Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Chwasty w trawniku 07:22, 09 sie 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Przeczytałam kilka podpowiedzi.

...ale chyba niezbyt dokładnie.
napisałem przecież:

Marcin2017 napisał(a)

opryskaj wszystko dokładnie umiarkowaną dawką (za mocna wcale nie jest lepsza), powtórz oprysk za tydzień-półtora (weźmie dopiero kiełkujące chwasty), jak zżółknie wszystko dokładnie wygrab, przejedź glebogryzarką i siej od nowa.

jeśli obecne chwastnice zdążą się rozsiać (a zdążą), to po to jest powtórny oprysk - to dziadostwo potrzebuje kilka dni na wyrośnięcie kilka cm, więc tydzień odczekania to odpowiedni czas żeby rośliny się pojawiły, a nie zaczęły się rozsiewać.
i po 3 tygodniach działania roundupu wszystko będzie elegancko wypalone.

co do twojej rady - zasiejesz i nawieziesz? czym? od razu po zasianiu? czy może młody trawnik??? konkretów brak, a nawożenie młodej trawy może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 03:11, 09 sie 2018

Do góry

Waldek pokaż swój trawnik na twoim wątku. Inne rośliny tez jak się czują w te upały po przeciwnej strony Wawy.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:26, 08 sie 2018

Do góry
Za często nawoziles kwiecień, czerwiec koniec początek lipca i później jesiennym sierpień koniec początek września jesiennym bez azotu.

Podlewanie ok 1 godziny co drugi dzień.
Kilka razy pisałam.

Trzeba czytać w tym wątku wszystko jest napisane.

Brązowienie a może sypales nawóz i nie podlales woda dobrze
Przegrab go. Ponakluwaj widłami lub czymś ostrym.

A mnie zaintrygowała informacja o podlewaniu trawnika ... Dlaczego zraszacze maja podlewać trawnik co drugi dzień przez całe 60 minut??? Ja mam ustawione tylko 15 minut i wydaje mi się, że jest ok.

Mój jest taki...dzisiejsze zajęcie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:21, 08 sie 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Trochę głodny jest ten Twój trawniczek Beato ale ogólnie wygląda nieźle. Zbyt rzadko go zasilasz. Trawniki w zależności od gleby, pogody i częstotliwości koszenia nawozi się w sezonie wegetacyjnym co ok 45 dni. Substral magiczna siła jak na trawę ma za dużą zawartość procentową azotu. Jest to nawóz do wyjątkowo zagłodzonych trawników. Na tę porę roku dla młodego trawnika polecam Ci zastosować Vila Yara Pro-complex.

Waldek pokaż swój trawnik na twoim wątku. Inne rośliny tez jak się czują w te upały po przeciwnej strony Wawy.
Pisze tu bo jesteś nie obecny.
Chwasty w trawniku 17:01, 08 sie 2018

Do góry
Marcin2017 napisał(a)
nie bój się herbicydów! opryskaj w bezwietrzny dzień. poza tym są specjalne osłonki na końcówkę lancy opryskiwacza, coś na kształt lejka, żeby oprysk nie leciał dookoła tylko na konkretne rośliny. w ostateczności obetnij plastikową butelkę i przełóż lancę przez szyjkę, to powinno wystarczyć.
po roundupie za dwa-trzy tygodnie będziesz mogła zakładać trawnik od nowa. bez oprysku będziesz pielić dwa-trzy miesiące, narobisz się jak wół a i tak wszystkiego nie wyrwiesz, bo nowe momentalnie rosną. w końcu przyjdzie zima i wymrozi chwastnicę, ale trawnika i tak nie będziesz miała, bo trawy JUŻ TAM NIE MA.
czasami lepiej zacząć od nowa niż grać w przegraną grę...

Przeczytałam kilka podpowiedzi.

Marcin z jednej strony piszesz, nasiona po zimie zostają w ziemi i to fakt , z drugiej strony doradzasz użycie herbicydów po trzech tygodniach pozna siać trawę.
Przecież przy takiej wysokości chwastnicy dawno się na nowo wysiała. Część naziemna zniszczysz, ale nasiona pozostaja rozsiane.
Jak Kasia tylko wzruszy ziemię to odnowa powschodza, a ty piszesz, że po 3 tygodniach mozna siać trawę. I znowu będzie to samo co teraz

Moim zdaniem Kasiu odczekaj. Po 3 4 tygodniach po randapie sprzątnij przegrab i zostaw możesz ew posiać gorczycy dosyć gęsto. Jak wyrośnie na ok 30 cm skos i przekopać albo zostaw. Wiosna zasiej trawkę od mowa.

Jak dobrze rozsiejesz trawnik gęsto. Dobrze nawiezc to trawa zagłuszy inne chwasty.

Taka jest moja rada.
Z ogródka na wsi 10:29, 08 sie 2018

Do góry
Radziu przesylam dla ciebie trzmieliny która ładniejsza

Tak, biała zdecydowanie bardziej mi się podoba Jako lizak także

Dziękuję za fotke Elu
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:14, 07 sie 2018

Do góry
Sylwia piekne projekty takie chcesz zrobic?
Piszesz o jesieni to nie jesien to takie lato skwarne. Roslinynie wytrzymuja.
Bedzie numer jak liscje opadna we wrzesniu a w pazdzierniku zaczna odrastac.
Nie zbadane sa wyroki....

Nke wiem co tam umnie,.ale w Wawiebo chlodniej l. Jestem nadmorzem, wiecskwar zie dziesiaj i poprzednie dni lał. Dobrze, ze woda blisko woda ma 24 stopnie wkec kapielom niema Granic.

Jestem w dziurce wiec zasieg bele jaki.

Wyczytałam jaki zasięg, ale szyfry złamaneU nas też skwar i nie popuszcza, a ponoć ma być gorzej
Wyspowiadałam EM co podlał i już wiem , ze nie wszystko i straty mogą być W złym momencie mnie dopadło
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:54, 07 sie 2018

Do góry
Sylwia piekne projekty takie chcesz zrobic?
Piszesz o jesieni to nie jesien to takie lato skwarne. Roslinynie wytrzymuja.
Bedzie numer jak liscje opadna we wrzesniu a w pazdzierniku zaczna odrastac.
Nie zbadane sa wyroki....

Nke wiem co tam umnie,.ale w Wawiebo chlodniej l. Jestem nadmorzem, wiecskwar zie dziesiaj i poprzednie dni lał. Dobrze, ze woda blisko woda ma 24 stopnie wkec kapielom niema Granic.

Jestem w dziurce wiec zasieg bele jaki.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 17:47, 07 sie 2018

Do góry
Dopóki będzie basen i inne instalacje na trawniku nic nie zrobisz. Od wysiania do wschodu i późniejszego koszenia aby po nim chodzić potrzebne co najmniej 1,5 miesiąca.

Moim zdaniem jak skończy się sezon posciagasz te wszystkie instalacje kup kilka worków ziemi do trawnika
Skos trawnik dosyć nisko rozłóż ziemię wszędzie ok centymetra nawiez troche nawozem jesienny rozgrab wszystko równiutki i posiej trawę ręcznie równo lekko przegrab i ubij odwrotna strona grabi podłej. Po 2 tygodniach powinna wzejść trawka.
Odpowiednia pora byłby początek września.
Wiosna wygrabić, na początku kwietnia rozsiewaj nawóz wiosenny ponów nawożenie we połowie czerwca do końca czerwca i później początek września jesiennym.

Następnie kosić i podlewac w zależności od pogody.
Ptasi gaj 17:18, 07 sie 2018

Do góry
Siedemnasta godz morze w bezruchu dosłownie lustro. Bardzo gorąco nie ma wiatru.

Ptasi gaj 12:50, 07 sie 2018

Do góry
Skwar się leje, lekki wiatr zwrotnikowy.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:50, 06 sie 2018

Do góry
Odpisalam odnosnie oczka na moim watku i na priw. Zacznij od watku.

Przeczytałam i na wątku i na priv Dzięki za pomoc
W wolnej chwili będę zgłębiać temat

Widzę, że superowo wypoczywasz Macham
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:44, 06 sie 2018

Do góry
Waldek ziomku. Napisałam z umiarem!!!! przecież roślina nadziemna się nie ruszy jak nie będzie miała korzenia. Trzeba stworzyć ten korzeń nawiezc trawnik.

Elu i wszyscy zainteresowani tematem którzy planują niebawem zakładać własne trawniki. Przypomnę, bo wątków i postów dotyczących tego tematu przez lata uzbierało się naprawdę wiele. Zasada jest prosta. Po wstępnym przygotowaniu gleby pod trawnik, przedsiewnie zasilamy ją nawozem na głębokość ok 4-5 cm w proporcjach NPK 6-16-16 . To fosfor i potas w przeważającej mierze będą decydować o tym jak prawidłowo rozwinie się system korzeniowy traw. Po rozrzuceniu nasion przez kolejne 60 dni nie nawozimy trawnika żadnym nawozem. Po tym czasie lub po zimie odwracamy proporcje, ponieważ nadszedł czas aby nasz trawnik nabrał masy i koloru. Stosujmy nawozy przeznaczone do trawników, a nie te dedykowane ogrodnikom czy rolnikom. Teraz nasz pierwszy nawóz którym zasilimy nowy trawnik powinien mieć proporcje NPK 16-6-6 a nawet przy zasobnej glebie 16-2-4. Zasada ta dotyczy zarówno trawników zakładanych z siewu jak i z rolki.
Ptasi gaj 20:19, 06 sie 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aż dziwne, że prawie ludzi brak. Widziałam dziś w gazecie zdjęcie plaży koło Władysławowa. Parawan koło parawanu, a na plaży tłumy.
Elu jak wrócisz, to ja proszę żebyś wysłała mi na priv namiary na taką odludną plażę.

Naród lubi ciasnotę też tak kiedyś jeździłam. Spotkałam człowieka na spacerze w bardzo. Zatłoczonej miejscowości i tak gadka szmatka i mówi a 4 km jest plaża 100 m szeroka więc z eM pojechaliśmy szczęka nam opadła.
Pusta plaża jak widać czysty piaseczek.

Tutaj jeździmy od 18 lat.
Ptasi gaj 20:18, 06 sie 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aż dziwne, że prawie ludzi brak. Widziałam dziś w gazecie zdjęcie plaży koło Władysławowa. Parawan koło parawanu, a na plaży tłumy.
Elu jak wrócisz, to ja proszę żebyś wysłała mi na priv namiary na taką odludną plażę.

Naród lubi ciasnotę też tak kiedyś jeździłam. Spotkałam człowieka na spacerze w bardzo. Zatłoczonej miejscowości i tak gadka szmatka i mówi a 4 km jest plaża 100 m szeroka więc z eM pojechaliśmy szczęka nam opadła.
Pusta plaża jak widać czysty piaseczek.

Tutaj jeździmy od 18 lat.
Ptasi gaj 17:00, 06 sie 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Ja jak jestem nad morzem nie jem nic poza rybami
Piekna plaża

My też makrele wędzone i smażone flondry.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:07, 06 sie 2018

Do góry
Waldek ziomku. Napisałam z umiarem!!!! przecież roślina nadziemna się nie ruszy jak nie będzie miała korzenia. Trzeba stworzyć ten korzeń nawiez trawnik.
Przecież nie musi to być nawóz w granulacie. Magiczna siła nawóz do rozcieńczenia w wodzie.
Zazwyczaj jest tak, że trawa z rolki jest co tydzień odżywiana dolistnie u hodowcy aby dobrze wyglądała. U kupującego który nie ma pojęcia o dalszym postępowaniu to zdycha.

Ja mam sporą działkę i trawniki zakładaliśmy częściami i za każdym razem przed posianiem trawy wysiewalismy nawóz i nie bylo problemu z trawnikiem .
Rosnie dobrej pory b dobrze wszystkie.
Ptasi gaj 15:47, 06 sie 2018

Do góry
Wieczorem i w nocy przechodziły ciężkie chmury i dosyć dobrze popadało więc plaża mokra fala ogromniasta teraz już się zmienia.

Wczorajszy wieczór

Jestem teraz w Dz i zjadłam spagetki ledwo zyje.
Idziemy zaraz na lody. Dzisiaj spacerujemy plaza i takie widoki.

Ptasi gaj 15:18, 06 sie 2018

Do góry
Piękna pogoda ciepły wiatr woda jeszcze cieplejsza.

Świat się zmienia

Kłopoty - problemy z trawnikiem 02:39, 06 sie 2018

Do góry
Ja bym dała jeszcze nawóz jak nie nawoziles ziemi pod trawnik czy trawnik po położeniu, ale zrób to z umiarem bardzo delikatnie jeszcze letnim a w połowie lub pod koniec września jesiennym to wszystko zależy od kondycji trawnika.
Nic nie tracisz nawożąc trawnik może tylko zyskać.

Trawników u których trawa nie ma jeszcze dostatecznie rozwiniętego systemu korzeniowego oraz podczas tzw letniego stresu cieplnego nie nawozi się żadnymi nawozami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies