Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Cioci cz. 3 14:44, 24 lut 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
takie podobne do moich
te krokusiki najbardziej ciesza

Pierwszy kolor zawsze jest najpiękniejszy
U mnie przedwiośnie na całego z jednej strony domu.
Ogród Cioci cz. 3 14:41, 24 lut 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)
Gosiu u Ciebie zawsze krokusy szybko kwitną w tych kamyczkach pod murem. A u mnie pierwiosnek zaczął.

Dokładnie, coraz ich więcej
Przerwa na kawę... 12:31, 24 lut 2021

Do góry
Te bryłki lodu to pozostałości z kilkudziesięciukilowej bryły jaka nam się zrobiła w plandece po pęknięciu tymczasowych belek, które miały właśnie zapobiec zbieraniu wody na górze. Plandeka nie pękła, pergola też nie ale bryła była taka, że nie można jej było ruszyć.

Na tyle jeszcze mam zimę w pełni
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:07, 24 lut 2021

Do góry
Z daleka tak się prezentuje

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:06, 24 lut 2021

Do góry
Tak byłam zajęta gąskami, że nie pokazałam jak się gont kładzie

ręce od obierania z folii i podawania mi odpadały po całym dniu

ale efekt wart wysiłku

późnym wieczorem było skończone

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:58, 24 lut 2021

Do góry
W Bacówce nowa robota czeka, trzeba zrobić prawie od zera nowe meble bo te pod chmurką( przez powodzie, bo już by bacówka była)uległy butwieniu mimo nakrywania i impregnacji Ale ewidentnie jak rok temu wiatrakowi ktoś im pomaga się rozlecieć....tylko kto???

bo w dół, ze samo poleciało to możliwe, ale odłożyło się samo na blat?
System automatycznego nawadniania 11:55, 24 lut 2021

Do góry
franek_1986 napisał(a)
Witam wszystkich,
Właśnie zabieram się za instalację systemu automatycznego nawadniania w moim ogrodzie. Wysłałem stworzony przeze mnie projekt do dwóch firm handlujących sprzętem nawadniającym. Jedna z nich napisała, że wszystko jest okej, a druga, że rozmieszczenie zraszaczy jest nieprawidłowe - że zraszacze muszą być rozmieszczone tak, by na końcu zasięgu jednego był kolejny zraszacz i by jedno miejsce było podlewane przez co najmniej 2-3 zraszacze.
Moja koncepcja oparta jest o dysze MP Rotator Hunter, w wydajność mojego źródła wody to 2.5 m3/h, każda sekcja zużywa ok. 1 m3 wody na godzinę (planuję budowę studni i nie wiem jaka będzie jej wydajność). Rura doprowadzająca wodę do studzienek - 25 mm, rury doprowadzające wodę do zraszaczy 20 mm + dwie linie kroplujące.
Proszę o Waszą opinię.

Druga firma ma rację.
Projekt do zmiany. Zacznij poprawiać prawy górny róg sekcja bodajże "pomarańczowa" tam przy twoim projekcie będziesz miał sucho oraz strona lewa cała do poprawki (sekcja czerwona).
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:54, 24 lut 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Ciąg dalszy, czyli małe gąski?

No Sylwia, trzeba już robić otwarcie ptasiego hotelu. Pierwsi goście trochę przed czasem przybyli i bez rezerwacji .

A patrzyłaś jak tam Twój (czasami wylewający) rów?

Ha ha hotel jeszcze nie gotowy Emuś dokupuje brakujące elementy typu listwy wykończeniowe kantowniki, zamki itp. Ale gont już skończony
Rów wczoraj miał się tak i już raczej nie wyleje ufff te nocne przymrozki spowolniły tempo roztopów

widać ile plewienia w samych ażurach, chwasty chyba pod śniegiem rosły czy jak.....
Przerwa na kawę... 11:54, 24 lut 2021

Do góry
U mnie dziś cieplutko, wyszłam z kawą na obchód, tu już bez śniegu

Ale tu nadal sporo
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 11:27, 24 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
To jeszcze Wam pokażę jakie fajne zakupy dzisiaj zrobiłam.
Wiem, wiem dopiero luty za wcześnie na donicowe, ale u mnie już są

pędzisz jak rakieta
Fajne zakupy
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 11:19, 24 lut 2021

Do góry
To jeszcze Wam pokażę jakie fajne zakupy dzisiaj zrobiłam.
Wiem, wiem dopiero luty za wcześnie na donicowe, ale u mnie już są

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:18, 24 lut 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

Ale chyba im dobrze .

Wyglądają na parkę urwisów
Słodziaki
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:04, 24 lut 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)

bylam u Ciebie na koloroterapii

dzis bylo tak cieplo ze bez kurtki oblecialam pol ogrodu i podworko. Pozamiatalam, powycinalam powynosilam jakies rzeczy, ktore gdzies ktos postawil. Fotek tez pare zrobilam

druga zmiana

wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty - możesz już sobie zanucić
Ogród ciągłych zmian. 10:03, 24 lut 2021

Do góry
Szymka napisał(a)
Idąc dalej.
W 2019 roku poza dokupowaniem roślin i wpychaniem ich w puste miejsca głównie zajmowałam się domkiem.
Zaczęłam już w 2018 ale ciągle mi było szkoda czasu więc przeciągnęło się do 2019. Przemalowałam cały na biało,przeszkliłam ganek starymi oknami i częściowo ociepliłam w środku.
Zimą zostawiam otwarte drzwi żeby koty mogły się schronić.

[im

Ale przepiękny ten wianek.

Przywitać się wpadłam
Przeszłam za Twoim avatarkiem, spodobał mi się .
I nie żałuję że przeszłam ...piękne miejsce na ziemi stworzyłaś ...i czytałam że wszystko własnymi rękami .. szacun

Jeszcze nie doszłam do końca wątku, więc lecę
Wszystkiego po trochu 09:48, 24 lut 2021

Do góry
Ciemierniki wyłażą spod śniegu, czekam aż się wyprostują

PÓki co jeszcze nie ma co pokazywać, wszystko brudne, wymęczone pod śniegiem.
Ładnie się zrobi jak wszystko obeschnie i będzie posprzątane, ale to jeszcze długo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:46, 24 lut 2021

Do góry
Witajcie,
na wiosnę mam plan obsadzić rabatę z przodu domu, wzdłuż ogrodzenia. Strona południowa, cały dzień lampa.

Zrobiłam wstępny plan ale nie do końca jestem przekonana... 1000 myśli na minutę a nie chciałabym żeby wyszedł z tego miszmasz. Podobają mi się przejrzyste, uporządkowane rabaty.

Czy mogłybyście mi pomóc lub cokolwiek doradzić?

Długość około 18m.
Drzewa klon globosum lub dąb green dwarf z uwagi na to, że cały dzień jest w tym miejscu słońce, wciąż się zastanawiam.

Po bokach drzew trawy - miskant gracillimus lub memory, na dole obwódka z bukszpanu.
Różowe kulki to rhododendron (jaką odmianę najlepiej kupić aby nie urosły bardzo duże po kilku latach?). Pierwotnie w planie była hortensja ale z uwagi, że nie mam tam tui chciałabym coś zimozielonego.

I teraz największy problem co dalej? na zdjęciu mam po 2 kulki kosodrzewiny mops i z środku rozplenice hameln ale nie do końca jestem do tego przekonana.

Będę wdzięczna za wasze opinie i propozycje. Czekam z niecierpliwością.

Wszystkiego po trochu 09:42, 24 lut 2021

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Pozytywne te obrazki z przebiśniegami... zazdroszczę Wam tej pracy... jak ja marzę o tym, na razie u mnie dużo jeszcze śniegu.

Basia, zobacz ile jeszcze u mnie sniegu, wczoraj miałam co rusz pełne kalosze śniegu

Anabelkę żeby ciąć najpierw musiałam odgarnąć z niej śnieg
Wszystkiego po trochu 09:27, 24 lut 2021

Do góry
Joku napisał(a)
Ligustr w formie żywopłotu? Jaki szeroki i na jakim stanowisku? Podpytuję bo myślę czym się osłonić od sąsiadów pod sosną.

Jolu, nie mam żywopłotu z ligustra, taki jeden krzaczek tylko, aurea, ma piękne seledynowe listki, rośnie pod tujami. Tnę silnie, potem jest fajnym punktem na tle ciemnych tui

Reszta ogrodu taka

Wszystkiego po trochu 09:24, 24 lut 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

U mnie bukietowe nic jeszcze nie idą, róże też nie. Generalnie jeszcze ogród śpi, tylko przebiśniegi po stopnieniu śniegu się pokazały.

o ilości roboty nie myślę, zawsze na wiosnę jest dużo. Będę pomału ogarniać, wszystko mnie boli mimo ćwiczeń całą zimę

Pozytywne te obrazki z przebiśniegami... zazdroszczę Wam tej pracy... jak ja marzę o tym, na razie u mnie dużo jeszcze śniegu.
Wszystkiego po trochu 09:20, 24 lut 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Ja z Phantom całe wiadro
Fajnie się urobiłam, ale roboty!
I tnę wszystko, jak leci, nic nie odkładam. Róże już pączkują, tak samo hortensje bukietowe całe w pąkach.

U mnie bukietowe nic jeszcze nie idą, róże też nie. Generalnie jeszcze ogród śpi, tylko przebiśniegi po stopnieniu śniegu się pokazały.

o ilości roboty nie myślę, zawsze na wiosnę jest dużo. Będę pomału ogarniać, wszystko mnie boli mimo ćwiczeń całą zimę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies