Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 19:14, 20 wrz 2014

Właśnie podłączyłam aparat, żeby zobaczyć, czy coś w tej ciemnicy wyszło .
Jagodaa 19:39, 20 wrz 2014

Dziś u mnie widoki mało urokliwe. Walczę ze szpetnymi betonami granicznymi. Niestety niskiego murku betonowego nie dało się zburzyć, gdyż ogrodzenie powyżej runęłoby w dół - kiedyś to wszystko zakryje cisowy żywopłot posadzony wzdłuż widocznego sznurka.

Przed równaniem terenu nie było tej skarpy. Poziom ziemi był tutaj, jak widać, znacznie wyższy.

Ziemia jeszcze niewygrabiona, teren niewyrównany, to będzie się dopiero działo po przeniesieniu skrzyń i wykopaniu drzewek owocowych. Dbbrze, że nie pospieszyłam się z wysypaniem żwiru .

Juzia 19:40, 20 wrz 2014

Trochę te cisy będą musiały urosnąć
Jagodaa 19:42, 20 wrz 2014

A tu widok ogólny miejsca, które do końca tego sezonu będzie na tapecie .

Przymiarka ML, świerki już w przyszłym roku ruszą i będą ładniejsze .

Jagodaa 19:43, 20 wrz 2014

Juzia_G napisał(a)
Trochę te cisy będą musiały urosnąć

Haha, od początku to podkreślam .
katiaxx 19:44, 20 wrz 2014

no ale się napracowałaś, pięknie i jak wyrównane cis spokojnie zakryje czytałam że w pierwszym roku po posadzeniu daje małe przyrosty bo idzie w korzeń ale potem wcale tak wolno nie rośnie
Jagodaa 19:47, 20 wrz 2014

W mrocznej poświacie. Uwielbiam srebrną mgiełkę tworzoną przez ML .

Zielona 19:55, 20 wrz 2014

Jagoo - u mnie frosted pożarły szałwię... Będę za rok obserwować, czy kępy się powiększą. Jeśli nie... posadzę wyższą odmianę, albo wymienię na inną bylinę. Jak Twoje obserwacje amazonów?

PS Cisy wbrew pozorom dość szybko rosną. A nie myślałaś, żeby zachować tam jednak skarpę i cisy posadzić wyżej? (tak, by od początku optycznie wyższe były)
Jagodaa 20:15, 20 wrz 2014

katiaxx napisał(a)
no ale się napracowałaś, pięknie i jak wyrównane cis spokojnie zakryje czytałam że w pierwszym roku po posadzeniu daje małe przyrosty bo idzie w korzeń ale potem wcale tak wolno nie rośnie

Tak, wiem. Mam wielki stożek cisowy i on dość szybko urósł na ponad 2m z niewielkiego krzaka .
Jagodaa 20:18, 20 wrz 2014

Zielona napisał(a)
Jagoo - u mnie frosted pożarły szałwię... Będę za rok obserwować, czy kępy się powiększą. Jeśli nie... posadzę wyższą odmianę, albo wymienię na inną bylinę. Jak Twoje obserwacje amazonów?

PS Cisy wbrew pozorom dość szybko rosną. A nie myślałaś, żeby zachować tam jednak skarpę i cisy posadzić wyżej? (tak, by od początku optycznie wyższe były)

U mnie Amazony różnie rosną. Część dopiero teraz się zebrała i wygląda lepiej. Zupełnie nie wiem, z czego to wynika, bo miejsce to samo. Mnie szałwię pożarły rozplenice .

Z żywopłotem nie mam za dużego manewru, przez ten murek widoczny na zdjęciu. Za nim nie ma miejsca, żywopłot musi być przed. Wyburzyć się nie da.