Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Sezon 2017 u Hanusi 15:17, 24 lip 2018

Do góry
Haniu odpisalam na priw.
Sezon 2017 u Hanusi 14:45, 24 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Haniu ja też wyruszam w Twoje strony jak co roku i tej samej porze.

Jeżeli nie tajemnica, to gdzie konkretnie będziesz?
Sezon 2017 u Hanusi 12:58, 24 lip 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziękuję, kochane kobietki. Jakby Wam chłodny wiatr w ten zniwny czas powiał, to ode mnie. Bo koło Was będę pomykać z szybkością błyskawicy...może?

Życzę pogody na jaką czekacie.

Jeszcze raz piękne jeżówki i ty je opuszczasz?
Haniu może z deszczem nie będzie tak źle coś tam ma kropić.
Więc jedz spokojnie i odpoczywaj bo to się nam należy - cytując mistrzynie z rządu.

Milego, wypoczynku.
Sezon 2017 u Hanusi 12:53, 24 lip 2018

Do góry
Haniu krzesełka wygodne najlepsze. Wszędzie można znaleźć miejscówkę tak jak napisałaś we sloncu i w cieniu.

Wracam metrem od lekarza z córką wszystko ok. Tak sobie zaglądam i pisze.

Haniu ja też wyruszam w Twoje strony jak co roku i tej samej porze.
W Rawie upał nie z tej ziemi na szczęście wiatr wieje nie jest duszno.
Działeczka Asi :) 12:00, 24 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)

Ja mam tak samo. Cały czas coś robię, nawet nie mam ławeczki!!!

Kiedyś w zeszłym roku jedną z ogrodniczek napisała i wszystko ładnie u ciebie, ale nie widzę u ciebie ławeczek.
Zrobiłam oddech i pomyślałam kiedy je nabede chyba nigdy gdyż nie mam czasu ciągle coś robię i latam po działce.
Ptasi gaj 11:19, 24 lip 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Trawnik i wszystko dokoła ach...,fajnie usiąść sobie z kawką i podziwiać ten widok.

Gosiu kawy nie pijam bardzo sporadycznie 1 litr w roku to i tak za dużo. Nigdy nie miałam ciągot.
Za to ciasta bardzo lubię szczególnie drożdżowe.

Podziwiamy z eMem po robocie o zmierzchu mamy krzesła przenośne i tak siadamy za każdym razem w innym miejscu.
Ptasi gaj 11:14, 24 lip 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ja również lubię to ujęcie i przestrzeń u Ciebie Elu.

Trochę tej przestrzeni jest, ale roboty też. Już się jako tako obroniłam jeszcze druga strona Tui do obcięcia została i wyjeżdżam.

Jest bardzo ciepło na szczęście wieje więc nie jest duszno.
Kiedyś będzie tu ogród 00:52, 24 lip 2018

Do góry
Anka nie napuszczaj od razu wody do pełna.
Jak będziesz sypała żwir do oczka tak jak jest u mnie to przemyj go na zewnątrz aby nie utworzył się szłam na spodzie oczka.

Myśmy robili w ten sposób, że najpierw żwir sypaliśmy na pierwszy schodek od góry następnie ostrym strumieniem wody opłukaliśmy żwir szlam spływał do najniższego miejsca w oczku i później wypompowaliśmy ten muł pompą do brudnej wody.
I tak każdy schodek do najniższego wtedy żwir będzie czysty i woda którą napełnisz oczko nie będzie bardzo mleczna.

Podaję abyś nie zrobiła błędu bo potem to już po ptakach jak napełnisz zbiornik.
Ptasi gaj 00:40, 24 lip 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu baaaardzo dziękuję, o takie fotki mi chodziło.

Bardzo się cieszę, ze foty dadzą ci chociaż namiastkę wyobraźni tego jak masz co zrobić.
Jakbym zrobiła dzisiaj fotki nic by ci to nie dało a na surowo widzisz wszystko.
Ogród Małej Mi 2017 23:42, 23 lip 2018

Do góry
Ania jeszcze raz jak na rabaty to kup sobie węża strażackiego niebieski można kupić na metry i zamiast worka nasunac. Nie pamiętam jaką szerokość bo rura na końcu dostosowana do worka przynajmniej u mnie tak jest zakończenie rozszerzone więc musisz zmierzyć najpierw obwód tego zakonczenia. Węże są o różnej średnicy ułatwi ci to odprowadzenie tego syfu.

Worek można używać, ale ja zrezygnowalam. Jak bez worka osad zostaje na ziemi a woda wsiąka do ziemi jak wyschnie osad można go pokruszyć pod rośliny.

Dzięki

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 19:28, 23 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mam sosnę himalajską od 4 lat wyhodowana z 10 cm sadzonki, teraz wyższa ode mnie wczoraj zauważyłam, że większość igieł w odległości 1,5-2cm od ogonka jest załamana w dół, wygląda to jakby sosna nagle zwiędła, w miejscu załamania od spodu jest żółty lub brązowy punkcik. Fotki jeszcze nie mam, ale może ktoś będzie wiedział co to może być i czym opryskać by ją ratować?

Sylwia bez fotki Mazan nie pomoże. Też mam sosne w zeszłym roku wiosna zmarzła ale opuściła się i ładnie rośnie.
Jak punkty to coś ją podzera jakaś ssawka.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 19:03, 23 lip 2018

Do góry
Janka kupilam w tym roku Munstead Wood takie byle co przyslali, ale daje czadu wiec sie ciesze ze bede miala taki krzak jak ty jezeli piszesz, ze to krzewy pojedyncze.
Mam pytanie na jaka wysokosc od ziemi ja tniesz.
To samo pytanie odnosnie Geoff Hamilton i Pashminy. Roze sa u ciebie bardzo duze i rozlozyste.

Mam tez Asprin pieknie rosnie kwitnie bez przerwy.
Masz bardzo ladny zestaw roz, pashmina, bauquet.... I tineke na str 373.
Pozdrawiam

Elu, dzięki za miłe słowo.
Ja róże angielskie (MW, Geoff) tnę tak o połowę. Wycinam stare, słabe, chore i krzyżujące się pędy. Czasem wycinam zbyt zdrowe, jeżeli za bardzo zagęszczają krzaczek. Niektóe pędy Geoffa, jak wypuści dłuższe, przyginam do ziemi, by wypuścił boczne pędy i by na nich też kwitł.
Pashminę jako floribundę ścinam na ok 30 cm + wycinam stare, słabe, chore i krzyżujące się pędy.

Janka czy to jeden krzaczek? Ile sezonow ma Oliwia. Mam oliwie 2 sezon. Kazdy inaczej rosnie w cieniu najladniej.

Tak, to jest jeden oryginalny krzaczek, sadzony wiosną 2016 roku.
Kiedyś będzie tu ogród 18:20, 23 lip 2018

Do góry
Anka o wszystkim napiszę o odkurzaczu też będziesz zadowolona z moich relacji, ale tak jak pisałam wieczorem jak en wróci.
Wieczorem mam spokój i mi się nie miesza.
Ogród Małej Mi 2017 18:17, 23 lip 2018

Do góry
Ania jeszcze raz jak na rabaty to kup sobie węża strażackiego niebieski można kupić na metry i zamiast worka nasunac. Nie pamiętam jaką szerokość bo rura na końcu dostosowana do worka przynajmniej u mnie tak jest zakończenie rozszerzone więc musisz zmierzyć najpierw obwód tego zakonczenia. Węże są o różnej średnicy ułatwi ci to odprowadzenie tego syfu.

Worek można używać, ale ja zrezygnowalam. Jak bez worka osad zostaje na ziemi a woda wsiąka do ziemi jak wyschnie osad można go pokruszyć pod rośliny.
Ogród Małej Mi 2017 17:31, 23 lip 2018

Do góry
Aniu bardzo sie ciesze, ze jestes zadowolona to Mercedes wsrod odkurzaczy wodnych.
Tak jak pisalam mam 2 ale ten jest lepszy bo nie trzeba czekac az woda odplynie. Moja woda oczyszczona odplywa na rabaty dodalam weza niebieskiego lub pod sasiednie brzozy to dobry nawoz.

Potem dolewam wody do oczka mam studnie.

Mam nawodnienie kropelkowe pod wszystkimi tujami, ale nigdy nie jestem pewna czy dobrze podlane wszystko. Wiec chodze z wezem i podlewam na rabatach.

Zawsze chetnie komus pomagam jak w potrzebie.

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:11, 23 lip 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Aniu ..mam tylko 18 sztuk ..a mam ochotę na więcej

te są nówki Candlelight..posadzone jesienią ...jak na razie niziutkie ,mam nadzieję,że za rok już będzie OK

Hortensje piekne dostaly deszczu ale dla nich to pestka wielkie pijusy.
Wczoraj juz podlewalam bo w sloncu kwiaty zwisaja.
Mimo tyle ulew wcale nie jest tak mokro ziemia tylko wilgotna.
Basiu 18 to nie tak malo, tez mam ok 20 ale zwieksze ilosc krzakow. Nawet wczoraj eM dal przyzwolenie na kupno bo ladne i dekoracyjne.

Oczko oczkiem w glowie masz racje. Najladniejsze sa wieczory komary teraz nie gryza, piwko, ksiezyc i zaby rechocza.
Tyle zab mi sie namnozylo, a jakie duze jak ropuchy.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:55, 23 lip 2018

Do góry
kochu84 napisał(a)
Mój trawnik po zasileniu go nawozem wygląd całkowicie inaczej. Ewidentnie brakowało mu azotu. Wysiałem amofoskę z saletrzakiem. Zdjęcie poniżej. Na zdjęciu nieproszeni goście.

Jak to nie proszeni. Ty sie ciesz ze przylecialy wybieraja to co dla nich dobre z pozytkiem dla twojego trawnika.
Ptasi gaj 09:21, 23 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
o te ujecie kocham przestrzen piekna to w moim guscie soczysta trawka piekna duze tuje trawy zwiewne cudowne kule hortrnsji

Trawa koszona w czwartek po 3 dniach urosla duzo. Nie ma jak solidny deszcz.

Dziekuje Kasiu i Asiu. Wczoraj pod wieczor siedzialam przy oczku i patrzylam na ten widoczek i pstryknelam. W lipcu kwitna hortki we wrzesniu bedzie plaza kwiatowa.
A moze zrobie doswiadczenie i z tylu obetne pare kwiatow do wazonu moze wypuszcza nowe pedy z kisciami.
Zapowiada sie duzy wysyp kwiatowy roz za tydzien dwa.
Kiedyś będzie tu ogród 08:57, 23 lip 2018

Do góry
Anka rob powoli kamienie zawsze mozesz po przesuwac. Jak bedziesz sadzic rosliny zawsze jakis kamien przeszkadza..
Na poczatku przy brzegu sadzilam w koszach potem kosze wywalilam wysadzilam rosliny juz rozkrzewione dodalam gliny w workach jutowych i otoczylam kamieniami.
Lilie co widac rosna w 3 koszykach ok 60 cm od lustra wody. A z drugiej 1 koszyk.
Mam oczko w miejscu bardzo slonecznym to jest mankament na poczatku nim sie rosliny rozrosly glony sie mnozyly na potege.

godz 12.00

Anka tylko eM przyjdzie z pracy przyniesie nośnik bo tam te wszystkie foty zgrał to prześlę i dam znać.
Wkurzyłam się, bo to mój komputer i mi przestawia.
Ptasi gaj 00:47, 23 lip 2018

Do góry

Oj nie idzie tak latwo. Zrobilam blad, ze pierwszy schodek nie zrobilam szerszy po calosci w. Obwodzie lepiej sie sadzi rosliny przybrzegowe.
Jak sadzilam rosliny to kamienie musialam odsunac i spadaly mi na nizszy schodek. Poniewaz kamieni mialam bardzo duzo to kladlam jeden na drugim i pomiedzy nimi sadzilam tatarak, sitowie, kaczence, na drugim schodku lilie wodne.

Daj kilka duzych kamieni na spod aby ci folia nie wyplynela.

Teraz jakbym roba oczko calkiem inaczej bym go zaplanowala.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies