Mam folie Epdm w oczku wodnym ponad 6 lat na dzialce kretow od groma szczegolnie wiosna i jesienia. Jest to bardzo mozna folia kret nie ma szans.
Nie mam zadnej siatki pod spodem.
Od wykopu mam piasek gruba agrowłóknine i pozniej folia epdm z membrana.
Mozesz dac siatke plastikowa na sam spod 1x1 cm lub 2x2 cm nie jest droga jezeli masz krecie obawy, pozniej piasek, agrowłóknine i folie.
Zamiast agrowlokniny daja tez wykladzine dywanowa.
Jest piekna, ale coz nie wszystkim sie podoba. Ona pieknie whglada gdzies w kacie ogrodu. Kwitla w tym roku?
Czy to srodek trawnika? Czy chcesz tam cos posadzic lisciastego a co by ci sie podobało?
Ten iglak to chyba jalowiec zolty czy cyprys na trzeciej focie bylby ladny na srodku ale za duzy aby go przesadzic.
A co myslisz o trawach? U kogos widzialam piekna kompozycje na srodku trawnika z traw ozdobnych takich zwiewnych.
Mozesz posadzic 1-3 szt hortensji limeling to są wysokie krzewy. U Bacowej widzialam takie piekne.
Tez zrobie taki klab z hortami tylko musze najpierw jesienia swierka wykopac.
Trawy wiosna sa małe. Miejsce łyse, ale mozna nasadzic cebul tulipanow, pozniej orliki to trawa juz wyzsza.
Kalina ktora ci sie podoba u mnie posadzic wieksza.
Mozna zrobic okragla rabate nie duza.
Mozna posadzic swierka srebrnego "topsi" sa nieregularne o pieknych kolorach masz tam takiego niskiego.
Ja bym dala trawy, swierka lub horty w jakiejs kompozycji.
Pomysl nad tym moze sie na cos zdecydujesz.
Nie wiem czy tam ma byc rabata czy tylko pojedynczy akcent (krzak jakis).
Poza tym mas, bardzo ładnie, nie jest napchane roslinami zwiewnie. I trzeba sie tej konwencji trzymac.
Bardzo ladne cisy zywotne.
Te drzewka na pniu to klony czy tulipanowce.
Elu to tyle napisalam chaotycznie pisze na tablecie slownik mam beznadziejny i co chwile poprawiam.
Danusiu wiem, że upierdliwa jestem i zawracam Ci głowę, ale czy mogę poczekać na te wieloletnie chwasty kiedy będzie sobie rosła gorczyca, o której wspomniała Ela?
Ja mam kaline watanabe oraz Kilimandżaro. Kupilam w. Zeszlym roku poniewaz byly male posadzilam do donic z oznaczeniami przyszedl wiatr oz aczenia zdmuchnal i nie wiem ktora jest ktora i trzymam dalej w donicach.
Maja podobne liscie i nie mozna rozroznic.
Musze poszukac w szkolkach i skubnac liscie moze wtedy rozpoznam.
Kilimandzaro raczej rosnje wasko, a. Watanabe rozlozyscie.
Kupilam pod wplywem zachwalania na ogrodowisku, ale co czytalam opinie o nich są rozne zwykla moda kto ma a ja jeszcze nie mam i to nakrecanie.
Elu, czy to nie jest kalina szorstkolistna? Bardzo mi się podoba. Generalnie lubię wszystkie kaliny, podobają się mi. Mam dużą (jakieś 2x2) Watanabe. Rozrasta się mocno na szerokość. Rośnie jako soliter na trawniku. Mam problem z domownikami, którym ten krzew szczególnie nie przypadł do gustu. Ona nie jest zimozielona i ma tylko dwa urocze momenty - gdy kwitnie i gdy jesienią przebarwia się. Jutro postaram się zamieścic aktualne zdjęcie. Ponieważ masz ciekawe kompozycje, poproszę Ciebie, abyś podpowiedziała mi co o niej sądzisz i czym ją ewentualnie zastąpić.
Pozdrawiam
Elu czy dobrze rozumiem, że teraz rozkopać i jeszcze w lipcu posiać gorczycę i poczekać aż wykiełkuje, skosić ją i znów przekopać i wtedy uznać, że gleba gotowa na trawę? Dopytuję, bo ja jestem megalaikiem i nie chcę narobić szkód.
Tak mi się jakoś zrobiło... No nic, nieważne.
Za rady oczywiście dziękuję, po nie przecież przybyłam, a doświadczenie Pani oczywiście podziwiam i szanuję
Jeszcze jedno - czy mogę te chwasty potraktować herbicydem na dwuliścienne zanim zacznę rewolucję z kopaniem? Będzie ich mniej do późniejszej zabawy...
Pani Dnusia ma racje nie ma sensu co kombinować tu nie da się przeprowadzić żadnej naprawy.
Punkty ok.
Już od razu możesz porządkować, aby gleba była gotowa navrw sianie trawnika. Nie musisz od razu siać na całości. Zrób połowę jak wzejdzie to się okaże czy ładnie czy nie. Będziesz wiedziała jak z drugą połowa postąpić.
Dobrze by było jeżeli już przekopiesz zasiać gorczycy albo jakiegoś zboża dobrze wpłynie na glebę i później skosić i przekonać. Ewentualnie najpierw zweryfikować, zasiać gorczyce, zboże skosic i przekopać.
To tyle na początek. Siejesz wtedy trawę jak pogoda pozwala.