Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Lubię go :) 16:23, 02 lip 2018

Do góry
lutroja napisał(a)

To się zgadza praca się nie kończy! W ogrodzie zawsze jest coś do zrobienia, a jak ja jeszcze pracuję , tańczę, fitness prowadzę, jeżdżę motorem z mężem i mam dzieci to jest wyzwanie !!!

Co to znaczy tańczę? kochana to ty rozrywkowa, motorowa dziewczyna jesteś.
Powiem szczerze jak człowiek młody to jakiś szybciej wszystko robi. Jak sobie przypomnę moje młodsze lata to dopiero były wyzwania i wszystko szło bez problemów.
Co rok to człowiek powolniejszy, więc używaj jak tylko możesz.
Blaski i cienie nowego życia 14:07, 02 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
A jeszcze jedno kos co tydzien trawe bedzie wtedy ladna bo widze, ze zieloniutka tylko ostrza jej brak.

Trawę koszę co tydzień. Teraz deszcz i zimno opóźniają dlatego widzisz jaka wysoka. Koszenie jutro będzie pozdrawiam i zapraszam bo ciągle coś robię w sadzonkach się wyspecjalizowałam od zeszłego roku. Czekam na bukszpany aż urosną z patyczków. Te potrzebują 2-3 lat.

Nie mogłam też przejść obojętnie bo to mój ulubiony kolor i będą nasionka na za rok więc taki zakup ma podwójną wartość.

Blaski i cienie nowego życia 14:04, 02 lip 2018

Do góry
Witam Urszulo
Dzieki za odwiedziny. Duzo grzebiesz w ziemi, ale efekty beda.
Widze, ze masz duzo sadzonek trzmieliny. Ucinasz wsadzasz do ziemi i sie przyjmuja?
Piszesz, ze masz sadzonki lawendy to znaczy w zeszlym roku powsadzalas patyki i sie ukorzenily czy przez odklady.
W tym roku moja przyszla synowa wyrzycila mi lawendy wiosna bo suche w ostatniej chwili je uratowalam ale tylko 2 krzaki i pieknie sie rozrosly. 8 krzakow spalila, skonczyla technikum ogrodnicze.
Zeby nie zapomniec nazwy pisze roza Alberich by sie nadala w ten kat przy rozchodnikach nawet kosztem jednego usuniecia. Jak gliniasty i mokry to posadzi o 20 cm wyzej i bedzie dobrze rosla. Z rozchodnikami tez trzeba bylo wyzej posadzic.
Tez mam taka glebe i oprócz hortensji wszystko mam na podwyzszeniu.
Jak roza wyglada zobacz u Muszelki.
Podobna jeszcze jest taka biala roza nie pamietam teraz nazwy.

Kocimietka sie rozsiewa i zagluszy wszystko. Floksy rosna szybko musze swoje poprzycinac.

Jeszcze odnosnie rozy Alberich kupie jesienia i posadze jako solitera w kilku miejscach niech bedzie rozowo.

Zagladam do ciebie dosyc czesto.
Pozdrawiam

Praktycznie wszystkie sadzonki trzmieliny się przyjmują, obrywam listki zpstawiam tylko 2 na przyciętym czubku. Takie obwódki mi się marzą jak u moich sąsiadów

Z lawendy robiłam sadzonki chyba w marcu, mój sąsiad proponuje nawet w lutym jak jest bezśnieżnie i pogoda optymalna. Z młodych odrostów lawendy robi się sadzonki teraz tylko czubek trzeba uciąć. Technikum ogrodnicze, mówisz pracy i doświadczenia jej potrzeba, ale życiowego.

U mnie kocimiętka znajdzie docelowe miejsce za rok. Teraz rośnie ja też rabaty mam podwyższone. Akurat w tym miejscu się nie da zbyt dużo ze względu na naturalny spad do sąsiada i ogrodzenia.
Sezon 2017 u Hanusi 13:36, 02 lip 2018

Do góry
WiTam Haniu.
O kurcze to u Ciebie tak pieknie.
Haniu u Was bylo chlodniej niz u nas od 2 kwietnia ukrop lał sie z nieba. U was bylo normalnie u nas nie. Teraz pada deszczyk jak sie ciesze. Przechodza chmury i pada chmura przejdzie i po deszczu. Turysci nad morzem sie nie ciesza bo kto chce chodzic pod parasolem.

Od jutra ma byc slonce wiec czekam.

Ptasi gaj 11:22, 02 lip 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Dla mnie tez róże w tym roku za mało pokazały, za krótko kwitły. Liczę na drugie kwitnienie, może dłużej będziemy mogli je podziwiać.
Bonica, masz rację, na obwódki się nie nadaje.

Wlasnie te pozniejsze roze zahaczyly sie na nizsze temperatury i ladnie kwitna.
Wszystkie roze ktore sa wystawione na calodzienne slonce zle to znosza przynajmniej w tym roku tak bylo.
Roza musi miec odpoczynek od slonca w ciagu dnia.
Ptasi gaj 09:37, 02 lip 2018

Do góry
Mam sporo roz, ale w tym roku jak szybko zakwitly tak szybko przekwitly teraz trzeba czekac na nastepny rzut kwiatow.

Na niektorych sie zawiodlam, a moze nie w to miejsce zostaly posadzone i trzeba je przesadzic.
Np zachwalane bonici okrywowe chyba je przesadze w inne miejsce gdzies z tylu moim zdaniem nie nadaja sie na obwodki, wypuszczaja dosyc dlugie pedy po 1,5 metra.
O wiele lepsza roza jest Aspirin. Kwitnie na bialo srodki jasno rozowe. Rosnie 0,5 m i caly czas kwitnie.

Od stukac nie choruja wiec ten klopot mam z glowy.

Roza jak ma 3 lata to dopiero jest w pelni rozkwitu.
Blaski i cienie nowego życia 09:15, 02 lip 2018

Do góry
A jeszcze jedno kos co tydzien trawe bedzie wtedy ladna bo widze, ze zieloniutka tylko ostrza jej brak.
Blaski i cienie nowego życia 09:14, 02 lip 2018

Do góry
Witam Urszulo
Dzieki za odwiedziny. Duzo grzebiesz w ziemi, ale efekty beda.
Widze, ze masz duzo sadzonek trzmieliny. Ucinasz wsadzasz do ziemi i sie przyjmuja?
Piszesz, ze masz sadzonki lawendy to znaczy w zeszlym roku powsadzalas patyki i sie ukorzenily czy przez odklady.
W tym roku moja przyszla synowa wyrzycila mi lawendy wiosna bo suche w ostatniej chwili je uratowalam ale tylko 2 krzaki i pieknie sie rozrosly. 8 krzakow spalila, skonczyla technikum ogrodnicze.
Zeby nie zapomniec nazwy pisze roza Alberich by sie nadala w ten kat przy rozchodnikach nawet kosztem jednego usuniecia. Jak gliniasty i mokry to posadzi o 20 cm wyzej i bedzie dobrze rosla. Z rozchodnikami tez trzeba bylo wyzej posadzic.
Tez mam taka glebe i oprócz hortensji wszystko mam na podwyzszeniu.
Jak roza wyglada zobacz u Muszelki.
Podobna jeszcze jest taka biala roza nie pamietam teraz nazwy.

Kocimietka sie rozsiewa i zagluszy wszystko. Floksy rosna szybko musze swoje poprzycinac.

Jeszcze odnosnie rozy Alberich kupie jesienia i posadze jako solitera w kilku miejscach niech bedzie rozowo.

Zagladam do ciebie dosyc czesto.
Pozdrawiam

Ptasi gaj 08:07, 02 lip 2018

Do góry

Śliczne te róże Kordesa
Ptasi gaj 23:00, 01 lip 2018

Do góry
Pierwsza na powyzszej focie przepiekna roza "sanny skay" Kordesa. Teraz kwitnie kwiat dlugo utrzymuje sie, deszcz jej nie straszny. Piekne woskowe ciemnozielone liscie bardzo zdrowa kwitnie do mrozow. U mnie 3 sezon.

Druga to "Madame Anisette" perfuma Kordesa tez przepiekna dopiero teraz k witnie az do mrozow. Cudowny zapach, anyzkowy, migdaly. LIscie ciemnozielone woskowe. Bardzo zdrkwa roza.

Dzisiaj posadzilam kilka roz. MUSZE szukac miejsce na jesienne nasadzenia.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:47, 01 lip 2018

Do góry

Masz wyjątkowe szczescie, ze krety sie nie zlecialy, chyba, ze masz pod spodem siatme.
Tez tak zrobilam, kompost, obornik jak przyjechałam za tydzien to trawnika nie poznalam.
Dawka piorunujaca, ale trzeba bylo kreta pogonic i ziemie przewalcowac.

Nie przypisywałbym tego szczęściu. Siatki nie mam ale gleba przesiąknięta jest wrotyczem. Krety, a zwłaszcza chrabąszcze majowe nie znoszą zapachu olejków eterycznych które zawiera wrotycz.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:56, 30 cze 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Tysiące kombinacji, a efekty widać na fotkach.
Najlepiej sprawdza się stary sprawdzony sposób. Obornik, kompost i systematyczne koszenie na 4 cm.

Masz wyjątkowe szczescie, ze krety sie nie zlecialy, chyba, ze masz pod spodem siatme.
Tez tak zrobilam, kompost, obornik jak przyjechałam za tydzien to trawnika nie poznalam.
Dawka piorunujaca, ale trzeba bylo kreta pogonic i ziemie przewalcowac.
Ogród z uśmiechem 21:09, 30 cze 2018

Do góry

To najgorsza druzyna na Mistrzostwach co tu zalowac. Jakie oni mieli przygotowanie jak grali z jakimis szmaciankami a nie druzynami w sparingach. Boniek taki madry a nie zalatwil porzadnej druzyny, ale moze sie bał wtedy od razu by wyszlo co potrafia i spadly by notowania.
Wszystko zawiodlo kondycja, psychika, bramkostrzelnosc. Poruszali sie jak muchy w smole.
Nie ma ich co zalowac. Media nakrecaja aby ogladac szczegolnie pseodo narodowa, aby reklamy byly.

Takiego dziadostwa to dawno na zadnych mistrzostwach nie bylo.
Ogladam prawie wszystkie mecze na mistrzostwach i wiem co pisze.

Pozdrawiam Jolu i wszystkich zawiedzionych.

To Ty Elu kibic jesteś
To wszystko prawda, szkoda, ze tak szybko pokazali swoją prawdziwą wartość jako drużyna. Nie powinno się przez lata opierac na tym samym skladzie.

My, to my ale Niemcy? Tam to dopiero jest tragedia Ale mnie ich nie szkoda

Ogród z uśmiechem 13:37, 30 cze 2018

Do góry
jolanka napisał(a)

Tutaj wtedy padało więc podlewanie zostawiłam deszczykowi
Naprawdę takiej porażki nikt się nie spodziewał. Ja obstawialam co prawda remis ale... Zawsze nadzieja byla.

Wizyta u Danusi byla super

To najgorsza druzyna na Mistrzostwach co tu zalowac. Jakie oni mieli przygotowanie jak grali z jakimis szmaciankami a nie druzynami w sparingach. Boniek taki madry a nie zalatwil porzadnej druzyny, ale moze sie bał wtedy od razu by wyszlo co potrafia i spadly by notowania.
Wszystko zawiodlo kondycja, psychika, bramkostrzelnosc. Poruszali sie jak muchy w smole.
Nie ma ich co zalowac. Media nakrecaja aby ogladac szczegolnie pseodo narodowa, aby reklamy byly.

Takiego dziadostwa to dawno na zadnych mistrzostwach nie bylo.
Ogladam prawie wszystkie mecze na mistrzostwach i wiem co pisze.

Pozdrawiam Jolu i wszystkich zawiedzionych.

Ptasi gaj 23:58, 29 cze 2018

Do góry

LeŚnicZaNka 23:49, 29 cze 2018

Do góry
Tez mam roze bengali drugi sezon. Ma ladne kwiaty jakby papierowe.
Jeszcze u mnje kwitnie sany skay piekna roza.
LeŚnicZaNka 23:45, 29 cze 2018

Do góry
Kasiu masz roz od groma i takie dorodne. Jestem na dzialce i porzadkuje przycieelam wszystkie tawuly.
Wiatr tak samo szaleje ze to co scielam to roznosil po ogrodzie. Mkalam zaplanowane opryski ale nici z tegoza.duzy wiatr. Chcialam iglaki odzywic do listnie. I trawnik opryskach chwastoxem bardzo duzo rozsialo sie roznych dwulisciennych mam blisko laki wiec wszystkie nasiona osiadaja na trawniku.

Dalej u nas sucho. Przez dwa dni bardzo upalnie. Na dodatek pompa mi wysiadla w studni glebinowej wiec wstrzymane nawadnianje trawnika.
Umowilam sie dzisiaj z fachowcem i mnje mówiąc brzydko olał,, mowil o 11 rano, ze bedzie na pewno i guzik.

U mnie roze juz przekwitly w zeszlym roku przycinalam i może jutro reszte przytne. Juz wypuszczaja nowe pedy wiec znowu bedzie co podziwiac.

U mnie juz horty ruszaja i mieczyki.
Posadzilam dzisiaj hortensje i rutewke. W zeszlym roku przyslali mi rutewke nie ta co zamowilam nje kwitla a w tym roku zakwitla i nie to co chcialam i napisalam do nich i od razu przyslali przepraszajac.

Kasiu to tyle pozdrawiam.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:32, 28 cze 2018

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Gwiazdą dzisiejszego wieczoru ogłaszam jednak znowu Olivię:

Janka czy to jeden krzaczek? Ile sezonow ma Oliwia. Mam oliwie 2 sezon.
Kazdy inaczej rosnie w cieniu najladniej.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 20:09, 28 cze 2018

Do góry

Ale i tak najbardziej przyciagające wzrok obecnie to Munstead Wood:

Oraz Geoff Hamilton:

Janka kupilam w tym roku Munstead Wood takie byle co przyslali, ale daje czadu wiec sie ciesze ze bede miala taki krzak jak ty jezeli piszesz, ze to krzewy pojedyncze.
Mam pytanie na jaka wysokosc od ziemi ja tniesz.
To samo pytanie odnosnie Geoff Hamilton i Pashminy. Roze sa u ciebie bardzo duze i rozlozyste.

Mam tez Asprin pieknie rosnie kwitnie bez przerwy.
Masz bardzo ladny zestaw roz, pashmina, bauquet.... I tineke na str 373.

Pozdrawiam
Róże w naszych ogrodach 15:21, 27 cze 2018

Do góry
Iwcia napisał(a)
ElzbietaFranka
Jak nazywa się róża z ostatniego zdjęcia? Czy to są jej rzeczywiste kolory?Niesamowita

Pytasz o tę?

To Madame Meilland. To są jej rzeczywiste kolory w pełnym rozkwicie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies