Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z tatarakiem w tle

Ogród z tatarakiem w tle

katarzynkak 15:18, 05 wrz 2014

BarbaraM napisał(a)

Kasiu,wybacz ale ja jestem przeciwnikiem takich wierzb.Po prostu ich nie lubię.Dlatego wierzbę proponuję wysadzić,dosypać ziemi i podnieść tą rabatkę odrobinę.Obwódka bukszpanowa ładna więc można zostawić a pośrodku posadzić coś efektownego,kolorowego.Może lawenda albo róże okrywowe...albo jedno i drugie

Basiu, wiesz ja też teraz żałuje tej rabaty, a ta wierzba płacząca to pomysł męża i ciężko będzie coś w tym temacie wymyslec.

A może dać tam na środek kule na pniu, żeby nawiązywałam kształtem do kulek przy wjeździe? całość wypełnić niska różą np. okrywową lub miniaturką w kolorze rózowym?
Mam tam jeszcze wsadzone irysy fioletowe i troszkę żółtych, ale je mogę przesadzić na rabate angielską żółte rudbekie już przesadziłam, bo były bardzo wysokie i całkowicie zakryły obwódke bukszpanową.
katarzynkak 15:19, 05 wrz 2014

A może tak?
katarzynkak 15:20, 05 wrz 2014

Miałam jeszcze podpowiedź, aby wsadzić 3 brzozy pożyteczne, ale nie wiem sama czy będą tu pasować....
iwonaal 17:03, 05 wrz 2014

Kasiu, ja jestem laikiem. Wg mnie ciąć wiosną i krótko. Pozdrawiam
Katkak 20:18, 05 wrz 2014

Kasia utnij taki ok 7-mio centymetrowy patyczek, poucinaj liście i kwiaty tak jak Ci mówiłam, zamocz koniec w ukorzeniaczu i wsadź do doniczki (ja wolę do doniczki)do ziemi pomieszanej z torfem. Obficie podlewaj (tzn nie dopuść do przesuszenia bo hortki lubią wodę), a na wierzch możesz hortkę przykryć uciętą częścią plastikowej butelki po mineralnej. Stworzysz jej taką mini szklarenkę. Coś w ten deseń :

Pozdrawiam
Napia 00:53, 06 wrz 2014

Kasiu, pomysł z kulką na pniu na okrągłej rabacie nie bardzo przypadł mi do gustu. Z kolei dwa pozostałe pomysły - róże z lawendą za bukszpanową obwódką to klasyka, która moim zdaniem zawsze pięknie wygląda, a trzy brzozy oprócz tego, że ładnie wygladają w grupie, zasłoniłyby choć trochę dom sąsiada.
Aneta1309 11:16, 07 wrz 2014

Wszędzie ładnie ale dla mnie naj, naj rabata z szambem
Kasiu lustro w tym miejscu to super pomysł
Pozdrawiam
MalgosiaR 21:36, 07 wrz 2014

Hej Kasieńka, wrzuciłam specjalnie dla Ciebie zdjęcia u siebie...no, no coraz ładniej się robi a hortkami się nie przejmuj, jak Ola pisała przytniesz na wiosnę 15-20cm nad ziemią i sie rozhulaja zobaczysz nie poznasz ich za rok...miłego wieczoru Kasieńko
BarbaraM 21:56, 07 wrz 2014

Kasiu,albo róże + lawenda albo większe drzew.
Mogą być brzózki.
Będą pasowały.
Raczej nie kulka na pniu...Bardziej z rozmachem
katarzynkak 22:06, 07 wrz 2014

Witajcie
Dzisiaj byłam z rodzinką w zoo w Warszawie. Zauważyłam u siebie lekkie zboczenie ogrodnicze Chodząc tu i tam bardziej patrzyłam na drzewa, trawy, byliny niz na zwierzęta Też tak macie?