Agnieszko papryka wbrew sugerowanemu wyglądowi jest słodka
Ha! Anda to z bajki kreskówki dla dzieci o gumisiach, które po wypiciu fioletowego soku z gumijagód potrafiły skakać wysoko i daleko ale z ciekawości wpisałam gumijagody i okazało się, że jest takie drzewko z jagódkami
A ja robię dżemik z prawdziwych jagód
Sylwia - dzięki
Wczoraj plotłam trzy po trzy i powstały 2 wianki jeden ze starego wianka a drugi limonkowy, teraz dobry czas na zbiór hortensji na bukiet jesienno-zimowy, jeśli ktoś lubi
Dzisiaj na nocnym niebie spadające Perseidy, widziałam kilka, jedna szczególnie jasna
Wczoraj wykańczałam cosik robocza migawka z prac:
O takie coś sobie zrobiłam, sama. Znalazłam zakupione zimą jeszcze akcesoria żeliwne
a teraz na zdjęciu widzę moje zagubione wiertełko, dooobre
Juzia mnie też bardziej ten zielony z Anabelek, już zielenieją.
plektrantus australijski cytrynowy - Pati nie znam, ale już obszukałam internet i zapisałam się na powiadomienia, a zapewne rozszyfrowałaś, że to jakiś gatunek komarzycy?
W ogóle te rośliny z nazwą "cytrynowe" mają fajny, świeży cytrynowy właśnie aromat, ja mam melisę cytrynową o super zapachu i miętę meksykańską cytrynową ale w domu w doniczce.
Szukając czegoś o mięcie meksykańskiej natrafiłam na filmik Łukasza Łuczaja i spójrz na nazwę, ta sama mięta meksykańska występuje również jako kubańskie oregano
Magarku to jest proste jak krzywy drut zagotowuję pokrojoną fasolkę szparagową w osolonej wodzie (żeby nie za miękka) i do słoików - buch, zalewam tą samą wodą. Pasteryzuję 2x następnego dnia również, wysoko białkowe warzywo tego wymaga. Gotowiec do drugiego dania czy zupy.
Ale robiłam eksperymenty z kiszonkami, trochę ogórka, różyczki kalafiora, trochę marchewki, papryki, ząbek czosnku i fasolki właśnie rodzinie nie smakowało, mnie tak, szczególnie chrupki kalafiorek
Za to całkowita klęska z pieczarkami, które prawie się upłynniły w słoiku z kiszonkami