Szałwia omszona też kupiona w zeszłym roku.
Rabata przy szklarni, od lewej do prawej. Tutaj chociaż żurawki, funkie i bukszpany widać. Mam nadzieję, że w tym roku ładniejsza będzie, rośliny dostaną nawóz na wiosnę.
Ewuś, wydawało mi się, że pisałam, nawet napisałam, że wyrysowałam bardzo podobny plan równocześnie z Asią. Twój był bardzo podobny , dodana była ścieżka. Na Twoim planie nie było rozrysowanych nasadzeń, więc sugerowałam się roślinami, które Asia narysowała.
Myślałam, że mam już prawie plan gotowy ale zaczynają mi się rozjeżdżać nasadzenia.
A więc, żeby już nie mieszać
Pasują mi hortensje na środku i tam je posadzę, w kilku grupach.
Do nich trawy, rozchodniki, jeżówki, bodziszki, caradonna, irysy, astry, kulki bukszpanowe. Kolory biały, fioletowy, różowy, pomarańczowy (słoneczniczek Bleeding Hearts)
Rabata po lewej pod płotem: trzcinniki na tyłach, róże przeniosę do New dawn w nogi, bodziszki, rozchodniki, kocimiętka, caradonna, dalie pomarańcz, czerwony, bordo, magenta, astry, carexy, cisy fastigiata
Przytarasowa: coś wyższego pnącego lub na pniu po prawej stronie, lawenda, kocimiętka, bratki fioletowe, caradonna, aksamitki pomarańczowe, liliowce stella d oro. Kolory: fiolet, niebieski, pomarańcz, srebrny, żółty.
Pod drewutnię sąsiada przeniosę funkie, które teraz są przed kompostownikiem.
śś zostaje przy bramie wjazdowej.
Dereń sibirica variegata jeszcze nie wiem, przymierzę w realu gdzie pasuje.
Jaśminowce przed kompostownikiem.
Klon palmowy atropurpureum na razie zostaje po lewej stronie, zawsze mogę go dac na prawo.
Na pewno dojdzie coś w bordo, jakieś berberysy, żurawki, byliny o bordowych liściach.
Kolumnowe drzewka będą, Asia narysowała Amanogawy, szukam jeszcze innych kolumnowych jakiś dających owoce.
Na pewno będzie ścieżka z tyłu rabaty i cała rabata przesunie się do przodu.
To na tyle
Dziękuję wszystkim za pomoc i tak sobie myślę, że bardzo trudno, jest planować ogród tylko ze zdjęć i opisów, nie widząc go w realu.
Podziwiam osoby, które to umieją Ja bym nie umiała, tu mam tą przewagę, że wiem, co, gdzie rośnie, ile, jest miejsca...
Pierwszy plan był Ewy Andy
Drugi Asi Makadami
A trzeci to, trochę krzywepołączenie, tych poprzednich Taki mix
Być może ścieżka , którą Ewa narysowała będzie się kończyła na wysokości rodka z prawej strony i wtedy trawnik miałby taki kształt jak u Asi Makadami.
Zobaczymy w realu
Tak trochę pamiętam podobne historie z moich czasów, mieszkałam na wsi i kiedyś rolnicy oddawali mleko w kanach , jeden taki pan je zbierał na taki wóz, a my dzieciaki zaczepialiśmy się za ten wóz i biegliśmy tak za nim czasami spory kawał drogi w drodze do szkoły on wiedział, że my jesteśmy z tyłu na doczepkę, chyba mu to nie przeszkadzało jeny jak to dawno było ale to były fajne czasy
Miejsce cudne pod lipą gdy kwitnie napewno pięknie przyjemnie pachnie no i murek ceglany zdięcie napewno nie odzwierciedla w całości uroku tego miejsca cegły, paprocie, korzenie, wszystko co lubię ten murek już był? czy nowo wymurowany, wygląda jakby czas go już trochę nadgryzł
Można nie miały rosnąć w rządku, myślałam o dwóch grupach, w jednej 3 szt i w drugiej 3 szt posadzone w trójkącie jak u Hani Gruszki. Wtedy widać je fajnie w masie ale może być trzecia grupa.
Ta rabata na wiosnę jest zupełnie pusta, nie licząc dwóch rodków.
Sugerowałam się planem Makadamii a tam hortensje były na środkowej ale bardziej po lewej stronie 3 szt i jedna samotna po prawej obok warzywnika ( o tej nie wspominałam, bo nie wiem ile tam jest miejsca w realu)
Na moim planie hortensje były na rabacie środkowej w dwóch grupach.
Limki z lewej strony a anabelki z prawej strony.
a tu jeszcze zima
kulig - czemu nie tylko koni tylko koni brak
z archiwum zimowych wspomnień
banda chłopaków na łyżwach (każdy z kawałkiem sztywnego drutu) czaiła się na przejeżdżające sanie - (był taki czas że w mieście po ulicach jeździły sanie)
zakrzywionym drutem zaczepiało się o tył sań i heja tak długo aż woźnica nie strzelił z bata - jak trafił to bolało
za traktorem było szybciej i bez bata ale jak łyżwy trafiły na bruk to upadek też bolał ale obywało się bez poważniejszych skutków a teraz
Mogę dać w jej miejsce derenia sibirica variegata, bo mamy tylko jedną sadzonkę a świdośliwę dać na rabatę środkową.
Kompostownik mogą zasłonić dwa jaśminowce Belle etoile, jak radziła Asia, przed nimi mogę dać hortensje.
Swidośliwę też narysowałam na tle tujek chyba by pasowała?
I klon palmowy atropurpureum, narysowałam po prawej,choć tam jest więcej słońca i nie wiem, czy go nie przypali. Nie wiem, z której strony lepiej ten klon pasuje?
Nie będą dziwnie wyglądały te hortki w kupie po lewej?
Co miałaś na myśli pisząc o masie kolorów na tej rabacie? o daliach i bylinach?
Czy nie będzie za dużo kolorów, jeśli damy je też na rabacie po lewej stronie? Myślałam, żeby na rabatę środkową dać hortensje, rozchodniki, jeżówki, rozplenice, szałwie a intensywny kolor z tej rabacie pod płotem?
Dziś rano też przysłuchiwałam się ptasim trelom i brzmiały wyjątkowo wiosennie
Było morze, był ogród, to teraz rzeka Żałuję, że nie podjechałam tu na spacer w największe mrozy. Musiało być pięknie. Teraz już smętne resztki kry zostały, śniegu praktycznie nie ma.
Cóż może dziś być fajniejszego, niż przesyłka z książkami...za oknem roztopy do spacerów zniechęcają, ale jest nagroda w postaci Twoich Danusiu książek...cieszę się ogromnie...Dzięki Danuś, że dzielisz się z nami swoją fachowością...