Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:23, 29 lip 2018

Do góry
Aby coś doradzić zrób fotkę większej części trawnika. Ile masz tego trawnika. Bo trzeba spojrzeć jak trawnik wygląda razem z plamami. To strona południowa?

Jest ostre słońce czy robót kosi cały czas chodzi nawet w słońcu?

Jeżeli tak to przysychaja końcówki po skoszeniu za ostre słońce.
Na drugiej focie wygląda to jakby trawa miała grzyba przynajmniej źdźbło w poprzek nie typowe dla przysychania.

Czy podlewasz trawnik ile razy i jak długo bo to ważne przy tych upałach.
Czy nawoziles trawnik, kiedy był położony to trzeba napisać bez tego to trudno coś doradzic, co zrobić.
Ptasi gaj 16:04, 29 lip 2018

Do góry

Miskant menory w maju kupiony

Powojnik w donicy

Ptasi gaj 16:01, 29 lip 2018

Do góry
CD

Proso czerwone

Ptasi gaj 15:56, 29 lip 2018

Do góry
Jestem na działce godzinę temu przeszła mała burza ale zawsze to cos niż nic. Chmury krążą może jeszcze popada.
Parówka nie do opisania następny dzień mały obchód i do domu zawsze parę stopni mniej.

Moje rybki czekające na karmę.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 11:32, 29 lip 2018

Do góry
Odpisalam odnosnie oczka na moim watku i na priw. Zacznij od watku.
Ptasi gaj 10:53, 29 lip 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Ela! Pięknie u Ciebie
Ale trawnik to już zupełnie wymiata! Mógłby za reklamę np. nawozu do trawników robić Aż by się chciało bosą stopą pobiegać po nim

Czytałam, że polecałaś Ani (Małej Mi) odkurzacz do oczka. Ciekawa jestem jak często nim działasz i czy faktycznie zbiera muł i zanieczyszczenia z oczka. Bo jak domyślam się to dotyczy tylko dna. A co z glonami nitkowatymi? No i czy stosując ten odkurzacz czy wymieniasz wodę w oczku np. po zimie?

U mnie oczko wodne niewielkie. Mamy zamontowany tylko filtr. Woda przezroczysta ale niestety na dnie jest trochę mułu no i trochę glonów nitkowatych (zwłaszcza po ostatnich ciepłych ale bardzo deszczowych dniach)

Wiec tak ten odkurzacz nazywa sie Pondovac 3. Odkurzalam nim ostatnio na poczatku maja. W kwietniu bo bardzo goraco a rosliny w oczku jeszcze nie byly tak rozwiniete aby oczysczczly wode.
Wpisz nazwe odkurzacza sa nawet na you tubie filmy. Odkurzavz zbiera wszystko nawat kamienieale sa odpowiednie ssawki i nie przechodza.

Nie mam w oczku glonow mimo, ze do godz 15 jest cale w sloncu. Wlewam odpowiedni preparat np jeczmien w plynie. Lub inny. Jest to preparat oparty na naturalnych srodkach. W zeszlym roku wlewalam i w tym romu tez.
Jak masz male oczko polecalabym lepiej srodki do wlewania niz odkurzacz.

Nazwy i gdzie mozna dostac podam na priw musze wyjsc z tableta.

Ponizej fota lreparatu ktory wlewam do oczka.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:16, 29 lip 2018

Do góry
Trudno radzic. Na ostatnjej focie trawnik w powiekszeniu zdzbla byly zolte czy to zeschnieta trawa, czy nie wygrabiona chwastnica.

Z foty trudno doradzac. Co ja bym zrobila czekalabym az upaly przejda w miedzy czasie kosila i obserwowala co sie dzieje w miejscach gdzie brak trawy.
Moze byc tak, ze jeszcze stara trawa wzejdzie bo chwastnica zrobila miejsce.
Tez moze byc, ze w mkejsce chwastnicy inne scierwo zacznie rosnac.

Jezeli co kolwiek robic to dosiewki. Jest ziemia lub humus do trawnikow mozesz rozsypac przegrabic ok 1 do 2 cm grubosci i na to posiac trawe nie zrywajac starej w miejsca gdzie brak trawnika tzw placki.

To juz ty musisz sie sam zdecydowac. Bo w czym rzecz obawiam sie, ze puste miejsca moga zarosnac znowu jakimis chwastami jednorocznymi.
Ja bym zroba dosiewki ale po upalach.

Nie doczytalam jak go nie nawoziles to rozsyp nawoz dostanie kopa i nie bedziesz musial dosiewac. Tylko podlewaj co 2 dzien ok 1 godziny.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:37, 28 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Elu oj dzis by sie przydalajakaslodowka ze sniegiem gdzie by mozna bylo na chwile wejsc, 33 na trometrze mamy ufff
Co do Afryki to taki kawal slyszalam, ze skoro nam Pan Bog tyle nowych obywateli z Afryki tu przyslal to i pogode trzeba do nich dostosowac

dzis bylismy z naszymi baranami na aukcji, celem nie bylasrzedaz tylko ocena i jeden naszego chowu dostal bardzo ladna ocene i sedzia chwalil, ze mamy ladne zrowe zwierzeta
przy okazjizahaczylismy o centrum ogrodnicze ale nic nie kupilam tylko pare fotek telefonem zrobilam, telefon byle jaki wiec fotki tez nie lepsze.

dalie wielgasne mieli, na zdjeciah mniejsze sie wydaja

Dobrze mysli i realizuje ale nie natychmiast oni powinni sie dostosowac a nie Bog z pogoda wyjezdza bez opamietania.
Juz nie pisze zeby mi wszystko nie wyschlo. To co najwyzszy zsyla trzeba brac z pokora.

Pokazywalam mojemu synowi twoje owieczki nabral ochoty, ale tak jak pisalas trzeba miec tez krasnoludki.
To cieszy jak hodowla doceniona. To ty na tej focie?

To jakis kombinat ogrodniczy mnostwo roslin.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:42, 28 lip 2018

Do góry
Iza zawsze patrze u ciebie na pierwsza strone aby chociaz popatrzec na ten snieg.
U was wieksza katastrofa niz u nas. Pokazywali w tv jak u was drzewa nawet w miescie podlewaja. Pasy startowe na lotniskach sie wyginaja w Hanowerze.
Co sie dzieje gorzej niz w Afryce.
U nas tez schly, ale szczesliwie 2 tygodnie temu deszcze bylu i teraz burze spokojne przechodza.

Kukurydza to podstawowa pasza dla bydla jak nie urosnie to katastrofa.
Gożdzikowa - wiejski ogród 16:32, 28 lip 2018

Do góry
Tez papierowki lubie, ale chyba, ze te stare z polowy ubieglego wieku takie jak ugryziesz to jak masełko a nie twarde ze zeby mozna polamac.

Basiu u nas po tym deszczu to gorzej niz przed. Swieci slonce i wszystko paruje.
Na wsi padal a w Wawie tak jak u ciebie ukrop sie leje tez nie pada.
Ptasi gaj 16:28, 28 lip 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
No masz!!! popadało?

U mnie 3 dzień upały .dziś to nawet i bez wiatru..teraz chmurki się tworzą ,może coś będzie

Basiu w Wawie tez sucho nie pada to opady miejscowe. Wyjdzie chmura i albo pada albo nie. Teraz bez chmur upal. Po tym deszczy to gorzej niz przed teraz jak w saunie.
Kwiaty we włosach 16:23, 28 lip 2018

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Dziś na obiad zrobię zupę wiśniową taką na letnio bo na nic gorącego człowiek nie ma ochoty.
Widziałam u Doni na wątku zdjęcia Twoim okiem.Też wstawiałam

A ja bym nic nie jadla parówka nie do wytrzymania. Siedze w domu zawsze to pare stopni mniej.
Ugotowalam na szybko brokulowa. Wrzucilam do garnka warzywa i brukuly po ugotowaniu zamrozony rosol pozniej zmiksowalam doprawilam imbirem i to wszystko 20 min z obieraniem. Jeszcze masla dodalam i zajadam z kuleczkami ptysiowymi.
Kwiaty we włosach 16:13, 28 lip 2018

Do góry
Gonia padalo przed moim przyjazdem na dzialce bylam ok 12 w poludnie widac ze to swiezo podlane jakby w nocy to dawno by wyschlo.
Wczoraj tez moglo padac i to dobrze bo patrzac z Ursynowa to z tej strony chmura duza szla i widac po kaluzach jak nigdy takie duze.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:38, 28 lip 2018

Do góry
Napisalam na priw nazwe.
Odnosnie kamieni w glebie. Nie przejmuj sie kamieniami korzen znajdzie sobie miejsce. To moze byc dobry drenaż dla niektorych roslin. Wyciagnij kamienie gdzie dolek na trawe. Chyba ze chcesz wybierac.

Ladnie twu twu schodzi trawka.
Ptasi gaj 12:52, 28 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

O kurcze duze te kwiaty ma hortensja Polar bear.
Ja ją mama małą od jesieni.Ale w tym roku jelcze mi nie zakwitnie.
Ta twoja trawa to taka idealna.Moja bida zachwaszczana
Dawałam raz oprysk na dwuliścienne.ale ni to nie pomogło.I nie wiem, y dalej stosować czy co tym robić.

Przyjechalam na dzialke i sluchajcie chyba burza przeszla trawa mokra i kwiaty hortensji mokre. Ciesze sie bardzo nie trzeba podlewac.

Aniu jak zwykle zrobilam obchod roze maja pakow od groma. Horty wlasnie polar dear przepiekna zrobie odklad niech sie ukorzeni.
Moja polar tez od jesieni u mnie ale kupilam dorodna. Wczoraj bylam u ogrodnika gdzie ja kupowalam i nie mieli prosilam aby sprowadzili.

Ptasi gaj 12:37, 28 lip 2018

Do góry
gobasia napisał(a)
Elu ...pogratuluj mężowi w moim imieniu...trawnik przepiękny

powiedz mi czy on jest siany czy z rolek?

Trawnik siany, na poczatku tez mielismy klopoty bo siany w pochmurny dzien a za 2 dni przyszedl upal taki jak teraz, mimo podlewania skorupa sie zrobila i pojedyncze trawy wschodzily gdzie troche cienia zielony a na froncie zolknal.
Na szczescie po dwoch tygodniach zaczelo padac i trawka zaczela wschodzic, tez nierowno bo na roznej glebokosci nasiona posiane. Nie mielismy chwastow jak to niemtorzy musza sie zmierzyc z tym paskudztwem.
Skosilismy calosc nie zaleznie od wysokosci. PO mcu EM podsial nie mozna bylo nadazyc z koszeniem caly trawnik sie wyrownał.
Do tej pory zadnych klopotow. Systematyczna praca od wiosny wertykulacja, nawozenie, podlewanie i koszenie to wszystko. Jeszcze wapnuje jesienia pozna lub wiosna, ale nie duzo.

Wtedy byla droga impreza tez nas namawiali. Z rolki to mozna zrobic kilka metrow kwadratowych, ale nie jak widac ponad 1000 metrow.
Ptasi gaj 08:38, 28 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Robiłam też dzisiaj przegląd hortensji z nazwy i jak rosną.
Więc wszystkie ładne każdą inaczej rośnie i ma inny kwiat chociaż z tej samej grupy.

Przyjrzałam się szczególnie jednej nie ma dużo pędów jest z zeszłego roku to hortensja Polar bear. Przepiękny duzy kwiat od różnych odcieni seledynu do bieli, duże kwiaty w wiechach kwiatowych.

O kurcze duze te kwiaty ma hortensja Polar bear.
Ja ją mama małą od jesieni.Ale w tym roku jelcze mi nie zakwitnie.
Ta twoja trawa to taka idealna.Moja bida zachwaszczana
Dawałam raz oprysk na dwuliścienne.ale ni to nie pomogło.I nie wiem, y dalej stosować czy co tym robić.
Ptasi gaj 00:28, 28 lip 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Ela! Pięknie u Ciebie
Ale trawnik to już zupełnie wymiata! Mógłby za reklamę np. nawozu do trawników robić Aż by się chciało bosą stopą pobiegać po nim

Czytałam, że polecałaś Ani (Małej Mi) odkurzacz do oczka. Ciekawa jestem jak często nim działasz i czy faktycznie zbiera muł i zanieczyszczenia z oczka. Bo jak domyślam się to dotyczy tylko dna. A co z glonami nitkowatymi? No i czy stosując ten odkurzacz czy wymieniasz wodę w oczku np. po zimie?

U mnie oczko wodne niewielkie. Mamy zamontowany tylko filtr. Woda przezroczysta ale niestety na dnie jest trochę mułu no i trochę glonów nitkowatych (zwłaszcza po ostatnich ciepłych ale bardzo deszczowych dniach)

Odpisze co masz zrobic z glonami, jest pozno.
Ptasi gaj 23:03, 27 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Zawsze od początku nawozilismy floriwitem letnim i jesiennym w zeszłym roku eM dorwał inny i jest lepszy kupił zapas w tym roku nie kupowaliśmy. Nie pamiętam nazwy, ale jutro będę na działce i zobaczę.
W każdym razie ten jest lepszy piękna soczysta zieleń.

Ooo to byłabym wdzięczna za nazwę
Ptasi gaj 22:53, 27 lip 2018

Do góry
Zawsze od początku nawozilismy floriwitem letnim i jesiennym w zeszłym roku eM dorwał inny i jest lepszy kupił zapas w tym roku nie kupowaliśmy. Nie pamiętam nazwy, ale jutro będę na działce i zobaczę.
W każdym razie ten jest lepszy piękna soczysta zieleń.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies