Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

TAR 11:28, 06 maj 2021

Pytam o judaszki ze zwyklej ciekawosci, bo moje rosna fantastycznie ale nie zakwaszalam ich korą ani nie wzbogacalam obornikiem i dobrociami. Pierwszy (zwykły zielono limonkowy, nie mial zawieszki) posadzony w rodzimym gruncie piach plus troche ciezkiego czarnoziemu (3 razy drania skracalam, bo tak rosnie, niestety korone ma za ciezką do grubosci pnia i musze go pionizowac, z czasem moze bedzie lepiej). Drugi Ruby Falls z poludniową wystawą posadzony w czarnej dobrej ziemi a pod nia przepuszczalny piach. Rosnie w ziemi obojetnej. Ma juz zawiazki kwiatowe, rok temu kwitl zarabiscie licze, ze w tym gorzej nie bedzie
I trzeci Little Woody troche dostal w kosc i w weekend bedę go przesadzac w lepsze miejsce.

Wiesz, ze judaszowiec poprawia żyznosc gleby i rosliny przy nim rosna lepiej?

Dla Glediczji byloby lepiej by sie nie buntowala bo wyladuje na komposcie. Daje jej dwa sezony na ruszenie potem out. A jesienia pytalam kto chce i nikt nia nie byl zainteresowany
sarenka 11:28, 06 maj 2021

Kurcze, ale super zakupy...ja w weekend podjadę do ZP,ale pewnie wyjdę z pustyni rękoma bo mi się ciężko zawsze zdecydować co chcę
A Ty co tam kupiłaś? Może coś mi w oko wpadnie

Te wysokie to kukliki??
SlonecznyOgrod 16:13, 06 maj 2021

Ale zakupy Dużo Super

Coś Ty tam znowu nakupowała, bo chyba nie umiem rozpoznać ?

To ile masz obecnie doniczek do posadzenia?
Kasya 16:22, 06 maj 2021

sarenka napisał(a)
Kurcze, ale super zakupy...ja w weekend podjadę do ZP,ale pewnie wyjdę z pustyni rękoma bo mi się ciężko zawsze zdecydować co chcę
A Ty co tam kupiłaś? Może coś mi w oko wpadnie

Te wysokie to kukliki??

wg mnie wielosily
Anda 16:24, 06 maj 2021

Zakupy mniamniuśne

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 16:26, 06 maj 2021

A pytanko mam, czy powojniki mają w ZP?? Zwróciłas może uwagę?
popcorn 16:27, 06 maj 2021

Podziwiam Was, po ubiegłorocznej wiośnie jeśli mam parę doniczek do wysadzenia to jakoś słabo mi się robi to mnie póki co hamuje z odwiedzaniem szkółek haha

pozdrawiam!
Kasya 16:30, 06 maj 2021

popcorn napisał(a)
Podziwiam Was, po ubiegłorocznej wiośnie jeśli mam parę doniczek do wysadzenia to jakoś słabo mi się robi to mnie póki co hamuje z odwiedzaniem szkółek haha

pozdrawiam!

a ja w zeszlym roku nic nie kupowalam nic nie zamawialam az sie dziwie
jak potem pojechalam gdzies cos kupic to na biezaco sadzilam... chyba chora bylam...
April 16:42, 06 maj 2021

Agatorek napisał(a)
Wow, jakie zakupy, super!

Magnolia śliczna

(Dlatego na razie nie jeżdżę po szkółkach )

Ja zawsze wiosną poszaleję, żeby potem sadzić, sadzić. Teraz największy wybór, potem tylko to co "dorabiają" na bieżąco.
Ja lubię mieć i dopiero szczegóły planować niż przygotować miejsce i szukać roślin.
April 16:53, 06 maj 2021

TAR napisał(a)
Pytam o judaszki ze zwyklej ciekawosci, bo moje rosna fantastycznie ale nie zakwaszalam ich korą ani nie wzbogacalam obornikiem i dobrociami. Pierwszy (zwykły zielono limonkowy, nie mial zawieszki) posadzony w rodzimym gruncie piach plus troche ciezkiego czarnoziemu (3 razy drania skracalam, bo tak rosnie, niestety korone ma za ciezką do grubosci pnia i musze go pionizowac, z czasem moze bedzie lepiej). Drugi Ruby Falls z poludniową wystawą posadzony w czarnej dobrej ziemi a pod nia przepuszczalny piach. Rosnie w ziemi obojetnej. Ma juz zawiazki kwiatowe, rok temu kwitl zarabiscie licze, ze w tym gorzej nie bedzie
I trzeci Little Woody troche dostal w kosc i w weekend bedę go przesadzac w lepsze miejsce.

Wiesz, ze judaszowiec poprawia żyznosc gleby i rosliny przy nim rosna lepiej?

Dla Glediczji byloby lepiej by sie nie buntowala bo wyladuje na komposcie. Daje jej dwa sezony na ruszenie potem out. A jesienia pytalam kto chce i nikt nia nie byl zainteresowany

Ja judaszowcom korę sypię nie po to żeby zakwasić ale żeby trochę próchnicy było. No i hydrożel dodaję. Poza tym jak wykopię piasek to sypię nowej ziemi, ogrodowej, do wszystkiego plus obornik. U mnie nie da się ziemi wzbogacić. U mnie następuje stu procentowa wymiana na coś jadalnego dla roślin.
Nie wiedziałam że Judaszowiec poprawia żyzność. A na jakiej zasadzie? Tak jak łubin wiąże azot? czy coś innego?

Ja jakoś nie doczytałam jesienią o tej twojej glediczji