Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 21:59, 02 paź 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Effka choiny szybko rosna mam ich kilkanascie to wiem. Lubia wilgotna glebe. Co ile masz je zamiar sadzic. Odsun od muru co najmnie ok 1 metra. Teraz sa małe, ale za 3 lata juz beda duze. Dobrze jest je przycinac aby byly geste.

Trawniczek masz piekny. Ile dalas za deba. Chce porownac bo moje kosztowaly 180 zl za szt.

Cieszę się, że szybko rosną bo chcę je mocno ciąć w gęsty szpaler prostokątny. Mam zamiar posadzić je ok. 1.2 m od muru co 0.7 m.
Za trawniczek dziękuję. Młodziutki jest, miesięczny.
Mój dąb kosztował po małym rabacie 220 zł. Wielgaśna donica, drzewko ok. 3 m.
eVka 22:00, 02 paź 2018

Ja mam juz jednego posadzonego od czerwca i rosnie bardzo ladnie, dzisiaj kupilam druga sztuke kupilabym wiecej, ale wzielam ostatniego.
Moj kosztowal 20 dyszki ale solidna kepa kwitnaca jutro zrobie fotke to pokaze.

Stacjonarnie u nas jeszcze nie widziałam. Dobra cena, szczególnie za dorodną sadzonkę.
ElzbietaFranka 23:13, 02 paź 2018

effka napisał(a)

Cieszę się, że szybko rosną bo chcę je mocno ciąć w gęsty szpaler prostokątny. Mam zamiar posadzić je ok. 1.2 m od muru co 0.7 m.
Za trawniczek dziękuję. Młodziutki jest, miesięczny.
Mój dąb kosztował po małym rabacie 220 zł. Wielgaśna donica, drzewko ok. 3 m.

Mogą być takie odstępy tylko podlewaj bo to krzaki błotne.
Moje dęby też po 3 metry już kolorków dostają. Kupiłam je aby trochę cienia na trawnik dały bo ten rok mi dał tak popalić nawodnienie chodzili co 2 dzień i to tak solidnie.
Zeszły rok podlewanie zakończyłam w połowie czerwca co dziennie u nas lało.
AniazUroczyska 03:20, 03 paź 2018

Toszka napisał(a)
Aniu, to co sprzedawane jest w workach to zazwyczaj torf.(...)

Z obornikiem granulowanym źle kombinujesz...niestety w procesie produkcji traci swoje właściwości fizyczne, a zwłaszcza włókna.

Toszko, już wiem ,że” klops z pójściem na skróty”, że torf jest be , a piasek cacy. Tylko. czy aż tak bardzo cacy, że po wymieszaniu go z dobrociami powstanie właściwe podłoże, czy też jednak powinno się dodać do niego dobrej czarnej ziemi( nie tej torfowej z worków), a może wyrzucić piach ,a dobroci wymieszać z nową dobrą ziemią?

”Ten granulat zostaw sobie na wiosnę do nawożenia kffiutków”- do dołków, czy na wierzch pod rośliny?
Czy obornik koński jest dużo lepszy od bydlęcego?

eVka 09:29, 03 paź 2018

Mogą być takie odstępy tylko podlewaj bo to krzaki błotne.
Moje dęby też po 3 metry już kolorków dostają. Kupiłam je aby trochę cienia na trawnik dały bo ten rok mi dał tak popalić nawodnienie chodzili co 2 dzień i to tak solidnie.
Zeszły rok podlewanie zakończyłam w połowie czerwca co dziennie u nas lało.

Będę podlewać Podlewanie w tym rku to był koszmar, ciągle miałam wyrzuty sumienia, że za mało podlewam rabaty, bo ileż można stać z wężem i lać. Trawnik sam się podlewa ale rabaty musze ręcznie. System nawadniania półautomatyczny mam zaplanowany ale do wykonania dopiero wiosną.
eVka 09:32, 03 paź 2018

AniazUroczyska napisał(a)

Toszko, już wiem ,że” klops z pójściem na skróty”, że torf jest be , a piasek cacy. Tylko. czy aż tak bardzo cacy, że po wymieszaniu go z dobrociami powstanie właściwe podłoże, czy też jednak powinno się dodać do niego dobrej czarnej ziemi( nie tej torfowej z worków), a może wyrzucić piach ,a dobroci wymieszać z nową dobrą ziemią?

”Ten granulat zostaw sobie na wiosnę do nawożenia kffiutków”- do dołków, czy na wierzch pod rośliny?

Z piaskami nie pomogę, bo nie mam, może Toszka tu zajrzy i ci podpowie. Z tego co wiem to diewczyny (np. Zana z https://www.ogrodowisko.pl/watek/6733-ogrod-z-rzezba?page=736#post_6) mają piaski i wymieniają je całkowicie, wywożąc taczkami piach a sypiąc ziemię z dobrociami.
Toszka 11:02, 03 paź 2018

AniazUroczyska napisał(a)

Aniu, jesli masz szansę kupić prawdziwy tłusty czarnoziem to ten będzie cudownym panaceum. Tylko radzę starannie szukać sprzedawcy, aby nie przywieziono ci jakiegoś syfu z wykopów. Jako nabywca masz prawo przed zrzuceniem u ciebie wdrapać się na ciężarówkę i sprawdzić co ci przywieziono. A w razie czego ładnie dygnąć i z uśmiechem na ustach powiedzieć "spadaj pan z tym świństwem". Piszę o tym na wszelki wypadek.
Koński jest lepszy pod kwasolubne rośliny. Jesli pod inne to krowi, koński, owczy i każdy inny jest tak samo dla ziemi doskonały.
Brzozowadzie... 11:31, 03 paź 2018

mrokasia napisał(a)

He, he, he, ja niedawno doszłam do wniosku, że przydałaby mi się żona .

Hahaha, dobre W sumie też bym przygarnęła
eVka 11:35, 03 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Hahaha, dobre W sumie też bym przygarnęła

SlonecznyOgrod 12:18, 03 paź 2018

Nawet nie wiedziałam, że choiny można formowac na taki gęsty żywopłot...
może pięknie to wyglądać, bo one mają takie delikatne igielki

Ale jaki Ty masz trawniczek piękny
Ja swojego nie pokazuję, bo nie podlewany od 2 miesięcy