Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Ewa_g 13:48, 08 sie 2018

Dzień dobry.

Chciałam przedstawić Wam mój trawnik. Jest już dojrzałym trawnikiem.

W zeszłym roku we wrześniu zrobilismy wertykulację (wertykulator elektryczny) aby pozbyć się nagromadzonego przez cały sezon filcu.
Na wiosnę zrobiliśmy aerację (buty z kolcami) i posypaliśmy piaskiem wymieszanym z torfem odkwaszonym (ok. 400 kg na 100m2) + nawożenie (nie pamiętam jaki nawóz na pewno nie długo działający). Póżniej trawnik nawieziony był w drugiej połowie maja tym samym nawozem. Końcem czerwca i lipca został nawieziony Florowit do trawników z mchem.
14 kwietnia

28 kwietnia

5 maja

13 lipca

8 sierpnia

Pytań mam wiele. Ale najpierw najważniejsze:
1. Na zdjęciu z 5 maja pojawiają się jaśniejsze plamy - to jakaś odmiana trawy (niepożądanej trawy?), która w tym czasie kwitła bardzo nisko. Pomimo niskiego koszenia kwiatostany pozostawały widoczne między liśćmi trawy dając niefajny efekt wizualny.

2. Jaka może być przyczyna powstawania brązowych plam jak po lewej stronie na dole na zdjęciu z 8 sierpnia?

3. Jakieś sugestie co do dalszej pielęgnacji?
waldek727 14:31, 08 sie 2018

Ewa_g napisał(a)
Dzień dobry.
Pytań mam wiele. Ale najpierw najważniejsze:
1. Na zdjęciu z 5 maja pojawiają się jaśniejsze plamy - to jakaś odmiana trawy (niepożądanej trawy?), która w tym czasie kwitła bardzo nisko. Pomimo niskiego koszenia kwiatostany pozostawały widoczne między liśćmi trawy dając niefajny efekt wizualny.

2. Jaka może być przyczyna powstawania brązowych plam jak po lewej stronie na dole na zdjęciu z 8 sierpnia?

3. Jakieś sugestie co do dalszej pielęgnacji?

1)wiechlina roczna
2)przedawkowany azot lub miejsce żerowania pędraków.
Ewa_g 14:59, 08 sie 2018

Dziękuję Waldku.

Wiechlina roczna:
1. Założyć trawnik na nowo.
2. Nauczyć się z nią żyć.
3. Jest jakaś 3 opcja?
dirty_steve 18:44, 08 sie 2018

Wiosna zrobiona była wertykulacja i dosiewka trawy, po czym ładnie wzeszła w pustych miejscach i się zagęściła. W międzyczasie trawnik był podlewany i regularnie nawożony nawozem wieloskładnikowym.

W ostatnim czasie zauważyłem, że ta nowa trawa zaczyna usychać i zostaje tylko ta stara ... czy to wina obecnych upałów ? czy może za mało wody (co 2 dni, rano)? czy może po prostu to podłoże jest kiepskie i nic tam nie urośnie...? może za słabo się ukorzeniła ?

Jak można po dosianiu pomóc jej prawidłowo się ukorzenić?

ElzbietaFranka 20:21, 08 sie 2018

waldek727 napisał(a)

Trochę głodny jest ten Twój trawniczek Beato ale ogólnie wygląda nieźle. Zbyt rzadko go zasilasz. Trawniki w zależności od gleby, pogody i częstotliwości koszenia nawozi się w sezonie wegetacyjnym co ok 45 dni. Substral magiczna siła jak na trawę ma za dużą zawartość procentową azotu. Jest to nawóz do wyjątkowo zagłodzonych trawników. Na tę porę roku dla młodego trawnika polecam Ci zastosować Vila Yara Pro-complex.

Waldek pokaż swój trawnik na twoim wątku. Inne rośliny tez jak się czują w te upały po przeciwnej strony Wawy.
Pisze tu bo jesteś nie obecny.
ren133 21:26, 08 sie 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Za często nawoziles kwiecień, czerwiec koniec początek lipca i później jesiennym sierpień koniec początek września jesiennym bez azotu.

Podlewanie ok 1 godziny co drugi dzień.
Kilka razy pisałam.

Trzeba czytać w tym wątku wszystko jest napisane.

Brązowienie a może sypales nawóz i nie podlales woda dobrze
Przegrab go. Ponakluwaj widłami lub czymś ostrym.

A mnie zaintrygowała informacja o podlewaniu trawnika ... Dlaczego zraszacze maja podlewać trawnik co drugi dzień przez całe 60 minut??? Ja mam ustawione tylko 15 minut i wydaje mi się, że jest ok.

Mój jest taki...dzisiejsze zajęcie
eVka 23:47, 08 sie 2018

Również czytałam żeby podlewać rzadziej ale długo,żeby woda głęboko wsiąkła. Podlewam trawnik co drugi dzień 1-1.5 godziny.
waldek727 02:23, 09 sie 2018

ren133 napisał(a)

Mój jest taki...dzisiejsze zajęcie

Renatko. Śliczniutki dywanik. Cieszę się razem z Tobą, że utrzymujesz go w nienagannej kondycji. Pozdrawiam.
waldek727 03:11, 09 sie 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Waldek pokaż swój trawnik na twoim wątku. Inne rośliny tez jak się czują w te upały po przeciwnej strony Wawy.
waldek727 03:22, 09 sie 2018

Elu. Jestem obecny jak wszyscy śpią. Nie mam czasu na prowadzenie w dalszym ciągu swojego wątku i na merytoryczne rozmowy o ogrodach. Staram się co roku zamieszczać parę fotek swojego trawnika ale ile można pokazywać trawnik o powierzchni 250 m2.
Mój trawnik to nieco inna bajka ponieważ w całości był wysiany na oborniku zmieszanym z próchniczą glebą. Do tego doszło 150 kg mączki bazaltowej a corocznie poza pracami pielęgnacyjnymi pokrywany jest kompostem i opryskiwany ANHK. Jest to jeden z niewielu trawników na forum który nie jest nawożony sztucznymi nawozami. Ja to lubię, ja to kocham i ja to robię ale wymaga to ode mnie dużo więcej czasu niż poświęcają go swoim trawnikom inni.