Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Moja działka na Dębowym Lesie 16:44, 24 lip 2018

Do góry
Aniu człowiekowi jedną gusta się zmieniają masz ladne funkie.
Jak ja ich nie znosiłam jeszcze w zeszłym roku u kogoś na Ogrodowisku widziałam pełno funkii, myślałam sobie co ta kobieta w tych funkiach widzi to tylko liście.

Pytając Irenki z Miłkowa co posadzić na rabacie w cieniu pod sosnami odpowiada funkie i różaneczniki. Myślałam no nie uderzyła we mnie.
Po jakimś czasie myślę guru Ogrodowiska wie co mówi zaczęłam szukać jak wyglądają te co poleciła i mysle i mysle przyszla wiosna rabatę czas zacząć i skończyć pojechałam do szkółki nakupilan funkii i posadziłam.
Teraz nawet mi się podobaja i posadzenia jeszcze w innym miejscu.

Jestem jakoś senna dzisiaj w cieniu 32 chyba dlatego.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:27, 24 lip 2018

Do góry
Hyzop ładny ale nie ciekawie pachnie nie wiem co te pszczoły w nim widzą.
Jak to mówią każdą potwora znajdzie swojego amatora.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:24, 24 lip 2018

Do góry
Jeszcze wam się odechce tego ogrodu z gumy.
Wszystko dobre do pewnego czasu. Pięć lat temu wszystko mu się podobało nie myślałam i zniszczeniu materii teraz myślę i odchodzę od wielu pomysłów.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:18, 24 lip 2018

Do góry
tulucy napisał(a)
Ja planuję jutro przesadzać, zapowiadają opady do końca tygodnia... A i tak już wreszcie mokro...

Gdzie tak mokro? U mnie wilgotno ale nie mokro w niedzielę już podlewalam bo sucho w słońcu.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 16:15, 24 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
ciekawa sama jestem czy sie uda. jakos tak sie wylegna jak w Pl bedziemy wiec syn bedzie mial co robic musimy jeszcze poczytac czym je karmic.

Jak się cieli to i wół się ocieli.
Należy cierpliwie czekać nuż w tv pokażesz stadko.
Ptasi gaj 15:57, 24 lip 2018

Do góry
Stipa ciemna zielen, ale daleko jej do zakwitniecia

Kwitnie u mnie pierwsza trawa nie jest wysoka ale bardzo ładna

Ptasi gaj 15:43, 24 lip 2018

Do góry
Hyzop u mnie rosnie od 10 lat bardzo duzo owadow go obskakuje

Proso przesadzone juz kwitnie

Piekna roza mlodka na dzien matki od syna

Z ogródka na wsi 15:35, 24 lip 2018

Do góry

Wymieniłbym jeszcze uschniętą brzozę, której widać tylko pień i myślałem nad powtórzeniem cisa, albo posadzeniem migdałka ( wolałbym chyba migdałka)...

Mam nadzieję, że mnie rozumiecie...chciałbym trochę to uporządkować, ale zachowując oczywiście wszystkie kolorki i swobodę w roślinach...

Radziu nie waz sie zaslaniac roslinami tego pieknego muru tylko kulki.

Trzmieline zoltozielona mam wiec moge. Polecic, bialo zielona tez ładna tez mam ale w krzaczku. Moim zdaniem zielona jest bardziej zywotna.
Krwawnica piekna.
Radziu odnosnie trawnika. Masz kosiarke? Skos trawnik krotko glege zhakuj kup worek lub wiecej ziemi do trawnika kup trawe Wimbledon podlewaj i czekaj. To nie jest wcale taki duzy wydatek a bedziesz mial spokoj.
Sezon 2017 u Hanusi 15:17, 24 lip 2018

Do góry
Haniu odpisalam na priw.
Sezon 2017 u Hanusi 14:45, 24 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Haniu ja też wyruszam w Twoje strony jak co roku i tej samej porze.

Jeżeli nie tajemnica, to gdzie konkretnie będziesz?
Sezon 2017 u Hanusi 12:58, 24 lip 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziękuję, kochane kobietki. Jakby Wam chłodny wiatr w ten zniwny czas powiał, to ode mnie. Bo koło Was będę pomykać z szybkością błyskawicy...może?

Życzę pogody na jaką czekacie.

Jeszcze raz piękne jeżówki i ty je opuszczasz?
Haniu może z deszczem nie będzie tak źle coś tam ma kropić.
Więc jedz spokojnie i odpoczywaj bo to się nam należy - cytując mistrzynie z rządu.

Milego, wypoczynku.
Sezon 2017 u Hanusi 12:53, 24 lip 2018

Do góry
Haniu krzesełka wygodne najlepsze. Wszędzie można znaleźć miejscówkę tak jak napisałaś we sloncu i w cieniu.

Wracam metrem od lekarza z córką wszystko ok. Tak sobie zaglądam i pisze.

Haniu ja też wyruszam w Twoje strony jak co roku i tej samej porze.
W Rawie upał nie z tej ziemi na szczęście wiatr wieje nie jest duszno.
Działeczka Asi :) 12:00, 24 lip 2018

Do góry
violaskom napisał(a)

Ja mam tak samo. Cały czas coś robię, nawet nie mam ławeczki!!!

Kiedyś w zeszłym roku jedną z ogrodniczek napisała i wszystko ładnie u ciebie, ale nie widzę u ciebie ławeczek.
Zrobiłam oddech i pomyślałam kiedy je nabede chyba nigdy gdyż nie mam czasu ciągle coś robię i latam po działce.
Ptasi gaj 11:19, 24 lip 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Trawnik i wszystko dokoła ach...,fajnie usiąść sobie z kawką i podziwiać ten widok.

Gosiu kawy nie pijam bardzo sporadycznie 1 litr w roku to i tak za dużo. Nigdy nie miałam ciągot.
Za to ciasta bardzo lubię szczególnie drożdżowe.

Podziwiamy z eMem po robocie o zmierzchu mamy krzesła przenośne i tak siadamy za każdym razem w innym miejscu.
Ptasi gaj 11:14, 24 lip 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Ja również lubię to ujęcie i przestrzeń u Ciebie Elu.

Trochę tej przestrzeni jest, ale roboty też. Już się jako tako obroniłam jeszcze druga strona Tui do obcięcia została i wyjeżdżam.

Jest bardzo ciepło na szczęście wieje więc nie jest duszno.
Kiedyś będzie tu ogród 00:52, 24 lip 2018

Do góry
Anka nie napuszczaj od razu wody do pełna.
Jak będziesz sypała żwir do oczka tak jak jest u mnie to przemyj go na zewnątrz aby nie utworzył się szłam na spodzie oczka.

Myśmy robili w ten sposób, że najpierw żwir sypaliśmy na pierwszy schodek od góry następnie ostrym strumieniem wody opłukaliśmy żwir szlam spływał do najniższego miejsca w oczku i później wypompowaliśmy ten muł pompą do brudnej wody.
I tak każdy schodek do najniższego wtedy żwir będzie czysty i woda którą napełnisz oczko nie będzie bardzo mleczna.

Podaję abyś nie zrobiła błędu bo potem to już po ptakach jak napełnisz zbiornik.
Ptasi gaj 00:40, 24 lip 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu baaaardzo dziękuję, o takie fotki mi chodziło.

Bardzo się cieszę, ze foty dadzą ci chociaż namiastkę wyobraźni tego jak masz co zrobić.
Jakbym zrobiła dzisiaj fotki nic by ci to nie dało a na surowo widzisz wszystko.
Ogród Małej Mi 2017 23:42, 23 lip 2018

Do góry
Ania jeszcze raz jak na rabaty to kup sobie węża strażackiego niebieski można kupić na metry i zamiast worka nasunac. Nie pamiętam jaką szerokość bo rura na końcu dostosowana do worka przynajmniej u mnie tak jest zakończenie rozszerzone więc musisz zmierzyć najpierw obwód tego zakonczenia. Węże są o różnej średnicy ułatwi ci to odprowadzenie tego syfu.

Worek można używać, ale ja zrezygnowalam. Jak bez worka osad zostaje na ziemi a woda wsiąka do ziemi jak wyschnie osad można go pokruszyć pod rośliny.

Dzięki

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 19:28, 23 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mam sosnę himalajską od 4 lat wyhodowana z 10 cm sadzonki, teraz wyższa ode mnie wczoraj zauważyłam, że większość igieł w odległości 1,5-2cm od ogonka jest załamana w dół, wygląda to jakby sosna nagle zwiędła, w miejscu załamania od spodu jest żółty lub brązowy punkcik. Fotki jeszcze nie mam, ale może ktoś będzie wiedział co to może być i czym opryskać by ją ratować?

Sylwia bez fotki Mazan nie pomoże. Też mam sosne w zeszłym roku wiosna zmarzła ale opuściła się i ładnie rośnie.
Jak punkty to coś ją podzera jakaś ssawka.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 19:03, 23 lip 2018

Do góry
Janka kupilam w tym roku Munstead Wood takie byle co przyslali, ale daje czadu wiec sie ciesze ze bede miala taki krzak jak ty jezeli piszesz, ze to krzewy pojedyncze.
Mam pytanie na jaka wysokosc od ziemi ja tniesz.
To samo pytanie odnosnie Geoff Hamilton i Pashminy. Roze sa u ciebie bardzo duze i rozlozyste.

Mam tez Asprin pieknie rosnie kwitnie bez przerwy.
Masz bardzo ladny zestaw roz, pashmina, bauquet.... I tineke na str 373.
Pozdrawiam

Elu, dzięki za miłe słowo.
Ja róże angielskie (MW, Geoff) tnę tak o połowę. Wycinam stare, słabe, chore i krzyżujące się pędy. Czasem wycinam zbyt zdrowe, jeżeli za bardzo zagęszczają krzaczek. Niektóe pędy Geoffa, jak wypuści dłuższe, przyginam do ziemi, by wypuścił boczne pędy i by na nich też kwitł.
Pashminę jako floribundę ścinam na ok 30 cm + wycinam stare, słabe, chore i krzyżujące się pędy.

Janka czy to jeden krzaczek? Ile sezonow ma Oliwia. Mam oliwie 2 sezon. Kazdy inaczej rosnie w cieniu najladniej.

Tak, to jest jeden oryginalny krzaczek, sadzony wiosną 2016 roku.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies