2 w tym roku, ale one pojedyncze
Kupowałam przez kilka lat w bardzo różnych miejscach, w wiekszosci import z Holandii
Cześć z nich miała etykiety „double ellen”
Ale większość z nich patrzy w dol i nie widać jakie są piekne
Od kiedy się dowiedziałam, że dobrze jest wczesna wiosna przyciąć liście szafirków dla lepszego wyeksponowania ich kwiatków, to wielbię je bardziej niż tulipany. Cudownie się komponują z zielenią. Nic ich nie podżera, mnożą się niczym króliki, a po kwitnieniu nie ma problemu z ukryciem liści.
Sadziłam "na oko"- są ok. 1,5 m od płotu. Może ciut mniej. Między płotem a nimi z jednej strony zmieścił się cisowy żywopłot i gracilismus, a z drugiej strony furtki wewnątrz ogrodu rosną 3 szmaragdy, jest płot i już na przedpłociu są dwie hortensje, a przed nimi grab.
Witam. mam kaktusa już kilka lat, nie wiem jak się nazywa, ale zastanawia Mnie jego przemiana, gdy go kupiłam miał małego kwiatka który po czasie odpadł, więcej nie kwitł w ten sposób, za to zaczęło mu rosnąć coś dziwnego, teraz jest to dość spore i rośnie nadal. Moje pytanie to, czy to normalne czy może coś jest chory? Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam
Gosiu, dziękuję za wsparcie. Optymizm umiarkowany u mnie, a jednak szklanka jest pełna na 3/4 objetości. A co upij e łyczek, to znowu z czarodziejskiego źródła napływa. Wystarczy, że rano śłońce zobaczę i lodówka pustkami nie świeci.
Miłego wieczoru na bylinowej, chociaż mówisz, że już tam dawno nie byłaś.
Na swojej ulubionej plaży tez dawno temu byłam, czas odwiedzić, może w majówkę?
Tak stokrotki są bardzo urokliwe, dzisiaj zauważyłem że turzyce mi zakwitły ale robota była dzis inna. Powoli postępują prace nad schodami i grządką obok tarasu.
Dziś wypełniliśmy jeden pseudo gabion, bo sam go robiłem
tu z lewej będzie grządka a na niej chyba hortensje, ciemierniki i może seslerie ale to jeszcze myślę
Tu z lewej będą schody i drugi bok gabiona
a schody będą z desek betonowych o takich tylko ta mi pękła ale już następne odlałem
Jaka średnica tej donicy czy na całej głębokości ma ziemię? Czy w tym miejscu jest słońce?
Ja bym posadziła szałwię, każda roślina która ja okryje na wysokość minimum 30 cm.
Mam tylko jednego powojnika "Arabella" w donicy. Od 4 lat świetnie rośnie jest nie wysoki u mnie ok 1,2 m. Kwitnie non stop. Taki by ci tam pasował.
Dzieci Warszawy rośnie ok 2,5-3m w donicy pozę mniej.
Moja Arabelke sądzę Heliotrop też możesz podsadzic ładny jest nie wolno go o przesuszyć, kwitnie non stop. Może jakieś zioła wsadź hyzop też ładnie okrywa.
Na moim wątku wstawię Arabelke to zobacz
Wisienki są super, lubię ten delikatniutki różowy kolorek, ale biały kolor też uwielbiam
Dereń pagodowy "Variegata" ma już żółciutkie kiełki, alubię go też za bordową korę
Czekam w takim razie na kwitnienie twojej „Brillant” i „Okame”
Jeszcze chwila i klony buchną kolorami
Macham Tarciu