Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:01, 04 kwi 2021

Do góry
Mojego zachwytu, końca nie widać. Wesołego Świątecznego!

System automatycznego nawadniania 12:00, 04 kwi 2021

Do góry
Dzień Dobry, proszę o poradę w sprawie systemu nawodnienia. Trawnik, który chcę nawodnić ma wymiary 20m x 24m z kwadratem 4x4m wyłączonym z podlewania. Żródło wody wodociąg + w przyszłości pompa ze zbiornika na deszczówkę. Ciśnienie na wyjściu do ogrodu 4bary, Q=5,5m3/h, rura na ogród PE32. W tej części ogrodu mam już zamontowane 2 skrzynki zaworowe do których dochodzi rura PE32. Zraszacze, o których myślałem to 5004 lub 3504 rozdzielone na dwie sekcje (czyli w jednej sekcji 5 zraszaczy, w drugiej 6). Rura sekcyjna fi25. Proszę nie sugerować się modelami zraszaczy na rysunku - dla ułatwienia użyłem programu gardeny. Martwi mnie trochę ten zielony fragment na dole rysunku - będzie podlewany tylko jednym zraszaczam. Może dodać jeszcze jeden zraszacz na dolnej krawędzi? Wszelkie sugestie mile widziane (dobór zraszaczy, prowadzenie rur sekcyjnych, pokrycie, itd)

Ogrodowe wariacje 11:04, 04 kwi 2021

Do góry
Wesołych Świąt i serdeczne pozdrowienia

Kompozycje na balkony, parapety i balustrady 10:06, 04 kwi 2021

Do góry
Mnie się wydaje, że to co chcesz zrobić, to zrobi się kołtun na tarasie i bałagan i jest to zbyt małe do skali tego ogrodu/miejsca.

Tutaj nie są potrzebne pnącza, kratki i byliny, potrzebne są mocne duże elementy i jakieś drzewka aby taras stał się bardziej przytulne.

MOże to zbyt nowoczesne, bo nie przyjrzałąm się Martuś jaki masz styl, ale nawet drzewka w donicach kwitnące z bylinami u stóp byłyby fajne. Kratki stworzą bałagan na tej ścianie.

Trzeba zainwestować w wielkie, najlepiej wysokie donice.

Przerwa na kawę... 09:53, 04 kwi 2021

Do góry
Kochani, zdrowych świąt życzę, dla was i waszych rodzin.
Pozdrawiam świątecznie
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 09:22, 04 kwi 2021

Do góry
Wesołych Świąt

W moim małym ogródeczku - Dorota 09:18, 04 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję za troskę i zainteresowanie. Właśnie skończyła nam się izolacja. Zawsze myślałam, że korona wirusa przywlecze nam syn mieszkający w Warszawie, a okazało się, że zaraził się nim u nas w domu. Przechorowaliśmy, mieliśmy temperaturę i paskudny ból mięśni nóg. Po zjedzeniu czegokolwiek było mi niedobrze i bolał mnie brzuch. Ja i syn nie mieliśmy kaszlu, ale mąż ma do tej pory a zachorował jako pierwszy. Moje objawy zaczęły się 4 dni po zdiagnozowaniu u męża, a syn zaczął gorączkować za kolejne 4 dni po mnie. Brak sił zmusza do częstego odpoczywania, ale zaczynamy wracać do zdrowia.
Pozdrawiam

Tak się włąsnie zastanawiałam, gdzie przepadłaś, a to wredny wirus was dopadł.
Dobrze, że już po i powoli wracacie do zdrowia. Dekoracje śliczne, podziwiam, ze mimo choroby je zrobiłaś.
Pozdrawiam świątecznie i dużo zdrówka
Glina i zielsko 09:15, 04 kwi 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
Na razie taka fotka

A nawet dwie

Więc wybaczcie że o trawkach zapomniałam

Ale piękny!
Dobra premia, to super, na zakupy różne, pozdrawiam świątecznie
W samym słońcu 09:13, 04 kwi 2021

Do góry
Kasya,nie wiem czy dobrze zrozumiałam...wrzucam rysenk, słaby trochę, poprawie w wolnej chwili...

A- amanogawy
Przy podjeździe:
Na tej rabacie są rozplenice i Baronessy,ale róże przesadze
Śś świdośliwa Obelisk
O parocja
BP- bez Palibin

Rabata wzdłuż domu
To - trzmielina na pniu
P- Pissardi

Przy tarasie
B- brzoskwinie

W rogu działki Bez Eva

Jeszcze 3-4 miskanty muszę posadzić, znaleźć im miejsce bo tam gdzie dwa z nich rosną to ziemię wypłukuje deszcz w czasie ulew...
Przedziwny Ogród 09:12, 04 kwi 2021

Do góry
AgataM napisał(a)

Dziękuję z życzenia i miłe słowa

Podziwiam zapał i wykonanie dekoracji, zwłaszcza że ja w tym roku jakoś kiepsko.
Dużo radości i dobrej pogody
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:10, 04 kwi 2021

Do góry
Dorota123- tak Dorotko, wiosna na Dolnym Śląsku szybka. Słonecznie i zimnawo, ale może spacerek będzie. Jakoś kolor żółty wiosną nie razi, a wręcz pożądany

LIDKA- dziękuję i Tobie również spokojnych świąt życzę. U nas w tym roku one nietypowe, ale nadrobimy po, jak już nikomu nic nie będzie grozić.

Mirka- smacznego jajeczka

AgataM- dziękuję i wzajemnie

BASIA8 -zdrowych i spokojnychAlleluja
dziś wstałam późno, bo o 8 i na spokojnie zaczynamy dzień
Duże pole do popisu 08:41, 04 kwi 2021

Do góry
Nowa rabata (widzę ją z okna kuchennego) w trakcie przygotowania. Taki sposób na większych przestrzeniach mi się już sprawdził. Wiem, że powinnam może to przekopać itd. Ale nie jestem w stanie fizycznie. Dlatego po zimie albo jeszcze jesienią kładę duże kartony, przykrywam je korą. To wybije trawę nawet wiekszość chwastów (czasem perz przebije, ale pod kartonami jest wilgoć i można łatwo wbić się widłami i wyciągnąć chwasta).

Po paru miesiącach na takiej rabacie robię dla roślin dołki, dorzucam kompostu (moja rodzima ziemia jest dość urodzajna) i sadzę. Po roku nie ma śladu po kartonach i chwastach.

Ta szmata to ochrona przed moją kicią, która zrobiła sobie ze śliwy drapak. Wiem, że okropnie to wygląda, ale czekam na bezpieczniejszy czas, wtedy kupię jakąś siatkę ochronną.

Tutaj nie wiem jeszcze, co posadzę. Chyba bodziszki Rozanne, które czekają na swoje miejsce.
No i koniecznie na przyszły rok muszą być cebulowe.

Życzę wszystkim udanej niedzieli. Uściski

Duże pole do popisu 08:30, 04 kwi 2021

Do góry
Wokół tarasu w ubiegłym roku posadziłam żywopłot z lilaków Palibinów (tyle na szczęście się udało). Tutaj rabatka do uporządkowania, ale czekam na cieplejsze dni.

Przed tarasem w tych kółeczkach rosną dwie jabłonie Ole. Na razie obsadzę kółeczka trawkami od Ewy. Docelowo ten cały pas od jabłonek do domu ma być jedną dużą rabatą. Ale wszystko po kolei.

Duże pole do popisu 08:27, 04 kwi 2021

Do góry
Moje fryzjerstwo. Ktoś chętny?

Duże pole do popisu 08:25, 04 kwi 2021

Do góry
Tutaj spora rabata z miskantami, dereniami, hortensjami i bylinami (jeżówki, floksy, przetaczniki). Ta rabata będzie większa docelowo. Drzewko (śliwa Pissardi) ma rosnąć w hortensjach. Oczywiście po porządkach widać tylko derenie. W tym roku nie cięłam ich wcale, dam im urosnąć. Potem będę wycinać tylko starsze gałęzie. W ubiegłych latach cięłam bardzo nisko, żeby się zagęściły.

Duże pole do popisu 08:19, 04 kwi 2021

Do góry
Poza tym porządki, porządki, porządki i fryzjerstwo Ja tnę tylko na jeża. Rozplenice, miskanty, męża i syna też

Mam na razie 8 dużych miskantów i z 5 malutkich. Ale też tej słomy tyle... Przydałaby mi się sieczkarnia jak u Małej Mi.

Na razie nie ma u mnie angielskich kantów, ale kiedyś będą

Przedogródek (ale pusto się zrobiło jak wycięłam trawy...)

Tutaj jest żywopłot z hortensji, w tle warzywniak/ matecznik

Tujki mają się świetnie po ziemie. Ale przyznam, że morsowałam, czyli po pracy biegałam ze szczotką i otrzepywałam ze śniegu. Tak do połowy były przysypane.

Duże pole do popisu 08:11, 04 kwi 2021

Do góry
Przycięłam żywopłot z berberysu i w tym roku bez żadnego skaleczenia. Pomogły skórzane rękawiczki, które dostałam w prezencie. Doczytałam już, że można kupić specjalne rękawice, które chronią przed ukłuciem igłą, przecięciem itp.

Duże pole do popisu 08:08, 04 kwi 2021

Do góry
Najwięcej czasu w tym sezonie poświęciłam na walkę z mszycą świerkową. Postanowiłam pryskać je preparatem Emulpar (to jest olej). Promanal odpadł ze względu na koszt. Potrzebowałam około 5litrów oleju. U mnie pryskałam dwie ściany żywopłotu. Jestem po trzech seriach. Czwarta w kwietniu.

Co dodaje nadziei, nawet te najbardziej dotknięte w ubiegłym roku świerki puszczają nowe pędy (w ubiegłym roku ratowałam je Pinivitem), więc jeśli Emulpar zatrzyma mszycę, która się wylęgnie albo wylęgła, to myślę, że będzie dobrze.

Wniosek mam niestety też taki, że mogę się tak "bawić" może jeszcze ze trzy lata, potem będę mogła pryskać tylko dół, bo świerki będą za duże.

Poniżej najbardziej zjedzone egzemplarze.

Duże pole do popisu 08:03, 04 kwi 2021

Do góry
Kwitną niektóre roślinki, które dostałam od Ewy... Szczególna radość i zaskoczenie z krokusików, których się nie spodziewałam.

Rozpoznawanie roślin domowych 05:34, 04 kwi 2021

Do góry
Wiecie może co to za roślinka?
Moje przypuszczenia to:
Gerbera, Nagietek Lekarski lub Słonecznik Szorstki.
Ale nie ma pewności, to może być jeszcze coś innego.

Poniżej dwa zdjęcia:

Znalazłem gdzieś jeszcze dwa inne zdjęcia, ale nie mam pewności czy to jest to samo:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies