Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:20, 23 wrz 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Cześć Ela u mnie też krzewuszki kwitną, ostróżka pierwszy raz zakwitła, kuklik ma kwiatki. Teraz u nas pada.Mam jeszcze trawnik do koszenia.Sypałaś nawóz jesienny?
Jeszcze kolorowo u Ciebie, nie widać nadchodzącej jesieni. Trawnik masz taki zieloniutki.Pozdrawiam.W ub.r. też miałam własne grzybki, muszę zobaczyć co pod sosnami.

U nas nie pada, ale leje mocno. Deszcz bardzo potrzebny wszystko zeschniete jak nie podlewane.
Pogoda ze skrajnosci w skrajnosc. W piatek nie do wytrzymania bardzo goraco a za 12 godz 14 stopni mniej.

Wczoraj eM krotko trawnik skosil mial nawozic, ale za duzy wiatr. Dzisiaj rozsial nawoz florowit jesienny troche pozno, ale trawa sie nie domagala dobrze wyglada no i te upaly wiec wstrzymywalismy sie z nawozeniem.

Taka miednice zbieram co drugi dzien. Paluchy mnie bolą od obierania rece brudne bo to maslaki. Czesc susze i zamrazam a od jutra bede marynowac.
Juz sporo zebralam lubie te moje grzybki siedza w trawie pod drzewami siesze sie jak je widze. Nie musze chodzic do lasu.

W zeszlym ruku mikoryze grzybowa wszczepilam w ziemie w przyszlym powinny sie juz pokazac borowiki.
Rosnie u mnie duzo innych grzybow ale z blaszkami nie zbieram bo sie nie znam. EM mowi, ze to rydze ale nie ma pewnosci.
Popada to moze kanie sie pojawia.

Horty ladnie sie przebarwiaja teraz niektore kwiaty to bordowe i zaczynaja kwitnac mlode biale.

Trawy zaczynaja sie przebarwiac patrzylam dzisiaj na afrykanska od spodu lapie pomaranczowy kolor. Jak mrozu nie bedzie to bedzie dobrze.

Ogród Małej Mi 2017 19:54, 23 wrz 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu moje brzozy też bardzo sypią najgorsze że na oczku liście plywaja. Wczora robiłam porządki w oczku scinalam tatarak i pałkę no u liście żółte lilii wyciągałam. Chce siatkę rozłożyć.
Już miałam wychodzić z oczka poślizgnęłam się o kamień i wywaliłem się do oczka aż do szyi. Kolano sine na szczęście trochę boli.
Idę działać dalej.
U nas jeszcze zielono.

Pozdrawiam

No to u mnie chociaż lilii w tym roku nie ma bo szarynka zżarła wszytko ..

Za to jaszczurzec i inne zielsko się tak rozrosło, że szok.. jakoś wiosną pasuje to oczyścić .. i to tak z połowę lub lepiej. Jak to eM powiedział, nie widać już że jest woda w oczku.. a lilii brak Szarynka wiedziała co robi

Za to lotos jeszcze 2 kwiaty miał

Ptasi gaj 18:02, 23 wrz 2018

Do góry
CD

Na koniec grzybki z własnego ogrodu

Ptasi gaj 17:57, 23 wrz 2018

Do góry
Dzisiaj byli lepiej w pogodzie niż wczoraj 16 stopni ale bez wiatru nie padało.

U mnie kwitnie krzewuszka ma dużo Paczków więcej niż wiosna.

Ogród Małej Mi 2017 14:59, 22 wrz 2018

Do góry
Aniu moje brzozy też bardzo sypią najgorsze że na oczku liście plywaja. Wczora robiłam porządki w oczku scinalam tatarak i pałkę no u liście żółte lilii wyciągałam. Chce siatkę rozłożyć.
Już miałam wychodzić z oczka poślizgnęłam się o kamień i wywaliłem się do oczka aż do szyi. Kolano sine na szczęście trochę boli.
Idę działać dalej.
U nas jeszcze zielono.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 14:51, 22 wrz 2018

Do góry
Wczoraj upał dzisiaj o tak ale nie pada 17 na plusie

Ogród z koniczynką 09:56, 22 wrz 2018

Do góry

Ogladam od konca i ciae czytam o koniczynce, ale piekna. Widoki masz piekne. Pomysly dekoracyjne nje z tej ziemi. Mnie sie podobaja te miotly witki chyba brzozowe. Bede obcinala brzozy musze pomyslec o takich dekoracjach.
Nje trzeba duzo wydawac forsy grunt to pomyslunek i jest pieknie. Wszystkie dekoracje piekne. A roze wprost nie do wiary, ze z patykow.
Czy ta czerwona powtarza kwitnienie?

Masz tez piekne floksy bardzo je lubie i mam kilka, ale w tym roku po raz pierwszy dostaly maczniaka i bardzo zle to wygladalo juz u mnie sciete i opryskalam aby grzyb sie nie rozprzestrzenił.

Masz tez duzo bukszpanow i zdrowe? Bo na forum pisza o inwazji cmy. Mam jednego bukszpana dosyc dobrze rosnie i wiecej nie chce bo jakby cma je dorwala bym sie pociela. Widzialam taki wygryziony tylko badyle mial.

Ptaszki piekne, musza miec dobrze i spokoj u ciebie. Widocznje mama i tata ptak sie tam dobrze czuja.

U mnie nazwa "ptasi gaj" bo tez u. Mnie ptakow od groma w tujach pelno gniazd. Tez maja wszelkie warunki aby pedzic spokojny tryb zycia. Woda, pa dokola wlasciciele dzialki jak przyjada to intruzi. Lataja przez pol godziny i wrzeszcza jak w ptasim radiu po jakims czasie sie wszystko uspokaja i cisza lataja. Porozumiewaja sie, ze blogostan sie skonczyl sa wlasciciele.

Znowu ryby od bramy slysza, czuja nie wiem jak to nazwac przyywaja do swojego kata w oczku i czekaja na karme. Robilismy obserwacje, ze cos jest na rzeczy eM brame otwieral one do roga podplywaja i tam czekaja.

Ja to odpisuje tasiemce.

Jeszcze zainteresowalo mnie rozmnazanie roz wazonowych/cietych z patyczkow. Sa takie piekne od serca dane musze tez wyprobowac to rozmnazanje.
Ja to nie mam cierpliwosci ale wyprobuje. Wole leciec do ogrodniczsgo tam Oczy naciesze i przy okazji cos kupie.
W tym roku posadzilam do piasku kilka patykow. Chyba 3 zielone ale lisci nje wypuszczaja boje sie je ruszac najwyzej na zime przeniose do garazu.

Ide patrzec dalej.

Witaj Elu w moich progach...Dziękuję za słowa uznania, zaczerwieniłam się...
Dekoracje ogrodowe robię z różnych rzeczy, jak zresztą zauważyłaś... Lubię naturę i pasujące do niej zużyte przedmioty...Ostatnio napatoczyłam się na złom w cudzym ogrodzie i przygotowany do wyrzucenia stary kociołek, który już widziałam oczami wyobraźni w moim ogrodzie z rosnącymi w nim rojnikami...Jednakże nie mogę trafić na obecność właścicieli i nic z tego raczej nie będzie... Wywiozą złom i tyle z mojej wyobraźni...
Co do róż, to wszystkie powtarzają kwitnienie, ale już słabsze niż pierwsze...W tym sezonie było za sucho na rozmnażanie, bo planowałam nawtykać patyczków różanych i gdyby się przyjęły, mogłabym obdarzyć chętnych...Ale to nic straconego, w następnym roku jak nie będzie suszy, to tak zrobię...
Floksy natomiast, by ustrzec przed mączniakiem robię oprysk z gnojówki pokrzywowej rozcieńczonej wodą 1:10, w fazie liściowej, sporo przed kwitnieniem i na ogół to wystarcza na cały sezon, czasem trzeba powtórzyć jak liście zaczynają pokrywać się nalotem...Po przekwitnieniu floksów nie ścinam za szybko, gdyż czekam by nasionka dojrzały i wysiały się same, one tak fajnie strzelają, nawet dostałam tym w oko...
Z bukszpanami nie robię żadnych zabiegów oprócz cięcia...pilnuję jedynie, by był to suchy dzień...Oprysk Topsinem dostały chyba tylko raz w swoim 12-letnim życiu (te w koniczynce, bo inne młodsze, to już bukszpanowe "dzieci")
Ptaszków jest całe mnóstwo i jak widać nie przeszkadza im nasze towarzystwo...Mam tylko nerwa na kosa, który regularnie rozgrzebuje korę na rabatach, no i pożera wszystkie owocki, które pojawiają się w ogrodzie: borówki, jagodę kamczacką oraz aronię...nie zdążyliśmy spóbować..., nie kradnie jedynie malin....
Rozpisałam się, ale muszę znaleźć czas, by ponownie na dłużej zagłębić się w Twoim niesamowitym ogrodzie...Kaszebszczi płezdrówczi łestawiam dla Ce...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:29, 22 wrz 2018

Do góry

Normalne zjawisko w przyrodzie wczesna wiosna. Liscie z kasztanowca oblecialy jest cieo i drzewo kwitnie.

U mnie hortensje puszczają nowe pędy z kwiatami.

Wydaje mi się, że przez tą suszę rośliny zgłupiały i potraktowały ją jako zimę.....
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:27, 22 wrz 2018

Do góry
Sylwia w mojej wyobrazni widze oczko (moze byc plytkie) po brzegach bagienko.

Dzisiaj moje oczko czyscilam lilie z zoltych lisci i na brzegach przycinalam palke bo trzeba bedzie siatke rozlozyc jak maja byc wichury wszystkie liscie w wodzie sie znajda.
I wiesz co misie przydazylo. Mialam juz wychodzkc poslizgnelam sie na sliskim kamieniu i wlecialam po szyje do wody. Natluklam kolano cale szare. Dobrze, ze nikt tego nie widzial, piekna pogoda dobrze, ze woda ciepla.
Jutro dej dzialam, aby zdarzhc przed nadejsciem frontu.

Pozdrawiam

O czymś takim myslałam Elu właśnie, tylko nie wiem czy uda mi się zrealizować....przy temperaturach takich jak w tym sezonie to mam obawy, że mi to bagienko z dnia na dzień może wysychać, a nie chciałabym roślin marnować....zobaczymy

Czyli już sprzątanie oczek zaczynamy przed zimą? Bo ja jeszcze nie planowałam.....
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:19, 22 wrz 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
W Krakowie kwitną kasztany, u mnie zakwitł biały lilak, na Dębowym lesie kwitnie jaśmin - dziwne rzeczy.
Twoja rafa koralowa bardzo interesująca, no i reszta zdjęć bardzo ciekawa. Szybko się uczysz i robisz już bardzo ładne zdjęcia.

Normalne zjawisko w przyrodzie wczesna wiosna. Liscie z kasztanowca oblecialy jest cieo i drzewo kwitnie.

Umnie hortensje puszczaja nowe pedy z kwiatami.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 00:15, 22 wrz 2018

Do góry
Sylwia w mojej wyobrazni widze oczko (moze byc plytkie) po brzegach bagienko.

Dzisiaj moje oczko czyscilam lilie z zoltych lisci i na brzegach przycinalam palke bo trzeba bedzie siatke rozlozyc jak maja byc wichury wszystkie liscie w wodzie sie znajda.
I wiesz co misie przydazylo. Mialam juz wychodzkc poslizgnelam sie na sliskim kamieniu i wlecialam po szyje do wody. Natluklam kolano cale szare. Dobrze, ze nikt tego nie widzial, piekna pogoda dobrze, ze woda ciepla.
Jutro dej dzialam, aby zdarzhc przed nadejsciem frontu.

Pozdrawiam

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:27, 21 wrz 2018

Do góry
Ta kostka to kolosy a nie 10x10 ja taką mam twoja większa pewnie.
Gusta piękna u ciebie. Dostała m guare i byłam do białej sceptycznie nastawiona. U mnie przezimowały i kwitnie jest piękna i w przyszłym roku ja rozmnażanie podobno dna się rozsiewają.

Elu dobrze że piszesz, nie wiem jak ja to pisałam, kostkę rzeczywiście mam w większości w rozmiarze 17 x 17, są też większe...
No ja mam nadzieję, że mi ta gaura przetrzyma zimę i da radę, bo kwitnie nieziemsko i daje taki delikatny akcent na rabacie buziaki
Połowa działki - czyli mam powoli dość 07:49, 21 wrz 2018

Do góry

Bardzo fajny kacik beda rosly. Sadzic wyzsze, srednie i najnizsze.
Oroso odradzam kazdemu poklada, sie przy pierwszym lepszym deszczu. Nje nadaje sie na duza kepe. Kladzie sie na inne trawy. Chyba ze bedziesz go wiecznie podpierac.

Ale proso jest śliczne moim zdaniem warto mieć
Ale albo czymś obsadzić albo wbić sztywną tyczkę w srodek i obwiązać sznureczkiem
Mirkowy ogród (początki) 08:15, 20 wrz 2018

Do góry
Mirka też zaniemówiłaas, jak tam budowa.
Ptasi gaj 22:54, 19 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
I jak się udał wypad do lasu ??

Aniu to był piknik z warsztatów terapeutycznych.
Ognisko było, pieczenie kiełbasek chlebka. W Kabatach właściwie we Powsinie plac piknikowy. Domki, stoły ławy przed każdym domkiem szałasem ognisko można rozpalić. W dni świąteczne masa ludzi tutaj. Hałdy drzewa ściągnięte z lasu z orzecinki i przez jesień zimę wszystko wypala na ogniskach. Nie zrobiłam fotek telefon mi się rozładował, ale jak będę to zrobię foty robi to miejsce wrażenie.

Już dochodzę do siebie bo dużo km przeszłam.
Moja działka na Dębowym Lesie 20:41, 19 wrz 2018

Do góry
Tak jest zieloni nawet kasztany trzymają się dobrze tylko owoce oblatują.
Tak to jest dopóki mróz nie przyjdzie to będzie się powoli wszystko żółtko.

Tak teraz jest wciąż pięknie i zielono
Oj widziałam prognozę pogody.W sobotę ma być chłodno.
A ja mam tyle planów z pracami ogrodowymi .Na następny weekend mam szkole z sobotą włącznie.To muszę wykorzystać teraz ten czas, trudno jaki już będzie.
Aby mocno nie lalo.
Temperatury w nocy spadną to i szybko liście drzew zżółkną
Jesień chłodna idzie
Limka zróżowiała

bobo w połowie jesienna w połowie letnia

Hortensja Magical Fire
Moja działka na Dębowym Lesie 10:29, 19 wrz 2018

Do góry
Tak jest zieloni nawet kasztany trzymają się dobrze tylko owoce oblatują.
Tak to jest dopóki mróz nie przyjdzie to będzie się powoli wszystko żółtko.
Ptasi gaj 10:24, 19 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Elu, ja już dawno byłam w Łazienkach .
Dlatego dziękuję ci za ten spacer po nich.
Jeszcze jesieni nie widać.
Jeszcze temperatury wyższe to i pięknie.Wszęcdzie.
To trzeba się cieszyć póki mamy lato.
Ale ponoć na weekend mamy już dużo chłodniej.Brr.Jak ja mam wolne, do działania to zimniej.Ale może będzie lepiej pracować.

Lato piękne więc trzeba korzystać.
Dzisiaj wyruszam do lasu kabackiego z córką na piknik. Siedzę i czekam aż się wszyscy zbiorą najgorsze to czekanie.
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:17, 19 wrz 2018

Do góry
Ta kostka to kolosy a nie 10x10 ja taką mam twoja większa pewnie.
Gusta piękna u ciebie. Dostała m guare i byłam do białej sceptycznie nastawiona. U mnie przezimowały i kwitnie jest piękna i w przyszłym roku ja rozmnażanie podobno dna się rozsiewają.

Wymarzony sielankowy ogród..... 09:04, 19 wrz 2018

Do góry
Witam Moniu w L...u. wszystko tam kupowałam.

Elu dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies