Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

Waclaw 23:55, 21 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

spore, ale dość płytkie oczko....takie troszkę bagienko może....zobaczę do czego dojrzeję, przez zimę

Sylwia, we wrocławskim ogrodzie botanicznym widziałem piękne bagienko.
Rosły tam min kapturnice.
Jeśli stworzysz bagienko warto je posadzić. Są piękne, w kilku kolorach.
Inne bagienne również interesujące. Podaję jako inspircję
Dorota123 00:15, 22 wrz 2018

W Krakowie kwitną kasztany, u mnie zakwitł biały lilak, na Dębowym lesie kwitnie jaśmin - dziwne rzeczy.
Twoja rafa koralowa bardzo interesująca, no i reszta zdjęć bardzo ciekawa. Szybko się uczysz i robisz już bardzo ładne zdjęcia.
ElzbietaFranka 00:15, 22 wrz 2018

Sylwia w mojej wyobrazni widze oczko (moze byc plytkie) po brzegach bagienko.

Dzisiaj moje oczko czyscilam lilie z zoltych lisci i na brzegach przycinalam palke bo trzeba bedzie siatke rozlozyc jak maja byc wichury wszystkie liscie w wodzie sie znajda.
I wiesz co misie przydazylo. Mialam juz wychodzkc poslizgnelam sie na sliskim kamieniu i wlecialam po szyje do wody. Natluklam kolano cale szare. Dobrze, ze nikt tego nie widzial, piekna pogoda dobrze, ze woda ciepla.
Jutro dej dzialam, aby zdarzhc przed nadejsciem frontu.

Pozdrawiam

ElzbietaFranka 00:19, 22 wrz 2018

Dorota123 napisał(a)
W Krakowie kwitną kasztany, u mnie zakwitł biały lilak, na Dębowym lesie kwitnie jaśmin - dziwne rzeczy.
Twoja rafa koralowa bardzo interesująca, no i reszta zdjęć bardzo ciekawa. Szybko się uczysz i robisz już bardzo ładne zdjęcia.

Normalne zjawisko w przyrodzie wczesna wiosna. Liscie z kasztanowca oblecialy jest cieo i drzewo kwitnie.

Umnie hortensje puszczaja nowe pedy z kwiatami.
AniazUroczyska 01:06, 22 wrz 2018

sylszu napisał(a)

Zapytałam wujka Google. Można się pomylić To OGNIKA też chcę

Ognik u Sylwii zachwycający! Też bym takiego chciała Mam dwa , jeden nawet sporo podrósł, ale żaden nie kwitnie i nie ma owoców, niestety
sylwia_slomc... 08:15, 22 wrz 2018

sylszu napisał(a)

Zapytałam wujka Google. Można się pomylić To OGNIKA też chcę

Ognika warto mieć bo częściowo zimozielony, na biało dość długo kwitnie ślicznymi malutkimi kwiatuszkami, a jesień należy do niego i są jeszcze z innym kolorek tych korali
sylwia_slomc... 08:20, 22 wrz 2018

Waclaw napisał(a)

Sylwia, we wrocławskim ogrodzie botanicznym widziałem piękne bagienko.
Rosły tam min kapturnice.
Jeśli stworzysz bagienko warto je posadzić. Są piękne, w kilku kolorach.
Inne bagienne również interesujące. Podaję jako inspircję

Aleś mnie zaskoczył, nie wiedziałam, że kapturnice tak ładnie kwitną
jeszcze mi przyszło do głowy takie bagienko jako strefa brzegowa.....może by fajnie wyglądało. Chyba w "Rok w ogrodzie" pokazywali jak zrobić takie bagienko, bo nie wiedziałam wcześniej, że te rośliny owadożerne u nas zimują
Dziękuję za inspirację Z nasionkami mi się ciut odwlekło bo sprawy osobiste wyskoczyły nieprzewidzianie, ale nasionka zebrane czekają
sylwia_slomc... 08:23, 22 wrz 2018

Dorota123 napisał(a)

Dorotko te wczoraj pokazane to Agusia i Jej córcia cykałyJa jeszcze kadrowanie muszę poćwiczyć
sylwia_slomc... 08:27, 22 wrz 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Sylwia w mojej wyobrazni widze oczko (moze byc plytkie) po brzegach bagienko.

Dzisiaj moje oczko czyscilam lilie z zoltych lisci i na brzegach przycinalam palke bo trzeba bedzie siatke rozlozyc jak maja byc wichury wszystkie liscie w wodzie sie znajda.
I wiesz co misie przydazylo. Mialam juz wychodzkc poslizgnelam sie na sliskim kamieniu i wlecialam po szyje do wody. Natluklam kolano cale szare. Dobrze, ze nikt tego nie widzial, piekna pogoda dobrze, ze woda ciepla.
Jutro dej dzialam, aby zdarzhc przed nadejsciem frontu.

Pozdrawiam

O czymś takim myslałam Elu właśnie, tylko nie wiem czy uda mi się zrealizować....przy temperaturach takich jak w tym sezonie to mam obawy, że mi to bagienko z dnia na dzień może wysychać, a nie chciałabym roślin marnować....zobaczymy

Czyli już sprzątanie oczek zaczynamy przed zimą? Bo ja jeszcze nie planowałam.....
sylwia_slomc... 08:29, 22 wrz 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Normalne zjawisko w przyrodzie wczesna wiosna. Liscie z kasztanowca oblecialy jest cieo i drzewo kwitnie.

U mnie hortensje puszczają nowe pędy z kwiatami.

Wydaje mi się, że przez tą suszę rośliny zgłupiały i potraktowały ją jako zimę.....