Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Gosialuk 18:00, 11 sie 2024

Haniu fajnie, że udało ci się spędzić tyle czasu na działce.
Borówki zawsze miałaś pierwsza klasa.
Ja w tym roku dwa krzaczki borówek podsadziłam żurawiną. Już widziałam, że owocki nabierają czerwonego kolorku. Co z nich potem robisz?
Kordina 18:12, 11 sie 2024

Jestem początkująca w sprawie jagodowych krzaczków, coś jak jagodowa dziewica ale dzięki Haniu, że podzieliłaś się swoim sposobem pielęgnacji, bo na pewno skorzystam
Gosia mnie raz w życiu udało się nazbierać w Borach na bagnach kilka litrów żurawiny i tak pysznego dżemu, to ja nigdy potem w życiu nie jadałam
Basieksp 19:51, 11 sie 2024

Kiedyś miałam u siebie posadzona żurawinę, ale wtedy jeszcze zupełnie początkująca byłam i słabo owocowała a zajmowała dużo miejsca i się jej pozbyłam. Ale pomysł by podsadzić nią borówki całkiem ciekawy, tylko czy nie będą że sobą konkurować? Gosiu jak to się sprawdza u Ciebie, dużo masz tej żurawiny, chodzi mi o owocowanie?
Basieksp 19:52, 11 sie 2024

Kordina napisał(a)
Jestem początkująca w sprawie jagodowych krzaczków, coś jak jagodowa dziewica ale dzięki Haniu, że podzieliłaś się swoim sposobem pielęgnacji, bo na pewno skorzystam
Gosia mnie raz w życiu udało się nazbierać w Borach na bagnach kilka litrów żurawiny i tak pysznego dżemu, to ja nigdy potem w życiu nie jadałam

A wiesz, że ja jeszcze nigdy takiej żurawiny nie znalazłam? Dziko rosnącej, podbno trzeba wiedzieć gdzie i jak by się w bagnie nie ugnurać
hankaandrus_44 21:28, 11 sie 2024

Kiedyś na zarastającym oczku w lesie dorwałam żurawinę dziką. Strach było chodzić, ale z kijkiem, i bez trwogi nazbierałam pół wiadra żurawiny, jeszcze zielonej. W domu wystawiłam ją na blaszce na balkon, i po miesiącu już była czerwona. Wtedy zrobiłam z niej dżem z dodatkiem słodkich jabłek i oczywiście cukru Smak-niebo w gębie.

I z tym podniebnym wspomnieniem rzuciłam się na sadzonki na ogrodniczej giełdzie. Kupiłam wtedy 6 doniczek. I umieściliśmy je właśnie pod borówkami. Są u mnie już ze 20 lat. Jest kłopot z nimi podczas dosypywania torfu, i nawozów. Ale się ich nie pozbywam. Corocznie zbieram 1 litr żurawin. Czasem więcej. Jeżeli trafię na ryneczku, dokupuję jeszcze kilka litrów. I mieszam z moimi. Czasami robię tylko nalewkę z tego co mam i nie trafiam na żadnego sprzedającego.

W ubiegłym roku były w Lidlu, ale to były owoce ze szlachetnej odmiany, a ja szukam takich dzikich, ale jak się nie ma co się lubi...Żurawinę można dodawać do kiszonej kapusty. Potem taka surówka jest pyszna i nie psuje się. Gdyby nie to, że borówki mam w jednym kompleksie, całe poletko byłoby zarośnięte, ale muszą być przejścia dla mnie do zbierania, a tym bardziej teraz, kiedy borówki zbieram ze stołkiem pode mną.

Żurawina kwitnie pod koniec maja, i w tej chwili już ma zielone owocki wielkości borówek. Jak przyjdzie ochłodzenie zaczną się czerwienić. Zbieram ją we wrześniu. Podłoże borówkowe jest dla niej odpowiednio wilgotne, W czasie suszy, trzeba podlewać, Nie podlewam, jak zbieram owoce. Zimą nie okrywam.

Dla podglądu zdjęcia nie mam. Ale będę jutro w ogrodzie, może nie zapomnę uwiecznić. Dla osłody malinki ...już są.

hankaandrus_44 21:49, 11 sie 2024

Na Pomorzu powinno być dużo leśnej żurawiny w tym roku' Póki co sprzedają czarne jagody i brusznicę. Po brusznice też musze się wybrać. Sos do serów i do mięs z niej wyborny. A i na dżem się nadaje. Podobno leśniczy woła ludzi do lasu, bo dużo jej jest.

Hortensja już czerwona, niestety. O miesiąc za wcześnie.

hankaandrus_44 07:48, 12 sie 2024

Dziś zapowiedź ogrodowej pogody, bo od jutra słońce wyleje się w nadmiarze, a to nie dla mnie. Muszę korzystać dopóki mogę.

Miłego dnia
Rumianka 10:51, 12 sie 2024

Haniu, fajnie, że zdrowie pozwala na bytność w ogrodzie i tę uciechę z porannej rosy i kłótni kosów...też tak mam więc wiem o czym piszę... Dobrze, że przypomniałaś o tej siarce pod borówki, bo zapomniałam że to juz czas...Powodzenia i pozdrawiam...
GorAna 22:46, 12 sie 2024

Haniu, cieszę się, że zdrowie i kondycja pozwalają Ci pracować i odpoczywać w ogrodzie
Oszczędzaj siły bo do zimy jeszcze parę miesięcy, nie znaczy to jednak byś nóżką nie fikała
Pracuj częściej palcem wskazującym
Posyłam pożniwne uściski
hankaandrus_44 08:27, 13 sie 2024

Wrzosy już kwitną, borówka zebrana...jesień tuż, tuż.

Aniu, dziękuję za życzenia, I odwzajemniam, bo u Ciebie nawał pracy aż ponad kokardki!
Trzymaj się.