Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ja i mój ogródek, a może ogród 14:14, 13 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a z lawendą to jak lawenda przy obrzeżu a róze do środka, czy przemieszane ???

Co myślisz o tym?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2827-prostokatna-rabata

To pomysł Danusi
Ja i mój ogródek, a może ogród 13:59, 13 sty 2016

Do góry
Masz skrzynki duże? Ocieplone? Co, jakby było zimą -20 stopni? Tak było u mnie niedawno. Może inne miejsce. Można z bylinami połączyć
Ogródek Iwony 13:55, 13 sty 2016

Do góry
Dziś sporo sikorek lata po ogrodzie.
Na tarasie na stole wysypałam troszkę ziaren, aby je obserwować. Przylatują, zabierają ziarenko i odlatują. Karmnik mam w głębi ogrodu na drzewie

A tu taki mini karmnik

Ja i mój ogródek, a może ogród 13:53, 13 sty 2016

Do góry
Dominiko, jakbyś chciała zaplanować tą różankę, to spisz chociaż kolory róż, jakie masz. No chyba, ze masz fotki, albo nazwy. Pokaż miejsce, gdzie byś je chciała. Ja mam część róż przy tarasie. Ale tam mam energetyczne czerwone Montany, które kwitną od maja do mrozów nieprzerwanie Chciałabyś róże z lawendą? Jaki kształt miałaby ta rabata? Może zaczniemy planowanie?
Ogródek Iwony 13:39, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dominiko, to ogród w Tarnowie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1391-wizytowka-ogrod-w-tarnowie
Byłaś tam? Zakochana jestem w tej ścianie różanej. Wiem, że to troszkę potrwa, zanim one urosną, ale ogrodnik musi się uczyć cierpliwości. Masz na zielono link do tego ogrodu. Kliknij i pospaceruj po nim. Naprawdę warto. Co do miejsca u ciebie, musisz się zastanowić, czy chcesz same róże, czy jako wypełnienie dasz byliny. W jakim kolorze są twoje róże? I przez kilka godzin dziennie lubią słoneczko.

Idę do ciebie. Pokaż potencjalną rabatę dla róż
nie byłam w Tarnowie zaraz tam pospaceruję.

właśnie róże mam kolorystycznie taki misz masz

tak się zastanawiam, że może przy domu, albo w duzych prostokatnych donicach na tarasie - jak myslisz ????
Ogródek Iwony 13:34, 13 sty 2016

Do góry
Dominiko, to ogród w Tarnowie.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1391-wizytowka-ogrod-w-tarnowie
Byłaś tam? Zakochana jestem w tej ścianie różanej. Wiem, że to troszkę potrwa, zanim one urosną, ale ogrodnik musi się uczyć cierpliwości. Masz na zielono link do tego ogrodu. Kliknij i pospaceruj po nim. Naprawdę warto. Co do miejsca u ciebie, musisz się zastanowić, czy chcesz same róże, czy jako wypełnienie dasz byliny. W jakim kolorze są twoje róże? I przez kilka godzin dziennie lubią słoneczko.

Idę do ciebie. Pokaż potencjalną rabatę dla róż
Ogródek Iwony 13:13, 13 sty 2016

Do góry
Dominiko, chciej. Róże są piękne. I wiesz, już w zeszłym roku doszłam do tego, że jeśli się chce, by w ogrodzie się działo, to podstawy ogrodu tworzą wiosną rośliny cebulowe, w maju-czerwcu różaneczniki, potem są róże, potem hortensje i na końcu trawy. A zimą kulki, kostki bukszpanowe i inne zimozielone. Jak zgromadzisz w ogrodzie te roślinki, zawsze będzie kolorowo i pachnąco. No chyba, że ktoś lubi minimalizm. ja wole kolor, zapach, ... ach, już nie mogę się doczekać. Nie mogłabym mięć białego ogrodu
Ogródek Iwony 12:59, 13 sty 2016

Do góry
Ewa, znalazłam jeszcze tutaj takie zestawienie
Briland i Rosarium Uetersen:

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/39/392528/original.JPG

edit: coś mi się nie zgadza. Googluję tą Briland. Pojawia się ceglasto czerwona róża Kordes' Brillant®. Nie o tą różę chodzi.
Ogródek Iwony 12:16, 13 sty 2016

Do góry

Ogródek Iwony 11:58, 13 sty 2016

Do góry
Pada śnieg. Cieszyłąm się dziś, jak małe dziecko, ze mam mało zajęć i szybciej wracam do domu. Poszłam do ogrodu na fotki. Jednak śnieg jest ciężki, lepki. Większość w ogrodzie leży pod śniegiem

Ogródek Iwony 11:50, 13 sty 2016

Do góry
Sebek, Reniu Wiosną będę uszczykiwać i rozmnażać
Od Ewy dostałam wiosną w zeszłym roku To dobry czas na sadzonki. Wszystko budzi się do życia

Dominiko, staram się Po to jesteśmy tu na forum, by się dzielić tym, czym potrafimy
Ogródek Iwony 11:47, 13 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
to faktycznie, aż taki sielski zapach ???

Gdybym była w ciąży, pewnie by mnie zemdliło. To taki mdlący zapach. Idzie wytrzymać. A efekt wart zachodu Najlepiej pryskać wieczorem, do rana nic już nie czuć
Coś jeszcze, coś więcej... 09:41, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Powodzenia Sebku na egzaminach. O warzywach się dokształciłam
Lepiej mi to wychodzi, niż angielski.

Tak przy okazji: wpadła siostrzenica na kawę i słyszy, jak moje 12- letnie dziecko przy jakiejś grze rozmawia w sieci po angielsku. Pyta się: jak długo Paweł uczy się angielskiego?

Odpowiadam: nie uczy się. Ma w szkole niemiecki. Angielski zacznie za rok w gimnazjum. Zdziwiła się.
Ot, siła motywacji
Zatem powodzenia

Moja motywacja brzmi: byle zdać!
Tysiąc radości i utrapień 09:21, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja kupię nasionka pod koniec stycznia. Na sianie stanowczo za wcześnie. Ale w lutym można wysiaf już stipę. A potem poleci

Masz rację Iwonko. Muszę jeszcze doczytać kiedy siać heliotrop, bo jego też wcześnie można
Ogródek Iwony 09:20, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, czy wystarczy uszczknąć runiankę?
Co do clematisów - nie odniosłam sukcesu w ich hodowli. Wcześniej czy później wymarzają u mnie. Zostawiam sobie je na później, na razie mówię im nie. Renia pisała, że ważne by kwitły w tym samym czasie. Twój tak kwitnie?

Edit: ładne te zestawienia z clematisem.

U mnie rośnie runianka, którą dostałam od Krysi: jedne z kłączami inne tylko uszczyknięte. Zobacz tutaj na rabacie: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5315-jak-ozywic-moj-szmaragdowy-ogrod?page=136
Przyjęły się wszystkie
Ogród Mirelli 09:12, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Co do Gosi rysunku. Na środku w nogach kuli nie może być Rh. Urośnie za duży. Wystarczą trawki.
Wtedy dwie hortensje w plecach kulek. Kulki mogą być cięte z żywotnika. Kiedyś Tess pokazywała, jak swoje robiła. Wiosną bywają w sprzedaży. Ja w tym roku dwie różnej wysokości sobie kupię. Bardzo mi się podobają. Tylko trzeba je ciąć, by zachowały ładną formę.

U mnie w szkółkach dużo jest tych kulek różnych.
Iwonko chyba hortensja za kulkami to dziwnie nie sądzisz?
Na hortensjowej mam kulki,które stanowią tło dla hortensji.
Ogródek Iwony 08:48, 13 sty 2016

Do góry
A to też dobrze Olu.
Myślałam, że nie miałaś
U mnie ktoś przechodził ze znajomych i zapachniało. Udał, że nie czuje Taki był taktowny. Dopiero w rozmowie wyszło
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:38, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na hakone ja się zapaliłam.
Jest piękna. I ładnie się rozrasta.

Mam hakone w kulach bukszpanowych przy domu
W pierwszych sezonie lichutkie ... ale w tym mam nadzieję, że wybujają
Ogródek Iwony 08:35, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Olu, gnojówka ma specyficzny zapach, ale roślinki ładnie się po niej regenerują, bogata jest w mikroelementy. I na drugi dzień mszyc nie miałam. Ani na różach, ani na śliwie. Ze śliwką miałam największy kłopot, bo duże drzewo, nic nie pomagało. Aż do czasu gnojówki.

Gnojówka z pokrzyw działa cuda, dosłownie.
Do podlewania rozcieńczamy z wodą .
Rośliny dostają takiego powera..., a przede wszystkim nie jest to żadna chemia w ogrodzie.
Latem podlewamy raz w m-cu. Stosuję też do oprysku roślin przeciw mszycom. Róże wyglądają zdrowo. Floksy zawsze miały mączniaka, a odkąd pryskam je pokrzywą, jest efekt.
Zobacz tutaj

Iwonka, ja miałam beczkę gnojówki Tylko po porstu nie robiłam nią opryskó, tylko podlewałam rośliny.
Ogród Mirelli 07:23, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko, zajrzyj do mnie:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1146#post_4
O dywanie jutro, dziś mi się czas skończył

Iwonka byłam,obejrzałam, przeanalizowałam,zanotowałam
Dziękuję Ci bardzo za wyczerpującą informację

Jeszcze tylko te żurawki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies