Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Iwk4 09:46, 25 sty 2016

Madzenka napisał(a)
Ciemierniki dzisiaj w Janinie kupiłam

Ja też
nawigatorka 10:27, 25 sty 2016

I ja
A myslicie ze one na dworze wytrzymaja w donicy? A jesli tak to do jakiej temperatury?
Toszka 10:30, 25 sty 2016

Obawiam się, że one po cieplarnianych warunkach mogą nie dać rady na dworzu bez hartowania. Myślę, że można je dać dopiero jak temp. będzie ok 10 stopni i bez minusów w nocy.
lindsay80 12:08, 25 sty 2016

a to ja się wstrzymam z zakupami kolejnych do marca.
Na razie beda azalie i hiacynty, tym bardziej, że tych najpopularniejszych mam już 10 na rabatach, teraz chcę kupic jakies pelne to szkoda by je było ukatrupić.
Madzenka 20:12, 25 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Aż sobie prześledziłam zeszłoroczną relację zdjęciową z Gardenii, ciemierniki były cudne.
Marzenka, a czy Ty każdego, którego kupisz na przedwiośniu do donicy potem wsadzasz do ogródka na stałe, powiedzmy w kwietniu?

Tak każdego wysadzam do ogródka. Nie wszystkie jednak przetrwaja lato, zamieraja jesli przegapię i ich podlewanie
Ciemierniki wytrzymaja temp do -10 ale ja bym nie ryzykowała i te kupowane w marketach chowałabym gdyby temp była w okolicach -5. U mnie na razie stoja w zimnym kacie ogrodu zimowego a wkrotce pójdą do doniczki przed dom. Jesli padną kupie nowe. Nic tak nie cieszy jak kwiatki zima w doniczkach
lindsay80 13:31, 27 sty 2016

Madzenka napisał(a)

Tak każdego wysadzam do ogródka. Nie wszystkie jednak przetrwaja lato, zamieraja jesli przegapię i ich podlewanie
Ciemierniki wytrzymaja temp do -10 ale ja bym nie ryzykowała i te kupowane w marketach chowałabym gdyby temp była w okolicach -5. U mnie na razie stoja w zimnym kacie ogrodu zimowego a wkrotce pójdą do doniczki przed dom. Jesli padną kupie nowe. Nic tak nie cieszy jak kwiatki zima w doniczkach

Dziękuję za porady

Gruba warstwa śniegu zniknęła i odkryła ciemierniki sadzone jesienią w ogrodzie, kwiaty oczywiście zbrązowiały, ale liście wyglądają nieźle.

Czy te zbrązowiałe kwiaty można powycinać teraz, a może lepiej zrobić to jak się trochę teren osuszy, żeby choroby grzybowe ich się nie imały?
malkul 18:25, 28 sty 2016

u mnie nawet i liście takie zbrązowiałe
ren133 18:53, 28 sty 2016

A ja kupiłam sobie 2szt ciemierników oczywiście w B
Pozdrawiam Edytko
Jak tam plany ściankowe? Myślałam, że nauczę się niejednego na ten temat od Ciebie a tu przyszło mi pierwszej szlaki przecierać
Buziaki
nawigatorka 19:00, 28 sty 2016

Ja tez o od czterech dni sa na dworze i zyja
lindsay80 20:38, 28 sty 2016

malkul napisał(a)
u mnie nawet i liście takie zbrązowiałe

myślę, że mimo wszystko żyją i wypuszczą nowe liście.

U mnie na pewno hebe nie dało rady i w sumie nic dziwnego, zapomniałam o nim, w zeszłym roku okrywałam.