Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:53, 03 lis 2014

Do góry
Agania napisał(a)

No to mnie zaskoczyłaś, ale jeśli chodzi o drzewa to samych sosen mam około 50, świerków tyle samo, jodeł 6, brzozy 10, wierzby 3, morwy 2, magnolii 10, klonów 17, wiśnie ozdobne 2, dęby 2, buki 5, derenie kwieciste 4, dawidia chińska 1, kielichowiec wonny1, wiązy 4, modrzewie szczepione 3, rosną kaliny, jaśminowce, krzewuszki, azalie, rh, hortensje, wrzosy i wrzośce, trawy i byliny...ale nie umiem tego zliczyć

tu jest na fotce kosówka z jodełką, nie liczyłam ich wcale

Jej, dla posadzenia tych wszystkich roślin 3 ogrody bym musiała mieć Ile to metrów kwadratowych?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:41, 03 lis 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Pięknie pokazujesz nam swój ogród, mgliste zdjęcia bardzo magiczne. Klony mnie zauroczyły. Czy Ty potrafiłabyś powiedzieć ile masz wszystkich roślin w ogrodzie?

No to mnie zaskoczyłaś, ale jeśli chodzi o drzewa to samych sosen mam około 50, świerków tyle samo, jodeł 6, brzozy 10, wierzby 3, morwy 2, magnolii 10, klonów 17, wiśnie ozdobne 2, dęby 2, buki 5, derenie kwieciste 4, dawidia chińska 1, kielichowiec wonny1, wiązy 4, modrzewie szczepione 3, rosną kaliny, jaśminowce, krzewuszki, azalie, rh, hortensje, wrzosy i wrzośce, trawy i byliny...ale nie umiem tego zliczyć

tu jest na fotce kosówka z jodełką, nie liczyłam ich wcale
Ogród wyrozumiały 11:01, 03 lis 2014

Do góry
Olili, ja tak tylko na szybko dzisiaj. Ania ma rację, kulki sosnowe w beberysach znikną, będzie jasna plama ale nie będzie kulki. Co do trzmieliny też - na agro mija się z celem. To że nie rośnie równo bez strzyżenia, to akurat nie zawsze musi prze3szkadzać, ale bez strzyżenia nie da efektu równego dywanu.
A jakie Ty masz te jałowce na skarpie, chodzi mi o odmianę?

A co zamierzasz zrobić z półkolem z żywotników ? Bo moim zdaniem od tego zależy między innymi to jak można wyeksponować rabatę koło domku. I czy ja przewidzieć bardziej czy mniej symetryczną. Jodła jest tam za duża.
I jak będą prowadzone świerki serbskie, jako cięte na określoną wysokość, typowa ściana zieleni? Czy będą rosły wysokie?
To jest rabata widoczna z salonu albo jadalni, taka do oglądania z daleka (20 m?) także zimą z ciepłego pokoju, prawda?

Można uzyskać ciekawy efekt sadząc brzozy 'Doorenbos' w jasnych dereniach - bardzo jasny latem, a kontrastowy zimą (jak te lasy w Oregonie ). Przed dereniem dobrze wyglądają niskie zimozielone iglaste,jakieś świerki 'Nidiformis' na przykład. I bergeniami można też wypełniać luki z brzegu, zwłaszcza że one zimą trochę czerwienieją, i ładnie się ten czerwony kolor przenosi po rabacie. Ale derenie trzeba ścinać wiosną, żeby mieć ciągle dużo czerwonych pędów.
Bardzo piękny zimowy efekt daje też dereń świdwa "Midwinter Fire'(tylko, że on daje odrosty korzeniowe i zarasta, taki bardziej naturalistyczny jest niż dereń biały)

Mój jesienny ogród 04:52, 03 lis 2014

Do góry
Ewa, wczoraj wstawiłem u Mariusza fotki z Rozetta Garden zeszło roczne i dziś poleciałem znów zobaczyć w jesiennej odsłonie i znów klonów na ciapałem i nie tylko.
Bogdziu, Dziś też będą prześliczne fotki. Wodospady to świetne obiekty do focenia.
Bartek, wczoraj cały dzień było 2ºC ale dziś było ślicznie i ponad 10. Wolałbym żeby jeszcze z północy wiatry nie wiały.
Haniu, to dobrze że nie wymarzliście się, ja tylko do sklepu musiałem bryknąć, gdybym nie musiał to nosa bym nie wystawił Widzę że typowy polski obiadek, niestety smaku mi nie narobiłaś gdyż czerwonego barszczu w ogóle nie jadam a bigos tylko gdy muszę, za to pigwówki zazdroszczę. Ja zrobiłem krupnik na goloneczce i tym się zasyciłem. Powiem Ci że kapustę lubię na słodko na kiełbasce a kapuchę wigilijną uwielbiam a z barszczy tylko biały z jajeczkiem kwaśniory nienawidzę. Wszystkie kwachy omijam szerokim łukiem.
Mira, ciesze się że jest grono ludzi którzy śledzą mój wątek i nie idzie mój trud na darmo, wielkie dzięki. Naprawdę klonów jest tu wiele gatunków, nawet nie wiem ile ale koło 30 na pewno. Jest tu bardzo dużo zieleni a w miastach dominują klony, potem dęby których też jest kilkanaście gatunków i brzozy ale to wszystko inne niż u nas. Tu jest też inna gleba i inny klimat chociaż wszystko niby podobne ale całkiem inne. Zapraszam na kolory ,bo teraz tylko Indian Sumer będę pokazywał.

Pomóżcie wyczarować mi ogród 19:10, 02 lis 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Witaj Wioletko, brzozy cudowne, piękne o każdej porze roku, a ile liści mają - wszystko na kompost idzie, ale, żeby te listki tak jeszcze same chciały wskakiwać do tego kompostownika. Wczoraj w sumie dwie godziny robiłam porządki, trochę ziemię rozgarniałam tam gdzie krzywo, pozostałe doniczki zadołowałam i liście oczywiście grabiłam. Zero efektu, pracy nie widać, ale sumienie spokojne

M ostatnio skosił trawę i na trawniczku czyściutko się zrobiło. Na rabatkach listki zostawiam do wiosny.
Wilcza Góra 19:34, 31 paź 2014

Do góry
Dużo przeoczyłam, podziwiam szczególnie brzozy............... cudowne obrazy

Ogródek Janiny 17:25, 31 paź 2014

Do góry
Janina napisał(a)
Buki posadzone w formie żywopłotu w zdłuż ogrodzenia od wschodniej strony. To czerwona odmiana a przed żywopłotem będą brzozy.

Oj będzie efekt i to pewnie szybciej niż myślisz
Ogródek Janiny 09:07, 31 paź 2014

Do góry
Janina napisał(a)
Buki posadzone w formie żywopłotu w zdłuż ogrodzenia od wschodniej strony. To czerwona odmiana a przed żywopłotem będą brzozy.

No na pewno super będzie. Białe pnie a w tle kolor buka .
Ogródek Janiny 08:41, 31 paź 2014

Do góry
bdan napisał(a)
A buki to gdzie posadzone? Co to za odmiana, to będzie jakiś żywopłocik, czy indywidulnie i w jaki towarzystwie będą?

Ogrodowe skarby 21:57, 30 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Dawno u Ciebie nie byłam ale dziś natknęłam się na Twój wątek i przejrzałam cały , oczywiście zdjecia a to co pisane tylko co jakiś czas. Pięknie ten strumyk zrobiliscie , podziwiam i te łany kwiatów i brzozy, warto było popracowac ciężko dla takiego efektu. Pozdrawiam.

Dziękuję
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 21:55, 30 paź 2014

Do góry
Basiu złota jesień i u mnie połowicznie. Dopiero się wybarwiają buki, ale lipy, brzozy i topole już bez liści.
Chyba takiej prawdziwie złotej , to już nie doczekam w tym roku. liście spadają jakieś pokurczone.

W cieniu - zacieniona 19:42, 30 paź 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
U mnie takich złotych przebarwień nie ma. Lipa przed oknami stoi zielona, wierzby i bzy również. Brzozy nie są złote. Natomiast w okolicznym parku topole stoją gołe. Nie ma co focić!
Na działce trochę róż okrywowych zostało, przekwitły werbeny. Dominuje zieleń trawnika. A u Ciebie koloru szukać nie trzeba.
Grzybków trochę zazdroszczę
Basiu...najbardziej zadziwiła mnie trójsklepka...coraz zimniej a kwiatów coraz więcej...przesadzałam kwitnącą .
...i jeszcze zawilec...ma dużo pąków.

...grzybki wszystkie zdrowe.
W cieniu - zacieniona 19:36, 30 paź 2014

Do góry
U mnie takich złotych przebarwień nie ma. Lipa przed oknami stoi zielona, wierzby i bzy również. Brzozy nie są złote. Natomiast w okolicznym parku topole stoją gołe. Nie ma co focić!
Na działce trochę róż okrywowych zostało, przekwitły werbeny. Dominuje zieleń trawnika. A u Ciebie koloru szukać nie trzeba.
Grzybków trochę zazdroszczę
Pomóżcie wyczarować mi ogród 17:46, 30 paź 2014

Do góry
wiunia napisał(a)
Violu piękne są u Ciebie te wielkie brzozy! Jak ja kocham takie drzewa Pozdrawiam i obserwuję

Witaj Wioletko, brzozy cudowne, piękne o każdej porze roku, a ile liści mają - wszystko na kompost idzie, ale, żeby te listki tak jeszcze same chciały wskakiwać do tego kompostownika. Wczoraj w sumie dwie godziny robiłam porządki, trochę ziemię rozgarniałam tam gdzie krzywo, pozostałe doniczki zadołowałam i liście oczywiście grabiłam. Zero efektu, pracy nie widać, ale sumienie spokojne
Ogród na glinie 09:57, 30 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Fajnie jest mieć sąsiada, który ma za płotem takie ładne brzozy

Są plusy i minus.
Wszystkie liście lecą do mnie
Ogród na glinie 09:56, 30 paź 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Małgoś fajne masz te widoczki i swoje i sąsiedzkie

Dzięki.
Te sąsiedzkie widoczki to tak naprawdę moje, bo brzozy zwisają nad moim parkingiem
Ogród na glinie 07:10, 30 paź 2014

Do góry
Miłorzab koniecznie

Brzozy piekne wiersze by o nich mozna pisac
Ogród na glinie 00:34, 30 paź 2014

Do góry
Fajnie jest mieć sąsiada, który ma za płotem takie ładne brzozy
Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:55, 29 paź 2014

Do góry
Violu piękne są u Ciebie te wielkie brzozy! Jak ja kocham takie drzewa Pozdrawiam i obserwuję
Ogrodowe skarby 21:04, 29 paź 2014

Do góry
Dawno u Ciebie nie byłam ale dziś natknęłam się na Twój wątek i przejrzałam cały , oczywiście zdjecia a to co pisane tylko co jakiś czas. Pięknie ten strumyk zrobiliscie , podziwiam i te łany kwiatów i brzozy, warto było popracowac ciężko dla takiego efektu. Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies