Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Stawy i przydomowe oczka wodne 18:08, 14 cze 2018

Do góry
ElzbietaFranka dziękuję za poradę Obawiam się ponieważ kilkadziesiąt metrów będzie przykryte żwirem i jeśli coś ją przetnie własnie pod żwirem, dość uciążliwe może być lokalizowanie uszkodzenia.

Puki co w moim ogrodzie nie ma wody i są tylko żaby brunatne, zielone jeszcze ładniejsze. Szczególnie w otoczeniu pięknej zieleni, jak u Ciebie.

Co to jest,ta większa "trzcinka" na pierwszym zdjęciu, w środku kadru?
Chwasty w trawniku 17:11, 14 cze 2018

Do góry
Wiaan napisał(a)

Dziękuję za podpowiedź, trawa koszona raz w tygodniu.

Jest to niemożliwe aby w ciągu tygodnia wyrosły takie kwiatostany.
Chwasty w trawniku 17:09, 14 cze 2018

Do góry
tommiberry napisał(a)
Mam pytanie o mozliwosc uzycia chemii na dwuliscienne. Trawnik zakladany w październiku zeszlego roku, dopiero od miesiaca wygląda jak powienien. Po podaniu nawozu zaczal rosnac ale pojawilo sie tez duzo koniczyny.

Wiem ze mlody trawnik ale tej koniczyny recznie juz nie wybiore...za duzo i za łątwo się rwie-wychodzi bez korzeni

czy w zwiazku z tym moge popsikac czyms na dwuluiscienne?

Zawsze możesz jeżeli uważasz że nie dasz rady wyrywać
"Chwastox" stosować zgodnie z instrukcją.
Chwasty w trawniku 17:06, 14 cze 2018

Do góry
tommiberry napisał(a)
mrobert77 kiedys Danusia na pytanie co z tym zrobić powiedzial "golić nisko brody" ale do dzisiaj nie wiem co to znaczy...

To znaczy nisko kosić.
Stawy i przydomowe oczka wodne 11:19, 14 cze 2018

Do góry
Mowa byla o zabkach U mnie co roku ich przybywa widocznie maja warunki dobre. Wygrzewaja sie na kamieniach, lisciach zyja stadnie.

Trzy na jednym

Zabka zimuje w ziemi trzeba im stworzyc warunki obok oczka aby mogly sie zakopac na okres zimowy w ziemi.
Stawy i przydomowe oczka wodne 11:07, 14 cze 2018

Do góry
Mam folie Epdm w oczku wodnym ponad 6 lat na dzialce kretow od groma szczegolnie wiosna i jesienia. Jest to bardzo mozna folia kret nie ma szans.
Nie mam zadnej siatki pod spodem.
Od wykopu mam piasek gruba agrowłóknine i pozniej folia epdm z membrana.

Mozesz dac siatke plastikowa na sam spod 1x1 cm lub 2x2 cm nie jest droga jezeli masz krecie obawy, pozniej piasek, agrowłóknine i folie.

Zamiast agrowlokniny daja tez wykladzine dywanowa.
Mój ogródek 21:11, 13 cze 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tyle roz wszedzie, ze czlowiek zawrotu glowy dostaje zapisune i ogladam w necie lista na jesien juz powstaje.

Patrycja bede na dzialce to spisze z metki i dam znac. Jeszcze mam jedna bardzo dobra. Odmiane wrzesniowa cud miód wieksze owoce.
Ta ciemna odmiana bardzo slodka mnjejsze owoce, ale od slodkosci gryzie w gardle.
Mam jeszcze trzeci krzak, ale dopiero w tym roku ma owoce wiec nie moge nic powiedziec o jego smaku.

Dobrze
Moja ostoja 21:07, 13 cze 2018

Do góry
Jest piekna, ale coz nie wszystkim sie podoba. Ona pieknie whglada gdzies w kacie ogrodu. Kwitla w tym roku?
Czy to srodek trawnika? Czy chcesz tam cos posadzic lisciastego a co by ci sie podobało?

Ten iglak to chyba jalowiec zolty czy cyprys na trzeciej focie bylby ladny na srodku ale za duzy aby go przesadzic.

A co myslisz o trawach? U kogos widzialam piekna kompozycje na srodku trawnika z traw ozdobnych takich zwiewnych.
Mozesz posadzic 1-3 szt hortensji limeling to są wysokie krzewy. U Bacowej widzialam takie piekne.
Tez zrobie taki klab z hortami tylko musze najpierw jesienia swierka wykopac.

Trawy wiosna sa małe. Miejsce łyse, ale mozna nasadzic cebul tulipanow, pozniej orliki to trawa juz wyzsza.

Kalina ktora ci sie podoba u mnie posadzic wieksza.
Mozna zrobic okragla rabate nie duza.
Mozna posadzic swierka srebrnego "topsi" sa nieregularne o pieknych kolorach masz tam takiego niskiego.

Ja bym dala trawy, swierka lub horty w jakiejs kompozycji.

Pomysl nad tym moze sie na cos zdecydujesz.

Nie wiem czy tam ma byc rabata czy tylko pojedynczy akcent (krzak jakis).

Poza tym mas, bardzo ładnie, nie jest napchane roslinami zwiewnie. I trzeba sie tej konwencji trzymac.
Bardzo ladne cisy zywotne.

Te drzewka na pniu to klony czy tulipanowce.

Elu to tyle napisalam chaotycznie pisze na tablecie slownik mam beznadziejny i co chwile poprawiam.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 16:20, 13 cze 2018

Do góry
Maria brixen

Ptasi gaj 16:16, 13 cze 2018

Do góry
Claudia cardinale

Gebruder

Claudia Cardinale

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:36, 13 cze 2018

Do góry
Gardenarium napisała
Tak, jest taka szansa, tylko po nasypaniu nowej ziemi i wymieszaniu, odczekaj aż nowe chwasty wzejdą. Potem jednoroczne jak się pojawią to nie będzie z nimi problemu, zginą w czasie koszenia.
Danusiu wiem, że upierdliwa jestem i zawracam Ci głowę, ale czy mogę poczekać na te wieloletnie chwasty kiedy będzie sobie rosła gorczyca, o której wspomniała Ela?

ElzbietaFranka napisała
Dobrze by było jeżeli już przekopiesz zasiać gorczycy albo jakiegoś zboża dobrze wpłynie na glebę i później skosić i przekonać. Ewentualnie najpierw zweryfikować, zasiać gorczyce, zboże skosic i przekopać.
Ptasi gaj 08:46, 13 cze 2018

Do góry

Venrosa piękna polska róża z wiosny 2017 patyki dostałam w donicach 2 szt bardzo ładnie pachnie.

Moja ostoja 23:35, 12 cze 2018

Do góry
Witam. Adela odczytalam u mnje. Pokaz to cos zaradzimy.

To kalina zimozielona sztywnolistna.

Cieszę się. Jutro wieczorem, Elu.
Dobrej nocki
Moja ostoja 23:16, 12 cze 2018

Do góry
Witam. Adela odczytalam u mnje. Pokaz to cos zaradzimy.

To kalina zimozielona sztywnolistna.
Ptasi gaj 23:14, 12 cze 2018

Do góry
Adela napisał(a)

Elu, czy to nie jest kalina szorstkolistna? Bardzo mi się podoba. Generalnie lubię wszystkie kaliny, podobają się mi. Mam dużą (jakieś 2x2) Watanabe. Rozrasta się mocno na szerokość. Rośnie jako soliter na trawniku. Mam problem z domownikami, którym ten krzew szczególnie nie przypadł do gustu. Ona nie jest zimozielona i ma tylko dwa urocze momenty - gdy kwitnie i gdy jesienią przebarwia się. Jutro postaram się zamieścic aktualne zdjęcie. Ponieważ masz ciekawe kompozycje, poproszę Ciebie, abyś podpowiedziała mi co o niej sądzisz i czym ją ewentualnie zastąpić.
Pozdrawiam

Kalina zimozielona sztywnolistna.

Ja mam kaline watanabe oraz Kilimandżaro. Kupilam w. Zeszlym roku poniewaz byly male posadzilam do donic z oznaczeniami przyszedl wiatr oz aczenia zdmuchnal i nie wiem ktora jest ktora i trzymam dalej w donicach.
Maja podobne liscie i nie mozna rozroznic.

Musze poszukac w szkolkach i skubnac liscie moze wtedy rozpoznam.
Kilimandzaro raczej rosnje wasko, a. Watanabe rozlozyscie.
Kupilam pod wplywem zachwalania na ogrodowisku, ale co czytalam opinie o nich są rozne zwykla moda kto ma a ja jeszcze nie mam i to nakrecanie.

Pokaz to zobaczymy.
Ptasi gaj 22:47, 12 cze 2018

Do góry
Zaczne od czosnkow zaczely kwitnac biale czosnki

Elu, czy to nie jest kalina szorstkolistna? Bardzo mi się podoba. Generalnie lubię wszystkie kaliny, podobają się mi. Mam dużą (jakieś 2x2) Watanabe. Rozrasta się mocno na szerokość. Rośnie jako soliter na trawniku. Mam problem z domownikami, którym ten krzew szczególnie nie przypadł do gustu. Ona nie jest zimozielona i ma tylko dwa urocze momenty - gdy kwitnie i gdy jesienią przebarwia się. Jutro postaram się zamieścic aktualne zdjęcie. Ponieważ masz ciekawe kompozycje, poproszę Ciebie, abyś podpowiedziała mi co o niej sądzisz i czym ją ewentualnie zastąpić.
Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:05, 12 cze 2018

Do góry
Ladne ostrozki.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:05, 12 cze 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisała
Dobrze by było jeżeli już przekopiesz zasiać gorczycy albo jakiegoś zboża dobrze wpłynie na glebę i później skosić i przekonać. Ewentualnie najpierw zweryfikować, zasiać gorczyce, zboże skosic i przekopać.
Elu czy dobrze rozumiem, że teraz rozkopać i jeszcze w lipcu posiać gorczycę i poczekać aż wykiełkuje, skosić ją i znów przekopać i wtedy uznać, że gleba gotowa na trawę? Dopytuję, bo ja jestem megalaikiem i nie chcę narobić szkód.

Gardenarium napisała
Kochana Qulleczka, tonu tu żadnego nie było Tylko jasna rzeczowa podpowiedź
Tak mi się jakoś zrobiło... No nic, nieważne.
Za rady oczywiście dziękuję, po nie przecież przybyłam, a doświadczenie Pani oczywiście podziwiam i szanuję

Jeszcze jedno - czy mogę te chwasty potraktować herbicydem na dwuliścienne zanim zacznę rewolucję z kopaniem? Będzie ich mniej do późniejszej zabawy...
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:44, 12 cze 2018

Do góry
Qulleczka napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź Pani Danuto, chociaż nie powiem, zrobiło mi się przykro, że otrzymałam ją takim tonem...

Skoro mam zakładać od nowa, to czy nowy plan powinien wyglądać następująco (zgodnie z tymi dwoma artykułami - zakładanie trawnika z siewu oraz kalendarz pielęgnacji trawnika)?
1. lipiec-sierpień > porządkowanie terenu, przekopywanie, wybieranie brudów, ustanawianie alejek i rabat;
2. koniec sierpnia-wrzesień > zakładanie nowego trawnika;
3. październik - przygotowanie młodego trawnika ja zimę.

Czy tak?

Pani Dnusia ma racje nie ma sensu co kombinować tu nie da się przeprowadzić żadnej naprawy.
Punkty ok.
Już od razu możesz porządkować, aby gleba była gotowa navrw sianie trawnika. Nie musisz od razu siać na całości. Zrób połowę jak wzejdzie to się okaże czy ładnie czy nie. Będziesz wiedziała jak z drugą połowa postąpić.

To tyle na początek. Siejesz wtedy trawę jak pogoda pozwala.
Ptasi gaj 21:12, 12 cze 2018

Do góry

Kasiu tak jak powiedziałam przegapiłam foty ale nie jest jeszcze tak źle.
Podczepilam ja pod rusztowania.

Jest ładna zapewniam tylko to miejsce nie dla niej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies