Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:42, 20 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Łukasz, Danusia pisała, że bukszpany dobrze sie przesadzają, nawet duże, bo maja zwartą bryłę korzeniową.. po prostu go obróć.. dziurą do płota, a potem i tak winobluszcz będzie go atakował..

Nie wiem gdzie te Twoje Kalety, ale na pewno daleko ode mnie.. i nie wiem czy do Ciebie ode mnie jeżdzi jakiś autobus.. kopiłabym ci drapichrusta bukszpana za 24 zł (są akurat o metrowej wysokosci) i byś podsadził dziurę ..tedy by łatał dziurę..

Jałowca wyrzuć... bez litości i bez sentymentów... nie warto go trzymać.

Aniu takiego motywator był mi potrzebny. Miałem teraz dużo prac w domu czyt. remont i pogoda nie pozwalała, ale jutro wkraczam w ogród z akcją Jałowiec Out i przesadzam bukszpana o ile pogoda pozwoli.
Taki bukszpan by się przydał, ale jestem z górnego śląska, więc troszke kawałek drogi jest.
Niestety takich bukszpanów u mnie nie można dostać, a jak już coś konkretnego jest to za spore sumy.
Mimo wszystko bardzo dziękuje za zainteresowanie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:11, 20 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)
O matko Znam ten dom... jest cudownyyyyy,podglądam już gdzieś jego budowe, oby doszło do skutku i klientka się zgodziła. W tak rozbitej bryle domu na pewno powstaną piękne minimalistyczne zakątki.

też gdzieś już widziałam ten dom
pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:44, 20 wrz 2013

Do góry
O matko Znam ten dom... jest cudownyyyyy,podglądam już gdzieś jego budowe, oby doszło do skutku i klientka się zgodziła. W tak rozbitej bryle domu na pewno powstaną piękne minimalistyczne zakątki.
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:57, 20 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)
To ja sobie porozpaczam nad tymi cudnymi bukszpanami. Ja to albo mieszkam na takim zad..... albo nie wiem gdzie szukać, że żadnego konkretnego buksika nie moge wychaczyć za przyzwoitą sumke. Wczoraj miotła 40cm za 60zł, a kula ok 35cm 140zł, o stożkach i innych formach nie wspominam...tragedia
Cherry Cola super wybór

Łukasz.. u nas też drogo i mały wybór, ale jak sie szpera po szkółkach to okazje się trafiają.. nie wiem czy to okazja te drapichrusty, bo płaciłam po 24zł..... ale za kilka lat zrobię z tego ekranik To kopane z gruntu...... mam nadzieję, że sie przyjmą..

Z bliska zakup.. po lewej widać listki Georgia Peach .... i kwiatki nawet całe po podróży....

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:21, 20 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Projekt Marzenko to u kogo innego, z sąsiedniej miejscowości - 4 km bliżej
Dom, jakby pasywny,ultranowoczesny... a w ogrodzie same kule...kule i kule,.. i basen.

Ja mam nadzieje, że w przyszłości jakieś fotki będą bo już mnie ciekawość pożera. Moje ulubione klimaty
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:16, 20 wrz 2013

Do góry
To ja sobie porozpaczam nad tymi cudnymi bukszpanami. Ja to albo mieszkam na takim zad..... albo nie wiem gdzie szukać, że żadnego konkretnego buksika nie moge wychaczyć za przyzwoitą sumke. Wczoraj miotła 40cm za 60zł, a kula ok 35cm 140zł, o stożkach i innych formach nie wspominam...tragedia
Cherry Cola super wybór
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:00, 19 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Aniu istne cebulowe szaleństwo. Nie wyobrażam sobie, że można samemu tyle ich posadzić. Mam problem z posadzeniem 50 cebulek, a tutaj ponad 1000..... nie ogarniam
LUKI proszę Cię nie załamuj mnie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:33, 19 wrz 2013

Do góry
Aniu istne cebulowe szaleństwo. Nie wyobrażam sobie, że można samemu tyle ich posadzić. Mam problem z posadzeniem 50 cebulek, a tutaj ponad 1000..... nie ogarniam
Ogród niby nowoczesny ale... 09:29, 19 wrz 2013

Do góry
Cudownie dałaś mi nadzieje tymi trawkami, mówią żeby teraz nie sadzić i bałem się, że małe sadzonki dostępne wiosną nie będą w stanie łądnie urosnąć do jesieni
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:09, 18 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Super zakupy a zestaw pocieszający wręcz wzorowy. Nic nie poprawia tak humoru jak nowe roślinki

Nowe roślinki dziekują
Pogoda nie pozwoliła jeszcze na wsadzenie .
Tak napadało że sadzenie w takim błocie nie będzie niestety przyjemnością
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 10:10, 17 wrz 2013

Do góry
Super zakupy a zestaw pocieszający wręcz wzorowy. Nic nie poprawia tak humoru jak nowe roślinki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:35, 17 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Danusiu chciałbym przesadzić, a raczej przekręcić bukszpan mniej więcej metrowej średnicy. KIedy to zrobić i czy w ogóle się za to zabierać. Nie chciałbym go zniszczyć.
Proszę o poradę specjalisty bukszpanowego

Możesz teraz, ukorzeni się przed zimą. Da się. Ma drobne korzenie, sprawdź tylko, czy ziemia nie jest zbyt sucha gdzieś obok.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:49, 16 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Przemyśle to dokładnie, żeby znowu nie zrobić wtopy i później nie narzekać Tylko chciałbym się teraz pozbyć jałowca przesadzić bukszpana i posadzić winobluszcz. Co o tym myślisz ??

Na przesadzanie bukszpana teraz idealny moment. Dlatego akcje z moimi robiłam, jeszcze się świetnie ukorzenią przed zimą. Winobluszcz też sadz. A jałowiec na śmietnik Reszta wiosna - szczególnie trawki.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:28, 16 wrz 2013

Do góry
Przemyśle to dokładnie, żeby znowu nie zrobić wtopy i później nie narzekać Tylko chciałbym się teraz pozbyć jałowca przesadzić bukszpana i posadzić winobluszcz. Co o tym myślisz ??
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:23, 16 wrz 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
Łukasz ja jak nie wiem co i jak to po prostu nie robię nic na siłę. Chodzę koło tego i patrzę, oglądam gazety, ogrodowisko i zawsze wcześniej czy później coś ci wpadnie do głowy. Na razie rób to czego jesteś pewien, co czujesz, że jest ok.

Masz racje Ewo dzięki ogrodowisku nie pobiegne do pierwszej szkółki i nie kupie tego co mi w oko wpadnie jak kiedyś bo potrafiłe kupić mase roślin, które nie miały ze sobą nic wspólnego i poźniej trzeba wszystko poprawiać. Pewną koncepcje w głowie, mam, ale to zależy co będzie dostępne w okolicach. Mógłbym zrobić zakupy przez internet i mieć to co konkretnie chce, ale niestety jest zawsze ryzyko i doliczając przesyłki to wychodzi troszke za drogo przy niewielkich ilościach.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:55, 16 wrz 2013

Do góry
Slawko napisał(a)
Gust, to my mamy prawie identyczny Cieszę się, że znalazłem takie źródło najlepszych inspiracji!
Marzy mi się, marzy by chociaż w niewielkim stopniu mieć taki dar do tworzenia takich perełek

Sławko mi wystarczy, ze kiedyś założę plantację takich grabów - topiarów To mój cel na emeryturę Będziesz zamawiał dla swoich klientów?
Uwielbiam pogladać sobie ogrody najlepszych i najbogatszych To taka Pogoda dla bogaczy po Ogrodowiskowemu

Luki napisał(a)

To było okrutne ale sam się prosiłem. Muszę iść kabel od internetu odłączyć bo nie skończe dzisiaj projektu. Ile cudoności tam nagromadziłaś.

Prosiłeś się Nie rób teraz rewolucji, przemyśl zmiany i sadź wiosna wg planu i inspiracji. Moja rabata przy tarasie kuchennym jest efektem intensywnego myślenia i oglądania inspiracji
ana_art napisał(a)
Marzenko a na tej rabacie do zmiany chcesz wywalić bergenie? Czy te bukszpany za nie poukładać ?

Aniu raczej zostawię bergenię, troszkę je tylko wiosną odmłodzę. Bukszpany idą na drugi plan pod same pnie brzóz.
baraga1904 napisał(a)
...Toma już od dawna kocham...namierzyłam go kiedys na Domo...na tapecie lapka mam jego ogród...
...podobno tez w Aldi są cebule a ja Queenek dokupiłam we francuskim wróbelku po 2, 65 5 cebul...w insekcie u mnie pustki...

Ha w ineskcie pustki, koeljengo dzisiaj zaliczyłam. Za to w Lidlu miodzio kupiłam 200 szafirków po 12 gr szt, czosnki galdiator, wychodzi 3,49 /szt, purple sensation po 0,83 zł/szt !!!!!, queen of night uwaga po 69 gr/szt : ) łącznie 274 cebulki

Qurcze we wróbelu sa tańsze queen!!!
irena_milek napisał(a)

tak sobie myślałam, że nie wytrzymasz i zaczniesz działać, ale skoro masz zapasy roślin i koncepcję, to nic tylko ruszać do boju, bo tak naprawdę to obie z miejsca na miejsce przesadzamy, ale jednocześnie tworzy się coś nowego
a co z ambrowcam? decyzja podjęta?
a co brzóz, wykopywanie będzie ciężkie, może formowanie jakieś, u Justyny podpatrzyłam ciekawe sposoby

Irenko decyzja podjęta, ambrowce będą!!! 3 szt. Teraz to miejsce zasłaniają miskanty, które chyba wymagają lekkiego przesunięcia. Zatem rabata z ambrowcami i miskantami idzie do zmiany wiosną i dodatkowo niebezpieczeństwo zmarźnięcia minie.
AniaK napisał(a)
Cóż to będzie się działo, ciekawa jestem jak po zmianach będzie. Działaj, działaj, ładna jesień szkoda czekać do wiosny.

Marzenko masz może takie praktyczne rady co do sadzenia cebul, chodzi mi o taki misz masz, mam pasek wielkości 40x150cm, między pasem żurawek, a pasem rozchodników i chciałam tam powsadzać tulipany wyższe i niższe, czosnki, narcyzy, żeby od wiosny ciągle coś kwitło na zmianę, tylko jak to wtedy sadzić, bo jedne potrzebują głębiej, drugie płycej, to chyba bez koszyczków, czy jak. Do tej pory sadziłam tulipany gdzie indziej, czosnki gdzie indziej, a tu chciałabym to połączyć. Da radę?

Aniu ja sadzę bez koszyczków. Wykopuję jeden dół do którego sadzę wszystko razem. Narcyzy posadź na brzegu (jeśli masz niskie odmiany) a z reszty zrobiłabym misz masz I tak kwitną naprzemiennie więc mają różną wysokość w różnych fazach wzrostu , niezależnie od pory kwitnienia.. Czosnki posadź najgłębiej, potem lekko je przysyp ziemią i sadź kolejną warstwę z narcyzów i tulipanów. Czosnki są dosyć ekspansywne więc nie sadz w ich pobliżu nic innego - odległośc min 15 cm. Gdy odpowiem na posty wkleję ściągę z głębokości sadzenia.

Ja akurat nie korzystam z sadzarek do cebul.... tyle ile już w życiu złamałam i obolałe ręce.... Po prostu wykopuję dołek o równych ścianach i sadzę.

Pszczelarnia napisał(a)
Madżenno, chyba coś zmieniasz (planujesz?). Jak będziesz miała problem z usunięciem bergeni, to ja Ci pomogę (ale jak radzi Slawko, chyba) nie usuwaj jej. Ja ją w tym roku pokochałam miłością dozgonną (jedna z ulubionych roślin naszej genialnej Gertrudy J.). I miłością zaborczą.

Ewuś ja ciągle coś sadzę i przesadzam Bergenię kofam za jej prostą urodę ale nie pospolitą. Jesli ciesz bergenię koniecznie zgłoś się do mnie wiosną, bez problemu dam ci sadzonki.
martaibartek napisał(a)
Wkleję dla zainteresowanych:

W Lidlu cebulowe cuda po 4.49zł.
Tulipany pakowane po 12sztuk, czosnki giganty po 2 sztuki.
Multum odmian.

Byłam kupiłam, w szale zakupowym zabrałam wszystkie szafirki i czosnki Ceny znakomite
butterfly napisał(a)
Byłam, widziałam, wyniosłam wszystkie giganty

Ja również
AniaK napisał(a)
To tak jak ja

No to obrót dzisiaj Lidl miał na cebulowych
jolka napisał(a)
Madżen, nie przesadzaj już bo masz cudowności same w ogrodzie

Mogłabyś zerknąć na moje różane plany i się wypowiedzieć??
Niedługo wrzesień przeleci, trzeba by coś zamówić nim śnieg spadnie
a ja wciąż nie jestem pewna co i jak!! Z góry Ci dziękuję!!

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=10#post_9

Zaraz wpadnę w odwiedziny ale ja nie jestem specjalistką od róż.....
asc napisał(a)
No to już wiem co kombinujesz........ łapki swędzą.. ale za wyrzucenie pięciorników brawo.... dobra decyzja.. słuszna decyzja..
U mnie insekt też tylko jedne i miał tylko 2 niecałe kartony ... ale brałam co było Dobra cena a i cebulki ładne..

Pięciorniki miały szansę przez dwa lata na przekonanie mnie do siebie.... i jakoś nie dały rade mnie rozkochać w sobie. Chociaż widziałam w ZC pięknie strzyżne w gęste kule i pięknie kwitnące!!! Moje jednak jakieś marne były, przerzedzały się mimo cięcia. Mam jeszcze różowe i te po przesadzeniu w bardziej słoneczne miejsce dostały drugą szansę.
Insekta nie lubię ale Lidla a i owszem
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:33, 16 wrz 2013

Do góry
Dzisiaj to już nic nie zepsuje mi humoru Nawet pędraki w trawniku mnie nie wzruszyły, ale zaorzyjaźnić się z dursbanem będę musiał, nie ma litości.
Decyzja podjęta Jałowieć OUT w sumie nikomu nie będzie go szkoda bo już dwa samochody mają przyozdobiony lakier przez to paskudztwo
Również winoblusz zatwierdzony jak się rozrośnie zbyt mocno to w eliminacji pnączy mam doświadczenie
Nadal pozostaje jednak problem dziurawego bukszpanu i co posadzić na miejce jałowca. Licze na pomoc bardzo bardzo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:09, 16 wrz 2013

Do góry
Danusiu chciałbym przesadzić, a raczej przekręcić bukszpan mniej więcej metrowej średnicy. KIedy to zrobić i czy w ogóle się za to zabierać. Nie chciałbym go zniszczyć.
Proszę o poradę specjalisty bukszpanowego
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:54, 16 wrz 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Cudowne masz wrzosy Aniu u mnie jeszcze nie przetrwał ani jeden, ale dobrze bo miejsca już brak, zmiany na rabatca baaardzo na plus

U mnie wrzosy na podwyższeniu najlepiej zimują.. latem czasami je trochę podlałam, ale raz na 4 dni w te upały.. nie częściej..

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:44, 15 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Łukasz jeśli chesz zobaczyć styl boskiego Luciano zapraszam do obejrzenia mojej zakladki z jego projektami - Luciano Giubbilei

To było okrutne ale sam się prosiłem. Muszę iść kabel od internetu odłączyć bo nie skończe dzisiaj projektu. Ile cudoności tam nagromadziłaś.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies