Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 23:49, 06 lis 2014

Do góry
Dziś spędziłam cudny wieczór na cudnym koncercie Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia.

Nowa sala koncertowa w Katowicach jest niesamowita, budynek i jego otoczenie też piękne. Moje brzozy (skąd oni je wzięli???, tyle się naszukałam), platany. Nocą podświetlone brzozy z milionami złotych liści wyglądają przepięknie.

Każdemu bardzo polecam wycieczkę na koncert do Katowic (dobre bilety naprawdę trzeba zamawiać z dużym wyprzedzeniem). Ja za troszkę ponad tydzień znów tam będę .

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:17, 06 lis 2014

Do góry
Świetnie wyprowadziłaś swój trawnik! Równiutki, przystrzyżony
Przy magnolii rzeczywiście nic nie ruszaj. Wspaniale kwitnie!
Tak poobserwowałem też dalszy plan i widzę, że kilka roślin znacznie powiększyło objętość! Na przykład turzyce wielkie porosły.
I faktycznie... zamień brzozy na platany kuliste. Wprowadzą porządek, bo te brzozy pospolite nie pasują tam. Takie poczochrane strasznie w porównaniu z prostymi liniami...
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 22:01, 06 lis 2014

Do góry
u mnie tawułki wyginęły stopniowo po roku, pomimo wymiany gleby i podlewania.
niektóre rośliny po prostu nie chcą rosnąć, i koniec.
na palcach rąk mogę wyliczyć gatunki, które rosną dobrze, i się trzymam. może i dobrze, bo jednak to prawda, że im więcej gatunków w ogrodzie, tym gorzej, więc życie zmusza mnie do konsekwencji w doborze roślin

często nie jest wcale tak, jak się czyta w opisach roślin.

co rośnie dobrze na moich piaskach, z trochę poprawioną glebą: cisy (bez podlewania prawie, wolno, ale rosną dobrze), brzozy, rosy rugosy, tuje i jałowce (z podlewaniem). za nic, pomimo wymiany gleby i doświadczenia w uprawie kwasolubnych borówek nie rosną u mnie wrzosy, rododendrony i azalie. próbuję z nimi od 10 prawie lat i kompletna klęska. a borówki rosną pięknie.z wymienioną gleba jak na razie (od 3 lat) dają radę róże, ostrokrzewy. świetnie sobie radzą bukszpany i winorośle, lawenda również. hortensje też - nawadniane. tawuła van Houtte'a też daje radę. rozchodniki Brillace - piękne cały sezon, rozrastają się bardzo. przez jeden - dwa sezony udają się tulipany, potem trzeba je wymieniac na nowe.
nie chcą rosnąć szałwie, przywrotnik (próbuję trzeci raz), wyginęły lilie, liliowce brzydko rosną, cyprysiki też nie dają rady, wszystko zlikwidowałam, bo tylko szpeciły.
ale się rozpisałam........

polecam ci różne róże pochodzące od rugosy - są piękne nowe odmiany. rozrastają się silnie i rosną nawet na wydmach. trochę ażurowego cienia od sosen wcale im nie szkodzi.
sprawdź, co najlepiej u ciebie rośnie, a potem kup tego sto sztuk - i będzie efekt.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:47, 06 lis 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Ale jaki efekt wizualny!

W to nie watpię Ciekawe jaka byłaby reakcja dzieci, które w Halloween przyszły by po cukierki, a Ty byś wyskoczyła z odciętymi palcami Pewnie jak na filmie Wardęgi z zombie Swoją drogą świetne, ale nie chciałbym doświadczyć na sobie takiego ataku

Pozdrawiam serdecznie zaglądających i zostawiam brzozy rosnące po blokiem - u mnie w ogrodzie niestety nie mam na nie miejsca, ale w Katowicach zaglądają mi do okna, więc kocham jak własne

Ogród Bogusława 10:32, 06 lis 2014

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bogusiu, Ty chyba grabi w sezonie wcale nie używasz? Piknie masz z tymi sosenkami! Gratuluję.

Witaj Haneczko ,
no jak nie jak tak, nieraz to nas aż boki bolą od grabków, na około same brzozy, czeremchy i sosny, czasami jak powieje ze wschodu to mamy co grabić,
pozdrawiam Haniu.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:16, 06 lis 2014

Do góry
monikar napisał(a)

oj tak tak,brak aktualnych zdjęć to jedyne czego można się doczepić Ana mam pytanie, czy brzozy będą rosły u Ciebie swobodnie? czy będziesz je przycinać? Rosną bardzo szybko i za 15 lat to już będzie kawał drzewska (mam taką właśnie ok 17 lat, dom już przerosła).
Teraz nie ma co focić nie lubię tego okresu... wcześniej przycinałam, w tym roku nie bo chcę by jak najszybciej wysłoniła mi domek sąsiadów. Może w tym roku trochę ją przytnę od góry jak dam radę bo w tej chwili już dość wysoka jest. Muzsę zorganizować drabinę i długie nożyce
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:11, 06 lis 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Ola , Monika
Dziękuję, muszę odświeżyć wizytówkę bo już trochę nieaktualna

oj tak tak,brak aktualnych zdjęć to jedyne czego można się doczepić Ana mam pytanie, czy brzozy będą rosły u Ciebie swobodnie? czy będziesz je przycinać? Rosną bardzo szybko i za 15 lat to już będzie kawał drzewska (mam taką właśnie ok 17 lat, dom już przerosła).
Kiedyś będzie tu ogród 23:34, 05 lis 2014

Do góry
Bożenko pytasz o moje drzewa. Cóż mało tego. Sosny już przedstawiałam. Poza tym rosną świerki - z tych docelowo większych to:
-świerki serbskie Picea omorika

-świerki kłujące Picea pungens
-Picea omorika Pendula Bruns
-Picea abies
-Picea glauca Pendula
-Picea engelmanii Snake
-Picea orientalis Early Gold

Poza tym moja ulubiona jodła koreańska

Z iglaków, poza sosnami, na posadzenie w donicach czekają jeszcze świerki kłujące i daglezje.

Z liściastych brzozy: brodawkowate, żółta, papierowe.

No, rośnie jeszcze klon strzępiastokory Acer griseum, ale on to jakiś specjalnie wielki nie będzie.

Ach, zapomniałam bym o miłorzębie.

Z nowych nabytków w donicach czekają :
-klon tatarski podgat. ginnala
- klon czerwony Acer rubrum 'Brandywine'
- klon jesionolistny Acer negundo Auratum
- dąb czerwony Quercus rubra
- tulipanowiec amerykański Liriodendron tulipifera 'Aureomarginatum'

Modrzewia skasowały mi zwierzaki. piękny ponad 2metrowy. Cudownie sie przebarwiał. Ale ze względu na ochojniki postanowiłam, że w zamian postawię na metasekwoję chińską i Cypryśnika błotnego.
Kiedyś będzie tu ogród 21:14, 05 lis 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
Bożenko powiadasz że za trzy lata. Bardzo optymistyczna wizja.
Najważniejsze, że jest plan - dzięki Asi (asiach)- bo wcześniej jakoś nie mogłam tego złożyć w całość.
Szkoda, że drzewa tak wolno rosną. Do tego większość nabytków to maluchy. Najgorszy jest brak ogrodzenia. Rośliny czekają przez to na razie zadołowane na posadzenie.

Zalezy jakie masz drzewa. Brzozy i modrzewie rosną szybciej niż by się chciało a i inne ani się obejrzysz urosna. Masz racje co do płotu , musisz jakoś zatrzymac zwierzęta , wszelkimi sposobami bo przy ich obecności ogród nie ma szans. Miłego czwartku.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:27, 05 lis 2014

Do góry
Na tej fotce jest to czego kiedyś szukałam, estetyka, pomysł, piękna aranżacja, i smaczki( gabiony)
Madżenka masz przepiękny ogród.

Brzozy 2014
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:01, 05 lis 2014

Do góry
Brzozy w listopadzie

brzozy 2012

Brzozy 2014
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 18:12, 05 lis 2014

Do góry
Dzięki, mówić o sobie ładnie to nie sztuka, sukcesem jest gdy inni tak myślą o mnie

No dobra, kilka fotek z dzisiejszego dnia, ładne słonko ale wiejeeee ze chce głowe urwać, liście pospadały coraz trudniej zrobić ładna fotkę... tyle że w końcu zielone betony zaczęły się przebarwiać takie jak magnolie, irgi, brzozy

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 15:13, 05 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)

No to mnie zaskoczyłaś, ale jeśli chodzi o drzewa to samych sosen mam około 50, świerków tyle samo, jodeł 6, brzozy 10, wierzby 3, morwy 2, magnolii 10, klonów 17, wiśnie ozdobne 2, dęby 2, buki 5, derenie kwieciste 4, dawidia chińska 1, kielichowiec wonny1, wiązy 4, modrzewie szczepione 3, rosną kaliny, jaśminowce, krzewuszki, azalie, rh, hortensje, wrzosy i wrzośce, trawy i byliny...ale nie umiem tego zliczyć

Jezu roślin tyle co u mnie w całej wsi
Pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:21, 05 lis 2014

Do góry
polinka napisał(a)

Irenko, rozplenice będą pomiędzy brzozami a brzozy będą przy miejscu wypoczynkowym, do tego lustro, rozchodniki i oświetlenie ogrodu Wiosenne prace już zaplanowane, teraz tylko czekać na wiosnę

O rany, ale będzie czad!!! sama się nie mogę doczekać, więc Tobie się wcale nie dziwię, chyba znowu do was zawitam, podelektować się zmianami
buziaki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:26, 04 lis 2014

Do góry
polinka napisał(a)

Irenko, rozplenice będą pomiędzy brzozami a brzozy będą przy miejscu wypoczynkowym, do tego lustro, rozchodniki i oświetlenie ogrodu Wiosenne prace już zaplanowane, teraz tylko czekać na wiosnę

Ale sie będzie działo.....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:17, 04 lis 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)
Super Gosiu wyszedł Wam ten pokój syna Ciekawa jestem pokoju małej księżniczki
Moja córka też wybrała biel i czerń z domieszką żółtego dla kontrastu W skandynawską nutę Będzie miała brzozy w pokoju

Widzę, że wszystko idzie w dobry kierunku i jest już zamysł
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:13, 04 lis 2014

Do góry
Super Gosiu wyszedł Wam ten pokój syna Ciekawa jestem pokoju małej księżniczki
Moja córka też wybrała biel i czerń z domieszką żółtego dla kontrastu W skandynawską nutę Będzie miała brzozy w pokoju
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:51, 04 lis 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Gdzie planujesz sadzić te rozplenice?

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:21, 03 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)

No to mnie zaskoczyłaś, ale jeśli chodzi o drzewa to samych sosen mam około 50, świerków tyle samo, jodeł 6, brzozy 10, wierzby 3, morwy 2, magnolii 10, klonów 17, wiśnie ozdobne 2, dęby 2, buki 5, derenie kwieciste 4, dawidia chińska 1, kielichowiec wonny1, wiązy 4, modrzewie szczepione 3, rosną kaliny, jaśminowce, krzewuszki, azalie, rh, hortensje, wrzosy i wrzośce, trawy i byliny...ale nie umiem tego zliczyć

OOOO!!! Ale lista Jestem pod wrażeniem...
Możesz doradzić jakieś 2-3 dość szybko rosnące iglaki, bezproblemowe oczywiście
Poucinane korzenie brzóz - co robić?? 18:01, 03 lis 2014

Do góry
Widać że bardzo radykalnie jest poucinane, jest niebezpieczeństwo, że brzozy uschną. Samo ograniczenie korony może okaleczyć drzewa, są zbyt duże na obcinanie korony.

Zasyp w korzeniach kompostem, żyzną ziemią, nie odkopuj dalej, jeśli brzozy będą się ruszać trzeba zrobić odciągi i przywiązać drzewa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies