Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:59, 25 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, dziękuję za opis Louise. Na drugim zdjęciu na pierwszym planie masz następną piękność. Co to ?

Pnace
To róża Rosarium Uetersen produkcji Kordesa z 1977, malinoworóżowa, kwiaty spore ok Ø 10 cm, pełne, zebrane w duże kwiatostany. Zapach ma silny, ładny, kwitnie obficie i ma dużo mniejszą przerwę w kwitnieniu niż LO. Jest to róża pnąca ale ponieważ ma sztywniejsze pędy niż LO a ja mam mało miejsca to prowadze ją jako parkową. Podobno może osiągać do 4,5 m - u mnie ze względu na cięcie ma ok. 2m. Dobrze zimuje podobno do -29°C, nie jest okopczykowana.

Kiedyś miała ADR ale zabrali jej bo czasami łapie czarną plamistość.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:58, 25 sty 2016

Do góry
Reniu, dziękuję za opis Louise. Na drugim zdjęciu na pierwszym planie masz następną piękność. Co to ?
Tu ma być ogród :) 09:46, 25 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ciemierniki dzisiaj w Janinie kupiłam

Ja też
Ogródek Iwony 07:06, 25 sty 2016

Do góry
Mam jeszcze koszyk otwarty w F.
Mam tam twoją Rosarium U.
Ale po wczorajszych rozmowach ze Zbyszkiem chyba się dalej wstrzymam z tym zamówieniem. Będziemy kłaść blachę na gospodarczym w czasie nieokreślonym, więc wszelkie nasadzenia w tej okolicy muszę wstrzymać, choć fajnie mi się klaruje projekt teh części ogrodu.
Ale wszystko po kolei.
Najpierw musimy zaplanować remont w domu. Poprawić kilka błędów budowlanych.
Ogródek Iwony 05:57, 25 sty 2016

Do góry
Fajnie. Zatem zaczynamy sezon ogrodniczy.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:21, 24 sty 2016

Do góry
Dorotko, bardzo ładna jest Elfie. Muszę się zastanowić nad nią.
Może zamówię dodatkowo
Nie szkodzi, że pomieszałaś, ja też mam ND i też uważam, że śmieci. Choć podoba mi się jej porcelanowy kolor.
Czy Elfie pachnie?
Jak długo kwitnie?
Powtarza kwitnienie?
Chyba by pasowała przy limelight? Jak myślisz?
Ogród z łezką II 18:27, 24 sty 2016

Do góry
Kasiu, dziękuję
W moim małym ogródeczku - Dorota 15:38, 24 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Cudne. Ja dziś próbowałam u mnie szron uchwycić, ale ustawiłam zły tryb aparatu i nic z tego nie wyszło. Czasami lepiej nie eksperymentować

Dorotko, pisałaś u mnie o Louise Odier. Jak ona u Ciebie wyglądała w ogólnym zarysie?
Czy masz może inną różę pnącą, którą byś poleciła ?

Iwonko swoje zdjęcia ze szronem robiłam w programie sceny- zima, drugi sposób to makro. Mam dużo oszronionych zdjęć.

Co do róży Louise Odier napisałam już u Ciebie, że się pomyliłam z nazwami i jest mi bardzo głupio, że wprowadziłam w błąd kilka osób. Ta róża bardzo mi się podoba, ale niestety nie mam jej. Z pnących mogę polecić dwie róże, które są u mnie są to dwuletnie krzaki. Za dwa lata pewnie będę się mogła pochwalić większą kolekcją róż, ale muszą urosnąć, sadzone na jesieni.

Jest to róża ELFIE
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:49, 24 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, czy Louise Odier kwitnie w sposób ciągły, czy kwitnie a potem już tylko liście? Możesz mi coś więcej o tej róży powiedzieć?
Wiem, że pachnie, ma ładne kwiaty, ale nie wszyscy są zadowoleni z niej.

Louise Odier to róża burbońska, historyczna Margottina z 1851, te nowe odmiany kwitną w sposób ciągły, historyczne kwitną raz lub powtarzają. Louise powtarza i ma przerwę w kwitnieniu. Kwitnie jako pierwsza ze wszystkich róż jakie mam, powtórne kwitnienie jest mniej obfite. Kolor ma różowy, na tym zdjęciu ładnie widać odcień - to ta w tle.

Kwiaty mają ok Ø 7cm, PIĘKNIE PACHNĄ, płatki nadają się na konfitury.
Krzew rośnie spory, u mnie ma powyżej 2,5m, rozpięłam go na siatce, pędy maja bardzo mało kolców. Zerknij sobie tutaj: http://www.roses.webhost.pl/2008/10/louise-odier/

Aaa i jeszcze ze zdrowotnością jest różnie. U Anity tam gdzie sięgała deszczownia miał czarną plamistość, a drugi krze był zdrowy.

Ogród z łezką II 14:14, 24 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, czy jesteś zadowolona z róży Louise Odier? Możesz coś więcej mi o niej powiedzieć? Jak długo kwitnie? Obficie?
Jakie są jej wady?

Jestem, mam dwie od dwóch lat. Wytrzymałe (dlatego je z profilaktyką zaniedbuję...i w zeszłym roku, pod koniec sezonu trochę plamistości dorwały), ładny kwiat, pięknie pachnący, dają się kulkować (u mnie nie mam na to miejsca), kwitną obficie. Dość wysoko rosną, u mnie mają podpory. Jak długo kwitnie...ze dwa tygodnie, powtarza kwitnienie, mniej obficie. Moje jeszcze nie są "dorosłe", to z pewnością całej swojej krasy jeszcze nie pokazały. Czy kupiłabym je po raz drugi? Tak Warto, wg mnie
Ogródek Iwony 12:14, 24 sty 2016

Do góry
I tak już zamówione.

Gdyby się okazała za wczasu nie taka super, posadziłabym w innym miejscu. Przy tarasie musi być długo kwitnąca.
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:37, 24 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dziękuję za wizytę u mnie. Zajrzałam do ciebie i mam pytanie.
Czy możesz sprawdzić na podstawie daty fotki, kiedy kwitną te irysy? Dostałam w zeszłym roku ich sadzonki i teraz bym chciała je posadzić z rozsadnika na rabatę i muszę wiedzieć, czy kolory zagrają

To zdjecie było zrobione 29.05
Ogródek Iwony 10:03, 24 sty 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Iwona , zadałaś pytanie w sprawie Louis O u Ewy, odpowiedż jest na 140 str. jej wątku.

Ewa, doczytałam jak już zadałam. Po prostu pochodziłam po wątkach w środku nocy w poszukiwaniu Louise. Wszyscy są zadowoleni. W ogrodzie z łezką jest śliczna, Renia Rozark też jest zadowolona
No i Dorotka sprostowała .
Ogródek Iwony 09:45, 24 sty 2016

Do góry
Dorotko, to mi ulżyło. Bo wszędzie czytam pochlebne opinie. Twoja była inna i zwątpiłam. W wyszukiwarce wpisałam Louise i znalazłam sporo osób zadowolonych z tej róży.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 07:49, 24 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu? Czy z Louise Odier jesteś zadowolona? Nie wiem, czy zamawiać. Ten kolor mi się pofoba.

podpinam się pod pytanie Iwonki
Ogród z łezką II 06:49, 24 sty 2016

Do góry
Kasiu, czy jesteś zadowolona z róży Louise Odier? Możesz coś więcej mi o niej powiedzieć? Jak długo kwitnie? Obficie?
Jakie są jej wady?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 06:15, 24 sty 2016

Do góry
Reniu, czy Louise Odier kwitnie w sposób ciągły, czy kwitnie a potem już tylko liście? Możesz mi coś więcej o tej róży powiedzieć?
Wiem, że pachnie, ma ładne kwiaty, ale nie wszyscy są zadowoleni z niej.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 06:07, 24 sty 2016

Do góry
Ewuniu? Czy z Louise Odier jesteś zadowolona? Nie wiem, czy zamawiać. Ten kolor mi się pofoba.
Ogródek Iwony 02:36, 24 sty 2016

Do góry
Dziewczyny, spać nie możecie? Hi, hi
Na Łowieckiej 23:15, 23 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ilonko, na CHFS znalazłam twoją pracę w skali max Fajne to. Może powtórzysz? Wprawę już masz
http://www.darrenhawkeslandscapes.co.uk/wp-content/uploads/2014/12/DSC_0231_dark_sm1.jpg

No nieźle!
Muszę M pokazać koniecznie!
Dzięki!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies