Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

bdan 21:13, 22 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)

Oby tylko wybór był, bo wiesz Danusiu jak to jest... w sumie mają 5szt w szkółce, w tym dwie krzywe, a jedna zupełnie inna kształtem . To mnie zawsze denerwuje... W tych młodych jest wybór, a droższe zawsze pojedyncze sztuki.

No własnie to miałam na myśli, że możesz być zmuszona kupić z tego co będziesz mieć do dyspozycji, bo nastawisz się na pojedyncze, a będą brzydkie albo na odwrót.
Ja ma u siebie na rabacie pojedyncze a jakbym robiła zakole przy placyku pod drzewami to tam bardziej widziały by mi się podwójne, żeby większą osłonę robiły. Na rabacie wydawało by mi się, że u mnie byłoby za dużo, jakby były podwójne.
Wydaje mi się, że planowana ilość dodatkowych nasadzeń ma też znaczenie

A Ty jaki obraz masz w swojej głowie, w którą stronę Cię bardziej ciągnie

Jagodaa 22:16, 22 wrz 2014

Juzia_G napisał(a)

Też tak myślę.
Jakby to kogoś interesowało

Jeśli ja mogę być tym ktosiem, to jestem .
Jagodaa 22:20, 22 wrz 2014

bdan napisał(a)

No własnie to miałam na myśli, że możesz być zmuszona kupić z tego co będziesz mieć do dyspozycji, bo nastawisz się na pojedyncze, a będą brzydkie albo na odwrót.
Ja ma u siebie na rabacie pojedyncze a jakbym robiła zakole przy placyku pod drzewami to tam bardziej widziały by mi się podwójne, żeby większą osłonę robiły. Na rabacie wydawało by mi się, że u mnie byłoby za dużo, jakby były podwójne.
Wydaje mi się, że planowana ilość dodatkowych nasadzeń ma też znaczenie

A Ty jaki obraz masz w swojej głowie, w którą stronę Cię bardziej ciągnie

Mnie kiedyś Pan Kapias zrobił prezentację tych wszystkich rodzajów brzóz i od tamtej pory nie mogę przestać myśleć o wielopniowych...

Na rabacie z brzozami nie będzie zamieszania. Tylko dwa rodzaje traw planowałam, jeżówki i werbenę.
Juzia 22:36, 22 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)

Jeśli ja mogę być tym ktosiem, to jestem .

katiaxx 08:28, 23 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)

Tu są te pospolite, one rosną dużo większe. Mam jedną taką .

No to mi dałaś do myślenia . Na tym zdjęciu z mojego linka dość minimalistycznie to wygląda... Sama już nie wiem .

Tak, tez widziałąm, że na Twoim zdjęciu minimalistycznie ale i gatunków tam jest minimalnie trawa jako tło i brzozy. U ciebie "w kadrze" chyba będzie więcej. Myślę jednak że te brzozy są tak piękne że czy 2 czy 1 będą wyglądać super.
Jagodaa 10:15, 23 wrz 2014

katiaxx napisał(a)

Tak, tez widziałąm, że na Twoim zdjęciu minimalistycznie ale i gatunków tam jest minimalnie trawa jako tło i brzozy. U ciebie "w kadrze" chyba będzie więcej. Myślę jednak że te brzozy są tak piękne że czy 2 czy 1 będą wyglądać super.

I to jest właśnie moment, gdzie nie potrafię pomyśleć całościowo, tylko forsuję to co mi się podoba (jednostkowo), a może faktycznie wielopniowe brzozy u mnie nie pasują .
nieszka 11:29, 23 wrz 2014

Ja już widzę oczami wyobraźni tą nową rabatę (i chyba jednopniowe tam widzę) i jest super! A nie myślałaś żeby może kulki tujowe, tak jak masz w donicy tam gdzieś powtórzyć?
katiaxx 11:39, 23 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)

I to jest właśnie moment, gdzie nie potrafię pomyśleć całościowo, tylko forsuję to co mi się podoba (jednostkowo), a może faktycznie wielopniowe brzozy u mnie nie pasują .

Myślę że potrafisz ocenić sama masz w głowie swój ogród i na pewno wybierzesz dobrze, ale co do forsowania - mam to samo, jak coś mi się podoba to nawet jeśli jest 100 przeciw to te argumenty przyjmuję do wiadomości ale jakoś pozostają bez wpływu na ostateczną decyzję .
Ostatnio nawet oglądałam jakiś ser. kryminalny i jest taki syndrom u detektywów że gdy mają pewne podejrzenia to robią selekcję dowodów tak aby dowieść swych podejrzeń - choć prawda może być całkiem inna.

I ja tak mam tylko w ogrodzie : jak coś chcę to znajdę wszystkie możliwe inspirki, wyrwane z kontekstu informacje aby sobie dowieść że ta opcja jest dobra, choć prawda może być całkiem inna
uff ale się pisałam, ale czy wiadomo o co mi chodzi ?
Jagodaa 11:42, 23 wrz 2014

nieszka napisał(a)
Ja już widzę oczami wyobraźni tą nową rabatę (i chyba jednopniowe tam widzę) i jest super! A nie myślałaś żeby może kulki tujowe, tak jak masz w donicy tam gdzieś powtórzyć?

Zastanawiam się nad Danicami cały czas. W brzozach raczej ich chyba nie posadzę (choć nie jestem pewna, musiałyby być w linii prostej), ale może pasaowałoby je dać tu, gdzie przymiarkę ML robiłam, byłoby podobnie jak w donicy i kulki widoczne byłyby z daleka w przesmyku między donicą a murkiem z berberysami. Skłaniam się do posadzenia tam trójki .

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4085-moja-przyziemna-pasja?page=392

Brzozy - może niepotrzebnie mieszam z tymi rozgałęzieniami .
bdan 11:43, 23 wrz 2014

wiadomo

to do postu Kasi, bo Jagoda się wbiła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies