Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój kawałek planety 21:02, 08 wrz 2014

Do góry
u mnie NIE PADA chyba już tydzień, nic a nic - tzn NIE PADAŁO - do dziś bo była burza i pioruny i brzozy się gięły i czuć było w powietrzu zło , dziwna ta pogoda trochę straszna, trochę filmowa, zanim jednak nastąpiła polatałam z widłami, było bosko, wyrywałam sobie perz i inne trawy potrząsałam, ziemia się osypywała - to dość dla mnie nietypowe bo zawsze gdy oczyszczałam rabaty to było ciężko bo ziemia mokra i otrząsać się nie dawała, ciężka ...

A dziś było fantastycznie, szkoda że krótko bo tylko z godzinkę i pogoda się załamała.

Jakbym miała z tydzień wolnego i byłoby sucho to bym tymi widłami przód przeorała i trawę posiała.
Nawet jeśli mam ją potem wyżynać to wolę bo mam dość widoku kwitnącej świrzepy.
Ogród cichy i przytulny 20:21, 08 wrz 2014

Do góry
Kapibara napisał(a)
Asiu zaglądam z odwiedzinami. Ależ te brzozy w czerwieniach i żółciach pięknie u Ciebie wyglądają. Też lubię berberysy, bo cieszą oko od wiosny do jesieni a i nie są za bardzo wymagające, tylko te kolce......

Oby taka jesień jak u Ciebie na fotkach była jak najdłużej

Dziękuję, to zestawienie też bardzo mnie się podoba. A tak jak napisałaś berberysy nie są wymagające dlatego ich kolce nie są mi też straszne.
Miłego
Ogród z tatarakiem w tle 12:16, 08 wrz 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Aguś dziękuje za komentarz. Ja też nie do konca wiem, co chce tam w tej obwódce bukszpanowej. chyba na razie poczekam na pomysł moze coś mi wpadnie w oko, jakas wena twórcza sie pojawi.

Te brzozy są fajne, ale jak się rozrosną to moze być średnio
Widziałam dizs w zoo w wawie taką brzoze darenbross i wyglądała kiepsko. Te na googlach to przy tamtej modelki

|Domu sąsiada nie chce przysłaniać, bo to bliska rodzina, więc niech maja oko na mój dobytek

A..., to rozumiem w takiej sytuacji też bym nie zasłaniała
Miłego dnia
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 12:05, 08 wrz 2014

Do góry
i trochę nowości...

ciężko było się wkomponować z roślinami między studzienki, ale myślę, że się udało

i mały raport z przebiegu prac

na efekt trzeba będzie trochę poczekać ale już przynajmniej mam na co czekać

trzcinnik krótkowłosy i berberys w roli głównej a nad nimi brzozy papierowe
Kwiaty z ogródka Marty :) 08:01, 08 wrz 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Własny zagajnik z drzwiami do lasu, w którym jeszcze rosną grzyby - poezja Marta, a czy łączy się z Waszym ogrodem, czy jest od niego oddalony?
Zdjęcia coraz ładniejsze i ogród pięknieje z każdym kolejnym miesiącem widać jak się zmienia. Hosty przy zielonym żywopłocie bardzo klimatyczne

cała działka ma ponad hektar, ok.50 arów zajmuje las a reszta jest zagospodarowana, zakład, ogród, domek sporo miejsca wioseczka mała, z 3 stron jesteśmy otoczeni lasami i tak sobie snujemy z mężem plany, że fajnie byłoby w tym buszu leśnym postawić domek zostawić najstarsze drzewa,świerki, sosny, brzozy i zrobić ogródek w takim leśnym klimacie to jeszcze odległa przyszłość, ale może kiedyś...
Ogród z tatarakiem w tle 22:39, 07 wrz 2014

Do góry
Napia napisał(a)
Kasiu, pomysł z kulką na pniu na okrągłej rabacie nie bardzo przypadł mi do gustu. Z kolei dwa pozostałe pomysły - róże z lawendą za bukszpanową obwódką to klasyka, która moim zdaniem zawsze pięknie wygląda, a trzy brzozy oprócz tego, że ładnie wygladają w grupie, zasłoniłyby choć trochę dom sąsiada.

Aguś dziękuje za komentarz. Ja też nie do konca wiem, co chce tam w tej obwódce bukszpanowej. chyba na razie poczekam na pomysł moze coś mi wpadnie w oko, jakas wena twórcza sie pojawi.

Te brzozy są fajne, ale jak się rozrosną to moze być średnio
Widziałam dizs w zoo w wawie taką brzoze darenbross i wyglądała kiepsko. Te na googlach to przy tamtej modelki

|Domu sąsiada nie chce przysłaniać, bo to bliska rodzina, więc niech maja oko na mój dobytek
Rododendronowy ogród II. 21:30, 07 wrz 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
No właśnie, niech ktoś rzuci linka, bo ja też nie mam czasu szukać.
Co do dyskusji o różach, skoro tam słońce brzozy zabierają, to różom łatwo nie będzie. Mała Mi dobrze radzi, kolorowe liście mogą dać więcej niż kwiaty. Po drugie, w takich ogrodach i zakątkach jak Twój wcale nie musi być dużo krzykliwych kolorów. To dla mnie zakątek leśny i widzę tu różne odcienie zieleni i wystarczy. Wiosną pierwiosnki, póżniej rh. A po ich kwitnieniu wystarczą hosty, trawy, żurawki. A może tawułki jakieś niewysokie?
Ostatnio doceniam co raz bardziej zieleń. Piękny kolor w ogrodzie! A ile ma odcieni!
Pozdrawiam serdecznie.

Muszę i z Twojego pomysłu skorzystac i dosadzic jaką tawułkę.Dzieki za rady , będzie bardzo podobnie do tego jak piszesz.Pozdrawiam serdecznie.
Kwiaty z ogródka Marty :) 20:52, 07 wrz 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Bardzo klimatyczny zagajnik Brzozy i sosny już wysokie dające cień, w upalny dzień z prawdziwą przyjemnością musi się tam spacerować w poszukiwaniu grzybów Widzę że za ogrodzeniem kontynuacja leśnych obsadzeni... czego nie znajdziesz u siebie można iść dalej ...no chyba że prywatne i zakaz wejścia

Hahaaa Martuś wąsami do dołu

U mnie dzisiaj już nie pamiętam kiedy tak grzało Ponad 20 kresek na termometrze ale wieczorkiem przeszła burza Na szczęście spokojnie i bez ekscesów

Pozdrawiam

za płotem Lasy Państwowe nawet mamy drzwi do lasu heheh
Kwiaty z ogródka Marty :) 20:43, 07 wrz 2014

Do góry
Bardzo klimatyczny zagajnik Brzozy i sosny już wysokie dające cień, w upalny dzień z prawdziwą przyjemnością musi się tam spacerować w poszukiwaniu grzybów Widzę że za ogrodzeniem kontynuacja leśnych obsadzeni... czego nie znajdziesz u siebie można iść dalej ...no chyba że prywatne i zakaz wejścia

marta_d napisał(a)
wykopałam jedną Calle, żeby zobaczyć jak się mają jej bulwy mają się dobrze dobrze mieć zdjęcie, bo czasem głupieje i nie wiem jak je sadzić wąsami do dołu

Hahaaa Martuś wąsami do dołu

U mnie dzisiaj już nie pamiętam kiedy tak grzało Ponad 20 kresek na termometrze ale wieczorkiem przeszła burza Na szczęście spokojnie i bez ekscesów

Pozdrawiam
Rododendronowy ogród II. 18:45, 07 wrz 2014

Do góry
No właśnie, niech ktoś rzuci linka, bo ja też nie mam czasu szukać.
Co do dyskusji o różach, skoro tam słońce brzozy zabierają, to różom łatwo nie będzie. Mała Mi dobrze radzi, kolorowe liście mogą dać więcej niż kwiaty. Po drugie, w takich ogrodach i zakątkach jak Twój wcale nie musi być dużo krzykliwych kolorów. To dla mnie zakątek leśny i widzę tu różne odcienie zieleni i wystarczy. Wiosną pierwiosnki, póżniej rh. A po ich kwitnieniu wystarczą hosty, trawy, żurawki. A może tawułki jakieś niewysokie?
Ostatnio doceniam co raz bardziej zieleń. Piękny kolor w ogrodzie! A ile ma odcieni!
Pozdrawiam serdecznie.
Jak dziecko we mgle wciąż błądzę... 15:23, 07 wrz 2014

Do góry
Witam. W końcu-w akcie desperacji- postanowiłam założyć swój post. Post, w którym proszę o pomoc w sprawie upiększenia działki, gdyż jak dziecko we mgle błądzę po projektach, forach i szukam "inspiracji" by coś zrobić ze swoim ogrodem. Narazie jest on w opłakanym stanie.
Mam działkę 3000m2 lecz ok. 1200m to las brzosowo-sosnowy. W ostatnim czasie uszczupleliśmy trochę tę pierwszą cześć z racji siewu brzozy. Normalnie szału idzie dostać jak brzózka zarówno kwitnie wiosną jak i sieje( miliony lecących "gwiazdek")przez lipiec i sierpień...Ci co mają je w ogrodzie to doskonale wiedzą o czym piszę

Znajdzie się ktoś kto z zamiłowania lubi zarówno pomagać ludziom jak i główkować nad rozmieszczeniem roślin?

Wilcza Góra 12:04, 07 wrz 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Co za zdjęcie i magia tego miejsca, jęęęęęęęęęęęęęęzor mi wisi , a gały wyszły co by dojrzeć brzózki i bukietówki ) i jeszcze prawdziwka..................ja tak kcem........pięknie

ja sobie tę fotką zostawię na wiekopomną pamiątkę...mogę?... tylko przyślij mi na pw bez ograniczeń rozmiarowych jak się zgodzisz obraz sobie strzelę, kofam brzózki i Wilczą a Auuuuuuuuuuuuuu...wyję do księżyca, który spełnia marzenia

miłej niedzieli

Marzena2007 napisał(a)
Brzozy i hortensje... Nigdy bym nie pomyślała że mogą tworzyć taki idealny duet!

Kochane moje...
jak zaczynaliśmy przygodę z ogrodem to trochę mi zajęło, zdecydowanie i wymyślenie tego "mariażu" - nie było łatwo "ożenić": dzikie, naturalistyczne miejsce, jakim jest nasz lasek brzozowy... z wymyślonym w głowie ogrodem...postawiałam na zieleń i biel i konsekwentnie żaden inny kolor się w tej lokalizacji nie pojawia...cieszę się, że się udało
ja lasek też kocham...jakże inaczej...co Wilczki lubią najbardziej, no co ???
Wilcza Góra 22:38, 06 wrz 2014

Do góry
Brzozy i hortensje... Nigdy bym nie pomyślała że mogą tworzyć taki idealny duet!
Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:32, 06 wrz 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Ale zrobiłaś rewolucję Gosiaczku Ale super to wyszło, tujki już są spore, a widoczki masz za ogrodzeniem ładne, bo góry widać . No i więcej miejsca na roślinki - super. A tego miłorzęba już miałaś? Bo jakoś nie kojarzę. Nas w tym (chyba) jeszcze roku czeka mega demolka - ścinanie orzecha. I niedługo poleci też śliwka na rzecz brzozy. Buziaczki Gosiaczku .

Góry widać tylko samochody na ulicy też A demolki nie zazdroszczę choć i u Ciebie bez orzecha ogród pojaśnieje Miłorząb jest od zeszłego lata
Ogród cioci czyli ciociogród :) 19:25, 06 wrz 2014

Do góry
Ale zrobiłaś rewolucję Gosiaczku Ale super to wyszło, tujki już są spore, a widoczki masz za ogrodzeniem ładne, bo góry widać . No i więcej miejsca na roślinki - super. A tego miłorzęba już miałaś? Bo jakoś nie kojarzę. Nas w tym (chyba) jeszcze roku czeka mega demolka - ścinanie orzecha. I niedługo poleci też śliwka na rzecz brzozy. Buziaczki Gosiaczku .
Ogród z lustrem 11:40, 06 wrz 2014

Do góry
Mille napisał(a)
Ale cudnie! I w nowym i starym ogrodzie. Hortensje po prostu boskie.

Nie mogę się doczekać finalnego efektu z trawnikiem

Finalny efekt z trawnikiem będzie w poniedziałek. Co prawda pozostaną jakieś resztki niedorobione, bo dzisiaj jeszcze dosadzamy nowe brzozy, dojdą jabłonie ozdobne, może coś jeszcze jak znajdę. Posadziliśmy też wielkie bluszcze na płot w miejscu za bukami, żeby tak nie raziła siatka. Kiedyś pewnie zostanie płot zdjęty, ale może niekoniecznie.

Robimy wgłębnik na ognisko - bo takie jest życzenie inwestora.
Rododendronowy ogród II. 10:31, 06 wrz 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Agnieszko zawciąg przypadł mi do gustu tylko nie wiem czy będzie miał dosyc słonca bo z południowej strony wysokie brzozy rosną. Parzydło mam ale mnie nie zachwyca specjalnie , wole te wysokie. Jasnota jest ekspansywna wiec odpada bo już z kilkoma ekspansywnymi walczę to nowej tego typu rośliny sie boję a całkiem odpadają hortensje bo zasłonia juz wiosną rh . Ta grzadka jest przed rh i nie chcę go niczym zasłonic. Wygląda tak

Bogdzia.. a ja bym nie sadziła róż jak nie chcą u ciebie rosnąć.. posadziłabym trawę Hakonechloa macra Aureola (u nas do kupienia), ta rośnie najlepiej, albo ta zwykła zielona (tej mogę ci ukopać od siebie) lub trawka Ice Dance (po zimie może mieć brzydkie końce wiec lepiej hohle), do tego hosty o żółtych liściach i np niebieskich (jedna z dużych druga z średnich), dobrze wyglądałaby też brunera, . Hosty kwitną, brunera kwitnie, pomiędzy hosty tulipany, krokusy.
Wysyłam Ci kilka pomysłów na emaile .... liście kolorowe są jak kwiaty...
Ogród z tatarakiem w tle 00:53, 06 wrz 2014

Do góry
Kasiu, pomysł z kulką na pniu na okrągłej rabacie nie bardzo przypadł mi do gustu. Z kolei dwa pozostałe pomysły - róże z lawendą za bukszpanową obwódką to klasyka, która moim zdaniem zawsze pięknie wygląda, a trzy brzozy oprócz tego, że ładnie wygladają w grupie, zasłoniłyby choć trochę dom sąsiada.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:21, 05 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No ubóstwiam i uwielbiam pod każdym względem... ideał. Żadnym ogrodem tak się nie zachwycam, a męczyć zdjęciami mogłabyś nawet przez 30 stron.
Dojrzałem w końcu ambrowce... listki chowają się w gęstwinie nasadzeń, a już nieługo zapłoną
Brzozy, kulki, hosty, świecznice... to mnie zachwyca za każdym razem i w pełni skopiowane do pewnego ogrodu i przy okazji wspomne, że posłuchałem w sprawie ML do donic na tarasie, już rosną
Ojj chciałbym kiedyś zobaczyć ogród na żywo.

Łuki myślę że ambrowce nie pokaża urody w tym roku...ciągle się męczą, jak nie upał to ulewa. Chyba muszę dać im jeszcze rok...
Dziekuje za komplementy. Na zdjeciach wykadrowancyh ogrody wygladaja zdecydowanie lepiej. Ja widzę u mnie lko zielsko w kostce granitowej a nie mam czasu i sie boje opryskać roundapem. Wczoraj do nocy pryskałam bukszpany i róże Falconem. Nie pokazuję, ale część roż mocno porażona....

ML mnie zachwycaja, jutro chyba na nie zapoluję....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:09, 05 wrz 2014

Do góry
No ubóstwiam i uwielbiam pod każdym względem... ideał. Żadnym ogrodem tak się nie zachwycam, a męczyć zdjęciami mogłabyś nawet przez 30 stron.
Dojrzałem w końcu ambrowce... listki chowają się w gęstwinie nasadzeń, a już nieługo zapłoną
Brzozy, kulki, hosty, świecznice... to mnie zachwyca za każdym razem i w pełni skopiowane do pewnego ogrodu i przy okazji wspomne, że posłuchałem w sprawie ML do donic na tarasie, już rosną
Ojj chciałbym kiedyś zobaczyć ogród na żywo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies