Basia, te 3 tys. cebulek to mnie rozwaliło... Ja tulipanów nie sadzę, wolę drobnicę, to będę się zachwycała u Ciebie
Podejrzewam tylko, że jak przyjdzie ta fala ciepła (coś ostatnio tylko fale i fale... ), to wszystkie cebulowe mogą szybko przekwitnąć. Więc cieszmy się, póki czas
Wiecie jak to jest z tymi zdjęciami, nie zawsze kolory wychodzą takie same jak są w rzeczywistości To zależy od pory dnia, operacji słonecznej czy też umiejętności fotografa Na pewno nie pomyliłam zdjeć czy podpisów, moje 'Salmony van Eijk' są dokładnie takie same kolorystycznie i kształtowo jak tutaj, więc myślę, że mam dobrą odmianę.
'Salmon Van Eijk' - kojarzy mi się z wydmuszkami z jajek, nawet kolor podobny
'Apricot Beauty' - mam ich około 200 sztuk w ogrodzie, w różnych miejscach, od różnych dostawców, wszystkie wyglądają bardzo podobnie. Są lekko różowe, w środku morelowe, jak się zamkną, to ten róż blednie i staje się morelowy, bardzo zmienny kwiat. Kompletnie nie potrafię oddać jego prawdziwego koloru na zdjęciach
Bardzo dziękuję, też się nimi zachwycam. Tak coś czułam, że nie uda mi się wyjechać w tym roku do Keukenhof, więc strasznie się cieszę, że mam u siebie małą tego namiastkę
Martka, zrobiłam sobie ściągę każdej rabaty jak sadziłam Fotka + opisy I tak w każdym miejscu.
To mój taki eksperyment z tulipanami, bo nigdy nie miałam z nimi do czynienia w ogrodzie. Już teraz widzę, które mi się najbardziej podobają, takie będę dosadzać, i taka ściąga z nazwami będzie mi bardzo pomocna przy planowaniu kolejnych zakupów. Wydaje mi się, że inaczej nie byłoby to do ogarnięcia
Johanka, myślę, że powoli i u Ciebie zacznie się pojawiać kolor
Masz zdjecia swoich Salmonów? Nie kojarzę ich u Ciebie
Co do Parrotów, sama jestem ciekawa co u mnie wyrośnie, mam 30 sztuk w dwóch miejscach, powinny być 'Apricot Parrot', ciekawe, czy też okażą się czerwone
To strasznie nie fajne, że wszystko tak wymieszane Zastanawiam się nad reklamacją, bo trochę kasy poszło, a tu takie pomyłki na spore ilości...
Część cebul kupiłam za granicą, z Holandii, i muszę przyznać, że te właśnie cebule mają największe kwiaty, dorodne zdrowe liście i póki co, żaden nie jest pomylony.
Basia, ja się nie upieram bo rzeczywiście u ciebie wszystkie zdjęcia mają ogólnie cieplejszą barwę i może jest to przekłamanie z aparatu. Lub druga opcja - to co u nas sprzedają jako Salmony to trochę inny tulipan. Bo ty chyba je z Holandii brałaś. Ja Salmona pamiętam jako chłodny w barwie tulipan o bardziej szpiczastym kształcie końca płatków na początku jak jest w pąku.
Dziewczyny, fakt, sporo cebulek, sadziłam je jakoś trzy miesiące (do grudnia), była ku temu bardzo sprzyjająca jesień Więc jak to się tak rozciągnie w czasie, to naprawdę da się zrobić Aha, ostatnie cebulki (jakiś gratisowy mix 30 sztuk) znalazłam jeszcze teraz w lutym w garażu w workach, wsadziłam je do donic w marcu i ku mojemu zdziwieniu wszystko wskazuje na to, że będą kwitły
Mam Salmon i Mystic Van Eijk. Prawie nie do rozróżnienia.
Salmon jest bardziej brzoskwiniowe, cieplejszy w odbiorze.
Wg mnie te linków to Mystic ale też może kwestia zdjęcia.