Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 20:14, 23 lip 2018

Właśnie tak posadziłam, tam gdzie najmniej mi się zwykłej trawy pcha.
ElzbietaFranka 09:11, 26 lip 2018

Gosialuk napisał(a)
Miskant Memory 2 szt. Jeden miał być dla mamy, ale się rozmyśliła, więc pojedą do mnie oba.

A tu krwiściągi ze szkółki Kasi i Tomka z Radkowa. Ten niższy jest biały i kwitnie teraz, a ten wyższy różowy i w pąkach na razie. Spodobał mi się tam jeszcze krwiściąg taki bordowy, wysoki na 2 metry, z kwiatostanami jak krwiściąg lekarski, ale to byłaby już przesada, żeby ładować się z nim do pociągu.

A to ja w drodze do Radkowa. Za mną w oddali Szczeliniec.

Gosiu piekne widoki łaki. Piszesz ze kwitnje dzika marchew u mnie na pobliskiej lace pelno tego warzywa nawet mialam zrobic fote pozniej zapomnialam. Wyglada jak latajacy bialy dywan.

Kupilam tez w tym roku trawe memory to wysoka trawa bardzo silna z bialymi wiechami nie byla tak bujna jak u ciebie. Ale bardzo ladnie rosnie juz potrzebuje dosyc duzo wody wiec okryj ja oby przy niej ziemia nie wysychala.

Zobacze czy tak ladnie bedzie wygladala jak na obrazkach to przeciez hit zeszłego roku na targach w Wawie.

Widze, ze. Polatalas trocbe po gorach. Gory stolowe przepiekne bylam kilka razy ale bardzo bardzo temu. Namawiam eMa aby tam pojechac, ale on wygod y. Namiot to nje dla niego w schroniska tez. Tylko hotele i to z gwiazdkami mowi mosi wypoczac a nie cialo katowac.

Pozdrawiam

ElzbietaFranka 09:16, 26 lip 2018

Uwielbiam te hektary zboz na poludniu i polnocy Polski.
Pola pofalowane gorki, pagorki i dolinki wiosna czy latem falujace zboze.
We wroclawskiem brazowa ziemia jak w Afryce. Ziemia bardzo zyzna i bogata we wszelkie skladniki.

Z fotki fajna kobieta turystka pelna geba z ekwipazem, to juz nie na moje zdrowie taki bagaz. Placaczek i to wszystko.
Waclaw 20:18, 26 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Uwielbiam te hektary zboz na poludniu i polnocy Polski.
Pola pofalowane gorki, pagorki i dolinki wiosna czy latem falujace zboze.
We wroclawskiem brazowa ziemia jak w Afryce. Ziemia bardzo zyzna i bogata we wszelkie skladniki.

Z fotki fajna kobieta turystka pelna geba z ekwipazem, to juz nie na moje zdrowie taki bagaz. Placaczek i to wszystko.

Elu,
u nas na południu zboża już zżęte. Lato przyspieszyło wegetację, nie tylko w ogrodach. Jednak takie posprzątane pola też mają swój urok. Dodatkowo w Kotlinie Kłodzkiej kilkakrotnie wiosną natrafiłem na pola kwitnącej facelii. CUDO! Przenikające się wzgórza obsiane fioletowym kwieciem. Niezapomniane widoki
Gosialuk 21:24, 26 lip 2018

Elu właśnie na te białe wiechy liczę, bo moje dotychczasowe to tak brązowe raczej. Wilgoci im raczej u mnie nie będzie brakować, ale i tak przeważnie trawą ściółkuję.

Wyprawa z plecakami pierwsza od 18 lat. Wspomnienia z innych wypraw też wróciły.
Stwierdziliśmy, że trochę ciasno nam w namiocie było, bo to dwójeczka i mało miejsca na bagaże. Będziemy jeszcze kontynuować.

Zawsze jak jadę na Dolny Śląsk zachwycam się tymi wielkimi areałami obsianymi jedną rośliną. U nas działki malutkie w porównaniu z tamtymi, choć taka szachownica kolorów też ma swój urok. I dla owadów większa różnorodność lepsza.

Ziemia w Rudawach Janowickich była taka rudawa właśnie. Może to ze względu na rudy żelaza, które tam wydobywali. A żyzna jest to fakt.

Wacku w moich stronach na wiosnę, to tak rzepak kwitnie, tylko na żółto.
Waclaw 21:42, 26 lip 2018

Wacku w moich stronach na wiosnę, to tak rzepak kwitnie, tylko na żółto.

Gosiu,
ja mieszkam na Opolszczyźnie. U nas rzepaku moc. Właśnie duże łany przeważają bo gospodarstwa wielohektarowe.
A widziałaś pole rzepakowe kiedy słońce zachodzi?
Jakby ktoś złoto na ziemię wylał
Anitka 22:37, 26 lip 2018

Fajna wyprawa i jeszcze fajny ogród zobaczyłaś. Ja też zachwycałam się tymi wielkimi przestrzeniami w drodze do Wojsławic. Zupełnie inaczej niż u nas.

Podziwiam za przewożenie roślinek w pociągu.
Mirka 23:04, 26 lip 2018

Gosiu buziak. Dzięki za życzenia
sylwia_slomc... 23:28, 26 lip 2018

Wycieczkowo i w rośliny obficie, czyli tak jak lubimy najbardziej
Urszulla 23:41, 26 lip 2018

Sylwia też na początku w różny sposób targała roślinki do siebie. Wędrowanie odbyłam za młodu. Fajna sprawa
U mnie o nasionkach.