Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 18:31, 26 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Trawa u Ciebie, Elu katalogowa do pozazdroszczenia
Wymaga dużo pracy i znajomości podstaw pielęgnacji. Mój trawnik, niestety, zachwaszczony chwastnicą tak bardzo, że boję się momentu jego wymiany.
Pięknie wyglądają teraz w połowie lata białe akcenty hortensji. Oby nie zmieniały koloru jak najdłużej. Pozdrawiam

Adela zawitała dziękuję. Kochana z trawnikiem najgorsze początki potem jak już zaskoczysz o co chodzi w tej pielęgnacji to mały pikuś jak to mówią.
Trzeba pilnować i doglądać co w trawie piszczy i jej dogadzać.

Hortensje po różach to moje ulubienicę.
Na Ogrodowisku dowiedziałam się które i czego potrzebują jak przycinać aby olbrzymy wyrosły. Teraz już wiem które są ładne i tego będę pilnować.
Zachwycałam się wanilkami w zeszłym roku i kupiłam 4 szt a okazuje się, że są jeszcze ładniejsze gatunków przybywa jak róż.
Pamiętajcie o ogrodach 15:46, 26 lip 2018

Do góry
Grzegorz tak moze tak byc ze liscie juz zmjeniaja kolorystyke i w dotyku wrazenie papieru.
Jak o cos pytasz to pokazuj rosline u siebie chetnie pomoge.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:43, 26 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja tez chcialam zostawic bo to co roku utrapienie z tym zawieszaniem, ale eM mowi jak przybedzie odrostow to nie bedzie widac wiec zostaly zdjete.
Co za roznica lato czy zimawazne, ze rozswietla.

Perowska bardzo ladna roslina, zwiewna piekny kolor mozna wszedzie wsadzic i efekt zapewniony byle by miala slonce podlewac specjalnie nie trzeba.
Mam dwa krzaki i jak nigdy takie piekne w tym roku wyrosla wysoko musialam podeprzec.

Altana pomyslowa i robi wrazenie tylko czasu aby tam posiedziec.

Mój świerk wolno rosnie bardzo
Ptasi gaj 15:41, 26 lip 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Cześć Elu
Na ósmej stronie masz trzmielinę oskrzydloną, taką kupiłem w tym roku, malutka. Jak ona Ci rośnie i moja teraz ma takie listki suche w dotyku czy to normalne, podlewam co dzień a mam ją juz dwa miesiące.

Moja trzmielina ma ok 6 lat rosla w cieniu kupilam ze wzgledu na liscie i lotygi takie nie naturalne. Przesadziłam do slonca i w zaciszne miejsce i od tej pory pieknie sie przebarwia i jesienia jest cudowna pod warunkkem, ze wiatru nie ma.

Moja trzmielina tez juz zmienia kolor ale nie mocno. Cos takiego ma na zielonym lisciu kawalek czerwieni. To nje problem ma takie papierowe liscie zmienia kolorystyke.
Anna i Ogród 15:33, 26 lip 2018

Do góry
Aniu wszystkiego dobrego pociechy z dzieci i Emusia zdrowka zycze.

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:07, 26 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
A u mnie świątecznie
Przyznam się ze nie chciało mi sie zdejmiwac lampek w zimie i tak zostało
Oświetlają ogrod

Ja tez chcialam zostawic bo to co roku utrapienie z tym zawieszaniem, ale eM mowi jak przybedzie odrostow to nie bedzie widac wiec zostaly zdjete.
Co za roznica lato czy zimawazne, ze rozswietla.

Perowska bardzo ladna roslina, zwiewna piekny kolor mozna wszedzie wsadzic i efekt zapewniony byle by miala slonce podlewac specjalnie nie trzeba.
Mam dwa krzaki i jak nigdy takie piekne w tym roku wyrosla wysoko musialam podeprzec.

Altana pomyslowa i robi wrazenie tylko czasu aby tam posiedziec.
Ogród Cioci cz. 3 13:17, 26 lip 2018

Do góry

Nigdy fota nie odda tego co w realu. Jak obchodze swoj ogrod po przyjezdzie mam swoja sciezke ogladanie trwa i trwa. Ogrod trzeba widziec w calosci.

Malgosiu masz wszedzie piekne zakatki. Na drzewie to zolte to pnacze czy krzaczek na tle pnia.

Wycieczki udane bo w patze z natura.

Elu to trzmielina po pniu się wspina
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:11, 26 lip 2018

Do góry

Hortensje piekne dostaly deszczu ale dla nich to pestka wielkie pijusy.
Wczoraj juz podlewalam bo w sloncu kwiaty zwisaja.
Mimo tyle ulew wcale nie jest tak mokro ziemia tylko wilgotna.
Basiu 18 to nie tak malo, tez mam ok 20 ale zwieksze ilosc krzakow. Nawet wczoraj eM dal przyzwolenie na kupno bo ladne i dekoracyjne.

Oczko oczkiem w glowie masz racje. Najladniejsze sa wieczory komary teraz nie gryza, piwko, ksiezyc i zaby rechocza.
Tyle zab mi sie namnozylo, a jakie duze jak ropuchy.

Elu zab nie lubię brrr..piwka też nie zaspecjalnie a na komary jestem uczulona...ale wieżę Ci na słowo,że fajnie tak posiedzieć

Wiesz co? z roku na rok hortensjami jestem coraz bardziej zafascynowana...postanowiłam ,ze będę sadziła gdzie tylko się da .
Ukojenie 11:40, 26 lip 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Jeszcze takie fotki

Chodniczek i lukowa prima sort.
Jak pieknie wyglada ta kostka w tej trawce. Jak tylko sie ochlodzi tez sie zabieram za takie prace przy laczce i wrzosowisku.
Ukojenie 11:33, 26 lip 2018

Do góry
zoja napisał(a)
I takie

Zoja, a co tutaj sie dzieje z hortensjami, juz zasychaja czy jakas choroba.
Ukojenie 11:27, 26 lip 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Po pracy wzielam sie za pielenie.
Wyrwalam chwastow na 3 wielkie torby ikea... A czeka jeszcze cale morze tych dzikich lokatorow rabat.
Jutro moze ciag dalszy

Na liliach smolinosach takie niespodzianki

Slimaki

Te slimaki nie szkodza. U mnie tez sa najgorsze te pelzajace po ziemi.
No coz kazda istota chce miec swoj dom nawet na wysokosciach. Pewnie cien im potrzebny i zapach ich upaja.

Ja pielilam zaraz po deszczu, kazdy tydzien inne chwasty wychodza najgorsza chwastnica i chwast z malenkimi bialymi kwiatuszkami nastepnie lebiodka. To jednoroczne, ale trzeba pilnowac aby sie nie rozsialy.

Ide zobaczyc twoja trawke nowa.
Ptasi gaj 11:16, 26 lip 2018

Do góry
zoja napisał(a)
ślicznie nudzisz trawa super
piękna ta hortensja polar jak spotkam to kupię

Macham!

Tez bede polowala warta kupienia.
Kwiaty na wiechach rozwijaja sie powoli teraz w polowie rozwinięte a wielkosc ok 30 cm co to bedzie jak rozwinie sie koronkowa jeszcze czapeczka.

Ogród Cioci cz. 3 09:39, 26 lip 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Ogrody na żywo są zupełnie inne niż nam się zwykle wydaje.Potem zupełnie inaczej ogląda się fotki. Już wiadomo co i gdzie

Nigdy fota nie odda tego co w realu. Jak obchodze swoj ogrod po przyjezdzie mam swoja sciezke ogladanie trwa i trwa. Ogrod trzeba widziec w calosci.

Malgosiu masz wszedzie piekne zakatki. Na drzewie to zolte to pnacze czy krzaczek na tle pnia.

Wycieczki udane bo w patze z natura.
Ptasi gaj 09:23, 26 lip 2018

Do góry
Nastepny dzien ukropu z nieba. Tak trawnik to tylko i wylacznie zasluga eMa. Konsultujemy co robic aby tak bylo. Troche za wysoki, ale upal wiec rzadziej i wyzej kosimy aby ziemia miala troche cienia.
Bo nawet jak troche zzolknie pod spodem to po skoszeniu szybko odbije.
Bylinowa łąka 09:16, 26 lip 2018

Do góry
Uwielbiam te hektary zboz na poludniu i polnocy Polski.
Pola pofalowane gorki, pagorki i dolinki wiosna czy latem falujace zboze.
We wroclawskiem brazowa ziemia jak w Afryce. Ziemia bardzo zyzna i bogata we wszelkie skladniki.

Z fotki fajna kobieta turystka pelna geba z ekwipazem, to juz nie na moje zdrowie taki bagaz. Placaczek i to wszystko.
Bylinowa łąka 09:11, 26 lip 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Miskant Memory 2 szt. Jeden miał być dla mamy, ale się rozmyśliła, więc pojedą do mnie oba.

A tu krwiściągi ze szkółki Kasi i Tomka z Radkowa. Ten niższy jest biały i kwitnie teraz, a ten wyższy różowy i w pąkach na razie. Spodobał mi się tam jeszcze krwiściąg taki bordowy, wysoki na 2 metry, z kwiatostanami jak krwiściąg lekarski, ale to byłaby już przesada, żeby ładować się z nim do pociągu.

A to ja w drodze do Radkowa. Za mną w oddali Szczeliniec.

Gosiu piekne widoki łaki. Piszesz ze kwitnje dzika marchew u mnie na pobliskiej lace pelno tego warzywa nawet mialam zrobic fote pozniej zapomnialam. Wyglada jak latajacy bialy dywan.

Kupilam tez w tym roku trawe memory to wysoka trawa bardzo silna z bialymi wiechami nie byla tak bujna jak u ciebie. Ale bardzo ladnie rosnie juz potrzebuje dosyc duzo wody wiec okryj ja oby przy niej ziemia nie wysychala.

Zobacze czy tak ladnie bedzie wygladala jak na obrazkach to przeciez hit zeszłego roku na targach w Wawie.

Widze, ze. Polatalas trocbe po gorach. Gory stolowe przepiekne bylam kilka razy ale bardzo bardzo temu. Namawiam eMa aby tam pojechac, ale on wygod y. Namiot to nje dla niego w schroniska tez. Tylko hotele i to z gwiazdkami mowi mosi wypoczac a nie cialo katowac.

Pozdrawiam

Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:29, 26 lip 2018

Do góry
Tomek85 napisał(a)
Hej Danusiu kosze na 3 poziomie jak przełóż na 4 to co 3/4 dni nie bedzie raczej różnicy w trawie skoszonej A nie skoszonej albo się mylę czekam.na wyniki badan gleby i zalecen nawozowych i zobaczymy co i jak narazie zmienilem nawadnianie co drugi dzień i po 2 razy dłużej niz dotychacz bo podlewalaem codziennie dziękuję i pozdrawiam

Tomek wtrace sie 3 lub 4 to bardzo nisko. Ziemia w trawniku przy takich temperaturach szybko wysycha i robi sie skała. Obecnie u mnie trawnik jest koszony na 5 a nawet na 6 przy takiej pogodzie ukropie.

Moim zdaniem lepiej wyzej niz nizej metoda sprawdzona przy takiej pogodzie.
Nie katuj tego trawnika co 3 4 dni.
Chwasty w trawniku 00:01, 26 lip 2018

Do góry
Moim zdaniem nie jest tak zle po 19 dniach.

Mam pytanie, czy przed zakladaniem trawnika nawoziles ziemie. Bo trawa w roznych miejscach ma inny kolor czy to wina aparatu czy ziemi.

Moim zdaniem powinienes skosic za kilka dni np w sobote. Na 5 lub 6 zobaczysz jak bedzie lepiej. Trawa po koszeniu sie bardziej krzewi wiec z tymi dosiewkami to nie nalezy sie tak spieszyc teraz. Na fotach widac, ze sa miejsca jakby trawa jeszcze wschodzila, albo jes jeszcze malenka. Nasiona roznie wschodza te ktore sa glebiej pozniej wschodza.

Po skoszeniu jezeli nie nawoziles powinienes ja nawiesc nawozem jeszcze letnim. Ruszy z kopyta ze bedziesz kosil co tydzien. Nawoź recznie krzyzowo dokladnie z umiarem i podlej. Nie trzeba walowac, zreszta zobaczysz czy po koszeniu trawa jest wyrywana czy nie trudno doradzic.

Teraz odnośnie chwastow. Tak sie zdarza, ze w trawie bywaja chwasty na szczescie sa to chwasty jednoroczne i w przyszlym roku ich juz nie bedzie czeste koszenie je eliminuje.

Gorsza sprawa na 3 i na 6 focie powiekszonej jest chwast nazywa sie chwastnica ja trzeba wyrywac z korzeniem gdyz nie wolno dopuscic aby sie rozsiala. Nawet po skoszeniu szybko sie odradza i kwitnie, wiec przed skoszeniem powyrywaj chwastnice dobrze sie wyrywa.
Reszta sie nie przejmuj tylko kos.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 23:30, 25 lip 2018

Do góry
Robiłam też dzisiaj przegląd hortensji z nazwy i jak rosną.
Więc wszystkie ładne każdą inaczej rośnie i ma inny kwiat chociaż z tej samej grupy.

Przyjrzałam się szczególnie jednej nie ma dużo pędów jest z zeszłego roku to hortensja Polar bear. Przepiękny duzy kwiat od różnych odcieni seledynu do bieli, duże kwiaty w wiechach kwiatowych.

I na koniec wiem że nudzę trawa, ale trudno

Ptasi gaj 23:18, 25 lip 2018

Do góry
Aniu nie wiem w nasionach kwietnej łaki był ten bialo zolty, jaszcze duzo tam roznosci bedzie kwitło i tez nje wiem co za rosliny widac, ze jakieś szlachetne nie chwasty.

W Wawie skwar bez wiatru duszno.
Pojechalam na dzialke a tu niespodzianka widac zs bardzo podlalo swiezy deszcz. Juz ok 5 km od dzialki patrze kaluze i mysle oby u nas popadalo i niespodzianka.
Robilam dzisiaj porzadki w oczku. Wycinalam liscie i przekwitle kwiaty lilii wodnych no i dookola brzegu tez trzeba bylo zeschniete liscie po obrywac.

Przenioslam z domu papirusa do oczka. Podzielilam go na 3 czesci, dzielenje to nie lada wyczyn bez siekiery ani rusz.
Roze juz rozpoczynaja drugie kwitnienie bedzie co podziwiac. Na pierwszy rzut oka maja wiecej pakow niz poprzednio.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies