do domu, bo pączki mają. Za szybko to zdecydowanie wystartowało... Nie wiem jak się ma sprawa z krokusami czy one wytrzymają?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:34, 19 lis 2014

Do góry
ale czy stipa poradzi sobie pod brzozami? bo przeca słonca potrzebuje... choc zanim te brzozy dadza cien to tej stipy tam juz może nie byc
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:21, 19 lis 2014

Do góry
Łukasz czy masz jakiś łopatologiczny kurs zrobienia takieś ślicznej choinki
z brzozy?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:32, 19 lis 2014

Do góry
Te tuje będziesz przy tej L-ce przycinać w żywopłot?
Gdzie mają być te brzozy?

A tej L-ki nie chcesz z świerków serbskich zrobić , co 1,20 - 1,30 sadzonych. to byś ich gdzieś z 11 chyba musiała mieć. Mogły by tam w miare swobodnie rosnąć, bo nic by nie przesłaniały. Ja moje planuję w przyszłości przycinać w stożki do wysokości przykładowo 3 m - 4 m
Do brzóz też tak naturalniej,

A z tujek masz już fajną ścianę i tło dla rabatki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies