Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z koniczynką 15:04, 16 kwi 2021

Do góry

Zawilce zaczynają kwitnąć, te hiacynty jeszcze trzęsą się z zimna.
W samym słońcu 14:41, 16 kwi 2021

Do góry
Przyszły i do mnie poza jedną sadzonka wszystkie są obudzone
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 14:19, 16 kwi 2021

Do góry
No i kolejne miejsce, do którego po powiększeniu muszę dobrać niskie, max. ok. 60-70 cm róże.

Tutaj idę raczej w biel lub złamaną biel (mimo wszystko starając się unikać typowego koloru żółtego, który i tak już mam wprowadzony w ogrodzie, ale w miarę możliwości chcę ten kolor wyciszyć). Chyba taka "biel" będzie najlepiej pasować. Chcę ich tu posadzić około 7 sztuk, powiększyłam tą rabatkę o wymiar: 1m x 5 m. Muszę na niej już rozdzielić żurawki, bo strasznie wyrosły, dosadzę też jeszcze jedną kulę bukszpanową. No i róże, rozważam tu:

- Lions-Rose® ADR. Märchen/Bajkowe, wys. 60-80 cm, szer. 50 cm. Kwiaty: Ø 8-9 cm, pełne (do 40 płatków), wielokrotnie powtarza kwitnienie.
Kolor: w środku kremowo-morelowo-żółta, ale chyba tutaj by pasowała?

-Princess of Wales (Hardinkum). Róża angielska Harknessa, wys. 50-60 cm, szer. 50 cm. Kwiaty: Ø 8 cm, ok. 25 płatków, bardzo obfite kwitnienie.
Kolor: biało-morelowa / white in flower with just a hint of yellow centres

- Garden of Roses® ADR. Nostalgiczna, wys. 60 cm, szer. 50 cm. Kwiaty: Ø 7-8 cm, bardzo pełne (ponad 80 płatków), wielokrotnie powtarza kwitnienie.
Kolor (tu już nie jest tak biało): pudrowo-morelowa / cream and pastel pink

Help! Którą wybrać? A może jakąś zupełnie inną??

N-ce Garden 14:19, 16 kwi 2021

Do góry
Zapraszam do małej podróży przez lata powstawania ogrodu ( ostrzegam zdjęcia nie są Ogrodowiskowe)
2016
Prace ruszyły w lipcu 2016r na podstawie własnych projektów. Dodam że cały ogród to praca w 90% jednej pary rąk .
Na pierwszy ogień poszła rabata północna/wejsciowa, rośliny zostały usunięte, ziemia wyrównana.

Następnie przyszła kolej na tył - główną część ogrodu. Darń została zciągnięta, nawieziona nowa ziemia, teren wyrównany, trawa posiana, wyznaczone cztery kwadratowe rabaty (chyba 2,5mx2,5m).

Przedogródek pod dębem 13:59, 16 kwi 2021

Do góry
Za oknem zimno, wciąż siąpi.
Kilka dni temu przywiozłem hiacynty w skrzynkach. Stoją w miejscu ale i tak cieszą

Anemony startują. Musze je oplewić.
Zieleń, drewno i antracyt 13:32, 16 kwi 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Wyskoczyłam na chwilę po ziemię do pikowania pomidorów
Na szczęście z ziemią też wróciłam.

Przy okazji do samochodu wlazły mi jeszcze doniczki z piwoniami Alexander Fleming i Festiva Maxima, narecznica Crispa, paprotnik, mała kalina Roseum, bezodmianowy dereń cousa i magnolia Rustica Rubra... niby wszystko to planowałam kupić, ale nie od razu. No i derenia odmianowego chciałam, nadal chcę, ale na tego miejsce tez mam i niedużo (chyba) kosztował...

Ja po ziemię do pikowania wysłałam męża

A pomidorki dopiero wczoraj posiałam.

Zakupy, kurka, piękne, jakąś sensowną paprotę muszę mojemu mężu kupić, marudzi już od dłuższego czasu, a całkiem nie dostrzega tych, które mu kupuję, więc muszę w jakiś dorodniejszy model uderzyć
Ogrodzenie "tymczasowe" 13:32, 16 kwi 2021

Do góry
Mata cieniująca może się szybko zepsuć, na pewno po krótkim czasie nie będzie już wyglądała jak nowa. Warto zainwestować w coś trwalszego, np. siatkę ogrodzeniową. Dla ogródka przy bloku idealnie nada się siatka Hexanet. Jest to sztywna siatka pleciona o oczku sześciokątnym odpowiednio zabezpieczona przed korozją, przez co nie trzeba jej często konserwować. Takie rozwiązanie sprawdzi się na lata.

Ogrodowe wariacje 13:31, 16 kwi 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Proszę - to z moich ogrodowiskowych notatek

Milunia a ja mama milion karteczek ale teraz to już założę zeszyt.
Zieleń, drewno i antracyt 13:18, 16 kwi 2021

Do góry
Wyskoczyłam na chwilę po ziemię do pikowania pomidorów
Na szczęście z ziemią też wróciłam.

Przy okazji do samochodu wlazły mi jeszcze doniczki z piwoniami Alexander Fleming i Festiva Maxima, narecznica Crispa, paprotnik, mała kalina Roseum, bezodmianowy dereń cousa i magnolia Rustica Rubra... niby wszystko to planowałam kupić, ale nie od razu. No i derenia odmianowego chciałam, nadal chcę, ale na tego miejsce tez mam i niedużo (chyba) kosztował...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:18, 16 kwi 2021

Do góry
Stefka napisał(a)
Czy ktoś się orientuje jakie trawy ma Gosia posadzone przy gabionie, obok pnącza? To jakiś trzczcinnik ?

Molinia trzcinowata- odmiana może Karl Forester, ale nie na bank- są ode mnie, więc napewno
Klon palmowy - Acer palmatum 13:09, 16 kwi 2021

Do góry
Mój klon aureum po zimie...

Na dole pień z gałązkami wygląda dobrze. Danusiu, jeśli tu zajrzysz, obciąć go poniżej zmian?? Jest sens ratować?
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:03, 16 kwi 2021

Do góry
Ale super baranki. Czasem i tak trzeba, Pozdrawiam. Młodą też.
Jak uratować mój ogród ? 13:01, 16 kwi 2021

Do góry
Hortensja omszona. Bardzo mi się ona podoba, jednak nie wygląda na zdrową

Wiele osób podpowiada, ze te kamienie to fatalny pomysł, więc kombinuję jak zmniejszyć to cierpienie roślinek i zaczęłam odsuwać kamień od roślin i kładę korę. Czy ma to sens?
Jak uratować mój ogród ? 12:58, 16 kwi 2021

Do góry
Co dolega tej roślince?

I tej ?

ta też chyba choruje?

Rosną koło siebie i ewidentnie coś im dolega. Ale co?
Sezon 2017 u Hanusi 12:54, 16 kwi 2021

Do góry
Irenko, One były zawsze później od niebieskich, a tym razem białe są, a niebieskie w powijakach. Ale niech błyśnie słońce,m i te sie wynurzą. Może to od wody zależy? Białe dostały solidny prysznic. a niebieskie minimalnie, tylko kurz zmyłam.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:54, 16 kwi 2021

Do góry
Hortensja omszona. Bardzo mi się ona podoba, jednak nie wygląda na zdrową

Wiele osób podpowiada, ze te kamienie to fatalny pomysł, więc kombinuję jak zmniejszyć to cierpienie roślinek i zaczęłam odsuwać kamień od roślin i kładę korę. Czy ma to sens?
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 12:51, 16 kwi 2021

Do góry
Piotr_ napisał(a)
I szklarnia pełna pomidorów i zaczynają kwitnąć .
a w ogrodzie piało śnieg wszędzie, jedynie filter w oczku działa wiec woda szumi

Ho, ho, ho!
Dorodne sadzonki
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 12:46, 16 kwi 2021

Do góry
Ewa, widziałaś te cebule, że zgniły? Ja niestety się nie znam na tulipanach, więc dużo nie pomogę. Mam je pierwszy raz u siebie i na moje oko wygląda, że wszystkie wyszły. Co dalej z nimi będzie, to nie wiem, bo ma jeszcze padać przez 10 najbliższych dni...

Zobacz sobie u Danusi w "Naszej Anglii" - wrzuciła nowe zdjęcia, ma szachownicę, wygląda bajecznie! Piękny kolor, no i podobno szachownice lubą podmokły teren, ale to jest do sprawdzenia.

Gardenarium napisał(a)

Plamy na trawniku 12:38, 16 kwi 2021

Do góry
Witam,

proszę o pomoc w ustaleniu co jest powodem że w niektórych miejscach trawa ma taki żółtawy odcień i nie za bardzo chce rosnąć. Trawa siana mniej więcej na początku października, na rozsypanej i wyrównanej ziemi torfowej, w różnych miejscach może być jej różna ilość. Trawa to Fertile Uniwersalna, wykiełkowała jeszcze przed zimą ale przez opady w niektórych miejscach ziarenka wypłukało, ziemia opadła no i trzeba było teraz ziemi dosypać i dosiać, dosypałem też trochę (starałem się równomiernie) nawozu takiego do załadania trawnika. W niektórych miejscach trawa ta która już była wcześniej wystrzeliła w górę, nowe ziarenka jeszcze nie wykiełkowały ale to żółte zabarwienie było już wcześniej po zimie. Trawa była już koszona przed tym dosiewaniem. Nie wiem czy za nisko kosiłem, bo gdzieś czytałem że to też może być powodem, czy może za mało nawozu, tak jak pisałem wcześniej w niektórych miejscach tej ziemi torfowej może być mniej na głębokość. Co zrobić żeby wszędzie była taka ładna i zielona oraz rosła tak samo.

Pozdrawiam!

Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:35, 16 kwi 2021

Do góry
Co dolega tej roślince?

I tej ?

ta też chyba choruje?

Rosną koło siebie i ewidentnie coś im dolega. Ale co?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies