Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

Klamber 04:41, 03 lis 2014

Teraz wrócę do wycieczki, to na pewno bardziej Was zaciekawi niż moja gospodarka Z wodospadu Tews jechałem rowerem, ścieżką wzdłuż urwiska, widoki były wspaniałe i grzmot wody, było słychać cały czas, gdyż na dole musiała płynąc bardzo wartko. Gdy dojechałem do złączenia dwu rzek czyli, czubek trójkąta w Y, rozciągał się przepiękny widok na miasto i Dundas Peak. Słonko ładnie oświetlało całe zbocze po przeciwnej stronie, więc idealne światło do robienia fot. Wiedziałem że trzeci wodospad będzie duży, bo grzmot wody był bardzo donośny. Dróżka położna malowniczo z jednej strony czubki kolorowych drzew a z drugiej gęstwina kolorowego lasu, można powiedzieć że jechało się tunelem. Światło od tych żółto pomarańczowych liści było takie ciepłe, nie wiem jak to opisać, ale w około rozchodziło się jakieś ciepło, naprawdę nie zapomniane wrażenia. Na ścieżce było wiele ludzi, oczywiście przodowali Chińczycy ale i siniaków było sporo, ruskich też było słychać, tym razem polskiego nie słyszałem, ale na parkingu stał jeden ziom. W koło parkingu stały piękne klony, Tam uwiązałem swojego rumaka i poszedłem dalej pieszo.

Klamber 04:52, 03 lis 2014

Ewa, wczoraj wstawiłem u Mariusza fotki z Rozetta Garden zeszło roczne i dziś poleciałem znów zobaczyć w jesiennej odsłonie i znów klonów na ciapałem i nie tylko.
Bogdziu, Dziś też będą prześliczne fotki. Wodospady to świetne obiekty do focenia.
Bartek, wczoraj cały dzień było 2ºC ale dziś było ślicznie i ponad 10. Wolałbym żeby jeszcze z północy wiatry nie wiały.
Haniu, to dobrze że nie wymarzliście się, ja tylko do sklepu musiałem bryknąć, gdybym nie musiał to nosa bym nie wystawił Widzę że typowy polski obiadek, niestety smaku mi nie narobiłaś gdyż czerwonego barszczu w ogóle nie jadam a bigos tylko gdy muszę, za to pigwówki zazdroszczę. Ja zrobiłem krupnik na goloneczce i tym się zasyciłem. Powiem Ci że kapustę lubię na słodko na kiełbasce a kapuchę wigilijną uwielbiam a z barszczy tylko biały z jajeczkiem kwaśniory nienawidzę. Wszystkie kwachy omijam szerokim łukiem.
Mira, ciesze się że jest grono ludzi którzy śledzą mój wątek i nie idzie mój trud na darmo, wielkie dzięki. Naprawdę klonów jest tu wiele gatunków, nawet nie wiem ile ale koło 30 na pewno. Jest tu bardzo dużo zieleni a w miastach dominują klony, potem dęby których też jest kilkanaście gatunków i brzozy ale to wszystko inne niż u nas. Tu jest też inna gleba i inny klimat chociaż wszystko niby podobne ale całkiem inne. Zapraszam na kolory ,bo teraz tylko Indian Sumer będę pokazywał.

Bogdzia 21:46, 03 lis 2014

Piękna kolorowa jesień, napatrzysz sie do woli na te cudne widoki a my też przy tej okazji.Pozdrówka.
Klamber 05:37, 04 lis 2014

Witam. Zawsze piszę w edytorze a dziś podkusiło mnie tu napisać i oczywiście zeżarło mi moją pracę, więc sorry alę muszę iść spać dzięki bogdziu za odwiedziny. Pokazałem miodzio fotki z Rozetta Garden u Mariusza na 171, zajżyj. Baay
Mariusz 06:58, 04 lis 2014

Dzięki Ci Robercie za piękne foty z Rozetta Garden, faktycznie miodzio i miejsce wyjątkowe. Aby mieć jakieś rozeznanie w lokalizacji, to jak zawsze lecę na google maps.
Już wiem, pięknie położony ogród nad jeziorem Ontario .
Oprócz pięknej przyrody wpadła mi w oko zgrabiarka, taka mogła by dużo pomóc w arboretum, też za nią pogrzebię w internecie.
Pozdrawiam i życzę Ci miłego dnia, ale teraz to chyba u Ciebie noc
Bogdzia 19:50, 04 lis 2014

Klamber napisał(a)
Witam. Zawsze piszę w edytorze a dziś podkusiło mnie tu napisać i oczywiście zeżarło mi moją pracę, więc sorry alę muszę iść spać dzięki bogdziu za odwiedziny. Pokazałem miodzio fotki z Rozetta Garden u Mariusza na 171, zajżyj. Baay

Zdjęcia u Mariusza i u Ciebie obejrzałam , jak zwykle śliczności.U mnie w końcu zaczął się wybarwiac jeden z klonów inne juz więdną i opadaja ale dobry i jeden. Też mam swoje kolory w ogrodzie jak Ty w Kanadzie.

Klamber 03:52, 05 lis 2014

Witajcie. Wczoraj pokazałem u Mariusza na 171 fotki z Rozetta garden i dziś postanowiłem jeszcze u siebie pokazać, tę piękną końcówkę jesieni. Pogoda była wyborna, to poniosło mnie na drugi koniec miasta. Bilet już kupiłem na listopad, więc go wykorzystałem, przejechałem z rowerem 26 stacji metra. Bałem się ze będzie mało liści ale nie było tak źle. Nacieszyłem jeszcze oczy. Wiewióry robiły zapasy, było ich bardzo dużo. Nie będę się rozpisywał, robi się już późno a ja teraz mam kampanie liściową, więc trza się wyspać. Dziś od 12 zaczęło siąpić ale ja grabiłem do końca, było ciepło, więc mi to zbyt nie przeszkadzało, mokre liście też ładnie wskakiwały do kosza. Z tej strony mam dwa trawniki, jeden zrobiłem ładnie ale drugi tylko byle jak, jutro ma być ładniej, to będę działał dalej. Góra kompostowa rośnie. Zapraszam do Rozetty.

Klamber 04:18, 05 lis 2014

Witaj Mariusz, Ja też często podróżuje po kanadzie w google Maps. Tu wszystkie ogrody są pięknie położone. Dziś jeszcze pociągnąłem temat. O zgrabiarce jeszcze napiszę ale będzie pasowaćdo wszystkiego. Napęd ma w kołach, więc jest samowystarczalna. Często sam ją ciągam w ciasnych miejscach, jest lekka. Powiem że super sprzęt, sam bym chciał mieć to u siebie, dmuchawy jeszcze nie używałem.

Bogdziu Witaj i dziękuję za piękną fotę, widok masz piękny. Nie tylko maj masz cudny, jesień choć piękna, to do Twojej wiosny nie ma szans. Nigdzie nie widziałem takiego maja jak u Ciebie, byłem zachwycony tym co zobaczyłem. Widzę że jeszcze ściana buków stoi za ogrodzeniem, napisz mi co tam z Twoim pięknym lasem się dzieje. Wiem że rozpaczałaś z powodu wycinki. Pozdrawiam.

Borbetka 07:31, 05 lis 2014

No i feria barw nastała. Nie mogę się napatrzeć, ech chciało by się tam być.
hanka_andrus 15:38, 05 lis 2014

Trawka jak fontanna. Pikne pióropusze!
Klony, oczywiście, każdy inaczej się wybarwia. U mnie jest kilka na skwerku, to przeważnie żółte jak kurczaczki, ale jeden w różnych kolorach.
Z okna widzę górę w "bukowych" kolorach. Jutro muszę podejść bliżej,
Może rano nie będzie mgły, tylko słoneczko?

W ogrodzie dziś górę liści przewaliłam. Wiem jaka to robota.
Trzymaj się ciepło. Dobrze, że już masz bilet na dojazd do pracy. Przynajmniej część drogi w ciepłym miejscu.
Pozdrawiam.