Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kolorowy ogród na piasku 23:46, 18 lis 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Kocham brzozy, a te są piękne

Ja też lubię swoje brzozy mimo, że ich liście fruwają po całym ogrodzie. Najwięcej pracy jest przy zbieraniu na rabatach. Wybaczam im to
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:58, 18 lis 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
No więc nie narzekamy, tylko listę wiosennych zakupów robimy
Wiesz już, na co będziesz polowała?

Nie, nie narzekam dzisiaj nareszcie posadziłam cebulowe, posprzątałam w ogrodzie, skosiłam trawnik Pomimo pochmurnego nieba i dokuczliwych podmuchów wypiłam kawkę w ogrodzie i zaplanowałam dekoracje świąteczne

Wiosna to brzozy i rozchodniki. Do tego może szałwia cardonna i miniaturowe przetaczniki. Styczeń, luty będę szczegółowo planować a jak tylko wiosna się pojawi ruszam w Twoje strony
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:51, 17 lis 2014

Do góry
weronika77 napisał(a)
Brzozy piękne, gorejące widoki z okien sypialni też, zawilce fotogeniczne, i tajemnicze zdjęcie we mgle też się podobać musi.Pozdrawiam Joasiu.

Weroniko,
po tych cudnych widokach zostało już tylko wspomnienie ... no i fotki.
Dzisiaj ogród zalany w strugach deszczu, zimno i wietrznie od kilku dni.
Pozdrawiam serdecznie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:18, 17 lis 2014

Do góry
Czytam o tych Twoich zbieractwach liści magnolii i już się z lekka wystraszyłam, że nie zbieram, a może powinnam...ale już wiem dlaczego

Moja sobie powolutku liście zrzuca...wielkie miała dzięki polecanemu nawozowi Kwiatów też się zapowiada kupa wiosną...dziękuję raz jeszcze

Brzozy pięknie odwrócone rosną I listki na końcach im się ostały...ładnie im.

Przyleciałam do Ciebie akumulatorki sobie podładować...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:10, 17 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Kilka mgnień jesieni, prawie bezlistnie

Brzozy wyglądają jakby miały odrost

Fajne ujęcie tego stożka bukszpanowego, takie dosłowne z daszkiem ganku sąsiedniego domu w tle. I brzozy fajne na tle tych szpiczastych daszków.

Żwirek ciemny, tylko ciemny.

Tytus kontroluje czy dobrze skoszone.
Ogrodowa symfonia 18:09, 16 lis 2014

Do góry
Wczoraj właściciel sąsiedniej działki posadził sosny wzdłuż naszej prawej strony działki, od wejścia przed domem. W sumie tak do końca nie wiadomo czy będzie naszym sąsiadem, bo niby chce sprzedać tylko chetnych brak. Nie wiadomo czy dobrze czy nie. Jedno jest pewne. Ogrodowo to my się nie dogadamy. Niby fajnie - sosenki. Tylko dlaczego 40-46 cm od płotu? Wogóle nie rozumiał o co mi chodzi, w czym problem.

A oto jedna z 17 "sosen"

Po drugiej stronie wzdłuż ogrodzenia posadził brzozy na przemian ze świerkami tak gęsto że masakra. Po naszej stronie udało mu się taki numer zrobić tylko sadząc jedną brzozę - 58 cm od płotu. Zdążylismy interweniować.

Co zrobić z takim sąsiadem, który nie rozumie, że sadzić to nie problem, tylko trzeba to zrobić w odpowiedniej odległości od sąsiedniej działki, żeby nie utrudniać korzystania drugiemu z ogrodu.
Ja ze swojej strony mam posadzone kolumnowe iglaki 90 cm od siatki. Na wiosnę będę miała z jego strony sosny w tujach. Pan stwierdził, że będzie ładnie, wejdzie (chyba się wciśnie) pomiędzy drzewko a siatkę i obetnie. Pomijam fakt, że bywa na działce bardzo rzadko.

Co można z tym fantem zrobić?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:38, 16 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

On nie lubi palacego słonca i musi mieć mokro, obawIam się że brzozy zabiorą mu nadmiar wody. Na razie to ja widziałabym twoje słynne kolo, w ktorym wszystko umiera z nadmiaru wody a na brzegu konwalnik a w środek ponownie purpurowy buk

Kochana, tam jest tyle wody, że najpierw sadzę trawy, żeby trochę wypiły, bo mi się brzozy utopią W kole, w którym wszystko umiera - jak sama nazwa wskazuje już padło kilkanaście kul bukszpanowych, buk Dawyck Purple i 4 kule cisowe - wystarczy... Wiesz ile par butów bym za to miała? Z kolejnym bukiem nie zaryzykuję.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:34, 16 lis 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

No przecież, że widziałam zdjęcia Magdy i właśnie dlatego przybiegłam zobaczyć jak się u Ciebie sprawuje, bo gdzie Anglia, a gdzie nasze klimaty Tylko mam zagwozdkę, bo tam gdzie go planowałam posadzić będą brzozy, a jego żółtość jakoś mi nie pasi do białych pni...

On nie lubi palacego słonca i musi mieć mokro, obawIam się że brzozy zabiorą mu nadmiar wody. Na razie to ja widziałabym twoje słynne kolo, w ktorym wszystko umiera z nadmiaru wody a na brzegu konwalnik a w środek ponownie purpurowy buk
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:50, 16 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Myslalam że czytasz na bieżąco twojapogoda.,pl ostrzegali prezd smogiem południe Polski już w czwartek a u nas w piątek..

Brzozy out a co w ich miejsce kochana? Doradź.
Tataraka kupuj koniecznie, widzialaś zdjęcia Magdy70 z Angli?

No przecież, że widziałam zdjęcia Magdy i właśnie dlatego przybiegłam zobaczyć jak się u Ciebie sprawuje, bo gdzie Anglia, a gdzie nasze klimaty Tylko mam zagwozdkę, bo tam gdzie go planowałam posadzić będą brzozy, a jego żółtość jakoś mi nie pasi do białych pni...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:41, 16 lis 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Smog był u nas wczoraj??? Dobrze, że w nieświadomości przeżyłam ten dzień
Moje zdanie na temat brzóz znasz, głośno nie powtórzę, coby się nie narażać
Ale dlaczego ja do tej pory tataraku nie mam??? Toż u mnie warunki dla niego idealne, wody skolko ugodno

Myslalam że czytasz na bieżąco twojapogoda.,pl ostrzegali prezd smogiem południe Polski już w czwartek a u nas w piątek..

Brzozy out a co w ich miejsce kochana? Doradź.
Tataraka kupuj koniecznie, widzialaś zdjęcia Magdy70 z Angli?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:14, 16 lis 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Jak dla mnie ten ciemny żwirek będzie ok. skoro Cie razi jaśniejszy.
Super wyglądają te łysiejące od góry brzozy
A te czerwieniejące się 3, 4 trawy to ML?
te wyższe ale chude

Tak te chude i czerwone to ML sadzone w pazdzierniku , te duże zielone to gracillimusy sadzone w sierpniu lub wrzesniu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:36, 15 lis 2014

Do góry
Jak dla mnie ten ciemny żwirek będzie ok. skoro Cie razi jaśniejszy.
Super wyglądają te łysiejące od góry brzozy
A te czerwieniejące się 3, 4 trawy to ML?
te wyższe ale chude

Marzena2007 napisał(a)

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:09, 15 lis 2014

Do góry
Marzenko z pokorą przyjmuję mądre słowa Od poniedziałku na razie basen
Brzozy cudne som ale cóż, jak zrobisz to będzie, bo jak cię znam to tylko piękniej będzie Buziaki
Mam marzenie 20:05, 15 lis 2014

Do góry
Zmiany w części wschodniej:
Brzozy ujęłam w kwadraty, ktore powoli obsadzam roślinami cieniolubnymi i znoszącymi suszę. To kwadrat bardziej nasłoneczniony, z kosodrzewiną (nie wiem jaką), wrzoścem, oprócz tego będą kulki z trzmieliny i cisa. Tu też dodałam doniczki z cebulowymi - tulipan White Emperor, szafirki, cebulice syberyjskie niebieskie i białe.Łącznie 12 doniczek, ledwo zmieściłam rośliny po lewej stronie.

Dalej pod ognikiem dziewięć bukszanów posadzonych w trzech rzędach i trzech kolumnach, i wokół srebrnego świerka długa wstęga imperaty w towarzystwie kosodrzewiny winter gold i trzmieliny Emarald'n Gold. (Wiem że patrzycie z niedowierzaniem, bo tego nie widać.
Podpowiedzcie, proszę, jak można namalować na zdjęciach kolorowe mazaje, żeby zaznaczyć docelowy kształt i wielkość rośliny? - czasem Danusia Młoźniak korzysta z takiego narzędzia.)

Chciałyście zobaczyć moje maleństwa? Możecie mi wierzyć tuż przy trawniku jest posadzonych ponad 20 sadzonek trzmieliny. Dla utrudnienia nie zmiotłam liści brzozy .
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:39, 15 lis 2014

Do góry

Te brzozy są cudne i jestem za wyciepaniem pozostałych dwóch ale te zachowaj prawie nie przyjdę i nie zbiję tak jak Mała Mi ale płakać będę
Madżenko co z tą tojeścią bo po CFSh był szał wszyscy ją mieli (tylko nie ja) a później mało jej było widać w ogrodach (u Any Art only) Ania pisze, że wywaliła co to znaczy ?
Leśne Wzgórze 17:30, 15 lis 2014

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)

Podoba mi się to co napisałaś..ogród musi służyć nam,dawać przyjemność i wyciszenie. Moja teściowa miała piękny ogród,stworzyła go sama,bez pomocy internetu.Pod dom przychodzili obcy ludzie podziwiać to cudo ale ogrodu już nie ma... przez Jej perfekcję.Spinała się każdym najmniejszym chwastem,wszystkim co wychodziło poza linijkę,przyjętą w Jej głowie ramkę,brzozy wycieła bo sypały a przecież na trawniku nie mogło być żadnego niepotrzebnego listka,na iglaku zadnej suchej igiełki,aż wkońcu zdrowie nie pozwoliło ciagnąć tego dalej (kręgosłup).Postanowiła sprzedać to wszystko i iść do bloku.Proponowaliśmy,żeby dostosowała ogród do swoich możliwośći ale stwierdziła,że albo bedzie perfekcyjnie albo wcale, nie umiała zmienić podejścia...postawiła na swoim i teraz od 2 lat jest nieszczęsliwa..

O matko ... ja chyba też podążam tą drogą .... ale chyba jeszcze mam czas by się nawrócić
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:43, 15 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Jak wyciepiesz te brzozy... to jak budzi duddzi przyjadę i spiorę na kwaśne jabłko. Są cudne. Z trawkami i resztą wyglądają jak z bajki.

Wyciepaj te dwie po drugiej stronie, bo nie konweniują do tych I straszą takie przycięte, jakby były smukłe to może by było, ale takie poszarpane do całości ogrodu nie pasują. Sorki, ale teraz trzeba trzymać klasę.. z takim ogrodem to byle co już nie przejdzie.

W kwestii żwiru nie doradzam.... bo nie mam zdania.

A z tojeścią purpurową się pożegnałam definitywnie... już jest na kompostowni. Razem z pomidorowymi krzakami Takie byle co to było... połowa sadzonek wogle zdechła.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:32, 15 lis 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

No wzdycham mocno na widok kostrzewy i kulek, i wymyśliłam
Zobaczysz u mnie czy to będzie też ach?
A tekst z odrostami brzozy... błuhahahhahaa popłakać się można ze śmiechu

Na pewno będzie pieknie. A ja w bukszpanach pod magnolią dokonam kolejnych zmian iwosna. Frosted curls tam nie będzie rósł
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:33, 15 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

No wzdycham mocno na widok kostrzewy i kulek, i wymyśliłam
Zobaczysz u mnie czy to będzie też ach?
A tekst z odrostami brzozy... błuhahahhahaa popłakać się można ze śmiechu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:03, 15 lis 2014

Do góry

Trawniczek w trakcie odkurzania kosiarką

i po ostatnim koszeniu w tym sezonie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies