Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:09, 22 sie 2013

Do góry
Podział na zdjęciach bardzo dobrze przedstawiony, ale pojawa się problem gdy żurawka nie rosła bardziej przy ziemi i boczne odrosty nie utworzyły korzonków. Trzeba wtedy odrywać poczne przyrosty z piętką.
Najlepiej odłamać odrost zaraz przy głównym pędzie ruchem w dół. Później wystarczy troszke ukorzeniacza i do doniczki. Ja zawsze tak rozmnażam i mam 99% skuteczność.
Będę też teraz sporo żurawek dzielił i pokaże na zdjęciach, ale musze podgonić z remontem i rośliny odeszły na dalszy plan. W zeszłym roku ukorzeniałem konicem września i z sukcesem. 4 na 50 ukorzenionych nie przetrwały zimy bo za głeboko zakopałem doniczki i całą wiosne stały w wodzie.
Najlepszy termin jednak jest właśnie teraz. Żurawki ładnie się do zimy ukorzenią i wypuszczą pare nowych listków.
Starorzecze na górce 10:03, 22 sie 2013

Do góry
No to szykuje się różane szaleństwo
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 04:31, 22 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Pokazuj więcej traw ja później tylko latam po ogrodniczych i kupuje Wczoraj znowu wpadły mi dwie frosted curls, co ja mam z nimi teraz zrobić jak miejsca nie mam Dobrze, że evergolda zostawiłem w spokoju bo miałbym jeszcze większy problem.
Cudowne rabaty
ja w tym roku dosadzilam dużo traw bo są bezproblemowe i ładne
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:20, 21 sie 2013

Do góry
No no ciekawe tematy Humor przed snem bardzo poprawiony
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:17, 21 sie 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Łukasz ja mam już dość tych czarnych serii! Wspólczuję. Licze, źe w piątek większość sprzętu mi naprawią... Albo się tylko łudzę....

Marzenko moje problemy przy twoich to raczej nie wiele, ale zawsze trzeba załatwiać nowe części do mebli, a samochód do 'bicia' i do lakiernika.
Gdzieś wycztyałem, że sprzęt Siemensa, u mnie w przypadku awarii zmywarki dosyć szybko naprawili. Dziwi mnie, że marka dość wysoko uplasowana na rynku tak słabo dba o klienta. Może to zależy od rejonu. Trzeba być dobrej myśli a w walce z opuchalkami nie można się poddawać. Trzeba wytępić raz a porządnie. Teraz jak coś wyciągam nowego z doniczki otrząsam prawie wiekszośc ziemi tak dla pewności
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:10, 21 sie 2013

Do góry
zawitka napisał(a)
hej Lukasz ta rabata ogrodowiskowa ai wazne że z Twoich roślin a dopieszczać zawsze możesz .Zurawki piękne a ja mówię że mnie nie lubią bo nie chcą rosnąć Pozdrawiam

Nie do końca wiem czy rabatka się podoba, ale przyjme, że aby troszke tak Trzmielinka do rabaty czeka już na wsadzenie. Chaiałem jeszcze wepchnąć tam trawki, ale za gęsto
Z żurawami czeka mnie sporo pracy, nie podoba mi się w niektórych miejscach zestawienie kolorystyczne, więc trzeba zmieniać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:10, 21 sie 2013

Do góry
Jak to mówią, nieszczęścia chodzą parami. Jednak to bardzo prawdziwe.
Mała stłuczka na parkingu i zalane nowe meble w budynku gospdarczym w jeden dzień to stanowczo za dużo. Dobrze tylko, że incydent na parkingu nie z mojej winy.
Przynajmniej zahaczyłem wczoraj o pewne centrum ogrodnicze i nie umiałem wyjść. Tyle piękności w niskich cenach i głos w głowie " nie kupuj gdzie to znowu posadzisz" No i kupiłem trzmieline na pniu i dwie trawki frosted curls Nie mam pojęcia gdzie wsadzić trawki...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:05, 21 sie 2013

Do góry
szarlotka napisał(a)
Bardzo podoba mi się Twoja nowa rabata, a fala żurawkowa jest poprostu niesamowita
Będę zaglądać. Pozdrawiam

Wiam i bardzo dziękuje. Żurawkowa fala powoli zaczyna znów ładnie wyglądać. W upały troszke ucierpiała.
Oczywiście zapraszam ponownie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:01, 21 sie 2013

Do góry
Pokazuj więcej traw ja później tylko latam po ogrodniczych i kupuje Wczoraj znowu wpadły mi dwie frosted curls, co ja mam z nimi teraz zrobić jak miejsca nie mam Dobrze, że evergolda zostawiłem w spokoju bo miałbym jeszcze większy problem.
Cudowne rabaty
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:34, 20 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Dzisiaj wtorek Jak tam gabiony

no i nic gabiony może ruszą od kolejnego poniedziałku .... ja bym chciała już ale muszę sobie dać na wstrzymanie zajmę się poszukiwaniem płytek do ogrodów zimowych .... i jeszcze kilka innych rzeczy ..... także reasumując .... nadal w oczekiwaniu
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:24, 20 sie 2013

Do góry
Dzisiaj wtorek Jak tam gabiony
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:23, 20 sie 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Zgadzam się z Agatką.

agatanowa napisał(a)
A ja nie, a już na pewno nie obydwu

Narazie ciachania w stożki nie będzie Choć nie powiem dla tej mniejszej tuji byłoby to korzystne, azalia miała by więcej miejsca
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:21, 20 sie 2013

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Łukaszu,
Gdyby to była moja rabata to...... przystrzygłabym te większe thuje w stożki To taka moja mała sugestia ..... ale tak też jest dobrze. Bardzo ładnie .

Dziekuje bardzo
Przebiegłem sobie zobaczyć czy byłoby to wykonalne. Owszem dało by rade, ale efekt za ok 3 lata Są 'puste' w środku i za bardzo nie można by ich przyciachać w stożki.

Takie wielkie stożki marzą mi się gdzieś w ogrodzie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:14, 20 sie 2013

Do góry
grembosia napisał(a)

Całkiem fajnie wyszło, tym bardziej, że nie posiłkowałeś się nowymi zakupami.

Wiem, że nie jest idealnie i mogłoby być lepiej, ale cieszy mnie to bardziej niż stan poprzedni. Mam troszke bałaganu na rabatach i narazie próbuje wykorzystać to co mam, już mam kilka placków, które będzie trzeba wypełnić nowymi roślinami
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:49, 20 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Łukaszu,
Gdyby to była moja rabata to...... przystrzygłabym te większe thuje w stożki To taka moja mała sugestia ..... ale tak też jest dobrze. Bardzo ładnie .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:41, 20 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Zaczęło się kombinowanie jak to teraz posadzić. Nie było żadnych doradców, ani porad więc trzeba było działać. Oczywiście blusz trzeba sobie wyobrazić musi podrosnąć.
Planuje dosadzić trzmieline pienną pod sam płot, o o tym myślicie??
I oto efekt końcowy, proszę o konstruktywną krytyke jeżeli coś nie pasuje.
Cała rabat powstała z dostępnych roślin w moim ogrodzie. Gdybym coś kupował zrobiłbym troszeńke inaczej, ale jestem zadowolony

Zdjęcia bez nadmiernego słońca zrobie po południu

Całkiem fajnie wyszło, tym bardziej, że nie posiłkowałeś się nowymi zakupami.
Starorzecze na górce 09:03, 20 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Żywopłot to bardzo dobry pomysł. Co do nawożenia napisze co ja bym zrobił i nie wiem czy słusznie. Teraz nie nawoziłbym żadnym nawozem, we wrześniu zastosowałbym jakiś nawóz jesienny, aby miał bardzo mało azotu. Barabanty jeżeli są niestrzyżone wyglądają brzydko, ale jeżeli mocno będziesz ciachć to żywopłot zrobi się ładny i gęsty i co najważniejsze dosyć szybko. Widziałęm już kilka ścian z barabanta i wyglądały zacnie Zęby w żywopłocie bardzo mi się podobają, bardzo ciekawy rozwiązanie

Aaaa Luki! Twe słowa jak balsam na me skołatane serce! Może bedzie dobrze. Ja właśnie w szkółce u grąbczewskich widziałam taki 2 - 2,5 m żywopłot brabantowy (bo spytałam, więc wiem), wyglądał świetnie, był tak zbity, że palec trudno było wbić, roślin pojedynczych w ogóle nie widać (i pod kiece też nie dało się zajrzeć, bo próbowałam, ale zbitość była nieprzenikniona i żadnego pieńka nie było widać). Po prostu prostopadłościan postawiony na ziemi. No ale oni wiedzą, jak go ciąć. I pewnie się nie patyczkują.

Wydaje mi się, że brabanty dobrze się mają, bo te sprzed płota, pomimo przycięcia sterczą już ponad podmurówkę.

Tak, damy nawóz jesienny.
Starorzecze na górce 08:48, 20 sie 2013

Do góry
Żywopłot to bardzo dobry pomysł. Co do nawożenia napisze co ja bym zrobił i nie wiem czy słusznie. Teraz nie nawoziłbym żadnym nawozem, we wrześniu zastosowałbym jakiś nawóz jesienny, aby miał bardzo mało azotu. Barabanty jeżeli są niestrzyżone wyglądają brzydko, ale jeżeli mocno będziesz ciachć to żywopłot zrobi się ładny i gęsty i co najważniejsze dosyć szybko. Widziałęm już kilka ścian z barabanta i wyglądały zacnie Zęby w żywopłocie bardzo mi się podobają, bardzo ciekawy rozwiązanie
Anglia sierpień 2013 22:01, 19 sie 2013

Do góry
Cudowna wycieczka Realacje z tak pięknych miejsc są warte zarwania każdej nocki i chyba dzisiaj się tak za mną stanie Czekam na mase zdjęć.
Jurajski Ogród 21:50, 19 sie 2013

Do góry
Przecudnie, uwielbiam oglądać twój ogród czekam na kolejne zdjęcia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies