Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Margaret-ki :)

Ogród Margaret-ki :)

Margaret_ka 08:06, 23 wrz 2014

A teraz pora na przebarwiające się hortensje...
Wszystkie fotki z minionej soboty.

Tusiala 08:09, 23 wrz 2014

Śliczne szkoda, że jesień tak szybko zagląda do naszych ogrodów
Margaret_ka 08:11, 23 wrz 2014

W sobotę wykopałam też mieczyki. A oto co ujrzałam jak rozgarnęłam żwirek i wyjęłam donice z ziemi: mnóstwo maleńkich cebulek przybyszowych, które nawet wyrosły ponad powierzchnię ziemi. Posadzę je w przyszłym roku, a w 2016 powinny zakwitnąć. Mieczyki sadziłam w starej podziurawionej donicy, by nic nie zjadło cebul. I kwitły przepięknie.... widocznie dobrze im tam było.

.......................

Margaret_ka 08:15, 23 wrz 2014

Tusiala napisał(a)
Śliczne szkoda, że jesień tak szybko zagląda do naszych ogrodów

No tak, szkoda. Marta to nie koniec fotek, już wrzucam kolejne.

Pora na dalie, które od serca podarowała mi koleżanka Madzia.
Ten krzak jest większy ode mnie, ma z 1,9m wysokości. Kwitnie obłędnie.
W tle stawik w barwach jesieni. Brzozy gubią swe liście - szkoda że wprost do stawu.

Margaret_ka 08:22, 23 wrz 2014

No i orzeszki też są. Uzbierane przez męża i dzieciaczki. To ich zadanie. Nazbierali już ponad 10kg. Ale będzie jeszcze parę kg, bo codziennie coś spada. Cześć rozdamy rodzinie, reszta do wypieków i na wieczorne przekąski przed tv zamiast chipsów.

bdan 08:53, 23 wrz 2014

Margaret_ka napisał(a)

Od Gosi dostałam gałązki sześciu odmian hortensji. Dla mnie to ogromny prezent.
Na pierwszym zdjęciu widać tylko dwie z nich, a na drugim wszystkie patyczki już w doniczkach.

Ciekawe czy sie ukorzenią. A tak wygląda moja pierwsza proba ukorzenienia hortensji.
Patyczki były maluśkie, a takie fajne sadzoneczki udalo się wyhodować.
System korzeniowy juz bardzo ładnie rozwinięty.

Margaretko przywędrowałam od Gosi. Juz wiem, że do ziemi do doniczek. Gdzie potem trzymasz te doniczki?

Pozdrawiam i zaznaczam
lojalna_ 08:59, 23 wrz 2014

U Ciebie nadal urodzaj wszystko sie rozmnaza i przybywa smaczkow orzeszkowych, jesien jak widac tez ma rózne oblicza
Margaret_ka 09:01, 23 wrz 2014

bdan napisał(a)
Margaretko przywędrowałam od Gosi. Juz wiem, że do ziemi do doniczek. Gdzie potem trzymasz te doniczki?

Witaj. Jak ukorzeniałam w lipcu to doniczki stały na dworze w cieniu innych roślin. Jednak w minioną sobotę wszystkie hortensje zabrałam do domu. Te dobrze ukorzenione, które mają już listeczki trzymam na parapecie, a te maluszki są za wielką donicą w salonie. I sama nie wiem co z nimi począć. Czy całą zimę je tak przetrzymywać, czy wynieś do chłodnego. Niektórzy radzą, by te dobrze ukorzenione wsadzić już do gruntu, ale boję się, bo one są takie delikatne.
Margaret_ka 09:10, 23 wrz 2014

lojalna_ napisał(a)
U Ciebie nadal urodzaj wszystko sie rozmnaza

Niech się rozmnaża. Trzeba wypełnić to wielkie pole dookoła.
2700m2, więc jest kawałek ziemi do obsadzenia.

A odnośnie rozmnażania, to co wiecie na temat rozmnażania surfiń.
Wiem, że to ciężki temat, ale przecież jakoś utrzymuje się ten gatunek.
Czytała sporo o tym i póki co zmajstrowałam coś takiego. Ukorzeniłam sporo sadzonek, ale co z nimi dalej. Gdzie i w jakiej temperaturze je trzymać do wiosny. I byłam w wielkim szoku, gdy zobaczyłam korzonki na tych delikatnych gałązkach z dziurką w środku. Tej matecznej rośliny nie wyrzuciłam. Taką krótko przyciętą (10cm gałązki) zostawiłam i na nowo zaczęła puszczać zielone listeczki. Zobaczymy... Póki co czekam na opisy Waszych przygód z rozmnożeniem SURFINII.

kaisog1 09:17, 23 wrz 2014

Margaret_ka napisał(a)

Witaj. Jak ukorzeniałam w lipcu to doniczki stały na dworze w cieniu innych roślin. Jednak w minioną sobotę wszystkie hortensje zabrałam do domu. Te dobrze ukorzenione, które mają już listeczki trzymam na parapecie, a te maluszki są za wielką donicą w salonie. I sama nie wiem co z nimi począć. Czy całą zimę je tak przetrzymywać, czy wynieś do chłodnego. Niektórzy radzą, by te dobrze ukorzenione wsadzić już do gruntu, ale boję się, bo one są takie delikatne.

Jeżeli to hortensje nie ogrodowe to śmiało można w doniczkach zadołować i zostawić na zimę. Nic im nie będzie. Jak weźmiesz do domu to rozhartujesz roślinę.....