Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kosolkowa Pasja 06:29, 21 paź 2014

Do góry
Viola, Iwonka - w niedzielę własnie o tym samym rozmawiałam z M. jadąc ulicą, którą jeżdzimy codziennie, wzdłuż której rosną kasztanowce i co roku leży mnóstwo stert liści zgrabionych pod drzewa. Ale my mamy "teściowowego" ogromnego kasztanowca i wielką czereśnię obok, a i nasze brzozy już teraz, choc małe, dadzą trochę liści, i z roku na rok będzie więcej. Skoszonej trawy też po czubek nosa
Pozdrawiam dziewczyny!
Zakochana w ogrodach 19:37, 20 paź 2014

Do góry
Dostałam dużo drzewek z sołectwa, brzozy, świerki i tuje.
Zakątek z fioletową ławeczką 15:55, 20 paź 2014

Do góry
Aniu chyba skończyła się już ta piękna złota jesień U mnie ponuro i wieje wiatr Liści pełno już leży, trzeba będzie pograbić, ale za duży wiatr

Olu ja cebulki już mam posadzone, ale jeszcze chwasty czekają na eksmisję i liście też U mnie brzozy też robią się łyse

Dorotkojuż nie jest tak pięknie Dziś jest pochmurno

Małgosiuwitam w moim zakątku pytasz o te czarne kule. Kupiłam je w szkółce ogrodniczej A marcinki już u mnie przekwitły.Nie są one takie wysokie, mają ok.50cm. Z tyłu za domem na rabacie będę je likwidować, to mogę Ci wysłać.

Ewkatutaj też już liście obleciały pozdrawiam

Agnieszkamacham poniedziałkowo

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 15:01, 20 paź 2014

Do góry
dtk napisał(a)
Bardzo pięknie u Ciebie Ja mam takie pytanie do Ciebie jako że posiadasz u siebie brzozy w ogrodzie. Mam u siebie dość długi odcinek składający się z brzóz ale same trochę smutno wyglądają dlatego chcę to miejsce obsadzić, tylko wiem że brzozy to "żarłoki" i nie każda roślina z nimi daje radę. Widząc Twoje zdjęcia to masz posadzone sporą ilość roślin pod brzozami-z Twojego doświadczenia, co daje radę i w miarę rośnie?Chyba u Ciebie takjaku mnie rabata zbrzozami to miejsc półcieniste.

Eh to bardzo ciezki temat. Pod brzozami, ja mam zwyklepispolote nic bez czestego podlewanianie chce rosnac. Testowalam juz hosty, carexy, wrzosy, berberysy, zurawki i slabo... Moze dlatego ze rabaty byly na lekkim podwyzszeniu i woda z nich splywala....
Tym niemniej na przekor tym wszystkim niepowodzeniom zrobialam kolejna rabate pod brzozami tym razem jest na rowni z trawnikiem i mam tam lepsze mozliwosci nawadniaania i licze ze rosliny dadza rade...
Moja "przyziemna" :) pasja 08:11, 20 paź 2014

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Jestem na bieżąco, a to nie łatwe u Ciebie Brzozy urosną w trzy mrugnięcia Pozdrowienia zostawiam

Ewa, teraz już łatwo będzie być na bieżąco, bo nic się nie dzieje .
Moja "przyziemna" :) pasja 21:28, 19 paź 2014

Do góry
Jestem na bieżąco, a to nie łatwe u Ciebie Brzozy urosną w trzy mrugnięcia Pozdrowienia zostawiam
Na Łowieckiej 21:24, 19 paź 2014

Do góry
Viola, dzięki za opinie. Każda jest ważna. Berberysy też brałam pod uwagę i jeszcze ich całkowicie nie skreśliłam.. Co do cyprysików groszkowych to niezła mam teraz zagwozdkę. Wbiłam już sobie do głowy te hosty i mam dylemat... Wasze argumenty co do przewagi cyprysików są nie do podważenia i to właśnie skłania mnie bardziej w ich kierun6ku. Myślałam, że po zamarciu host sytuację będzie ratował żywopłocik bukszpanowy, teraz sama nie wiem... mam nad czym myśleć
Z dereniem też trafiłaś bo pierwotnie to o nim myślałam. Widziałam to zetawienie w internecie i zachwyciły mnie te czerwone gałązki na tle białej kory zimą. Zrezygnowałam jednak z niego bo nie chciałabym by liście derenia zasłoniły pień brzozy w sezonie..
Chyba jednak posłucham Was i zdecyduję się na te cyprysiki z czerwonymi żurawkami... Skoro tyle mądrych głow tak radzi... W razie czego będę miała na kogo zrzucić winę
Na Łowieckiej 20:14, 19 paź 2014

Do góry
Ilonko, rabata z brzozą świetnie wygląda, ja bym jeszcze widziała czerwone berberysy. Filip dobrze Ci radzi, z tymi hostami, teraz są już brzydkie (przynajmniej u mnie), a rabata powinna oczy cieszyć cały rok. Listki z brzozy spadną, to przynajmniej zimozielone zostaną. A może czerwone gałązki derenia Sybirica byś zaakceptowała? Dla mnie duet pierwsza klasa - i to też pomysł Filipa, kiedyś u mnie
Na Łowieckiej 16:35, 19 paź 2014

Do góry
Witaj! Na te brzozy zachorowałam jak tylko je zobaczyłam
Na Łowieckiej 14:30, 19 paź 2014

Do góry
Ilonko piękne zdjęcia na szybko zobaczyłam.
Kiedyś pytałaś jak duże brzozy będę, widzę, że juz posadzona.
Wklejam Ci stronkę, gdzie możesz zajrzeć jak w poszczególnych latach przyrasta brzoza

http://maciejon.republika.pl/Ogrod_plan/Ogrod_plan%20-%20index.html#wykaz
Jak dziecko we mgle wciąż błądzę... 10:39, 19 paź 2014

Do góry
No gleba to u mnie nie za ciekawa.Ale bez przesady, pewnie jak większość nie robiłam żadnych specjalnych badań...
Zanim się wprowadziliśmy wszędzie tu rosły brzozy. Wycielismy je w wiekszości, korzenie wyciągnięte i nawieżliśmy czarnoziemu na obszar trawnika i ewentualnych nasadzen. Ponadto jak cokolwiek sadziłam to zawsze jeszcze dokupowałam ziemi i mieszalam w "dołku".
Kompostownik jest schowany między blaszakiem a szopką po lewej stronie działki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:18, 18 paź 2014

Do góry
Proszę poradźcie czy taka kompozycja się sprawdzi.
Z lewej rośnie forsycja, pod płotem posadzone w tym roku cisy, klon palmowy podsadzony trzmieliną i trzy brzózki. Na razie małe ale na zdjęciu wkleiłam już większe cisy i brzozy, aby wyobrazić sobie rabatkę za kilka lat. Chciałabym dosadzić róże okrywowe. W artykule o różach przeczytałam, że będą pasowały astry i kocimiętka stąd takie połączenie. Choć chyba kocimietka kwitnie wiosną a astry jesienią więc nigdy dokładnie tak wyglądać nie będzie. Rabata jest mocno nasłoneczniona
Wilcza Góra 20:06, 18 paź 2014

Do góry
a pod samym laskiem... hortensje, za nimi brzozy...

Moja "przyziemna" :) pasja 19:05, 18 paź 2014

Do góry
Brzozy urosną bardzo szybko, w 3 lata z patyczków będą drzewa o średnicy pnia ok12-15 cm
Jak więcej błędów nie popełnić...... 11:49, 18 paź 2014

Do góry
Piękna ta hortensja....ech... wzdycham tylko....najbardziej zaskakujące jest to, że Ci nie przemarza.....
Anetko jak dłudo u Ciebie rośnie.... może to gdzieś pisałaś, ale nie pamiętam...
Ja swoją hortkę posadziłam w gruncie w pobliżu brzozy zeszłej jesieni. Tego roku nie kwitła, ale bardzo urosła.... ciekawe, czy jest szansa, że zakwitnie.....? U mnie zimniej niż u Ciebie, ale może nie tak dużo zimniej.......
Moja "przyziemna" :) pasja 11:19, 18 paź 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Danusiu, dziękuję za linki, świetną stronę wyszperałaś . Muszę sobie wieczorem przeanalizować na spokojnie cały plan. Byłoby to bardzo przydatne dla osób zaczynających zakładanie ogrodu.

Na duże brzozy trochę poczekamy... ale co tam, na każdym etapie są piękne .

Lepiej chyba na wykazie roslin oglądać. Zobacz jak pieknie doorenbos rośnie

http://maciejon.republika.pl/Ogrod_plan/Ogrod_plan%20-%20index.html#wykaz
Moja "przyziemna" :) pasja 11:08, 18 paź 2014

Do góry
Danusiu, dziękuję za linki, świetną stronę wyszperałaś . Muszę sobie wieczorem przeanalizować na spokojnie cały plan. Byłoby to bardzo przydatne dla osób zaczynających zakładanie ogrodu.

Na duże brzozy trochę poczekamy... ale co tam, na każdym etapie są piękne .
Moja "przyziemna" :) pasja 10:42, 18 paź 2014

Do góry
Jagoda dla zobacz jak szybko będą rosły nasz brzózki

http://maciejon.republika.pl/Ogrod_plan/Ogrod_plan%20-%20index.html

i tu akurat brzozy

oglądałam widok 17
albo na wykaz roślin sobie wejdź
O....! 22:28, 17 paź 2014

Do góry
marzena napisał(a)
i jeszcze raz jesienne akcenty...

brzozy sadzone przez nas...

W takim lasku grzybów powinno być w bród!
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:54, 17 paź 2014

Do góry
Milka napisał(a)
łatwo zbierać te liście, bo duże! Marikeny u mnie też złote, a te, co drzewami na razie zielone

Najszybciej tracą liście catalpy, żółkną i brązowieją liście magnolii, brzozy zaśmiecają mi ogród, ale ja lubię ten widok za siatką po sąsiedzku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies