Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sezon 2017 u Hanusi 09:36, 18 kwi 2021

Do góry
Noc była z deszczem, teraz słoneczko. Życzę miłego dnia.

Liliowo i kolorowo:) 09:34, 18 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wracaj, wracaj, bo marzec za progiem

Powoli będe wracać bo już zateskniłam, chodz nie tylo ja spóżnona bo i ta wiosna u wszystkich. Chodz bardzo zimno to i tak dużo już zakwitło tylko ciągle mokro i śnieżnie to i nie ma jak oko nacieszyć. Nawet jeszcze nie zdążyłam mebli ogrodowych w pergoli umyć.
Jak już się ciepło zrobiło to tyle pracy na szybko było do zrobienia w ogrodzie.

Ogród pod lasem 09:33, 18 kwi 2021

Do góry

Ogród pod lasem 09:32, 18 kwi 2021

Do góry
W oczekiwaniu na lepsze czasy wrzucam parę staroci

Nakolanniki i poduszki ogrodnicze 09:31, 18 kwi 2021

Do góry
Tutaj używałam ich na potrzeby sesji, ale prawdę mówiąc nigdy poza tym.

Liliowo i kolorowo:) 09:27, 18 kwi 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Danusiu, co za remonty robisz? Nas czeka malowanie, naprawy i też dalej garaż, a właściwie to tyle tego, że bez sensu wymieniać.
Pozdrawiam

No wiec juz od zeszlego roku remont dachu na garazu, warsztacie, M buduje od jesieni wiate na samochód, jeszcze musi położyc daszek ale nie pozwalam mu samemu, no a od jesieni calkowity remont lazienki na dole no i potem cala reszta co zostało zakurzone, odnawianie drzwi drewianych , z pradem M robił echh i jeszcze tego zostało a siły już nie te, teraz odpoczywam troche a w ogrodzie z powodu pogody mam takie tyły, ciagle pada jak nie snieg to deszcz i bardzo zimno, moze dzis uda mi sie lawendy poscinac i jeszcze roze niektóre, dużo mi zmroziło.

Bardzo sie ucieszyłam, jak zakwitły mi ciemiernika te malusie od Ciebie

Krokusy bardzo pózno, mam ich duzo to i cieszyły oko

Ogród Basi i Romka 09:02, 18 kwi 2021

Do góry
Brunera się budzi

Ogród Basi i Romka 08:59, 18 kwi 2021

Do góry
Kolejny niedzielny ogrodowy obchód

Serduszka już w pąkach

Sasanki te w cieniu jeszcze w pąkach

Krowy, staw i my... 08:22, 18 kwi 2021

Do góry
Mimo zimna roślinki rosną.

Hiacynty za chwileczkę...

Piwonia ładnie ruszyła.

Suche jeże Lawendę zmroziło, ale odbija od dołu i środka.

Za to kocimiętka śliczne poduchy tworzy. Wszystkie kocimiętki w moim ogródku są z jednej sadzonki, którą dawno temu dostałam od Ani (Małej Mi)
Krowy, staw i my... 08:07, 18 kwi 2021

Do góry
Jeżówka popikowana.

Od dłuższego czasu myślałam o półeczce na rozsadę, ale nie szukałam. W końcu ona znalazła mnie Potem pójdzie na taras.

Ogród do odnowy 07:08, 18 kwi 2021

Do góry
He, he gazu nie masz w domu?

Spartolić można wszystko

na pociechę

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:26, 18 kwi 2021

Do góry
LLEA napisał(a)
Mam pytanie odnośnie drzewa które będzie grało pierwsze skrzypce na rabacie przed domem. Pomysł rabaty już jest będą zimozielone strzyżone z trawami i bylinami. Charakter nowoczesny z nuta japońska. Pierwotnie miał być tu klon palmowy, ale raz że mam już go gdzieś indziej, dwa ze chciałabym żeby to drzewon od momentu zasadzenia było widoczne i robiło wow. Duże klony to wydatek rzędy pewnie ponad 1000zl. Myślałam o grujeczniku, ale nie wiem czy tak duże drzewo dorastające do 10 czy 15m będzie dobrze wyglądać na froncie... możecie doradzić jakie inne drzewo ( okazałe do 500zl) będzie tu pasować.

To może wiśnia japońska? Albo od razu 3szt. w tym trójkącie? Np. Kanzan?
Wzgórze chaosu 00:25, 18 kwi 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Iwonka, to z zeszłego roku, ale chciałam podpytać, jak się u Ciebie sprawdziło takie wycięcie na jeża? Wszystkie carexy (odmiany) tak cięłaś? Moje carexy (ze 2-3 odmiany) wyglądają coraz gorzej, już nie wiem co jest powodem, czy to ten deszcz?? Lepiej wyglądały 2 miesiące temu, niż teraz.. Chyba je zetnę za przysłowiowe zero...

Wycięcie na jeża sprawdziło się idealnie. Ścięłam w zeszłym roku wszystkie.
Z jedną kulką carexa Everest poleciałam tak drastycznie, że myślałam, że serca już nie ma
Szczęśliwie carex odbił, a pod koniec sezonu wyglądał najładniej ze wszystkich na tej rabatce w wykuszu (pierwszy po prawej w rogu).

Wydaje mi się, że w tym roku ścięłam carexy tak na dwa centymetry. Wycinałam najpierw zwykłymi domowymi nożyczkami.
Przy Evergoldach wzięłam mały ręczny sekator, jeszcze szybciej poszło.
Wybiorę się jutro z aparatem to pokażę, jak się mają po fryzjerze, a raczej fryzjerce

Basiu moje carexy też wyglądały lepiej miesiąc temu. Teraz środki zaczęły im przesychać, no i końcówki. Dlatego warto ściąć i czekać na nowe. Ja jeszcze w ramach relaksu bawię się w wyciąganie źdźbeł, podobno siła nie idzie wtedy na kłos i kwitnienie tylko w nowe liście.

Zauważyłam też, że najładniej rosną mi carexy posadzone w słońcu, ale nie na pełnej "patelni".
Nie służy im całkowity cień czy pełne słońce non stop.
Najlepiej tak pośrodku
Ogród pod lasem 00:15, 18 kwi 2021

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
To zależy od pogody, ale przełom kwietnia i maja. W zeszłym roku 5 maja było tak jak na focie, a rok wcześniej taki stan był już 25 kwietnia.

mrokasia napisał(a)

Późno .
Mam Cockleshel w bardzo widocznym miejscu i pamiętam, że w zeszłym roku wkurzałam się, że podobnie jak katalpa długo udaje martwego .

To w tym roku to juz w ogóle będziemy czekać do czerwca chyba... ?
Wzgórze chaosu 23:58, 17 kwi 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Wygląda przecudnie! Klasa! Gdzie udało Ci się kupić malutkie bratki?

Bratki... to już wiesz

Basia_KRK napisał(a)

Iwonka, cudne te rozchodniki 'Cherry Truffle'! Gdzie je posadziłaś ostatecznie? Wg mnie genialnie wyglądają z dereniami!!! Szybko odbijają wiosną? i czy w takim samym kolorze?

Jutro zrobię ci zdjęcia, jak te rozchodniki odbijają po zimie. Po tym, jak je zaniedbałam w zeszłym roku, uważam że to terminatory. Cudnie wychodzą, kępki są gęste, zwarte, w ciemnym kolorze.

Kupiłam je w lipcu a ostatecznie sadziłam we wrześniu. W międzyczasie średnio podlewałam, biegałam z nimi w różne miejsca. Poprzewracały się kilka razy, połamały. Nie miałam na nie pomysłu.

A kupiłam tylko dlatego, że były to najładniejsze rozchodniki jakie widziałam z tych ciemnych.
Trudno je jednak dobrze zestawić. U mnie ładnie wyglądały na tle jasnej drewutni, super z dereniami.
Posadziłam je ostatecznie z miniaturowymi rozplenicami. Ich limonkowy kolor fajnie rozjaśnia ciemne listki. Chyba jednak z chłodnym odcieniem dereniami było lepiej.

Czuję, że będzie przesadzanie, na razie daję nowej rabacie trochę czasu na pokazanie, jak zagra w sezonie.

Znalazłam kilka marnych fotek z zeszłego roku.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:53, 17 kwi 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Piękne jaskry. Bardzo lubię te kwiatki. Miałam bordowe i białe posadzone z stipami. Traktuje je jako jednoroczne

Zdjęcie usunę.

Zdjęcia nie usuwaj. Piękne !

Ja odkryłam w zeszłym roku.
U mnie jednoroczne, bo nie wiem jak się nimi zajmować
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 23:27, 17 kwi 2021

Do góry
dzika_roza napisał(a)
Pokażę Wam kilka zdjęć 'ogrodu'.
Od razu mówię, że na części jest agrowłóknina, na niektórych już nie ma. Ale na części na pewno zostanie...

Hej hej. Co słychać. Działasz już coś w ogrodzie? Bardzo lubię Twój ogród i dziś znów zaczęłam przeglądać Twoje zdjęcia i rzucił mi sie w oczy Twój grafitowy tynk na elewacji. Napisz proszę jak on się sprawdza, jak reaguje na słońce? Nie plowieje? I co to za rodzaj,firma,kolor. Będę wdzięczna za pomoc
W samym słońcu 23:25, 17 kwi 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Elu,tu widać

Ja rzadko nawoze, ostatnio ze 2 lata temu

Kasia, u nas to ja przekopuje

Widać widać aż za dobrze.
Przede wszystkim one są za rzadko posadzone. I nie jest to prawdziwy szmaragd. To jakaś odmiana kolumnowa. Jak kolumnowa to trzeba gęściej sądzić.
Co ile są posadzone?
Czy ty ich przypadkiem nie przycinasz po bokach, bo jeżeli to jest szmaragd to szmaragdów się po bokach nie przycina.

Byłam dzisiaj na działce i zapomniałam zrobić fotkę moich, abyś sobie porównała.

Co to znaczy Kasia u nas je przekopuje?

Jutro zajrzę.
Wzgórze chaosu 23:24, 17 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Dziękuje Iwonka

A jak nożyce? Dobrze się sprawowały?

Nożyce od lat te same, szczęśliwie nadal super działają.
Przycięłam wszystkie duże kule, uformowałam na nowo duże stożki.
Czekam na poprawę pogody i biorę się za żywopłot.
Forma w rękach nadal jest. Trochę tej muskulatury z poprzednich, bardzo intensywnych sezonów jeszcze mi zostało

Ogród długi 23:21, 17 kwi 2021

Do góry
Joann napisał(a)
I udało się. Takie trochę pokraki kupiłam, ale dosłownie nigdzie nie znalazłam, to jedyne egzemplarze w okolicy. Może będą z nich ludzie. To Graby Fastigiata szczepione. Za radą Asi zrobię grabową na tle tego płotu, posadzę metr od niego, i kupię rozplenice Hameln. Ale ile sztuk? Po dwóch stronach graba czy więcej?

I tu moje kosówki. Nie wiem, jakie to gatunki. Myślałam, żeby je posadzić w szpalerze przed tujami albo między tymi dwiema ścieżkami, co wcześniej narysowałam na zdjęciu. Ale czy się nadają? Żeby mi jakieś ogromniaste nie urosły. Kupiowne w różnych miejscach, sztuk mam 6.

Asiu, te graby to bardzo ładne drzewa wielopniowe.
Asiu, Anitce i jeszcze jednej dziewczynie z Ogr rozplenica narobiła dużo kłopotu zdrowotnego. Anitce wbiła się do ucha. Miała dziewczyna problem. Czy z ogrodu korzystają małe dzieci? Może inna trawa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies