Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogródek Iwony 10:29, 22 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Co do drzew wystarczy pooglądać Danusi realizacje i będziesz wiedziała co poleca
Napewno ambrowiec, grujecznik, miłorząb, tulipanowiec, brzozy (choć wybiera takie inne)

Dzięki Małgosiu, sypiesz nazwami prosto z rękawa Masz rację, że takie Danusia sadziła.
Ogródek Iwony 09:55, 22 lip 2014

Do góry
Co do drzew wystarczy pooglądać Danusi realizacje i będziesz wiedziała co poleca
Napewno ambrowiec, grujecznik, miłorząb, tulipanowiec, brzozy (choć wybiera takie inne)
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:06, 22 lip 2014

Do góry
Jeżówki zachywcające w trawach. Napisz proszę jaka to odmina bo mają cudowny, idelany kolor.
Cala rabata zachwyca.
Syla jak patrzę na Twoje idealne brzozy to płakać mi się chce.... Co mam zrobić z moimi? Wyrzucić i posadzić od nowa? Dwie pendule i dwie strzeliste ale tez jakieś krzywe.... Wyrzucić to za łatwo mi się napisalo... Wykarczować.....
Ogród Sylwii od początku cz.II 23:53, 21 lip 2014

Do góry
Syla napisał(a)
moje dzisiejsze wypociny .... jutro zrobię ładniejsze fotki .... teraz na roboczo ....

Ależ mi się ten widoczek podoba! Super że brzozy znów wchodzą na salony! Ich kora, listeczki są cudniaste. No, ok może mniej cudne jak już opadną, ale przez te parę miesięcy są cudne!
Kompozycje z trawami w roli głównej 22:57, 21 lip 2014

Do góry
Podpowiedzcie proszę, która odmiana Hakonechloa najlepiej wkomponuje się w biały kąt w moim ogrodzie. Chcę ją posadzić pod hortensjami Limelight. W pobliżu miskanty Gracillimusy i brzozy Doorenbos.
Obawiam się, że Aureola będzie zbyt żółta. Zastanawiam się nad Fubuki.
Co sądzicie o takim rozwiązaniu.
Przesyłam też link do kompozycji, która mnie zauroczyła:

http://www.houzz.com/photos/138184/Romantic-Tarrytown-Terrace-traditional-landscape-new-york

Zastanawiam się, która to z odmiana Hakonechloa.
W treści (opisach pod zdjęciem) pada słowo Aureola. Nie jest za mało żółta jak na Aureolę?
Mój kawałek planety 21:49, 21 lip 2014

Do góry
Katiaxx, ale brzozy są takie piękne!!
Mój kawałek planety 20:40, 21 lip 2014

Do góry
Kasiu, wiem że powinnam ale ciągły brak czasu to moja zmora, poza tym nie mam wielu roślin więc nie ma za bardzo fotografować, początkowo jesienią sądziłam że dam radę zrobić całą tę cześć ogrodu czyli tył domu, teraz wiem że dam radę zrobić połowę połowy.

Ale już wklejam zdjęcie gdzie planuję buki dawyck gold - pomiędzy ś. serbskim a brzozą, szczerze mówiąc pozbyłabym się tej brzozy , ich tam rośnie ze 4 w kępie a konto czegoś ciekawszego ale mąż się uparł ...

z góry wygląda tak :

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:48, 21 lip 2014

Do góry
Ewelino do prac w ogrodzie zmuszać nie muszą, z innymi pracami to już gorzej ale jak trzeba to łapie się za wszystko, wychodzę z założenia, że każda umiejętność może się kiedyś przydać, a na własnych błędach człowiek najwięej się uczy.

Co w planach... są dwie rabaty ta, która zacznie powstawać zarezerwowana jest dla kilku hortensji, różaneczników, żurawek no i kilku smaczków, które zapewne wyjdą w praniu. Druga to większe przedsięwzięcie, będą brzozy buksiki, hosty, tawuły paprocie i obok energetyczna bylinówka w kolorach czerwieni fioletu i różu, ale na tą trzeba będzie poczekać, a między tymi rabatami będzie namiastka krótkiej alejki wśród roślin, o takiej zawsze marzyłem, a będzie prowadzić do ogródu siostry, który powstaje na razie na papierze

Aniu spokojnie, mnie nie straszne doradzanie w kwestii żurawek, podajesz wymagania, a ja szukam czegoś konkretnego i w miare możliwości sprawdzonego

Agato to samo powiedziałem później mamie bo tak się złożyłą, że była w pobliżu no cóż często się tak zdarza.
Napisałaś wielkie słowa, ae dziękuje, że tak myślisz. Do wypełnienia moich planów potrzebne mi jeszcze dwa sezony, później będę sobie tylko kosmetycznie przerzucał rośliny z miejsca na miejsce i w międzyczasie budował ogród siostry

Jagodo cieszą mnie takie reakcje ludzi, ale zazwyczaj tak reagują osoby obce i nieznajome, miejscowi już tak z entuzjazmem nie podchodzą, albo nie komentują... oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka bo miłyvh komentarzy już dużo słyszałem
Na rabacie ędą na pewno hortensje bo ich bardzo mi w ogrodzie brakuje

Ewo najmilsze sytuacje są wtedy jak np podlewam i ktoś podchodzi pochwalić lub zapytać jakim cudem lilie mają ponad dwa metry muszę jeszcze troszke wielkoludó w dosadzić
Ogród Sylwii od początku cz.II 15:46, 21 lip 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Ja też siły wzdychać nie mam. Cudne ciurkadełko, a jeszcze jak będą rośliny posadzone i podrośnięte... bosko będzie. A lustro i te duże brzozy!! Ehhhh. Pokazałabyś szerszą perspektywę na ciurkadełko i lustro i jeżówki posadzone! Masz fajne zestawienia roślin.

Nikol oczywiście , że pokażę szerszą perspektywę jak tylko ogarnę to i owo ....Nie dzierżę bałaganu to jak mam Was nim faszerować ?

Przy brzozowej dzisiaj pracuję .... Dosadzam kulki bukszpanowe , cisowe ... no i jeżówki i trawy ....
Ja zdążę przed burzą to wstawię fotki

teraz mieszam w garach
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:32, 21 lip 2014

Do góry
Ja też siły wzdychać nie mam. Cudne ciurkadełko, a jeszcze jak będą rośliny posadzone i podrośnięte... bosko będzie. A lustro i te duże brzozy!! Ehhhh. Pokazałabyś szerszą perspektywę na ciurkadełko i lustro i jeżówki posadzone! Masz fajne zestawienia roślin.
Zielonym do góry... 11:03, 21 lip 2014

Do góry
No i pierwsze "nasadzenia"

Thujki wzdłuż ogrodzenia

i Brzózki (tak te patyki koło ogrodzenia to brzozy, ale zaraz wrzucę jak teraz wyglądaja) a przed nimi jodły...niestety coś u mnie choruują i nie wiem czemu...będę musiał wymienić...może na modne Serby ale to dopiero w przysżłości...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:20, 21 lip 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)
Zastanawiam się jakie drzewa alejowe pasują, według Was, do olbrzymich klonów polnych? Klony rosną przed płotem i zrzucają chyba tony liści i nasion...ale jesienią są przepiękne.

Planuję, oczywiście po ogrodowiskowemu, sadzić białokore brzozy. Co dokomponować, żeby całość trzymała się razem? Początkowo myślałam o katalpach, ale teraz już nie jestem pewna kompozycyjnej spójności. Czy jestem skazana na Klon pospolity 'Globosum'?

kolumnowe graby
http://www.pinterest.com/pin/431853051740985680/
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:26, 20 lip 2014

Do góry
Syla napisał(a)
Iza , ale ujęcia ... tojeść z paprocią w Twoim minimalistycznym wydaniu ... no obłęd !

Syla dziękuję ... lubię to połączenie ale obłęd i to klonujący się bez umiaru to mamy u Ciebie ... brzozy w plazmie powalają i insze inszości tez
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:02, 20 lip 2014

Do góry
Zastanawiam się jakie drzewa alejowe pasują, według Was, do olbrzymich klonów polnych? Klony rosną przed płotem i zrzucają chyba tony liści i nasion...ale jesienią są przepiękne.

Planuję, oczywiście po ogrodowiskowemu, sadzić białokore brzozy. Co dokomponować, żeby całość trzymała się razem? Początkowo myślałam o katalpach, ale teraz już nie jestem pewna kompozycyjnej spójności. Czy jestem skazana na Klon pospolity 'Globosum'?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:51, 18 lip 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Dla tych , którzy nie nadążają wklejam skrót napisany dla Małej Mi

Ania! Napisałem skrót i wcielo! Grrrr, jeszcze raz, ale w skroconej formie....
Forum chyba zrobiło sobie wakacje
U mnie kwitnie wszystko to co Ty masz na pewno, wiec jeden wątek masz z głowy

Danusia najprawdopodobniej szaleje w ogrodach, bo na wątku cisza...

Madżenie ogrodnika zwolniło znacznie tempo, niemożliwe stało się możliwe

Gosia malkul zakłada trawnik. Czeka na niego całe forum i wszyscy protetycy w kraju, bo szczęki wyleca nam wszystkim

Juzia G pokazała piękne brzozy. Po prostu piękne, dwumetrowe drzewa. U Ciebie to miniaturowe iglaki porosly większe one, ale dla mnie to strefa marzeń by takowe brzozy mieć

Gabriela ma piękne obramowanie warzyw w postaci plotku z pędów derenia Przedsiębiorczość ogrodowiczan powinna być nagradzana

Magda o przydomku długonoga ma tak pięknie, że Bogda juz ani zaglądać do niej nie chce A szkoda, bo takie ogrody to w katalogach się widuje, a my mamy na własność

Ana art swoim trawnikiem wpedza mnie w kompleksy, a paczenie nawet na tak intensywną zieleń wcale mnie nie uspokaja...

Gierczusia kupiła klona. Najpierw rósł w salonie, ale cudem znalazła dla niego miejsce w ogrodzie. Zawsze może kupić drugiego, w końcu klon w domu zawsze spoko

Sylwia Syla spędza kilka godzin dziennie w ogrodzie i ma tak wycackane rabaty, że chwascika nie uświadczysz... Nie to co u mnie

Na razie tyle, pozdrawiam

Sebek dziękuję bo w niewiedzy ciut byłam a tak chwila i jestem prawie na czasie ... i brawo ... uwielbiam Twoje potyczki ze słowem bo wychodzą z wielką wygraną po Twojej stronie ... światu pokazał Wiśniewski, że umysł ścisły tez potrafi rządzić słowem a nam tu Ty o tym przypominasz ... przeczytam sobie jeszcze raz !

kawałek o protetykach mnie rozwalił ... i ekran do polerowania
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:44, 18 lip 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Irenko ale moja wiśnia niestety chora Jakieś plamy ma. No nic dorze że wisienki dojrzalyZa pozdrowienia dla Krzysia dzięki

Nie do końca sie zgodzę z twierdzeniem Miry. Wiśnie w moich okolicach w ubiegłym roku po obfitych i długotrwałych opadach najpierw zbrązowiały a potem zrzucały liscie, w tym roku wyglądaja na mocno chore.
Brzozy z żółknącymi liśćmi latem to zamieranie pedów...
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:42, 18 lip 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Witaj Sabinka proponuję przeglądanie fotek a w razie pytań służę . Jestem młodym ogrodnikiem i eksperymentuję cały czas ... Właśnie wróciłam z ogrodu bo znowu przesadzałam . Tym razem rozchodniki spod brzozowej ... Brzozy za gęsto posadzone (taki zamysł) i rozchodniki mają za ciemno Poszły na słońce ....

Przeglądam i podczytuję trochę, a także robię notatki i teraz już mam podejrzanych znikających żurawek - larwy chrabąszczy i wiem czym i jak z nimi walczyć. W przerwie przeglądania sprzątam, aby mieć dużo czasu jutro na ogród. Myślałam, że za gorąco na przesadzanie,a teraz juz wiem, że nie Dziękuję!
Ogród Sylwii od początku cz.II 21:10, 18 lip 2014

Do góry
Sabina76 napisał(a)
Kolejny piękny ogród! Skarbnica wiedzy. Jestem w tej chwili na stronie 125. Wieczór długi Pozdrawiam i witam

Witaj Sabinka proponuję przeglądanie fotek a w razie pytań służę . Jestem młodym ogrodnikiem i eksperymentuję cały czas ... Właśnie wróciłam z ogrodu bo znowu przesadzałam . Tym razem rozchodniki spod brzozowej ... Brzozy za gęsto posadzone (taki zamysł) i rozchodniki mają za ciemno Poszły na słońce ....
Ogródek Iwony 15:55, 18 lip 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Jeszcz e jedno wyczytałam że masz małą działkę a już hodujesz sobie wroga na działce ---to dąb Wycinaj go jak najszybciej póki mały bo ----straszny brudas liście do niczego się nie nadają nawet pod sciółkę jak gniją strasznie śmierdzą ,a jak bedą żołędzie będziesz miała je wszędzie i nic nie będzierosło chyba że to przewidziałaś Dąb stary ma moja synowa iiiiii niech go diabli wezą

Zawitko, zmartwiłaś mnie. Nie wiedziałam, że to taki problem z dębem. To drzewo jest symbolem naszej gminy. I jakby wkomponował się w okolice, gdzie mieszkam (tereny Borów Tucholskich). W naszej wsi rośnie pomnik przyrody - ładniejszy dąb, niż historyczny Zbyszko w Woziwodzie.

Dlatego, jak się pojawił u nas dąb, zastanawialiśmy się, co z nim zrobić. Zdecydowaliśmy, że zostanie. Bo to tak, jakby element naszej architektury. Moja wieś położona jest w samym środku lasów, gdzie się nie wyjedzie, tam las (sosny, jodły, świerki, brzozy i dęby).
A nasz dąb wybrał sobie miejsce,gdzie nie powinien nikomu przeszkadzać (boczna droga dojazdowa na pola), a daje piękny cień. Poczekam jeszcze trochę i się zastanowię. W tym roku pokazały się żołędzie. Będę go obserwować, czy są z nim jakieś kłopoty.

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:28, 18 lip 2014

Do góry
Dla tych , którzy nie nadążają wklejam skrót napisany dla Małej Mi

Ania! Napisałem skrót i wcielo! Grrrr, jeszcze raz, ale w skroconej formie....
Forum chyba zrobiło sobie wakacje
U mnie kwitnie wszystko to co Ty masz na pewno, wiec jeden wątek masz z głowy

Danusia najprawdopodobniej szaleje w ogrodach, bo na wątku cisza...

Madżenie ogrodnika zwolniło znacznie tempo, niemożliwe stało się możliwe

Gosia malkul zakłada trawnik. Czeka na niego całe forum i wszyscy protetycy w kraju, bo szczęki wyleca nam wszystkim

Juzia G pokazała piękne brzozy. Po prostu piękne, dwumetrowe drzewa. U Ciebie to miniaturowe iglaki porosly większe one, ale dla mnie to strefa marzeń by takowe brzozy mieć

Gabriela ma piękne obramowanie warzyw w postaci plotku z pędów derenia Przedsiębiorczość ogrodowiczan powinna być nagradzana

Magda o przydomku długonoga ma tak pięknie, że Bogda juz ani zaglądać do niej nie chce A szkoda, bo takie ogrody to w katalogach się widuje, a my mamy na własność

Ana art swoim trawnikiem wpedza mnie w kompleksy, a paczenie nawet na tak intensywną zieleń wcale mnie nie uspokaja...

Gierczusia kupiła klona. Najpierw rósł w salonie, ale cudem znalazła dla niego miejsce w ogrodzie. Zawsze może kupić drugiego, w końcu klon w domu zawsze spoko

Sylwia Syla spędza kilka godzin dziennie w ogrodzie i ma tak wycackane rabaty, że chwascika nie uświadczysz... Nie to co u mnie

Na razie tyle, pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies