Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Dom na opak i chaotyczna ogrodniczka 15:16, 13 sie 2024

Do góry
Witaj Lidko i dziękuję za aktywność pod moimi postamiDziałka obok jest moja, więc nie ma problemu z nasadzeniem. Te graby są piękne i tak chodzę wokół domu i zastanawiam się, czy dać je na całej długości wobec tego czy tylko za domem? Czy aby one nie za eleganckie do tego mojego wiejskiego obejścia ..
.Czy je się przycina? Tu zdjęcie na stronę północną i na tym odcinku nie chciałabym się odgradzać od widoków przynajmniej od bramki wyjściowej..czy uważasz zatem że można dodać inny gatunek lub formę w tym miejscu ?

Kurde macie rację dziewczyny muszę to wszystko przeanalizować.

Dom na opak i chaotyczna ogrodniczka 14:28, 13 sie 2024

Do góry
Dzień dobry...

Marzył mi się brzozowy zakątek bo te dwie brzozy które teraz są rosną przy oknie mojej sypialni. Chciałam coś przyjmie szumiącego ..ależ mam zagwozdkę teraz

Brzozy będzie widać od strony wejścia. Że 3 szt tam się zmieszczą.
Ogród pod lasem 14:24, 13 sie 2024

Do góry
A ja dziś dokonałam już naprawdę ostatniego zakupu w tym sezonie, przysięgam

Ogród pod lasem 14:21, 13 sie 2024

Do góry
Haha, słodziaki, nie?

Dzięki za wizytę, było przefajnie! Upominki ekstra, kokardka najlepsza!

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:10, 13 sie 2024

Do góry
Juzia napisał(a)
Ale piękne koszyczki!

no piękne
Cieszą bardzo
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:59, 13 sie 2024

Do góry
Magarku, czas ciśnienia chyba mam po prostu za sobą.

Pomidory z dziś. Odciągałam zbiór bo nie nadążamy. Czas na przetwory.

W Kruklandii 12:49, 13 sie 2024

Do góry
O 7 było jeszcze tak

Później zaczął się armagedon

Przy samej skarpie dwumetrowy pas żwiru reszta to glina. Będzie walka

I jeszcze niespodzianki

Skąd tam ten beton? 2m pod powierzchnią?

A z dobrych rzeczy...

mam wodę!
Grzebiuszka ziemna 12:44, 13 sie 2024

Do góry
Wiem, że lubisz różne zioła. Miałaś kiedyś plektrantus australijski cytrynowy? W Anielskich Ogrodach go polecali 2 lata temu.
Ogród prawie wymarzony … 12:41, 13 sie 2024

Do góry
Co może być przyczyną usychania Mont Blank??
Schnie od środka- mokro ma bo ciągle pada
Już wycięłam z 5 patyków

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:28, 13 sie 2024

Do góry
Uważajcie na maliny, które prawie nie mają kolców i dzieci, które uwielbiają wszystko robić same.

Ogród pod lasem 10:47, 13 sie 2024

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Sąsiedzi znów przyszli i chlew robią

Ursa, wracając miałyśmy przyjemność podziwiać towarzystwo.
Było miło gościć w Twoim ogrodzie. Co uśmiałyśmy się to Nasze.
W kamiennym kręgu od początku 10:41, 13 sie 2024

Do góry
GorAna napisał(a)

Ale nie byłabym sobą, by przy porannej kawie coś nie dłubać

Kawa się skończyła, idę do roboty

Miłego dnia

Aniu, Ty to jesteś pracuś nad pracusiami normalnie, cudnie Ci te szydełka wychodzą, człowiek renesansu
30 arów wietrznej pustyni 10:41, 13 sie 2024

Do góry
I jeszcze skusił mnie ostrożeń łąkowy...zobaczymy co z niego urośnie.
30 arów wietrznej pustyni 10:37, 13 sie 2024

Do góry
Przyszły jeżówki z Zielonego Ex..

Nie wiem czy mogę je podzielić?takie są niby spore kępki, ale nie wszystkie będą wowczas z kwiatkiem, część beda same liscie.
Wilczy ogród 09:57, 13 sie 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Piękny ogród w innym obiektywie.
Magda masz piękne krwawnice jak się nazywają.
Gaura czerwona jeszcze nie kwitnie czy u ciebie zimuje? Bo u mnie 4 krzaki padły mimo okrywania.
Zresztą tutaj nic nie ma brzydkiego nawet to malusie oczko ładne. Ja bym ściągnęła ta rzęsę wiem, że się się szybko.mnozy, ale ptaki nie widzą lustra wody, może się mylę.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:35, 13 sie 2024

Do góry
anuska2507 napisał(a)
Apetyczne zbiory
Powiedz, czy co roku zbierasz od nowa nasiona pomidorów, czy jeśli w jednym roku zbierzesz większą ilość nasion, to wysiewasz je przez kilka kolejnych sezonów? Jak jest z ich przydatnością do siewu?

Dużo o pomidorach nauczyłam się od Karo z bloga Karo in the kitchen, a potem z jej instagrama Karo in the garden (niestety już nieprowadzony od dłuższej chwili, ale stare posty nadal są).

Jeśli chodzi o pobieranie nasion to w skrócie:
1. Pobieram z prawidłowo wykształconych owoców, raczej nie z pierwszego grona, a wyższych gron. Odpadają więc te ze staśmionych kwiatów, z suwakami, kocimi mordkami.
2. Pobieram z dojrzałych, zdrowych (bez oznak choroby) owoców.
3. Galaretka otaczająca nasiona może być nosicielem takich chorób jak np. zgorzel siewek, czarna zgnilizna, altarnarioza. Dlatego pozbywam się galaretki na jeden ze sposobów:
a) fermentowanie 2-3 dni (sposób polecany na grupach szklarniowych, ale nieskuteczny w 100%)
b) fermentowanie z dodatkiem saletry potasowej (roztwór 3%)
c) Woda + szczypta pektolazy (ze sklepu winiarskiego) + od 6 do 24 godzin moczenia - ten sposób nie wymaga późniejszego odkażania przed siewem.
4. Po opłukaniu rozkładam nasiona na papierze do pieczenia, łatwiej oderwać niż z ręcznika papierowego.
5. Dobrze przygotowane nasiona są zazwyczaj matowe, tępe i z widocznymi włoskami.

Suwaki - z tego nie zbieram

Kocia mordka - z tego nie zbieram

Pomidor ze staśmionego kwiatka - nie zbieram

Prawidłowy ślad po kwiatku

W tym roku wysiewałam różne nasiona: z samodzielnego zbioru z zeszłego roku, kupione od kolekcjonerki odmian, ze sklepu, ale też takie kupione w 2021 roku, czyli zebrane w 2020 r. Wschody były 100% lub bliskie temu. Mam gdzieś notatki, ale musiałabym poszukać ich. Przechowuje je w suchym, zamkniętym pudełku w zimie, w same nasiona są zazwyczaj w woreczkach strunowych z karteczką informującą o odmianie. W tym roku będę chciała zebrać w miarę możliwości więcej nasion by mieć na wymiany z innymi. Może już na spotkaniu 22 września w Ogrodowisku będę mieć tegoroczne.
W kamiennym kręgu od początku 09:05, 13 sie 2024

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Wiedziałam, że ta praca tylko na Ciebie czekała, Czekam na efekty?
A tak poza nawiasem...czy przy wiązaniu tych źdźbeł do stelaża ktoś Tobie jeszcze pomaga? Czy Ty sama to wszystko wiążesz i kleisz? Już nie mówię o materiale roślinnym, przecież widzę, że całe lato gromadziłaś trawki.

Gratuluję wyobraźni.

Haniu, ja jestem taka Zosia samosia.
Przy pracy muszę być skupiona, dookoła musi być porządek, w tle jakieś dobre radio się snuje
Materiał zbieram od maja jak trawy się kłoszą. Nie mogą kwitnąć bo wtedy są brzydkie i potrafią się rozsypać. Na warzywniaku już w kwietniu sieję nasiona na suszki.
Potem z pól naszych i sąsiadów , kiedy zboża zaczynają się bielić, wycinam źdźbła. Czasami w tym pomaga mi Mąż.
Potem wszystko obieram z liści, skracam i wiążę małe pęczki, by dobrze wyschło w przewiewnym i zacienionym miejscu
Potem to już pikuś
Ale nie byłabym sobą, by przy porannej kawie coś nie dłubać

Kawa się skończyła, idę do roboty

Miłego dnia
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:59, 13 sie 2024

Do góry
Makao napisał(a)

Ależ tego będzie. Zapewne przecier lub ketchup.
Ja swoje przejadam na bieżąco. Trochę mojej psiapsi zawiozłam.

Mam taki duży garnek emaliowany - powidlak. Mieści się w nim 15 l. Niby odmiana przetworowa Dyno, a jednak sporo odparowywania było. Z całego gara wyszło 7 słoików tych wysokich (mają około 750 ml). Ten drugi mniejszy gar to zupa była.
Sezon 2017 u Hanusi 08:27, 13 sie 2024

Do góry
Wrzosy już kwitną, borówka zebrana...jesień tuż, tuż.

Aniu, dziękuję za życzenia, I odwzajemniam, bo u Ciebie nawał pracy aż ponad kokardki!
Trzymaj się.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 08:10, 13 sie 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja ostatnio przerobiłam około 20 kg (trochę swoich oraz podarowanych od klienta męża). Dzięki udogodnieniu w postaci wyciskarki wolnoobrotowej idzie mi bardzo szybko. Skórki i ziarka od razu są oddzielone.

Ależ tego będzie. Zapewne przecier lub ketchup.
Ja swoje przejadam na bieżąco. Trochę mojej psiapsi zawiozłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies