Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

MirellaB 08:21, 13 sty 2016

amelia_b napisał(a)
Mirellko pietrowo układaj buziaki na dobranoc

Za dużo tych roślin i pięknych ogrodów stąd ten zawrót głowy,wybrać trudno
MirellaB 08:32, 13 sty 2016

polinka napisał(a)
Mirelka jakie masz wymiary tej rabaty?

Pamiętaj, że na gracilimusa potrzebujesz co najmniej metr, drugie tyle na hortensje chyba, że chcesz aby rosły w ścisku?
RH za jakiś czas też Ci się bardzo rozrosną, widziałaś pewnie u Bogdzi jakie to potffory Myślę, że jak zaplanujesz tak dużo roślin na tą rabatkę to za jakiś czas, kolejny raz będziesz musiała przesadzać bo będą miały za ciasno.

Może pomyśl aby dodać tylko kilka jasnych wyższych traw np. ML dla rozświetlenia zieleni iglastych i do tego dobrać kolorystycznie jakiegoś niskiego carexa na obwódkę? Trawy dodadzą lekkości tej rabacie a takie samo powtórzenie mogłabyś zrobić z drugiej strony.
Ja pozbyłam sie żurawek w tamtym roku jak zauważyłam, że przyciągnęły mi do ogrodu opuchlaki...

Trzymam kciuki za planowanie I pamiętaj, że to Wam ma się podobać ogród

Paulinka na dwa gracki i hortensję to mam miejsce
Rh wiem,że rosną duże. Moje chorują, więc zanim urosną minie dobre kilka lat.

Dobrze radzisz z dodaniem trawek,ale ja bym jeszcze tam chciała dać coś kwitnącego i trochę koloru, stąd pomysł na hortensję i żurawki.
Żurawki przyciągają opuchlaki czy przyniosłaś opuchlaki z żurawkami?
waldek727 08:45, 13 sty 2016

Mirelli.
Ja bym Ci proponował nie iść dalej tą drogą. Formowanie roślin i nadawanie im geometrycznych kształtów, jak i sadzenie roślin pod sznurek w oczach projektantów ma tendencję spadkową i to bardzo. Wystarczy prześledzić programy ogrodnicze w tym Maję, aby przekonać się, że w ostatnim półroczu ogrodów w stylu formalnym było tam jak na lekarstwo. Poczytaj uważnie o czym pisze na forum Danusia która patrzy na ogrody przyszłościowo i nie powiela w swoich projektach tego co już było. Polecam Ci również, abyś przejrzała sobie projekty ogrodów nowoczesnych z ostatnich dwóch lat które prezentowane są na stronach wystawy ,,Chelsea Flower Show". Absolutnie nie mam zamiaru narzucać Ci stylu ogrodu ponieważ ostateczna decyzja należeć będzie do Ciebie. Ja tylko dzielę się swoimi spostrzeżeniami, które ewentualnie mogą pomóc w podjęciu decyzji na przyszłość.
AnnaCh 08:59, 13 sty 2016

Przeczytałam całą dyskusję i nic już nie wiem, oprócz tego, że mają zostać część roślin co już tam są
No masz twardy orzech do zgryzienia, ale do wiosny sobie poradzisz, a później będziesz tylko kopać i sadzić. Mogę się tylko wypowiedzieć co do Vanilki, faktycznie wydaje się wiotka.
MirellaB 09:02, 13 sty 2016

Edit napisał(a)

To różnie bywa z tym podwiązywaniem...jak miały duże kwiaty to musiałam a jak mniejsze jednego roku to nie.
Prawda taka, że ta odmiana dość wiotka jest
Żurawki nie są za niskie. Roślinki, które mają 30-40 cm wysokości zakryją hortkom nóżki - które po kilku latach nie są zbyt dekoracyjne

Edytko pitwierdzasz,że ta odmiana bardziej wiotka. Myślałam, że ma to dla mnie znaczenie, ale jednak nie. Moje psy są w stanie wszystko połamać, więc na początku będę musiała je osłonić.

Jeżeli będę musiała podwiązać to się do Ciebie zgłoszę po instruktaż

Myślę, że podsadzę żurawkami skoro nie są za małe
MirellaB 09:12, 13 sty 2016

Iwk4 napisał(a)
Co do Gosi rysunku. Na środku w nogach kuli nie może być Rh. Urośnie za duży. Wystarczą trawki.
Wtedy dwie hortensje w plecach kulek. Kulki mogą być cięte z żywotnika. Kiedyś Tess pokazywała, jak swoje robiła. Wiosną bywają w sprzedaży. Ja w tym roku dwie różnej wysokości sobie kupię. Bardzo mi się podobają. Tylko trzeba je ciąć, by zachowały ładną formę.

U mnie w szkółkach dużo jest tych kulek różnych.
Iwonko chyba hortensja za kulkami to dziwnie nie sądzisz?
Na hortensjowej mam kulki,które stanowią tło dla hortensji.
MirellaB 09:16, 13 sty 2016

Dominika11 napisał(a)
Witaj
i jak Mirelko - przespałaś sie z pomysłami. Decyzja juz zapadła ???

Hej Dominiczko
Wczoraj padłam, taka byłam zmęczona tym myśleniem.
Mój synek cały dzień sam się bawił. Dzisiaj chcę mu to wynagrodzić

Decyzji nie podjęłam, ale dwie koncepcje są: z hortensją, albo z bonsai
MirellaB 09:20, 13 sty 2016

zbigniew_gazda napisał(a)
Obserwuję Mirella te dyskusje i ciekaw jestem na co się zdecydujesz. Chyba się nie dowiedziałem w sumie jaka to strona Świata te rabatki. Z tego co pamiętam to Danusia w swoich projektach przy wejściu do domu umieszczała tzw. "strażników" czyli iglaki albo kolumnowe albo kule (najlepiej cisy). Pozdrowienia.

Zbyszku to jest strona wschodnia i południowa, słońce latem tam jest do 14-stej
Strażnicy mówisz fajnie Iglaki tam są
MirellaB 09:34, 13 sty 2016

waldek727 napisał(a)

Mirelli.
Ja bym Ci proponował nie iść dalej tą drogą. Formowanie roślin i nadawanie im geometrycznych kształtów, jak i sadzenie roślin pod sznurek w oczach projektantów ma tendencję spadkową i to bardzo. Wystarczy prześledzić programy ogrodnicze w tym Maję, aby przekonać się, że w ostatnim półroczu ogrodów w stylu formalnym było tam jak na lekarstwo. Poczytaj uważnie o czym pisze na forum Danusia która patrzy na ogrody przyszłościowo i nie powiela w swoich projektach tego co już było. Polecam Ci również, abyś przejrzała sobie projekty ogrodów nowoczesnych z ostatnich dwóch lat które prezentowane są na stronach wystawy ,,Chelsea Flower Show". Absolutnie nie mam zamiaru narzucać Ci stylu ogrodu ponieważ ostateczna decyzja należeć będzie do Ciebie. Ja tylko dzielę się swoimi spostrzeżeniami, które ewentualnie mogą pomóc w podjęciu decyzji na przyszłość.

Waldku dziękuję. Czytam,oglądam. Nie mam ogrodowego polotu, sama nie potrafię dobierać, tworzyć. Cieszę się, że dziewczyny mi pomagają, zresztą sama wiem co bym chciała i nie ma to dla mnie znaczenia, że jest np.powielane czy pod kreskę

Waldku cofnij się kilka stron dalej tam Cię pytałam o śliwę wiśniową. Jak znajdziesz czas to odpowiedz

MirellaB 09:37, 13 sty 2016

AnnaCh napisał(a)
Przeczytałam całą dyskusję i nic już nie wiem, oprócz tego, że mają zostać część roślin co już tam są
No masz twardy orzech do zgryzienia, ale do wiosny sobie poradzisz, a później będziesz tylko kopać i sadzić. Mogę się tylko wypowiedzieć co do Vanilki, faktycznie wydaje się wiotka.

To jesteś prawie na bieżąco
Do roślin, które zostają dojdzie hortensja, trawy i żurawki, albo druga wersja zamiast hortensji bonsai