Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zielony zakątek z Antonówką 16:09, 27 gru 2020

Do góry
- widok z przodu

- prawa strona ścieżki i lewa strona

- i z tyłu

Liściasty busz jak ktoś ma pomysł na wprowadzenie koloru do półcienia - kwiaty - próbowałam sadzić złocienie, margarytki ale ślimaki zjadały je do samego korzonka ... to bardzo proszę pisać, chętnie wysłucham
Księżycowy... 16:09, 27 gru 2020

Do góry
Kolekcja powojników w nowej części ogrodu.

Księżycowy... 16:05, 27 gru 2020

Do góry
Lubię funkie. Szukaliśmy nowych odmian do ogrodu.

Księżycowy... 16:03, 27 gru 2020

Do góry
Ależ mnie długo nie było...Właściwie ta nieobecność jest odbiciem mojej faktycznej nieobecności w ogrodzie w tym czasie. Kiedy dzisiaj zgrałam zdjęcia z aparatu, odkryłam, że nie mam żadnych zrobionych ze swojego ogrodu pomiędzy czerwcem a początkiem września, potem sam koniec października i grudzień.

Ogród w tym roku nie został ułożony do snu, nawet warzywny, nie był niemal pielony, chuchany ni dmuchany...Zresztą nie wiem czy kiedykolwiek był, no ale w tym roku nie był totalnie. Nie będę ukrywać, nie jestem Ogrodniczką ani perfekcyjną, ani pracowitą. Podziwiam innych, sama nie potrafię lub co, coraz częściej podejrzewam, nie mam spełnionych ku temu warunków wagi psychicznej - ogrodniczej intymności.

Wszystko w tym roku było inne, ale udało się być kilkukrotnie, tradycyjnie w Wojsławicach. Pozostawiam więc kilka migawek z tego miejsca.

Katalpa - Catalpa 13:46, 27 gru 2020

Do góry
poradźcie, proszę sposób cięcia. Moja katalpa chorowała w tym roku na werticiliozę, zastosowałam się do rad, podlałam mocno kilkukrotnie topsinem, wycięłam oczywiste, chore gałęzie. Pozostałe liście jakoś dotrwały do jesieni, opadły, zebrałam je i spaliłam. Zapewne pozostały jeszcze zainfekowane gałęzie i prędzej czy później mogą się pojawić objawy te same co w tym roku.
Wiosną powtórzę podlewanie topsinem.
Pomyślałam jeszcze, żeby jednak wiosna (marzec) przyciąć drzewko mocnej, licząc, że nowe przyrosty będą zdrowe i że się jednak uda ją wyleczyć.
Co o tym myslicie? Propozycja cięcia na zdjęciach

Zielony zakątek z Antonówką 13:39, 27 gru 2020

Do góry

Zielony zakątek z Antonówką 13:35, 27 gru 2020

Do góry

Koty bardzo lubią drewniane konstrukcje i kolana pani ...

A ku ku
Zielony zakątek z Antonówką 13:19, 27 gru 2020

Do góry
Zielony zakątek z Antonówką 13:16, 27 gru 2020

Do góry
c.d. lipca

Zielony zakątek z Antonówką 12:58, 27 gru 2020

Do góry

Ogród Basi i Romka 12:53, 27 gru 2020

Do góry
Jeszcze takie z wczorajszego dnia, dziś mocno wieje

Osiedlowy ogródek 12:40, 27 gru 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)
Czytam sobie o kolorach, kontrastach, hierarchiach barw i tak się zastanawiam czy dobrym pomysłem było wprowadzenie białego koloru do pomarańczu i purpury?
Czy jednak biały podkreślił jeszcze te mocne barwy?
W tym roku białego nie będzie na przodzie tylko pomiędzy pomarańczem.
Czy lepiej z niego zrezygnować czy dać go jeszcze więcej np w jakiś delikatnych kwiatuszkach?
W pasujących do siebie zestawieniach był pomarańcz + purpura + jasny żółty ale mi tu ten jasny żółty w ogóle nie gra?

Reniu, dorzucę swoje trzy grosze Nie zabieraj stąd tych pomarańczowych tulipanów. One bardzo ładnie współgrają z kolorem żurawek. Białe żonkile mogłabyś zastosować trochę oszczędniej i bardziej punktowo rozrzucone. Zamiast tych purpurowych tulipanów poszłabym w ciemne, prawie czarne.

Przeczytaj tą książkę do końca Tam naprawdę zawarte jest chyba wszystko, co warto wiedzieć o kolorach. Dopiero wtedy spójrz na swój ogród Chyba najbardziej w powyższym wypadku przyda Ci się rozdział o kontraście i dwu- i trzytonacjach ( nie wiem, jak to jest przetłumaczone w książce). U mnie od strony 49tej.
Ogród z zegarem 12:04, 27 gru 2020

Do góry
Kolejne cudeńka

Widać kawałek murku

Mama jest od zeszłego roku na emeryturze, ale jeszcze pracuje. Może w przyszłym roku będzie miała więcej czasu, to mi trochę pomoże .
Ogród z zegarem 11:59, 27 gru 2020

Do góry
Te wszystkie rośliny (te większe) były sadzone około 20 lat temu, jak był budowany dom i zakładany ogród.

Kolejny bukszpan

Kamienna altanka (może uda mi się coś podobnego zbudować, oczywiście nie samodzielnie )
Ogród z jednej strony osłania kamienny mur (fotka kolejnym razem).
Ogród z zegarem 11:55, 27 gru 2020

Do góry
Idziemy dalej

Kolejny bukszpan-schodki

I powycinane tuje

Działka jest zaraz przy lesie, te drzewa w tle to Puszcza Kampinoska.
Ogród z zegarem 11:52, 27 gru 2020

Do góry
Byłam w Święta u rodziców i zrobiłam w biegu (bo zimno ) kilka fotek ogrodu mojej mamy. Wiosną jest bardziej kolorowo

Na tego bukszpana mam chrapkę, ta lampa z prawej strony ma około 2m wysokości. Ale chyba nie będę ryzykować przekopywania.

Dalej są różne iglaki, mama lubi sobie ciąć .

Ścieżka biegnie naokoło stawu, wiosną będą lepsze zdjęcia
Osiedlowy ogródek 11:48, 27 gru 2020

Do góry
Hmmm...myślę gdzie pasowałyby jeszcze te pomarańczowe tulipany...
Po klonem atropurpureum?
Jak tu trzeba przesunąć na trzecie zdjęcie.

Osiedlowy ogródek 11:30, 27 gru 2020

Do góry
I chyba za bardzo mieszam kolorami, tzn sadzę na przemian a chyba lepiej byłoby np żółty za cisami a za żółtymi bordo poprowadzić bardziej na lewo.
Z tyłu mam trzeci kolor śmietankowy
A jeszcze wcześniej na środku białe ale one wcześniejsze i już przekwitłych.
Dobrze że tulipany mam w doniczkach, więc mogę nimi mieszać nawet wiosną
Jak tu

Osiedlowy ogródek 11:19, 27 gru 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
Tu inne kolory na zdjęciach

Strona 20-21 książki. Może trochę wystarczy ograniczyć jakiś kolor? Może kwestia proporcji. Ogólnie to jest dobre połączenie. Na żywo myślę, że dobrze wygląda.
Edit:
Po obcięciu oregano i jesienią dużo spokojniej ta rabata wygląda

Też to teraz widzę...hmm to z czym najlepiej komponować taki żółty-limonkowy, wychodzi na to że z zielonym.
Albo mocno żółte tulipany, bo też takie mam
Dobrze, że są w cieniu, choć też dają po oczach
Chyba dam je za cisami ellegantissima, bo mają żółte przyrosty...

Edit.

Tu jeszcze białe wczesne i narcyze

Osiedlowy ogródek 11:04, 27 gru 2020

Do góry
Grudzień 2020

Zamiast liliowców kulki na pniu, oregano zielone nie kłuje w oczy.
Żółta tuja malutka i jeszcze nie widoczna, miała być powtórzeniem do innej rabaty z żółtą tują i nawiązaniem do oregano.
Bardzo to wszystko trudno dopasować do siebie, do całości...ciężka sprawa robić to na czuja tak jak dotychczas robiłam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies