Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium 08:35, 17 wrz 2013

Luki napisał(a)
Danusiu chciałbym przesadzić, a raczej przekręcić bukszpan mniej więcej metrowej średnicy. KIedy to zrobić i czy w ogóle się za to zabierać. Nie chciałbym go zniszczyć.
Proszę o poradę specjalisty bukszpanowego

Możesz teraz, ukorzeni się przed zimą. Da się. Ma drobne korzenie, sprawdź tylko, czy ziemia nie jest zbyt sucha gdzieś obok.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:47, 17 wrz 2013

Luckaa napisał(a)
Więc zakupiłam te bukszpany większe i mniejsze i niewiem jak je posadzić, jaką średnice przy ziemi ma ten największy stożek w ogrodzie p. Danusi? Rozumiem posadzic jeden większy i kilka (ile?) mniejszych wokół?

Tutaj jest dokładna instrukcja jak sztukować stożek.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/394-topiary?page=11#post_1

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:50, 17 wrz 2013

bociek napisał(a)

Planuje wlasnie zmienic moja rabate przy ulu. Na razie posadzilam zywoplocik z bukszpanu, zeby nawiazac do rabaty na froncie. I teraz miedzy zywoplocikiem a hortensjami chcialabym zrobic bylinowke z samych bialych kwiatow. Moje pytanie jest nastepujace: czy Twoim zdaniem lepiej jest sadzic w sposob uporzadkowany np. rzadek szalwii, rzadek ostrozek, itd, czy tez pomieszac je w dowolnych konfiguracjach dosadzajac gdzieniegdzie trawy jako wypelienie i w celu nadania rabacie lekkosci.

Moim zdaniem z bylin rządkami posadzonych będzie kiepska rabata, lepiej plamami, no i co jakiś czas trawa i wyższa w środku bylina.

Instagram Ogrodowiska
martika 09:33, 17 wrz 2013

Danusiu witam, proszę doradź. Chciałabym zrobic rabatę przed ogrodzeniem od ulicy. Nie moga to byc drzewa...mam je od strony dziaki, ale inne rosliny owszem. Co polecasz, ogrodzenie jest z cegły klinkierowej. myslałam o Bergenii...?
Enya73 10:52, 17 wrz 2013

Danusiu Proszę o poradę czy mogę jeszcze teraz przesadzić, a następnie przyciąć ostrokrzew Meserva męski, który nadmiernie wybujał i stracił ładny pokrój?
Milka 12:18, 17 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem z bylin rządkami posadzonych będzie kiepska rabata, lepiej plamami, no i co jakiś czas trawa i wyższa w środku bylina.

to i u mnie do korekcji niektóre miejsca, z rzędów zrobię plamy, przesadzanie ciąg dalszy
Gardenarium 12:19, 17 wrz 2013

martika napisał(a)
Danusiu witam, proszę doradź. Chciałabym zrobic rabatę przed ogrodzeniem od ulicy. Nie moga to byc drzewa...mam je od strony dziaki, ale inne rosliny owszem. Co polecasz, ogrodzenie jest z cegły klinkierowej. myslałam o Bergenii...?

Polecam hortensje "Bobo", są niższe, tylko dobrą ziemię im daj i żeby woda nie spływała. A jak nie to berberysy kolumnowe plus tawuły japońskie żółte.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 12:20, 17 wrz 2013

irena_milek napisał(a)

to i u mnie do korekcji niektóre miejsca, z rzędów zrobię plamy, przesadzanie ciąg dalszy

Niekoniecznie Irenko, nie do wszystkich rabat ta zasada się tyczy,,, takie rządki grubsze. Jakby plamy a nie sznurkowe ciurkiem sadzone

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 12:21, 17 wrz 2013

Enya73 napisał(a)
Danusiu Proszę o poradę czy mogę jeszcze teraz przesadzić, a następnie przyciąć ostrokrzew Meserva męski, który nadmiernie wybujał i stracił ładny pokrój?

Nie, za późno, wiosną to zrób.

Instagram Ogrodowiska
Milka 12:30, 17 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)

Niekoniecznie Irenko, nie do wszystkich rabat ta zasada się tyczy,,, takie rządki grubsze. Jakby plamy a nie sznurkowe ciurkiem sadzone

to odetchnęłam, będzie przesadzanie, ale mniej
na doświadczalnej sadzę cisy, zmieniam kształt, coś do środka na pniu, pewnie złoty cis, a dołem w sezonie będą tam piwonie, trawy vertigo, naparstnice i kolejne byliny zsynchronizowane kolorem i fakturą, trochę złotych traw, jako przeciwaga zieleni i co, może być?