Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja działka na Dębowym Lesie

Moja działka na Dębowym Lesie

anabuko1 21:01, 23 lip 2018

violaskom napisał(a)
Pisząc o łączce kwietnej masz na myśli swój ogród, czy jakieś obce pole?

Myślałam o nowym miejscu, na tym nowym areale, który jest jest nie wykarczowany( kupiliśmy jeszcze 34 a w przedłużeniu naszej obecnej działki. Same krzaczki i drzewa )Razem juz jest 41 .ale tutaj 7 ostanie tylko takiej kwiatowej. Tam na razie nie ma czasu tego zrobić.Może na drugi rok.

Hosta Orange Marmolade

I inne
Na środku na dole Earth Angel
anabuko1 21:14, 23 lip 2018

gogo napisał(a)
Witaj Aniu, jak długo kwitną pajączkowate liliowce? Pytam, bo dziś zobaczyłam na podjeździe dwa prawie usychnięte iglaki, sadzone przez poprzedniego właściciela, które nigdy mi się nie podobały. Dojrzałam do ich usunięcia i zrobi mi się tam miejsce, może właśnie na liliowce jeśli długo kwitną.
Macham do Ciebie z Majdanu Zahorodyńskiego rękami mojej rodziny, która tam wczasuje, a dziś byli w Chełmie w Muzeum Kredy.

Hm kwiat liliowa kwitnie 24 h.Na jednej łodyżce ma kilka kwiatów.A więksa kępa, więcej łodyżek.Ale średnio ju porządna kępa ok. miesiąca.
Ale im większa kępa tym więcej kwiatów i dłuższe kwitnienie.
Ale liści te liliowe sa dekoracyjne.Ale to musisz przemyśleć.
O to walkiem blisko.wiem gdzie jest ten Majdan Zahorodyński.O i w Chełmie byli.A ty tutaj też bywasz ??

hosta rewersed

Hosta Wolverine na dole a po prawej Fire and Ice a z tyłu po lewej Wheaton Blue

anabuko1 22:04, 23 lip 2018

To miała by hortensja Tardiva. Ale jak się okapało nią nie jest.
chciałam ją prowadzi na pniu.Ma 40- 45 m wysokości do rozgałęzienia .I 6 gałązek. Ale kwiatostany duże i ciężkie .Ju dwie gałązki się złamały
To może być Vanille Fraise ??( moja kolejna )czyli trzeba będzie przesadzić i prowadzenia na pniu rezygnować.

gogo 22:31, 23 lip 2018

Aniu, ja tam nie bywam, tam ma agroturystykę brat mojego szwagra/ mąż siostry /.
Jeżdżą co roku, a teraz zabrali moją Mamę, dlatego do mnie nie przyjedzie
To kwitnienie liliowców jest w sumie długie, oczywiście dostałyby jakieś towarzystwo.Ziemia tam jest kiepska, bardzo kamienista i musiałabym dać lepszą.
Ale dla chcącego...
Hosty piękne, moje młode z doniczek pójdą do ziemi, wstępnie już nawet wiem gdzie,zrobię jak będzie chłodniej.
Anusia 13:01, 24 lip 2018

Ania ta hortensja na Vanilię nie wygląda. U mnie Polar Bear pierwszy rok i też takie kwiaty ma. Posadziłam dwie. Pierwszą bardziej przycięłam bo przez przypadek złamałam. Boję się o tę drugą bo przez to, ze ma tak ciężki kwiatostan, może się złamać.

Piękne hosty masz. Jak co roku robią wrażenie.
ElzbietaFranka 16:44, 24 lip 2018

Aniu człowiekowi jedną gusta się zmieniają masz ladne funkie.
Jak ja ich nie znosiłam jeszcze w zeszłym roku u kogoś na Ogrodowisku widziałam pełno funkii, myślałam sobie co ta kobieta w tych funkiach widzi to tylko liście.

Pytając Irenki z Miłkowa co posadzić na rabacie w cieniu pod sosnami odpowiada funkie i różaneczniki. Myślałam no nie uderzyła we mnie.
Po jakimś czasie myślę guru Ogrodowiska wie co mówi zaczęłam szukać jak wyglądają te co poleciła i mysle i mysle przyszla wiosna rabatę czas zacząć i skończyć pojechałam do szkółki nakupilan funkii i posadziłam.
Teraz nawet mi się podobaja i posadzenia jeszcze w innym miejscu.

Jestem jakoś senna dzisiaj w cieniu 32 chyba dlatego.
Ewa777 18:36, 24 lip 2018

Mam też hibiskusa Blue Chiffon, ale u mnie jeszcze w pąkach.
Jeżeli Ci odpowiada pień wysokości 40-45 cm, to możesz poprowadzić tę hortensję na pniu. Wybierz jedną najdłuższą i najgrubszą gałązkę, wiosną wytnij wszystkie inne. Tę wybraną wzmocnij patykiem, wycinaj wszystkie listki i gałązki, które będą wyrastały w miejscach, które Ci nie odpowiadają i będzie dobrze.
Być może jest to odmiana niskich hortensji.
anabuko1 19:06, 24 lip 2018

gogo napisał(a)
Aniu, ja tam nie bywam, tam ma agroturystykę brat mojego szwagra/ mąż siostry /.
Jeżdżą co roku, a teraz zabrali moją Mamę, dlatego do mnie nie przyjedzie
To kwitnienie liliowców jest w sumie długie, oczywiście dostałyby jakieś towarzystwo.Ziemia tam jest kiepska, bardzo kamienista i musiałabym dać lepszą.
Ale dla chcącego...
Hosty piękne, moje młode z doniczek pójdą do ziemi, wstępnie już nawet wiem gdzie,zrobię jak będzie chłodniej.

Aha,,, ale gdybyś była w poblizu, to furtka otwarta
O tak, do liliowców jakieś towarzystwo wskazane, mogą by hortki, mogą by trawki , albo jeszcze o tam chcesz
Hosty to moja pierwsza ogrodowa miłość.

anabuko1 19:35, 24 lip 2018

Anusia napisał(a)
Ania ta hortensja na Vanilię nie wygląda. U mnie Polar Bear pierwszy rok i też takie kwiaty ma. Posadziłam dwie. Pierwszą bardziej przycięłam bo przez przypadek złamałam. Boję się o tę drugą bo przez to, ze ma tak ciężki kwiatostan, może się złamać.

Piękne hosty masz. Jak co roku robią wrażenie.

To już nie wiem o to a hortka będzie.Polar Bear ??
A ona na pniu nadaje się ??No właśnie ciężkie kwiaty.
To może przesadzić na drugi rok i normalnie prowadzić.Przyciąć nisko i tyle.

Hortensja Vanille Fraise w tle

Ta pysznogłówka jest niższa i ma ciemniejsze listki
anabuko1 19:52, 24 lip 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu człowiekowi jedną gusta się zmieniają masz ladne funkie.
Jak ja ich nie znosiłam jeszcze w zeszłym roku u kogoś na Ogrodowisku widziałam pełno funkii, myślałam sobie co ta kobieta w tych funkiach widzi to tylko liście.

Pytając Irenki z Miłkowa co posadzić na rabacie w cieniu pod sosnami odpowiada funkie i różaneczniki. Myślałam no nie uderzyła we mnie.
Po jakimś czasie myślę guru Ogrodowiska wie co mówi zaczęłam szukać jak wyglądają te co poleciła i mysle i mysle przyszla wiosna rabatę czas zacząć i skończyć pojechałam do szkółki nakupilan funkii i posadziłam.
Teraz nawet mi się podobaja i posadzenia jeszcze w innym miejscu.

Jestem jakoś senna dzisiaj w cieniu 32 chyba dlatego.

Jeszcze jak się mieniają owe gusta i ogrodowe tez.Ja traw kiedyś nie lubiłam.A teraz już zapraszam je do swojego ogrodu.Kilka pięknych dostałam od Halinki- zawitki , aby tylko się przyjęły u mnie
Kilka dosłownie miałam mniejszych swoich.
O fajnie,ze funkie kupiłaś.Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich .
ciekawa jestem jakie odmiany kupiłaś ??

Mam nadzieję,e lepiej się czujesz ?U mnie w cieniu było 25.