Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Moja działka na Dębowym Lesie 08:00, 04 paź 2018

Do góry
Aniu witam
Płody duże, jeszcze te mąki to zywe?
Tyle winogron co będziesz z nich robić. U mnie już wino nastawione 25 dni musiałam zerwać bo bardzo słodkie były i oblatywaly.

Z dyni mozna rozne smakołyki robić dymia z pomarańcza bardzo dobry.

Przetwarzaj w zimie jak znalazł. Ja w tym roku nic nie sialam oprócz ogórków.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 07:05, 04 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Toszka a jak to się ma jeżeli praktycznie wszystkie liście dębów mają mączniaka grzyba, czy to nie zaszkodzi choinom.
Mam choiny i to sporo i liści dębu też więc mogę ściółkować, ale wolę nie ryzykować z tymi liśćmi.

Jeszcze mam dęba "monument" ten nie ma grzyba liście zdrowe o ile obleca to można ściółkować.
Przyznam szczerze, że moje tylko podlewane, wiosna opryskane nawozem do iglaków.

Ściółkujemy zdrowymi liśćmi. No, niestety
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:33, 03 paź 2018

Do góry
effka zobacz sobie mój nowy nabytek Menory już wstawiłam.
LeŚnicZaNka 23:30, 03 paź 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Ela juz pisz na prv

Odpisalam
Z ogródka na wsi 23:07, 03 paź 2018

Do góry

Radziu historie traktuj jako hobby. Nie daj Bog jej studiowac zawod tylko nauczyciel.

Elu, pozwolę sobie zakwestionować Po historii można robić wszystko! To kierunek, który rozszerza horyzonty, uczy myślenia, wyciągania wniosków (jeśli się ma dobrych nauczycieli, rzecz jasna), docierania do informacji, a to umiejętność bardzo cenna w obecnych czasach. Nie należy natomiast traktować tego kierunku, jako końca swojej edukacji, podobnie jak po prawie - nie ma się zawodu. Chyba, że planuje się pracę nauczyciela, archiwisty, czy naukowca
Radziu, wybieraj to, co kochasz robić i szukaj sposobu, by Ci za to płacono i to dobrze płacono
Powodzenia!
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:05, 03 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
jeśli nie masz kwasnej ziemi to koniecznie daj. I duzo kory.

Możesz dodać liście dębowe i igliwie. Jesli nie masz, to potem zrób z nich mulcz (ściółkę)

Toszka a jak to się ma jeżeli praktycznie wszystkie liście dębów mają mączniaka grzyba, czy to nie zaszkodzi choinom.
Mam choiny i to sporo i liści dębu też więc mogę ściółkować, ale wolę nie ryzykować z tymi liśćmi.

Jeszcze mam dęba "monument" ten nie ma grzyba liście zdrowe o ile obleca to można ściółkować.
Przyznam szczerze, że moje tylko podlewane, wiosna opryskane nawozem do iglaków.
Ptasi gaj 22:51, 03 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
Czekam na fotki memory

To jest najnowszy zakup Menory 20 zł ok 1,60 metra, ladna.

Słoneczny Ogród 13:59, 03 paź 2018

Do góry
Daria tak przegladam sporo masz tych roślin.
Ladna kombinacja traw z zawilcami, u ciebie białe. Widzialam tez je masz te ciemno rozowe piekne sa maja duzo paczkow i kwitna pieknie chcialam kupic pojechalam za 2 dni juz zawilcow nie bylo.
W przyszłym roku musze kupic. Bo swoje wiosna pousuwalam myslalam, ze to chwasty.
Ptasi gaj 12:41, 03 paź 2018

Do góry
Piekna pogoda, upalu nie ma jak tydzien temu, ale cieplo. Grzybki rosna na calego.

Też bym chciała, żeby juz u mnie grzyby rosły, ale po tych suszach to nie wiem, czy w ogóle w tym roku coś będzie...

Ale trawnik daje po oczach tym kolorem, taka jasna jaskrawa zieleń piękna!!!
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:29, 03 paź 2018

Do góry

Mogą być takie odstępy tylko podlewaj bo to krzaki błotne.
Moje dęby też po 3 metry już kolorków dostają. Kupiłam je aby trochę cienia na trawnik dały bo ten rok mi dał tak popalić nawodnienie chodzili co 2 dzień i to tak solidnie.
Zeszły rok podlewanie zakończyłam w połowie czerwca co dziennie u nas lało.

Będę podlewać Podlewanie w tym rku to był koszmar, ciągle miałam wyrzuty sumienia, że za mało podlewam rabaty, bo ileż można stać z wężem i lać. Trawnik sam się podlewa ale rabaty musze ręcznie. System nawadniania półautomatyczny mam zaplanowany ale do wykonania dopiero wiosną.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 23:13, 02 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)

Cieszę się, że szybko rosną bo chcę je mocno ciąć w gęsty szpaler prostokątny. Mam zamiar posadzić je ok. 1.2 m od muru co 0.7 m.
Za trawniczek dziękuję. Młodziutki jest, miesięczny.
Mój dąb kosztował po małym rabacie 220 zł. Wielgaśna donica, drzewko ok. 3 m.

Mogą być takie odstępy tylko podlewaj bo to krzaki błotne.
Moje dęby też po 3 metry już kolorków dostają. Kupiłam je aby trochę cienia na trawnik dały bo ten rok mi dał tak popalić nawodnienie chodzili co 2 dzień i to tak solidnie.
Zeszły rok podlewanie zakończyłam w połowie czerwca co dziennie u nas lało.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:16, 02 paź 2018

Do góry
W niedziele byla przynajmniej u nas piekna pogoda. Dzisiaj troche chlodniej ale jeszcze jeden dzien i znowuma byc cieplutko.

U nas tez byl przymrozek, cynie, kosmosy i bielun padly.
Sylwio mas, co pokazywac kamerzysci wiedza co filmować u ciebie mozna nagrac dwa programy tyle tego masz.

Astry sa piekne jesienia tak jak floksy wiosna.

Elu przymrozki już chyba na stałe do wiosny w życie ogrodu wpisane, dzisiaj też się szykuje. Czas będzie dalie wykopać i galtonie oraz gladiole. Więcej do wykopywania nie mam, a potem można kompost rozwozić. Jeszcze mi zostało jedną kopkę spalić, ale znowu przeschnąć musi bo dzisiaj popadało. Podlało mi od razu świeżo sadzone rośliny
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:00, 02 paź 2018

Do góry
Ja mam juz jednego posadzonego od czerwca i rosnie bardzo ladnie, dzisiaj kupilam druga sztuke kupilabym wiecej, ale wzielam ostatniego.
Moj kosztowal 20 dyszki ale solidna kepa kwitnaca jutro zrobie fotke to pokaze.

Stacjonarnie u nas jeszcze nie widziałam. Dobra cena, szczególnie za dorodną sadzonkę.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:59, 02 paź 2018

Do góry

Effka choiny szybko rosna mam ich kilkanascie to wiem. Lubia wilgotna glebe. Co ile masz je zamiar sadzic. Odsun od muru co najmnie ok 1 metra. Teraz sa małe, ale za 3 lata juz beda duze. Dobrze jest je przycinac aby byly geste.

Trawniczek masz piekny. Ile dalas za deba. Chce porownac bo moje kosztowaly 180 zl za szt.

Cieszę się, że szybko rosną bo chcę je mocno ciąć w gęsty szpaler prostokątny. Mam zamiar posadzić je ok. 1.2 m od muru co 0.7 m.
Za trawniczek dziękuję. Młodziutki jest, miesięczny.
Mój dąb kosztował po małym rabacie 220 zł. Wielgaśna donica, drzewko ok. 3 m.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:53, 02 paź 2018

Do góry
Ja mam juz jednego posadzonego od czerwca i rosnie bardzo ladnie, dzisiaj kupilam druga sztuke kupilabym wiecej, ale wzielam ostatniego.
Moj kosztowal 20 dyszki ale solidna kepa kwitnaca jutro zrobie fotke to pokaze.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:49, 02 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
I choiny mikruski

Czekam aż garaż będzie miał elewację, okna kolorek i sadzę. Rabata tymczasowo wyściółkowana skoszoną trawą.

Effka choiny szybko rosna mam ich kilkanascie to wiem. Lubia wilgotna glebe. Co ile masz je zamiar sadzic. Odsun od muru co najmnie ok 1 metra. Teraz sa małe, ale za 3 lata juz beda duze. Dobrze jest je przycinac aby byly geste.

Trawniczek masz piekny. Ile dalas za deba. Chce porownac bo moje kosztowaly 180 zl za szt.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:44, 02 paź 2018

Do góry
Ja tam dzisiaj przywloklam Memory do domu w czwartek posadze. Jak cos ladne to trzeba kupic koniec kropka. Dalam 20 dyszki ale ladna sadzonka kwitnaca.

Super. Będziesz zadowolona. Lecę do Ciebie polukać. Ja kupowałam w sklepie internetowym i zapłaciłam ok. 15 z plus wysyłka.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:37, 02 paź 2018

Do góry
Ja tam dzisiaj przywloklam Memory do domu w czwartek posadze. Jak cos ladne to trzeba kupic koniec kropka. Dalam 20 dyszki ale ladna sadzonka kwitnaca.

Małymi krokami-Ogród Wioli 21:32, 02 paź 2018

Do góry

U mnie kazdy pagorek wzniesienie to ziemia zmieszana z glina. Z szamba pozniej z oczka i fundamentow gliny od groma.
Zawsze glina byla przesypywana nawet liscmi, trawą skoszona. Na drodze rosly wierzby po obcince wszystko bylo mielone i posypywane w kazdym razie glina byla mieszana ze wszystkim.
Skalniak tez na glinie i gruzie po budowie. Wszystkie swierki mtore mam rosna na mieszance z glina. A sosny jakie piekne wyrosly.
Co jeszcze robilam gline rozsypywalam na ziemi wysychala kruszylam na drobny mak. Mieszalam z kompostem i scieta trawa. Teraz na tej mieszance rosna swierki, igly czarne pieknie rosna.

Tez mam glebe 2 sztychy lopata ziemia a potem glina. Jakos wszystko rosnie najgorzej jak sa trwełe opady deszczu woda nie przesiaka.

Właśnie jak się tą glinę rozluźni czymś to jakoś rośnie....a w tym roku jak miałam oberwanie chmury to masz rację,że nie przepuszcza szybko wody i roślinki stały mi w wodzie....
Najgorsza wlasnie u mnie jest ta rabata na szambie....po tych ulewach zrobiłam prowizoryczne odwierty i nasypałam przepuszczalnej ziemi...może bedzue lepiej...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:27, 02 paź 2018

Do góry
W niedziele byla przynajmniej u nas piekna pogoda. Dzisiaj troche chlodniej ale jeszcze jeden dzien i znowuma byc cieplutko.

U nas tez byl przymrozek, cynie, kosmosy i bielun padly.
Sylwio mas, co pokazywac kamerzysci wiedza co filmować u ciebie mozna nagrac dwa programy tyle tego masz.

Astry sa piekne jesienia tak jak floksy wiosna.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies