Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

asica 13:40, 29 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)

Muszę zerknąć . Czyli mówisz, że za 3 lata będę robić rewolucję...

Ostatnio świadomie działam na zielono. Zdaję sobie sprawę, że dla wielu osób mój ogródek może wydawać się mdły, przynajmniej w tej tegorocznej części, ale mnie na chwilę obecną ciągnie do takiego nudnego, stonowanego spokoju .

Twój ogród jest inny. Są murki, przewidziane placyki , a u mnie trawnik i zieleń na rabatach , odrobinę przetkana kolorem.
W dodatku rośliny tak się rozrosły że zlewa się trawnik z zielenią z rabat.
Poza tym kupujesz rozsądniej, znasz docelową wielkość roślin, ja sadząc niekoniecznie znałam. Dopiero ostatnio wyczytałam, że duże miskanty mogą u podstawy osiągnąć 3m średnicy! I pewnie ja na takie trafiłam!
Brakuje mi kamienia, kamyczków. Może trochę drewna (chciałabym w przyszłości wymienić ganek na drewniany taras i zlikwidować placyk na środku, który odbiera przestrzeń. Czekamy aż zarośniemy i staniemy się niewidoczni z ulicy.
aleksandra_g 13:59, 29 wrz 2014

zapomniałam, że pytałaś co ile sadziłam cisy, pewnie już pytanie nieaktalne ale sadziłam co 35 cm, sorry za refleks.
Jagodaa 19:06, 29 wrz 2014

asica napisał(a)

Twój ogród jest inny. Są murki, przewidziane placyki , a u mnie trawnik i zieleń na rabatach , odrobinę przetkana kolorem.
W dodatku rośliny tak się rozrosły że zlewa się trawnik z zielenią z rabat.
Poza tym kupujesz rozsądniej, znasz docelową wielkość roślin, ja sadząc niekoniecznie znałam. Dopiero ostatnio wyczytałam, że duże miskanty mogą u podstawy osiągnąć 3m średnicy! I pewnie ja na takie trafiłam!
Brakuje mi kamienia, kamyczków. Może trochę drewna (chciałabym w przyszłości wymienić ganek na drewniany taras i zlikwidować placyk na środku, który odbiera przestrzeń. Czekamy aż zarośniemy i staniemy się niewidoczni z ulicy.

Asia, nic się nie martw, Ty wszystko zrobisz . Bardzo zmieniłaś swój ogród i jest już pięknie, do tego masz dużą wiedzę. Miskanty najwyżej podzielisz, albo będziesz wycieczki zapraszać na oglądanie takich gigantycznych kęp .

Ja też marzę o tym, aby już zasłonić się i być w swoim pudełku, nie widzieć okien innych domów i murów. Trochę to potrwa, ale już zaczęłam działać, bo to był mój priorytet.

Z czasem będę robić korekty rabat. Już niedługo na pewno muszę wysadzić rozchodnika zza rozplenic. Dam tam drugą plamę szałwii, bo ona akurat będzie kwitła zanim rozplenice wypuszczą dłuższe źdźbła, a już wiosną myślałam, że ta jedna plama fioletu musi być powtórzona, bo wyglądało to źle.
Jagodaa 19:08, 29 wrz 2014

aleksandra_g napisał(a)
zapomniałam, że pytałaś co ile sadziłam cisy, pewnie już pytanie nieaktalne ale sadziłam co 35 cm, sorry za refleks.

a ja w ferworze walki z piachem zapomniałam, że zadałam to pytanie, hehe

U mnie co 40cm, więc podobnie.
Jagodaa 19:12, 29 wrz 2014

Oznajmiam, że plan na dziś wykonany .

Przewiozłam ziemię po skrzyniach z nowej rabaty na podręczną pryzmę. Rabata z grubsza wyplantowana. Trzeba będzie jeszcze wyrównać poziom i można sadzić .

Chyba poszerzę ją... od miskantów byłoby 3m, w sumie od płotu, ze skarpą ok. 4,5m. Trochę dużo, ale tak mi pasuje.
asica 19:41, 29 wrz 2014

Ty się wstrzymaj z wykopywaniem tych rozchodnikow a ja zaraz spróbuje znaleźć dlaczego.
ewakatowice 19:49, 29 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)
Oznajmiam, że plan na dziś wykonany .

Przewiozłam ziemię po skrzyniach z nowej rabaty na podręczną pryzmę. Rabata z grubsza wyplantowana. Trzeba będzie jeszcze wyrównać poziom i można sadzić .

Chyba poszerzę ją... od miskantów byłoby 3m, w sumie od płotu, ze skarpą ok. 4,5m. Trochę dużo, ale tak mi pasuje.

Jagoda, normalnie szacun. Kobieta!
malkul 20:09, 29 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)

Muszę zerknąć . Czyli mówisz, że za 3 lata będę robić rewolucję...

Ostatnio świadomie działam na zielono. Zdaję sobie sprawę, że dla wielu osób mój ogródek może wydawać się mdły, przynajmniej w tej tegorocznej części, ale mnie na chwilę obecną ciągnie do takiego nudnego, stonowanego spokoju .

O tak pewno, ja bardzo lubię ten Twój zielony ogród
Jagodaa 20:22, 29 wrz 2014

asica napisał(a)
Ty się wstrzymaj z wykopywaniem tych rozchodnikow a ja zaraz spróbuje znaleźć dlaczego.

Jagodaa 20:24, 29 wrz 2014

ewakatowice napisał(a)

Jagoda, normalnie szacun. Kobieta!

Brzozy kupię i co? Nie będzie jak posadzić, bo kupa ziemi zalega . Szybko poszło.