Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

marcinek03 18:43, 05 sie 2018

Mozliwe, ze ktos juz pisal ale.sie dokopac ciezko. Przejade aeratorem
i wertykulatorem. Ale juz raz jechalem i to samo po miesiacu. Moze była za czesto podlewana tym sposobem ok 30min dziennie. Zobaczymy. Moze odzyje. Na razie wygrabianie, ale poczekam chyba na chlodniejsze dni
waldek727 02:39, 06 sie 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Ja bym dała jeszcze nawóz jak nie nawoziles ziemi pod trawnik czy trawnik po położeniu, ale zrób to z umiarem bardzo delikatnie jeszcze letnim a w połowie lub pod koniec września jesiennym to wszystko zależy od kondycji trawnika.
Nic nie tracisz nawożąc trawnik może tylko zyskać.

Trawników u których trawa nie ma jeszcze dostatecznie rozwiniętego systemu korzeniowego oraz podczas tzw letniego stresu cieplnego nie nawozi się żadnymi nawozami.
ElzbietaFranka 16:07, 06 sie 2018

Waldek ziomku. Napisałam z umiarem!!!! przecież roślina nadziemna się nie ruszy jak nie będzie miała korzenia. Trzeba stworzyć ten korzeń nawiez trawnik.
Przecież nie musi to być nawóz w granulacie. Magiczna siła nawóz do rozcieńczenia w wodzie.
Zazwyczaj jest tak, że trawa z rolki jest co tydzień odżywiana dolistnie u hodowcy aby dobrze wyglądała. U kupującego który nie ma pojęcia o dalszym postępowaniu to zdycha.

Ja mam sporą działkę i trawniki zakładaliśmy częściami i za każdym razem przed posianiem trawy wysiewalismy nawóz i nie bylo problemu z trawnikiem .
Rosnie dobrej pory b dobrze wszystkie.
Gardenarium 20:45, 06 sie 2018

Adrian1992ii napisał(a)
Witam wszytskich forumowiczów

Na podwórku posiadam ok 200-250m2 trawnika jeśli wgl można to tak nazwa
Trawnik jest przerośniety chwastami różnego rodzaju, mleczami, są również ubytki w niektórycb miejscach na obecną chwile napewno nie stać mnie na jakikolwiek tranik z rolki bo wiele razy mi juz taki proponowano w załączniku podsyłam zdj. jak to obecnie wyglada czy macie jakis pomysł na uratowanie tego co na zdj. są jakieś sródki na chwasty ale w moim przypadku to chyba wypadałoby popsikać cały trawnik czy wgl jest sens ładować w to pieniądze czy to pomoże. PROSZĘ O POMOC pod trawnikiem jest zamontowane nawadnianie

Myslę, że można go uratować, trzeba opryskać Starane lub Mniszek na chwasty dwuliścienne. Poczekać aż znikną, dopiero zająć się naprawą trawnika.

1. Skosić
2. wzruszyć grabiami puste miejsca
3. posypać nasionami trawnika sportowego
4. Posypać ziemią do trawników z worków (bez nasion chwastów)
5. Posypać nawozem wielskładnikowym do trawników
6. Lać wodę przez dwa dni w ilości 15 l/m2
7. Będzie dobrze.

8. Potem lać wodę co dwa, trzy dni w ilości 10 l/m2

Potem na końcu zrobić kanciki. Jak już będzie nowa trawa.
Potrwa to z miesiac ale będzie warto.

Instagram Ogrodowiska
waldek727 22:44, 06 sie 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Waldek ziomku. Napisałam z umiarem!!!! przecież roślina nadziemna się nie ruszy jak nie będzie miała korzenia. Trzeba stworzyć ten korzeń nawiezc trawnik.

Elu i wszyscy zainteresowani tematem którzy planują niebawem zakładać własne trawniki. Przypomnę, bo wątków i postów dotyczących tego tematu przez lata uzbierało się naprawdę wiele. Zasada jest prosta. Po wstępnym przygotowaniu gleby pod trawnik, przedsiewnie zasilamy ją nawozem na głębokość ok 4-5 cm w proporcjach NPK 6-16-16 . To fosfor i potas w przeważającej mierze będą decydować o tym jak prawidłowo rozwinie się system korzeniowy traw. Po rozrzuceniu nasion przez kolejne 60 dni nie nawozimy trawnika żadnym nawozem. Po tym czasie lub po zimie odwracamy proporcje, ponieważ nadszedł czas aby nasz trawnik nabrał masy i koloru. Stosujmy nawozy przeznaczone do trawników, a nie te dedykowane ogrodnikom czy rolnikom. Teraz nasz pierwszy nawóz którym zasilimy nowy trawnik powinien mieć proporcje NPK 16-6-6 a nawet przy zasobnej glebie 16-2-4. Zasada ta dotyczy zarówno trawników zakładanych z siewu jak i z rolki.
Pitz 09:31, 07 sie 2018

waldek727 napisał(a)

Elu i wszyscy zainteresowani tematem którzy planują niebawem zakładać własne trawniki. Przypomnę, bo wątków i postów dotyczących tego tematu przez lata uzbierało się naprawdę wiele. Zasada jest prosta. Po wstępnym przygotowaniu gleby pod trawnik, przedsiewnie zasilamy ją nawozem na głębokość ok 4-5 cm w proporcjach NPK 6-16-16 . To fosfor i potas w przeważającej mierze będą decydować o tym jak prawidłowo rozwinie się system korzeniowy traw. Po rozrzuceniu nasion przez kolejne 60 dni nie nawozimy trawnika żadnym nawozem. Po tym czasie lub po zimie odwracamy proporcje, ponieważ nadszedł czas aby nasz trawnik nabrał masy i koloru. Stosujmy nawozy przeznaczone do trawników, a nie te dedykowane ogrodnikom czy rolnikom. Teraz nasz pierwszy nawóz którym zasilimy nowy trawnik powinien mieć proporcje NPK 16-6-6 a nawet przy zasobnej glebie 16-2-4. Zasada ta dotyczy zarówno trawników zakładanych z siewu jak i z rolki.

Co w przypadku, kiedy ziemia nie była w ten sposób nawożona przed położeniem rolki?
Czy mogę zastosować wspomnianą magiczną siłę?
Co z miejscami, w których pojawiają się małe ogniska pleśni? Czy stosować środki grzybobójcze?

BeataC 22:44, 07 sie 2018

Dzień dobry, witam wszystkich serdecznie. Przeglądam wpisy na Forum i jestem pod wrażeniem wiedzy Pani Danuty i Pana Waldka - fantastycznie, że są osoby, które poświęcają czas i chcą się podzielić swoim doświadczeniem.

Mamy 7 sierpnia i wiem, że trawnik na zdjęciu jest nierówno nawieziony - mąż praktykował po raz pierwszy - mam nadzieję, że się nauczymy. Nie chciałabym mu zrobić krzywdy, więc proszę o odpowiedź - 1) czy mogę jeszcze w tym tygodniu zastosować SUBSTRAL - Magiczna siła, nawóz - regenerator do trawnika(poprzednie nawożenie w maju - nie pamiętam jakim nawozem), 2) czy lepiej wybrać jakiś wieloskładnikowy nawóz granulowany? 3) A może poczekać do września i zastosować nawóz jesienny?
No i po lekturze wpisów, mam tajemny plan, oddać ziemię do badania (świetna propozycja - sama jestem ciekawa, jakie będą wyniki). Nie wiem jaką warstwę ziemi (z jakiej głębokości należy to zrobić). Beata
waldek727 22:55, 07 sie 2018

Pitz napisał(a)

Co w przypadku, kiedy ziemia nie była w ten sposób nawożona przed położeniem rolki? Czy mogę zastosować wspomnianą magiczną siłę?
Co z miejscami, w których pojawiają się małe ogniska pleśni? Czy stosować środki grzybobójcze?

Pitz. Jak producent trawników rozkłada ręce, to co my możemy Ci poradzić. Nie zasiliłeś gleby fosforem i potasem przed rozłożeniem darni, zapewne też po walcowaniu nie zruszyłeś chociażby grabiami ziemi, utopiłeś trawnik i jeszcze go zagrzybiłeś. Nie wiem jakie są Twoje oczekiwania. Jeżeli chcesz mieć ładny gęsty trawniczek to zdejmij to co jeszcze zostało i połóż nowy w/g zasad zakładania trawników z rolki. Jeżeli przed domem ma być tylko coś zielonego to próbuj z magiczną siłą.
waldek727 23:45, 07 sie 2018

BeataC napisał(a)

Dzień dobry, witam wszystkich serdecznie. Przeglądam wpisy na Forum i jestem pod wrażeniem wiedzy Pani Danuty i Pana Waldka - fantastycznie, że są osoby, które poświęcają czas i chcą się podzielić swoim doświadczeniem.

Mamy 7 sierpnia i wiem, że trawnik na zdjęciu jest nierówno nawieziony - mąż praktykował po raz pierwszy - mam nadzieję, że się nauczymy. Nie chciałabym mu zrobić krzywdy, więc proszę o odpowiedź - 1) czy mogę jeszcze w tym tygodniu zastosować SUBSTRAL - Magiczna siła, nawóz - regenerator do trawnika(poprzednie nawożenie w maju - nie pamiętam jakim nawozem), 2) czy lepiej wybrać jakiś wieloskładnikowy nawóz granulowany? 3) A może poczekać do września i zastosować nawóz jesienny?
No i po lekturze wpisów, mam tajemny plan, oddać ziemię do badania (świetna propozycja - sama jestem ciekawa, jakie będą wyniki). Nie wiem jaką warstwę ziemi (z jakiej głębokości należy to zrobić). Beata

Trochę głodny jest ten Twój trawniczek Beato ale ogólnie wygląda nieźle. Zbyt rzadko go zasilasz. Trawniki w zależności od gleby, pogody i częstotliwości koszenia nawozi się w sezonie wegetacyjnym co ok 45 dni. Substral magiczna siła jak na trawę ma za dużą zawartość procentową azotu. Jest to nawóz do wyjątkowo zagłodzonych trawników. Na tę porę roku dla młodego trawnika polecam Ci zastosować Vila Yara Pro-complex.
BeataC 00:47, 08 sie 2018

Panie Waldku, dziękuję za odpowiedź, będę wypatrywać Vila Yary. Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies